26 Ağustos 2013, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • bu yaziniz gosteriyor ki ulkemizde havacilik rezil bir durumda..en buyugunden en kucuk sirketine kadar...en buyugunde yapilan,yaptirilan torpil,is bilmez, havaciliktan anlamazlarin siyasi gucle makam sahibi olmalari ,6 ayda havaciligi ogrenmeleri!!! yandaslara yer acmak icin binlerce insani zorla emekli etmeleri ya da isten atmalari, kucuk sirketlerde de baska baska dumenlerin donmesi ,insanlara maaslarinin odenmemesi vs gelistigi,ilerledigi soylenen havayollarimizin aslinda hic gelismedigini gostermez mi ???
  • Tebrikler Ali Bey, Yeni bir grubun duyumunu yazmistiniz. Dogru cikti. Dogrusu bu kisileri yerlestirdiginiz camia dogru degil ancak habercilik sensorleriniz gercekten iyi calisiyor.
  • Bence şimdi de sıradakileri yazmak lazım... Aırlınes olur VIP Jet olur farketmez....
  • kurulmuş olan şirket sahiplerinin daha önce ne işle meşgul olduğunu incelerseniz neden batmış olduklarını da görürsünüz.ben 35 yıllık havacılık hayatımda yazdıklarınızın dışında daha nicelerini gördüm.shy kurulacak olan şirketlerin patronlarının yani sermaye sahibinin incelemesini yaparsa ve şirket kurulacağı zaman parayı peşin olarak bankaya yatırtırır bloke eder ise vede daha önce havayolu kurup batırmış olanlara yeniden kurma izini vermez ise bu işler biraz olsun düzene girer.
  • 1 milyon USD iç edilenler, onca özveriyle çalışıpta emeğinin karşılığını alamayanlar, umut bağlayıp hayal kırıklığına uğrayanlar az değil. En azından kayıpları. Ancak konuyu çok yönlü görmekte önemli. 3 günlük havacılık yapıp havayolu taşımacılığından anladığını zannedende var, diğerlerinin başına gelenlerden korkup insanlığını unutarak benimde başıma gelmesin diye neredeyse tuvaleti bile parayla kullandıracak olan şirkette var. Benim gözlemlerimden birisi de bu ATC lerin arada bir depreşen şirket kayırma hastalkları. Bir boeing, bir Airbus' ın 2500kg/saat yani 43kg/dk yakıt yaktığını, 10 dk lık kestirme uçuştan 430 kilo tasarruf ettiğini, günlük uçak başına 10 sefer 4,3 ton, yıllık basit hesapla 1570 ton yani 2 milyon usd. Bunu uçak sayısıyla çarpın. ATC ler bir şirketi kollarken diğerini cezalandırır gibi davranırsa hiçbir şiket ayakta kalamaz. Optimum verimi engelleyenler malesef çok fazla. Böyle giderse size THY dışında haber yapacak şirket kalmayacak. Topuğa sıkmaya bayılıyoruz.
  • Bahsettiğiniz birkaç şirketin batışına ve perde arkadasındaki birçok olaya şahit oldum ve şuna inandım ki şirketler kasten batırılmak istense bu kadar kolay batmaz. En basit örnek yıllar öncesinin İstanbul Havayolları ve yakın geçmişin Fly havayolları. İnşallah bu yöneticilerin günümüzde yönettiği şirketler de aynı kaderi paylaşmaz ve o şirketten ekmek yiyen borçlu harçı yüzlerce kişi işinden olmaz.
  • neden Onur Airi yazmadiniz, filosundan surekli ucak eksiltiyor, yeni personellere gecici sozlesme yapiyor, herkes yeni bir is bulup sirketten kacma derdinde, yonetim kurulundan bir yetkili cikipta durumu toparlayim demiyor, aylardir yonetim kurulu toplanmiyor, Mahdi SHAMS Varani Ulusoyu aldi ama nedense bir turlu bizim sirkete el atmiyor, gittikce eriyoruz
  • ALİ BEY AĞZINIZA SAĞLIK NE YAZIK Kİ ALLAH KORKUSU OLMAYAN VE İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAĞIM KORKUSU OLMAYAN İNSANLARLA ÇALIŞMAYI ALLAH HİÇKİMSEYE NASİB ETMESİN.13 YILIMI VERDİĞİM SKY HAVA YOLLARI VE KAYI GROUPTAN 5KURUŞ ALAMADAN ÇIKARILDIK BİTTİ DEDİLER BÜYÜK PATRON KAYIP KÜÇÜK VE DİĞERİDE UMURUNDA OLMASAN HAYATLARINA DEVAM EDİP HİÇ BİR ŞEY OLMAMIŞCASINA RAHAT RAHAT İNSANLARIN YÜZÜNE BAKA BİLİYORLAR NİSPET YAPARCASINA SAYFASINA TATİLE ÇIKTIĞINI YAZAN KİŞİ İLE ÇALIŞMIŞ OLMAKTAN UTANIYORUM AMA ALLAH ÇOK BÜYÜK KİMSENİN AHI KİMSEDE KALMAZ.SAYGILAR.
  • Peki SHGM bu kadar şirket battı bir ders çıkarttı mı? Sky için yapılan son mali denetleme raporu nasıldı? Kimler imzaladı?
  • şu act den alacağı kalanları da yazsanız...747 ler geldi iyi güzel de hala bizim geçen seneden olan sektor paraları yatırlmadı ..işten cıkarırken a300 leri yere indirirken 1 ay içinde vercez diyodu şimdi 8 ay oldu hala ses yok..sorsanız benim kimseye borcum yok der ...

THY YAZMAKTAN GINA GELDİ...

Şöyle geçmiş on yılı gözümün önünden geçirdim. Ne kadar çok şey sıkıştırmışız on yıla. Çok sevinçler yaşamış bu sektör. Çokça da üzüntü. Uçak kazalarını bir yana bırakırsak, işten çıkarmaların, batmaların en çok yaşandığı dönemlerden biri adeta.

Son on yılda toplam 10 şirket kurulup batmış. Bu şirketlerden bazıları eski şirketler ama batışları bu dönemle alakalı.

Hatırlıyorum, FLY Havayolları ile Mardin'e yaptığımız iç hat seferlerinin başlangıcı sebebiyle yapılan ilk seferin heyecanını. Mardin kalesinde yenilen o enfes kebapları hatırlıyorum.

FLY Havayolları için bir yetkilinin "Bu düşünce yapısını sürdüren patronlar biz görev başında olduğumuz sürece havayolu şirketi kuramaz, işletemez" dediğini hatırlıyorum.

İnter Havayolları'nın Bülent Dilmen ile davalarını hatırlıyorum. Ve batmadan kapısına kilit vuran o şirketin hiçbir çalışanını mağdur etmediğini hatırlıyorum. Herkesin kuruşuna kadar alacağını verdiğini hatırlıyorum.

Kuveyt'ten milyon dolarları iç eden Nurullah Bilgen'in Golden Air'ini hatırlıyorum. Siyasi taraf olduğu için, siyasetin kendisine destek vereceğini sanıp havacılığın kurallarını ihlal eden Nurullah Bilgen'i SHGM'nin affetmediğini hatırlıyorum.

Best Air'in süslü püslü patroniçesini hatırlıyorum. BlueJean ile verdiği, verdirdiği pozları, hatırlıyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne götürdüğü rüşvetleri hatırlıyorum, pastaları hatırlıyorum, sonra kendisinden rüşvet istenecekmiş gibi yaptığı kayıtları hatırlıyorum. Sonra bu kayıtları ünlü bir gazeteciye götürdüğünü hatırlıyorum ve o gazetecinin "bunda  bir sıkıntı yok" dediğinde yüzünün mosmor olduğunu hatırlıyorum.

Tarhan Tower  Havayolları'nı hatırlıyorum. Sürekli tehdit eden yöneticilerini hatırlıyorum. "Bizi Ali Kıdık batırdı" deyip mahkemeye vermelerini hatırlıyorum. Lakin resmi belgelerin aksini gösterdiğini mahkeme yüzlerine vurduğunda ortaya çıkan manzarayı hatırlıyorum. Tabut gibi uçaklarla yolcu taşımak istediklerini hatırlıyorum. Ve burada söylenmeyecek o kadar çok şey hatırlıyorum ki yazmakla bitmez.

World Focus Havayolları'nı hatırlıyorum. Florya'da Gül inşaatın binasındaki ofislerinde koşuşturmayı hatırlıyorum. Aydın Kızıltan'ın Isparta'da düşen uçaktan sonraki çaresizliğini hatırlıyorum. Anka adını almasını hatırlıyorum ve küllerinden yeniden doğacak diye yaptığımız haberleri hatırlıyorum.

Turkuaz Havayolları'nı hatırlıyorum. İlk genel müdürü Ahmet Şimşek'i hatırlıyorum. Hidayet Aydoğan'la Zeytinburnu'ndaki Aydoğanlar Plaza'da buluşup ilk haberi yaptığım günleri hatırlıyorum. Sonra iş bilmez yöneticileri ve laf dinlemez hallerini hatırlıyorum Hidayet Aydoğan'ın. Yavaş yavaş eriyen bir Turkuaz Havayolları'nı hatırlıyorum.  "Benim oğlum ne yaparsa doğruyu yapar" diyen babanın Turkuaz Havayolları batırıldığında düştüğü durumu hatırlıyorum.

Dün gibi SKY Havayolları'nı hatırlıyorum. 17 uçaklık bir filoya ulaşıp bir anda devrilen koca şirketin şaşalı günlerini hatırlıyorum. Tahir Görgülü'nün yeni genel müdür olduğu sıralarda uçakların sık sık kuyruk vurmalarının Airporthaber'de yayınlanmasından sonra yediğimiz küfürleri hatırlıyorum. "Ne yazıyorsun Ermeni misin sen" diye söylenen sözleri hatırlıyorum. SKY, çok kişiye ekmek verdi ama sonunu iyi getiremedi, hala anlamış değilim kendime de anlatamıyorum.

SAGA Havayolları'nın yavaş yavaş erimesini görüyorum. SAGA ile ilgili yapılan haberlerden sonra Musa Alioğlu'nun hem  geçmişteki gazetecilik hayatına geri dönerek bize hem gazetecilik dersi vermeye kalktığını hem de havacılık öğretmeye kalktığını hatırlıyorum.

Kurulmadan batan VIP Air'i hatırlıyorum. Şöyle yapacağız, böyle yapacağız diyen yöneticileri hatırlıyorum.

Ve en önemlisi batan bu şirketlerden dolayı yüzlerce belki de binlerce işsiz kalan insanların feryatlarını hatırlıyorum. "Evime icra geldi, kredi kartımı ödeyemiyorum, taksitlerimi ödeyemiyorum, eşimle ayrılma derecesine geldim, stresten hasta oldum" diyen emekçileri hatırlıyorum.

İzmir'de kurulan İzAir'i hatırlıyorum. Şimdilerde Ali Sabancı sayesinde HiçAir oldu. Yüzlerce pilotun İzAir ve Ali Sabancı sayesinde 1 milyon dolarının hiç olduğunu hatırlıyorum.

Ve diyorum ki artık kötü şeyler hatırlamak istemiyoruz. Şirketler batmasın mevcutlara hem devlet olarak hem vatandaş olarak hem de yöneticiler olarak sahip çıkalım diyorum.

THY yazmaktansa çeşitliliği, farklı renkleri olan şirketleri yazmalıyız.

Ben hatırlattım, her ne kadar THY bizim için vazgeçilmez olsa bile özel sektörün önemini devleti idare edenler daha iyi anlamalı. Nasıl ki havalimanlarımızı özel sektör çok daha güzel işletiyor ise özel havayolu şirketleri de bu bağlamda önemli görülmeli.

THY YAZMAKTAN GINA GELDİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

havacilik??? ~ 11 yıl önce
bu yaziniz gosteriyor ki ulkemizde havacilik rezil bir durumda..en buyugunden en kucuk sirketine kadar...en buyugunde yapilan,yaptirilan torpil,is bilmez, havaciliktan anlamazlarin siyasi gucle makam sahibi olmalari ,6 ayda havaciligi ogrenmeleri!!! yandaslara yer acmak icin binlerce insani zorla emekli etmeleri ya da isten atmalari, kucuk sirketlerde de baska baska dumenlerin donmesi ,insanlara maaslarinin odenmemesi vs gelistigi,ilerledigi soylenen havayollarimizin aslinda hic gelismedigini gostermez mi ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrik ~ 11 yıl önce
Tebrikler Ali Bey, Yeni bir grubun duyumunu yazmistiniz. Dogru cikti. Dogrusu bu kisileri yerlestirdiginiz camia dogru degil ancak habercilik sensorleriniz gercekten iyi calisiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öyleyse ~ 11 yıl önce
Bence şimdi de sıradakileri yazmak lazım... Aırlınes olur VIP Jet olur farketmez....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pala ~ 11 yıl önce
kurulmuş olan şirket sahiplerinin daha önce ne işle meşgul olduğunu incelerseniz neden batmış olduklarını da görürsünüz.ben 35 yıllık havacılık hayatımda yazdıklarınızın dışında daha nicelerini gördüm.shy kurulacak olan şirketlerin patronlarının yani sermaye sahibinin incelemesini yaparsa ve şirket kurulacağı zaman parayı peşin olarak bankaya yatırtırır bloke eder ise vede daha önce havayolu kurup batırmış olanlara yeniden kurma izini vermez ise bu işler biraz olsun düzene girer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elbirliği ~ 11 yıl önce
1 milyon USD iç edilenler, onca özveriyle çalışıpta emeğinin karşılığını alamayanlar, umut bağlayıp hayal kırıklığına uğrayanlar az değil. En azından kayıpları. Ancak konuyu çok yönlü görmekte önemli. 3 günlük havacılık yapıp havayolu taşımacılığından anladığını zannedende var, diğerlerinin başına gelenlerden korkup insanlığını unutarak benimde başıma gelmesin diye neredeyse tuvaleti bile parayla kullandıracak olan şirkette var. Benim gözlemlerimden birisi de bu ATC lerin arada bir depreşen şirket kayırma hastalkları. Bir boeing, bir Airbus' ın 2500kg/saat yani 43kg/dk yakıt yaktığını, 10 dk lık kestirme uçuştan 430 kilo tasarruf ettiğini, günlük uçak başına 10 sefer 4,3 ton, yıllık basit hesapla 1570 ton yani 2 milyon usd. Bunu uçak sayısıyla çarpın. ATC ler bir şirketi kollarken diğerini cezalandırır gibi davranırsa hiçbir şiket ayakta kalamaz. Optimum verimi engelleyenler malesef çok fazla. Böyle giderse size THY dışında haber yapacak şirket kalmayacak. Topuğa sıkmaya bayılıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğruya doğru ~ 11 yıl önce
Bahsettiğiniz birkaç şirketin batışına ve perde arkadasındaki birçok olaya şahit oldum ve şuna inandım ki şirketler kasten batırılmak istense bu kadar kolay batmaz. En basit örnek yıllar öncesinin İstanbul Havayolları ve yakın geçmişin Fly havayolları. İnşallah bu yöneticilerin günümüzde yönettiği şirketler de aynı kaderi paylaşmaz ve o şirketten ekmek yiyen borçlu harçı yüzlerce kişi işinden olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ONURLU ~ 11 yıl önce
neden Onur Airi yazmadiniz, filosundan surekli ucak eksiltiyor, yeni personellere gecici sozlesme yapiyor, herkes yeni bir is bulup sirketten kacma derdinde, yonetim kurulundan bir yetkili cikipta durumu toparlayim demiyor, aylardir yonetim kurulu toplanmiyor, Mahdi SHAMS Varani Ulusoyu aldi ama nedense bir turlu bizim sirkete el atmiyor, gittikce eriyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sahipsiz ~ 11 yıl önce
ALİ BEY AĞZINIZA SAĞLIK NE YAZIK Kİ ALLAH KORKUSU OLMAYAN VE İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAĞIM KORKUSU OLMAYAN İNSANLARLA ÇALIŞMAYI ALLAH HİÇKİMSEYE NASİB ETMESİN.13 YILIMI VERDİĞİM SKY HAVA YOLLARI VE KAYI GROUPTAN 5KURUŞ ALAMADAN ÇIKARILDIK BİTTİ DEDİLER BÜYÜK PATRON KAYIP KÜÇÜK VE DİĞERİDE UMURUNDA OLMASAN HAYATLARINA DEVAM EDİP HİÇ BİR ŞEY OLMAMIŞCASINA RAHAT RAHAT İNSANLARIN YÜZÜNE BAKA BİLİYORLAR NİSPET YAPARCASINA SAYFASINA TATİLE ÇIKTIĞINI YAZAN KİŞİ İLE ÇALIŞMIŞ OLMAKTAN UTANIYORUM AMA ALLAH ÇOK BÜYÜK KİMSENİN AHI KİMSEDE KALMAZ.SAYGILAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ders ~ 11 yıl önce
Peki SHGM bu kadar şirket battı bir ders çıkarttı mı? Sky için yapılan son mali denetleme raporu nasıldı? Kimler imzaladı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
act zede ~ 11 yıl önce
şu act den alacağı kalanları da yazsanız...747 ler geldi iyi güzel de hala bizim geçen seneden olan sektor paraları yatırlmadı ..işten cıkarırken a300 leri yere indirirken 1 ay içinde vercez diyodu şimdi 8 ay oldu hala ses yok..sorsanız benim kimseye borcum yok der ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000