28 Mayıs 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Para kokusu aldılar ya hücum,ama Eurocontrol yemez!!!!
  • Hem de radar yardımının daniskasını yapar öyle ehildir hepsi...
  • SGHM'nin sadece THY'nin açıklarını kapatmakla kurulmuş bir kuruluş olduğunu düşünüyorduk!! Bu kuruluşta tepedekilerin yaptıkları işleri kazısanız daha neler çıkar altından... ?? Herşeyi usulüne uydurmada çok yetenekli oldukları olabilir mi acaba
  • Buradaki RAPCON değil, PAR cihazı. PAR alçalması yapabilmek için de en az 2 kontrolör şart. Pilotlar için oldukça rahat bir alçalma. Yalnız kontrolöre güvenmeleri gerekli. güvene dayalı bir alçalma. Hava kuvvetlerindeki tüm Rapcon personeli bu konuda ehil olmadan yanlız görev yapamaz. kullanılmaması hataydı. öbür taraftan rapconda tek personel bırakmak ayrı bir hata.
  • KESİNLİKLE KATILIYORUZ SİZE ALİ BEY HAVACILIKTA UÇUŞ GÜVENLİĞİ HER ŞEYİN ÖNÜNDEDİR HİÇ KİMSENİN YETKİ GÖREV DEVRİ YADA KAYBI ENDİŞESİNE KURBAN EDİLİP ZAMAN KAYBEDİLMEMESİ VE KONUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ BÜYÜK EHEMMİYET TAŞIMAKTADIR.
  • Ali Bey merhaba, dikkat edin uçak seferini tamamlarken son inişte bir blink blink sesi gelir usulca ve hava biraz bozuksa ardından uçak titrer sallanır o an çekınmeye başlarsınız işte o an uçak manuele pilot'a geçmiştir. son 30 sn kadar, yani emek inişte o süre kadardır, bin kere inen araba kullanmayı da beceremese el melekesı kazanır ve paldır küldür de olsa iner, zaten uçak mauelde bıle yardımcı oluyor pilota pistten çıkmasın diye..... bırakasanız uçak kendi daha emnıyetlı iner. bunu dememın sebebi düşen uçak manuele alınıp bazı havalar yapılmak istenmış yazılanları görüp okuduğumuz kadarıyla... iyi günler...
  • 8 Ocak 2003 tarihinde Diyarbakır'da düşen THY'na ait uçağın kaza-kırım raporu aşağıdaki adreste mevcuttur: http://www.ucuyorum.com/showthread.php?356-thy-08.01.2003-tc-thg-tk-634-rj-100-diyarbakir-kazasi/page3
  • http://www.dhmi.gov.tr/istatistik.aspx adresini incelediğimizde 2011 yılı Adana Şakirpaşa Havalimanı yıl sonu toplam uçak trafiği sayısı 34.966'dır. Bu sayı, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın; Atatürk, Antalya, Sabiha Gökçen, Esenboğa ve Adnan Menderes havalimanlarından sonra Türkiye'nin uçak trafğine göre 6. büyük havalimanı olduğu anlamına gelmektedir. Bu rakamları niye verdim? Çünkü; Adana Şakirpaşa havalimanı ile İncirlik askeri üssünü kullanan tüm sivil ve askeri uçaklara yaklaşma kontrol hizmetini İncirlik RAPCON vermektedir. Ve İncirlik RAPCON'da çalışan tüm personel askeri hava trafik kontrolörüdür. Alın size bir büyüük çelişki daha... Sayın SHGM çalışanları ve SHİ yetkilileri... Ülkemizdeki havacılığın daha kaliteli hizmet vermesi ve mevcut belirsizlikleri ortadan kaldırmak için bu konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturmalısınız...
  • Bir askeri kontrolör olarak bu konunun iki çözümü olduğunu düşünüyorum. 1-Tüm askeri hava trafik kontrolörlerinin sivil kontrolörlerle aynı haklara sahip olacak şekilde lisanslandırılması, 2-Lisanslandırma mümkün olmayacaksa mutlaka ama mutlaka sivil uçakların uçuş yaptığı askeri meydanlara (Konya, Merzifon, Erhaç, Diyarbakır, Balıkesir, İncirlik) ivedilikle sivil kontrolör görevlendirilmesi. (Sivil kontrolörlerin çalıştığı askeri meydanlar: Erzurum, Dalaman, Milas, Çorlu, Çardak'ta olduğu gibi.)
  • RAPCON cihazı meydan arama radarı (ASR) ve hassas yaklaşma radarı (PAR)'ndan oluşmaktadır. Hassas yaklaşma dediğimiz bölüm ILS cihazının görevini yerine getirmektedir. Ancak en önemli fark, ILS'te tüm veri akışı otomatik olarak yerdeki ve uçaktaki cihazlar arasında sağlanırken, PAR'da yerdeki askeri kontrolör ile pilot arasında sağlanmaktadır. Dolayısıyla PAR'da insan faktörü mevcuttur ve bence PAR kesinlikle kaldırılmalı, güvenilir ve hata payı çok az olan ILS cihazları kullanılmalıdır. Havacılıkta insan faktörü çok tehlikelidir. Bir kontrolörün o anki dalgınlığı, maddi-manevi sorunları uçuşun en önemli safhası olan iniş ve son yaklaşma kısmında geri dönüşü olmayan büyük facialara sebep olabilir. Çünkü, işin içinde adı üstünde "insan faktörü" vardır.

THY UÇAĞI GÖZ GÖRE GÖRE Mİ DÜŞTÜ?

Haftalardır önce sivil hava trafik kontrolörleri ve ardından askeri kontrolörlerle ilgili sıralı yazılar yazdım. El altından tehditler yesek bile doğru bildiğimizi yazmaya devam ediyoruz.

Askeri kontrolörler ile ilgili yazmış olduğum yazıdan sonra inanılmaz destek aldım. Bu arada sadece askeri kontrolörler değil polis kontrolörler de olduğunu öğrendim. Sadece askeri kontrolörler değil polis kontrolörlerin de sorunları olduğunu anladım. DHMİ'nin bunlara eğitim verdiğini, SHGM'nin lisanslandırdığını ama Eurocontol tazminatından faydalanmaları için DHMİ'nin isimleri Eurocontrol'e bildirmediği bilgilerine ulaştım.

Bir kez daha anladım ki; sivil havacılık öyle Vurun THY'ye odaklı bir sektör değil. İriden ufağa koca bir sektör. Her kalemi ayrı ayrı masaya yatırılıp incelenecek tematik bir alan.

Neyse konuyu popülist yaklaşımla irdelemektense realitelerle incelemekte fayda var diye düşünüyorum.

Geçen haftaki yazımın arkasındayım. Askeri kontrolörler bir an önce lisanslandırılmalı. Resmi bir sorumluluğa kavuşturulmalılar. 

Aksi halde askeri kontrolörlerin hizmet verdiği sivil uçakların indiği tüm meydanlara uçuşların durdurulması gerekir. Asker, sivil anlaşmazlığının nelere mal olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok.

İşte bu konuda çok ciddi iddia.

2003 yılında Diyarbakır'da düşen Türk Hava Yolları uçağının düşüşü de işte bu yüzden göz göre göre gelmiştir.

Askeriyenin elinde teknolojinin en son ürünlerinden RAPCON adlı bir cihaz var. Bu cihazın ILS'den daha iyi olduğu iddia ediliyor. THY uçağının düştüğü Diyarbakır Havalimanı'nda da bu cihazdan var. Ancak sivil uçaklara hizmet veremediği için sadece izlemekle yetiniyor askeri kontrolörler.

O dönem  RAPCON'dan takip ediliyor THY uçağı. Alçak seyrettiği, kaza olma riskinin yüksek olduğu Diyarbakır Havalimanı kulesi aracılığıyla uçak uyarılıyor. RAPCON isteyip istemediği soruluyor ve "negatif" cevabı alınıyor.

Emekli hava trafik kontrolörü Zafer Yeşilgül, Diyarbakır kazası ile ilgili kaza kırım ekibinin hazırladığı raporda RAPCON'a bilinçli olarak değinilmediğini söylüyor.

Bu iddianın doğruluk derecesini öğrenmek için kaza kırım ekibinden biri ile görüşüyorum." RAPCON'u sivil havacılık kabul etmediği için rapora yazamadık. Rapor yasal olmazdı. Çok belirsizlik olurdu, karışıklık olur. Ama şunu söyleyebilirim ki RAPCON yardımı istense idi bu kaza kesinlikle olmazdı" diyor kaza kırım raporunu yazan kişilerden biri.

Dikkat edilmesi gereken husus şu. Sivil hava araçları askeri kontrolörlerden mecburen hizmet alıyor.  Bu meydanlar askerin kontrolünde olduğu için başka da bir seçenek yok. Dolayısıyla burada yapılması gereken askeri kontrolörleri sistemin içine dahil etmek. Yani lisanslandırmak.  İkincisi RAPCON cihazından olabildiğince etkin faydalanılabilmek. Her konuda örnek aldığınız Amerika'nın sertifiye ettiği bu cihaz neden kullanılmaz. Tamam askeri uçaklar için etkin kullanılıyor ama sivil uçaklara da pekala hizmet verebiliyor. Şunu da iddia ediyorum. Ortak kullanılan bir çok meydanda alenen olmasa bile sivil uçakların güvenliğini düşünen sorumluluk bilincindeki askeri kontrolörler RAPCON yardımı ile uçakları indiriyor.

Şimdi bir önerim var. SHGM sponsorluklarla organizasyonlar düzenleyeceğine bu tür konuların çözülmesine önderlik etsin. Sistemin tıkır tıkır çalışması için alt yapı çalışması yapsın.

Ha bu arada sponsorluk deyince aklıma şu geliverdi. İstediğiniz organizasyona sponsorluk buluyorsunuz. Hiç yere, asılsız iddialarla tutuklanan üç SHGM çalışanın adını bile ağzınıza almaya korktunuz. Bir tane ziyaretçi bile gönderemediniz. O mu gitsin bu mu gitsin tartışmalarınız arasında altı ay geçti adamların suçsuz oldukları anlaşılınca salıverildiler. Şimdi evlerine gidip şirin gözükmek için can atıyorsunuz. O sponsorluklar bal gibi avukat tutardınız. Ne demek istediğimiz dahasını da ilerleyen dönemlerde yazacağım. Neler olduğunu, SHGM'de kimler ne gibi çıkar peşinde olmak için nasıl dümenlerle arz-ı endam ettiklerini göreceksiniz.

THY UÇAĞI GÖZ GÖRE GÖRE Mİ DÜŞTÜ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Para kokusu ~ 12 yıl önce
Para kokusu aldılar ya hücum,ama Eurocontrol yemez!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 12 yıl önce
Hem de radar yardımının daniskasını yapar öyle ehildir hepsi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
SGHM'nin sadece THY'nin açıklarını kapatmakla kurulmuş bir kuruluş olduğunu düşünüyorduk!! Bu kuruluşta tepedekilerin yaptıkları işleri kazısanız daha neler çıkar altından... ?? Herşeyi usulüne uydurmada çok yetenekli oldukları olabilir mi acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÖZER H ~ 12 yıl önce
Buradaki RAPCON değil, PAR cihazı. PAR alçalması yapabilmek için de en az 2 kontrolör şart. Pilotlar için oldukça rahat bir alçalma. Yalnız kontrolöre güvenmeleri gerekli. güvene dayalı bir alçalma. Hava kuvvetlerindeki tüm Rapcon personeli bu konuda ehil olmadan yanlız görev yapamaz. kullanılmaması hataydı. öbür taraftan rapconda tek personel bırakmak ayrı bir hata.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 12 yıl önce
KESİNLİKLE KATILIYORUZ SİZE ALİ BEY HAVACILIKTA UÇUŞ GÜVENLİĞİ HER ŞEYİN ÖNÜNDEDİR HİÇ KİMSENİN YETKİ GÖREV DEVRİ YADA KAYBI ENDİŞESİNE KURBAN EDİLİP ZAMAN KAYBEDİLMEMESİ VE KONUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ BÜYÜK EHEMMİYET TAŞIMAKTADIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
selam ~ 12 yıl önce
Ali Bey merhaba, dikkat edin uçak seferini tamamlarken son inişte bir blink blink sesi gelir usulca ve hava biraz bozuksa ardından uçak titrer sallanır o an çekınmeye başlarsınız işte o an uçak manuele pilot'a geçmiştir. son 30 sn kadar, yani emek inişte o süre kadardır, bin kere inen araba kullanmayı da beceremese el melekesı kazanır ve paldır küldür de olsa iner, zaten uçak mauelde bıle yardımcı oluyor pilota pistten çıkmasın diye..... bırakasanız uçak kendi daha emnıyetlı iner. bunu dememın sebebi düşen uçak manuele alınıp bazı havalar yapılmak istenmış yazılanları görüp okuduğumuz kadarıyla... iyi günler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Askeri kontrolör ~ 12 yıl önce
8 Ocak 2003 tarihinde Diyarbakır'da düşen THY'na ait uçağın kaza-kırım raporu aşağıdaki adreste mevcuttur: http://www.ucuyorum.com/showthread.php?356-thy-08.01.2003-tc-thg-tk-634-rj-100-diyarbakir-kazasi/page3

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Askeri kontrolör ~ 12 yıl önce
http://www.dhmi.gov.tr/istatistik.aspx adresini incelediğimizde 2011 yılı Adana Şakirpaşa Havalimanı yıl sonu toplam uçak trafiği sayısı 34.966'dır. Bu sayı, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın; Atatürk, Antalya, Sabiha Gökçen, Esenboğa ve Adnan Menderes havalimanlarından sonra Türkiye'nin uçak trafğine göre 6. büyük havalimanı olduğu anlamına gelmektedir. Bu rakamları niye verdim? Çünkü; Adana Şakirpaşa havalimanı ile İncirlik askeri üssünü kullanan tüm sivil ve askeri uçaklara yaklaşma kontrol hizmetini İncirlik RAPCON vermektedir. Ve İncirlik RAPCON'da çalışan tüm personel askeri hava trafik kontrolörüdür. Alın size bir büyüük çelişki daha... Sayın SHGM çalışanları ve SHİ yetkilileri... Ülkemizdeki havacılığın daha kaliteli hizmet vermesi ve mevcut belirsizlikleri ortadan kaldırmak için bu konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturmalısınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
askeri kontrolör ~ 12 yıl önce
Bir askeri kontrolör olarak bu konunun iki çözümü olduğunu düşünüyorum. 1-Tüm askeri hava trafik kontrolörlerinin sivil kontrolörlerle aynı haklara sahip olacak şekilde lisanslandırılması, 2-Lisanslandırma mümkün olmayacaksa mutlaka ama mutlaka sivil uçakların uçuş yaptığı askeri meydanlara (Konya, Merzifon, Erhaç, Diyarbakır, Balıkesir, İncirlik) ivedilikle sivil kontrolör görevlendirilmesi. (Sivil kontrolörlerin çalıştığı askeri meydanlar: Erzurum, Dalaman, Milas, Çorlu, Çardak'ta olduğu gibi.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Askeri kontrolör ~ 12 yıl önce
RAPCON cihazı meydan arama radarı (ASR) ve hassas yaklaşma radarı (PAR)'ndan oluşmaktadır. Hassas yaklaşma dediğimiz bölüm ILS cihazının görevini yerine getirmektedir. Ancak en önemli fark, ILS'te tüm veri akışı otomatik olarak yerdeki ve uçaktaki cihazlar arasında sağlanırken, PAR'da yerdeki askeri kontrolör ile pilot arasında sağlanmaktadır. Dolayısıyla PAR'da insan faktörü mevcuttur ve bence PAR kesinlikle kaldırılmalı, güvenilir ve hata payı çok az olan ILS cihazları kullanılmalıdır. Havacılıkta insan faktörü çok tehlikelidir. Bir kontrolörün o anki dalgınlığı, maddi-manevi sorunları uçuşun en önemli safhası olan iniş ve son yaklaşma kısmında geri dönüşü olmayan büyük facialara sebep olabilir. Çünkü, işin içinde adı üstünde "insan faktörü" vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000