24 Eylül 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • AO çalışanları yüzde 10 zam aldı deniliyor ama o dönemki enflasyon 9,2 olarak gerçekleşti. Zam falan alındığı yok. Şu ülkede hesap yapmayı bilen insan yok mu ya? AO-Teknik ayrımı da en büyük hatalardan biri, bu insanlar da kaptanlar kadar kıymetli, hala anlayamayan yöneticiler ve insanlar var.
  • TÜFE Eylül 2018 (yıllık) %18, ÜFE Eylül 2018 (yıllık) %32. Ev kiralarının TÜFE'den yapılacağı ilan edildi. Yani Sendika %14 zam istiyor ama TÜFE %18. Emeği geçenlerin (emeklerimizi yiyenleri) tebrik ediyor, Allah'a havale ediyorum. (Not: Teknik A.Ş'nin gelirleri Dolar cinsindendir, maaş ödemeleri TL cinsindendir. Yani işçilerin şirkete maliyetleri geçen seneye oranla yarı yarıya düşmüştür. Yapılanlar buna rağmendir!)
  • Tamam dolar dustu. Thy pilotlarina yaptigi zammi geri alsin yada pilotlar zamli maaslarindan vergi versinler. Haksizlik bu ama
  • Ben oy vermedim, secime girmedi, secilmedi, neden onlar imza atiyr benim adima, hay lanet olsun bu sendikaya
  • Fazıl çiftçi gidebilen gitsin demiş. Biz bu şartları kabul edenlerle devam edicez. Gereğinden fazla teknisyen var demiş. Bi o kadar da kapıda bekliyo demiş. Bunun üstüne yavuz çizmeci ne derse beğenirsin. %4 için en yakın arkadaşımımı kırayım. (Eski arkadaşlarmış ikisi)
  • Kabin AS kurulup km maaslari 3000 tl’ye cekilseydi teknik personele uygun zam kolayca yapilabilirdi.
  • 4-5 bin tl çok para bence...3500 yeterde artar bile yapılan işe göre...aglayana ahaa kapı orada...
  • Şirketin bilgisayarından yazdığınız yazıyı okuyamiyoruz cunku teknisyenin hakkını savunan haber sitelerine artık giriş izni verilmiyor.
  • LİSANSLI TETKİLİ TEKNİSYENLER bir araya gelme zamanıdır. Gösterelim gücümüzü artık.İmza atmamamız durumunda neler olabileceğini herkes görsün. Şu andaki maaşlarımız hakkımızın yarısı bile değil. Haydi biraz cesaret...
  • Teklif bugün yapılacak demişsiniz fakat bu teklif pazartesi yapıldı. Şirket 9.17 den yukarı çıkmam dedi. Sendika kabul etmedi. Haberiniz de hata var. Zam oranı az ona diyecek birşey yok fakat haberinizi düzeltin. İnsanları yanlış bilgilendirmeyin. Şu an gözüken malesef grev kararı.

THY Teknik’te büyük hayal kırıklığı!

Türk Hava Yolları’nın yüzde yüz iştiraki olduğu THY Teknik A.Ş’de hakim olan belirsizlik çözülmek üzere; ancak keşke belirsiz olarak kalsaydı diyesi geliyor insanın!  Teknik ile Çelik İş Sendikası arasında aylardır devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde artık imzalar atılmak üzere…

Biliyorsunuz; AirportHaber’de sık sık bu konuyu gündeme getirdik ve bu akşam da sendikanın Teknik A.Ş’ye yapacağı teklifi sizlere duyurduk. Peki bu teklif Teknik A.Ş’den ne cevap alacak göreceğiz. Ama anlaşılan o ki, teklif kabul görecek ve taraflar bu anlaşmayı imzalayacak.

Zaten arabulucu süreci de sona ermişken greve gidilmesi pek mümkün görünmedi bana açıkçası.

Peki bu teklifte neler var; Sendika ilk 6 ay için 500 Lira ve yüzde 14 zam, diğer 6 aylar için ise enflasyon oranının 2 puan üzerinde zam teklifi yaptı. Aslında bu süreçte o kadar büyük rakamlar konuşuluyordu ki, açıkçası bu teklifin çalışanlar tarafından makul görülmesi bence hiç beklenmemeli!

Ülkemizdeki döviz kurunun ani yükselişi THY çalışanları arasında zaten ciddi beklentilere neden olmuştu. Kimse kusura bakmasın ama bunun çıkış noktası kokpitteki rahatsızlıkla başladı. Nasıl başlamasın ki; Körfez ülkelerinde 15 bin dolara yakın maaş ve çok ciddi sosyal hakların veriliyor olması THY’nin bir an önce adım atmasına neden oldu.

Daha önce de yazmıştım, kokpit olmasa akıllara bile gelmeyecek çalışanlar da bu vesileyle biraz olsun maaşlarına zam alabildi.

Ekstra zam kararı önce yüzde pilotlara yüzde 20, diğer birimlere yüzde 10 oranıyla başladı. Bu yetmedi; Haziran ayında verilen bu zammın hemen arkasından, yani Ekim ayından itibaren geçerli olacak ve sadece kokpiti kapsayan yüzde 30’luk zam kararı alındı.

Bu şu demek; THY pilotları 4 ay içinde 12-13 bin Lira’yı bulan zam almış oldu. (Kaptan pilotlar için)

THY A.O çalışanları ise Haziran’da aldıkları yüzde 10 ile kalakaldılar. Mayıs’ta başlayan ve hala devam eden Teknik A.Ş-Çelik-İş görüşmelerinde de haliyle beklenti yüksekti. Ancak sendikanın yüzde 14 ve daha sonrasında enflasyon + yüzde 2 zam teklifi büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

Kim ne derse desin, Teknik çalışanlarında bu durum çok ciddi şekilde burukluğa neden olur. Sendika beklentileri karşılamamıştır: NET!

Evet, pilotlar havacılık sektörünün en aranan mesleğidir ve gelecek 15-20 yılda mumla aranacaktır. Ancak zam oranı, pilotlardan bağımsız olarak düşünülmeli ve döviz kuru, enflasyon oranı ve mesleğin önemi gibi hususlar bir arada düşünülerek ele alınmalıydı.

Tenisyenlerin bu karara tepki göstermesi kimseyi şaşırtmasın. Mevcut enflasyon oranı zaten yüzde 18 olarak açıklanmışken yüzde 14 zam kimi niye sevindirsin?

Bu arada verilecek 500 Lira’nın brüt rakam olduğunu ve net olarak ele geçecek paranın 500 Lira olmayacağını da ekleyelim!

Çelik-İş sendikası bana göre; bu teklifle sınıfta kalmıştır. Kural değişmedi; filler tepişirken olan yine çimlere oldu. Yukarıda da söyledim, zam oranlarını pilotlarla karşılaştırmak doğru olmaz ancak teknisyenler ve mühendislerin de sektörün geleceğinde çok önemli yer tutacaklarını ve aranan meslek olacağını kimse göz ardı etmesin.

THY Teknik’te büyük hayal kırıklığı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

AO-Teknik ~ 6 yıl önce
AO çalışanları yüzde 10 zam aldı deniliyor ama o dönemki enflasyon 9,2 olarak gerçekleşti. Zam falan alındığı yok. Şu ülkede hesap yapmayı bilen insan yok mu ya? AO-Teknik ayrımı da en büyük hatalardan biri, bu insanlar da kaptanlar kadar kıymetli, hala anlayamayan yöneticiler ve insanlar var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TÜFE oranında zam ~ 6 yıl önce
TÜFE Eylül 2018 (yıllık) %18, ÜFE Eylül 2018 (yıllık) %32. Ev kiralarının TÜFE'den yapılacağı ilan edildi. Yani Sendika %14 zam istiyor ama TÜFE %18. Emeği geçenlerin (emeklerimizi yiyenleri) tebrik ediyor, Allah'a havale ediyorum. (Not: Teknik A.Ş'nin gelirleri Dolar cinsindendir, maaş ödemeleri TL cinsindendir. Yani işçilerin şirkete maliyetleri geçen seneye oranla yarı yarıya düşmüştür. Yapılanlar buna rağmendir!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dolar dustu ~ 6 yıl önce
Tamam dolar dustu. Thy pilotlarina yaptigi zammi geri alsin yada pilotlar zamli maaslarindan vergi versinler. Haksizlik bu ama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim bu sendika ~ 6 yıl önce
Ben oy vermedim, secime girmedi, secilmedi, neden onlar imza atiyr benim adima, hay lanet olsun bu sendikaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir hikaye ~ 6 yıl önce
Fazıl çiftçi gidebilen gitsin demiş. Biz bu şartları kabul edenlerle devam edicez. Gereğinden fazla teknisyen var demiş. Bi o kadar da kapıda bekliyo demiş. Bunun üstüne yavuz çizmeci ne derse beğenirsin. %4 için en yakın arkadaşımımı kırayım. (Eski arkadaşlarmış ikisi)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇİZMECİ? ~ 6 yıl önce
KARDEŞ ÇİZMECİ NE ALAKA?
Tgs ~ 6 yıl önce
Kabin AS kurulup km maaslari 3000 tl’ye cekilseydi teknik personele uygun zam kolayca yapilabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
frgm ~ 6 yıl önce
4-5 bin tl çok para bence...3500 yeterde artar bile yapılan işe göre...aglayana ahaa kapı orada...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ybsg ~ 6 yıl önce
Hadi kardeşim işine bak sen. Bi işin varsa tabi
B2 ~ 6 yıl önce
Şirketin bilgisayarından yazdığınız yazıyı okuyamiyoruz cunku teknisyenin hakkını savunan haber sitelerine artık giriş izni verilmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
C/S ~ 6 yıl önce
LİSANSLI TETKİLİ TEKNİSYENLER bir araya gelme zamanıdır. Gösterelim gücümüzü artık.İmza atmamamız durumunda neler olabileceğini herkes görsün. Şu andaki maaşlarımız hakkımızın yarısı bile değil. Haydi biraz cesaret...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlışlık var. ~ 6 yıl önce
Teklif bugün yapılacak demişsiniz fakat bu teklif pazartesi yapıldı. Şirket 9.17 den yukarı çıkmam dedi. Sendika kabul etmedi. Haberiniz de hata var. Zam oranı az ona diyecek birşey yok fakat haberinizi düzeltin. İnsanları yanlış bilgilendirmeyin. Şu an gözüken malesef grev kararı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000