16 Mart 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Aslında olması gereken Dünyaca ünlü olan THY gibi bir firmanın taşeron çalıştırması yanlış kadrodaki elemanlara iş yaptırmak zor olduğundan dolayı taşeron çalışanlara iş yaptırmak kolay ve 2. sınıf insan kategorisi konulmasına çok üzücü hani diyorlar ya zorla kimseyi çalıştırmıyoruz. kardeşim devlerle yarışıyorsun dünyada uçmadığı nokta yok ama taşeron de asıl işi yapan personellerinde bazı konularla iyileştirme olması durumunda bazı konuları göz ardı edebilir. Saygılarımla.
  • Neden kimse Turkish Cargo çalışanları hakkında bir şey yazmamış ? Çünkü bizler taşeron bile değiliz. Dış kapının dış mandalıyız.
  • agd/panorama calışanları iş sözleşmesi imzalarken bu peşin peşin kabul ediyorlar.Kimse zorla çalıştırmıyor onları.Hakları belli kabul ediyorsanız edin etmiyorsanız yol orda.ayrıca ellerinden son model telefonları düşmüyor.Teknik a.ş ye geçmek o kadar kolay mı? adam liseyi zor bitirmiş iki lafı birleştirip konuşamıyo ben kadro istiyorum diyo.Bilgisayar kullanmasını thyde öğrenen taşeron var neyden bahsediyorsunuz.daha çok beklerler.o iş biraz zor.
  • Kolekik sadece teknikte degil kabinde de var. Kabin memuru arkadaslar daha cok yorulur lar ama chef ler de daha kötü şartlarda çalışıyor. Ben kabin memuru olmak istiyorum ama almıyorlar . Doco bizi sömüruyor keske en basta thy de kabin memuru olarak ucsaydim.
  • hayırlı akşamlar bu thy teknik apronda arac kullanırken sigara içiyorlar araclarla uygunsuz yerlere cekiyorlar ve uvak hizmeti verecek yer hizmetlerinin ucaga onların yüzünden hizmet verimiyor ucaga gelip yolcuları kesiyorlar terbiyesizler
  • paralel olup taşeronmuş gibi yorum yapanlara fırsat vermeyeceğiz. thy teknik taşeronları hallerinden çok memnunlar.burada yazılanlara kulak asmayın. hepsinde son model akıllı telefonlar var.bütün gün futbol konuşurlar. düşünün bir kere geçinme derdi olan adam futbol konuşurmu hiç? hemde hepsi bize oy veriyor. madem memnun değiller neden bize oy versinler ki. azıcık mantıklı düşünün. ortalığı bulandırmayın.. duble yol ,toki,ücretsiz kitap,okul sütü, kuru üzüm dağıtımı,avm'ler,kanal istanbul,3.köprü,marmaray, tüp geçitler bunlar güzel şeyler.
  • bu rakam abartılı olmuş ek protokolle thy teknik maaşlarının nasıl düşürüldüğünden kimsenin haberi yok galiba?
  • 5 sene itemsanda elektrikçilik yaptim taseronlarin istedigi yuksek maas alan abilerin maaslarinin dusmesi degil kendi maaslarinin onlarinki kadar olmasada gecinecek kadar olmasidir su an arkadaslar 1634 lira aliyolarmis sanirim agiyle yetmez gecinemezler o parayla cogu bekar evlenmeye cesaret edemiyorlar evlilerde hep dusenceli sıkıntı yöneticelerin gormezden gelmesi birilerinin nemalanmasi yersiz yere tartismayalim orda herkez işçi kadrolu olsun taseron olsun iclerinde cok nezih insanlar var kirmayin birbirinizi
  • arkadaşım sen neyin hesabını yapıyorsun sen ölünce mahşerde sen teknisyensin sen müdürsün diye ayrı bir hesabamı cekileceksin yoksa özel bir yeremi gömüleceksin teknisyen arkadaşım hebimisin yeri belli neyin hesabını yapıyoruz kardeşim şu üç günlük dünyanın neyin kavgasının peşindesin anlayalım herkes ekmek kavgasında kimse senin aldığın 3000 milyarın peşinde değil biz taşörenler hak ve adaletin peşinde elinizi kalbinize koyun 950 milyon alan insanın yerine koyun lütfen kimsede alınmasın allah dahada versin saygılar
  • Ali bey konu bulamadiniz galiba.bu arkadaslar daha fazla koleligi hakediyor.ay sonu gelmiyor yerimizde sayiyoruz derler sonra gidip hepsi AKP ye oy verir.Hic birine zerre kadar acimiyorum.bunlara verecen kamciyi verecen kamciyi.

THY TEKNİK KÖLE Mİ ÇALIŞTIRIYOR...

Uzun zamandır THY Teknik'te çalışan taşeron işçilerden e-posta ve yorumlarla çok sayıda şikayet alıyoruz. Onlara göre sebebi, yine onların deyimiyle "Modern Kölelik" düzeni. Kadrolu THY Teknik personeli ile aralarındaki ücret farkının çok olması.

Türkiye'nin uzun süredir tartıştığı taşeron personel çalıştırma sistemi THY Teknik'te huzursuzluğun adresi olmaya başladı. Bu konuda yazılanlar-çizilenler her geçen gün artarak devam ediyor.

Havacılık sektörünün nabzını tutan bizler, çoğu zaman "olumlu şeyleri yazmıyorsunuz" diye eleştirilsek bile; olumlu şeylerin elbette yazılabileceğini, lakin toplumun kanayan yarasını gündemde tutmanın daha elzem olduğunun farkındayız.

İşte bu yüzden havacılık toplumunun sesiyiz. İşte bu yüzden zaman zaman "Havacılık Bakanlığı" kurulmalı çıkışı yapıyoruz.

Yazının başında da belirttiğim gibi THY Teknik'te çalışan yüzlerce taşeron işçi özlük haklarının iyileştirilmesi veya kadroya alınmaları için serzeniş halindeler. Bu sese kulak vermekten başka bir amacımız yok ve olamaz.

Burada taşeron işçilere göz yuman sendikanın sessizliğini de vurgulamak gerek. Nerede o eski sendikacılık.

Bize gelen onlarca e-postadan sadece birisinden bahsetmek istiyorum.

E-posta şöyle başlıyor;

"Türk Hava Yolları ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. gibi dünya şirketinde de bu modern köleler çalışmaktadır.

2 bin kişinin çalıştığı Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’de durum aynıdır. Taşeron elemanları, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunlarından, mühendisler dahil toplam 2 bin taşeron bir umut bekleyip durmakta, fakat sayın yöneticiler kılını kıpırdatmamaktalar.

Taşeron sistemi neden bu kadar ayakta tutulmak isteniyor?

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.de Bir taşeron elemanı şu an 1.300- 1.400 TL net maaş almaktalar. Aynı işi yapan, aynı havayı soluyan diğer çalışanlar en az 3.500 TL alıyor.

Taşeron elemanlarının sıkıntılarını, yaşadıklarını ancak kendileri bilirler.

Dev şirketlerde köle gibi yaşamak ne demektir bilir misiniz?

Bu kişiler sevgililerine bir hediye alamazlar, bir ay güzel bir restoranda bir yemek yiyemezler. Çocuklarına hediye alamazlar. Hüzünlerine, gözyaşlarına duvarlar çok şahid olmuştur. Yöneticiler de bu hüzne, çaresizliğe şahid olmuşlardır. Fakat beton duvarlar kadar bile hissiz bir haldeler.

Beton duvarlarda en azından yankı yapar gözyaşları.

Taşeron elemanı Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin her kademesinde yer alır, uçak temizler, memur gibi çalışır, mühendis olarak çalışır.

Yıllarca çalışan teşeron elemanı yeni işe başlayan elemanla aynı maaşı alır.

Mazeret hakları yoktur.

İzinleri her ihalede yine 14 güne iner.

Hastalanmaları yasaktır.

Rapor alsalar iki günlük maaşları geri verilmemek üzere kesilir.

Günlük 40 tl’ye çalışırlar. 40 TL'ye Allah aşkına, Allah aşkına ne yapabilirler.

Sayın Genel Müdürler, Sayın Başkanlar, Sayın Yönetim Kurulu Üyeleri, Sayın Yönetim Kurulu Başkanı duyarsız, kayıtsız, hissiz maalesef.

Ali Bey,

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’ye yığınla eleman alıyorlar. Yıllarca tecrübeli  insanlar içerde dururken, hiç bir şey bilmeyen tecrübesiz insanlar uzman kadrosu ile daha çocuk yaşta iş başı yapmakta. Şirkete yıllarını vermiş kişilerin Teknik A.Ş.’ye geçişlerine engel olunmaktadırlar. Neden? Taşeron olarak kalsın gebersinler.

Şimdi size soruyorum?

Taşeron elemanların neden bu kadar önü kesiliyor?

Türk Hava Yolları Teknik’de yıllarca küçük ve orta ölçekli taşeron elemanları var, fakat en büyükleri ITEMSAN diye bir şirket ihaleleri kazanıp durur.

Bu yıl ITEMSAN firması ihaleye katılmayacağını belirten bir mektup sundular.

PANAROMA diye albenili bir isim altında bir firma ihaleyi aldı?

PANAROMA kimin? İTEMSAN firması ile aynı mı ? Biz birçok şeyi biliyoruz?

Ayrıca bir taşeron elemanına 1.400 tl maaş verirken, kişi başı firma sahibine 400 civarında net kar verilmektedir. Neden bu ücret çalışana verilmiyorda firmaya veriliyor? Yemek THY Teknikten, servis THY Teknik’ten, yöneticiler THY Teknik’ten. Taşeron firmasının bir yöneticisi THY Teknik’de çalışan taşeron elemanına yan bile bakamaz. Tanımaz görmez.

Çünkü her şey THY Teknik A.Ş.’ye bağlı.

Peki neden elemanlar taşeronda çalıştırılıyor?

KİŞİ BAŞI 400 TL 2.000 TOPLAM TAŞERON ELEMANI VAR: 800.000 TL AYLIK NET KAR NEDEN TAŞERON FİRMASINA VERİLİYOR?

Bence taşeron elemanlarının THY Teknik kadrolarına alınmamasının sebebi bu.

Vicdan, insaf.

TAŞERON firmasının sahibi ile ilişkiler araştırılmalı.

HİÇ BİR YÖNETİCİ BU TAŞERON FİRMASI HAKKINDA KONUŞMUYOR, KONUŞAMAZ DA.

TÜM YÖNETİCİLER BİRÇOK ŞEYİ BİLİYOR DA ÇALIŞAN MODERN KÖLELER Mİ BİLMİYOR.

BİR MÜDÜR 15 MİLYAR, BİR BAŞKAN 25 MİLYAR MAAŞ ALDIĞI ŞİRKETTE BİR TAŞERON 1.400 TL ALMASININ HESABINI KİM SORACAK?

AYRICA HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ OTORİTELER NEDEN DENETİM YAPMAZ.

SHGM Bilal Ekşi bu konuyu zaten biliyor, bir şey yapmayacaktır.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’de çok önemli yerlerde çalışan taşeron elemanlarından EASA ve FAA yetkililerin haberi bile yok.

Artık bu haksızlığa lütfen bir son verilsin acilden öte çok acil.

Saygılarımla."

İşte taşeronların sitemleri, istemleri böyle. Biz bu serzenişleri paylaşarak onların sorunlarının bir nebze olsun duyulmasından yanayız.

Öğrendiğim kadarı; İTEMSAN firmasının eski ortakları PANAROMA adında bir şirket kurarak ihaleyi aldı. Anlamadığım şu ki İTEMSAN neden ihaleye katılmadı. Ve çalışanlar neden pinpon topu gibi masanın bir o tarafına bir bu tarafına savrulup duruyorlar.

İTEMSAN'ın ihaleye girmemesi PANAROMA adlı şirketin ihaleyi alması soru işareti oluşturuyor.

THY Teknik'ten öğrendiğim bilgiyi de paylaşmak isterim. THY Teknik'in şartlarını karşılayan, modül sınavlarını veren taşeron çalışanlar teknikte kadrolu olarak işbaşı yaptırılıyor.

Denilen o ki; isteyen her taşeron şartları karşıladığı anda THY Teknik'te kadrolu olarak çalışabilir. Modül sınavlarını vermeleri koşulu ile.

E taşeron olmanın bedeli de bu olsa gerek.

THY TEKNİK KÖLE Mİ ÇALIŞTIRIYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (54)

Taşören ~ 9 yıl önce
Aslında olması gereken Dünyaca ünlü olan THY gibi bir firmanın taşeron çalıştırması yanlış kadrodaki elemanlara iş yaptırmak zor olduğundan dolayı taşeron çalışanlara iş yaptırmak kolay ve 2. sınıf insan kategorisi konulmasına çok üzücü hani diyorlar ya zorla kimseyi çalıştırmıyoruz. kardeşim devlerle yarışıyorsun dünyada uçmadığı nokta yok ama taşeron de asıl işi yapan personellerinde bazı konularla iyileştirme olması durumunda bazı konuları göz ardı edebilir. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kargo ~ 9 yıl önce
Neden kimse Turkish Cargo çalışanları hakkında bir şey yazmamış ? Çünkü bizler taşeron bile değiliz. Dış kapının dış mandalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hür kuş ~ 9 yıl önce
agd/panorama calışanları iş sözleşmesi imzalarken bu peşin peşin kabul ediyorlar.Kimse zorla çalıştırmıyor onları.Hakları belli kabul ediyorsanız edin etmiyorsanız yol orda.ayrıca ellerinden son model telefonları düşmüyor.Teknik a.ş ye geçmek o kadar kolay mı? adam liseyi zor bitirmiş iki lafı birleştirip konuşamıyo ben kadro istiyorum diyo.Bilgisayar kullanmasını thyde öğrenen taşeron var neyden bahsediyorsunuz.daha çok beklerler.o iş biraz zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bayx ~ 8 yıl önce
bunları küstahca yazdıgına gore ya bişeyleri tam başaramamış ezik bi teknisyensin die düşünüyorum bu düşünce yapısıyla dahada başaramazsın Allah ıslah etsin
taşeron fsc ~ 9 yıl önce
Kolekik sadece teknikte degil kabinde de var. Kabin memuru arkadaslar daha cok yorulur lar ama chef ler de daha kötü şartlarda çalışıyor. Ben kabin memuru olmak istiyorum ama almıyorlar . Doco bizi sömüruyor keske en basta thy de kabin memuru olarak ucsaydim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
hayırlı akşamlar bu thy teknik apronda arac kullanırken sigara içiyorlar araclarla uygunsuz yerlere cekiyorlar ve uvak hizmeti verecek yer hizmetlerinin ucaga onların yüzünden hizmet verimiyor ucaga gelip yolcuları kesiyorlar terbiyesizler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rasim ~ 9 yıl önce
paralel olup taşeronmuş gibi yorum yapanlara fırsat vermeyeceğiz. thy teknik taşeronları hallerinden çok memnunlar.burada yazılanlara kulak asmayın. hepsinde son model akıllı telefonlar var.bütün gün futbol konuşurlar. düşünün bir kere geçinme derdi olan adam futbol konuşurmu hiç? hemde hepsi bize oy veriyor. madem memnun değiller neden bize oy versinler ki. azıcık mantıklı düşünün. ortalığı bulandırmayın.. duble yol ,toki,ücretsiz kitap,okul sütü, kuru üzüm dağıtımı,avm'ler,kanal istanbul,3.köprü,marmaray, tüp geçitler bunlar güzel şeyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HOPPP ~ 9 yıl önce
EDEPLİ OL SEN KİMSİN? HADDİNİ BİL. SEN KİMSİN HEPSİ BİZE OY VERİYOR GEVEZELİĞİNDE BULUNUYORSUN. KİME OY VERİRLERSE VERSİNLER.SANA ÇOK DAHA FAZLA ŞEY SÖYLEMEK İSTERİM AMA YAYINLAMAZ ALİ BEY. SAYGISIZ SEVİYESİZ.
en az 3500? ~ 9 yıl önce
bu rakam abartılı olmuş ek protokolle thy teknik maaşlarının nasıl düşürüldüğünden kimsenin haberi yok galiba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elektrikçi ~ 9 yıl önce
5 sene itemsanda elektrikçilik yaptim taseronlarin istedigi yuksek maas alan abilerin maaslarinin dusmesi degil kendi maaslarinin onlarinki kadar olmasada gecinecek kadar olmasidir su an arkadaslar 1634 lira aliyolarmis sanirim agiyle yetmez gecinemezler o parayla cogu bekar evlenmeye cesaret edemiyorlar evlilerde hep dusenceli sıkıntı yöneticelerin gormezden gelmesi birilerinin nemalanmasi yersiz yere tartismayalim orda herkez işçi kadrolu olsun taseron olsun iclerinde cok nezih insanlar var kirmayin birbirinizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cellad ~ 9 yıl önce
arkadaşım sen neyin hesabını yapıyorsun sen ölünce mahşerde sen teknisyensin sen müdürsün diye ayrı bir hesabamı cekileceksin yoksa özel bir yeremi gömüleceksin teknisyen arkadaşım hebimisin yeri belli neyin hesabını yapıyoruz kardeşim şu üç günlük dünyanın neyin kavgasının peşindesin anlayalım herkes ekmek kavgasında kimse senin aldığın 3000 milyarın peşinde değil biz taşörenler hak ve adaletin peşinde elinizi kalbinize koyun 950 milyon alan insanın yerine koyun lütfen kimsede alınmasın allah dahada versin saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hangar ~ 9 yıl önce
Ali bey konu bulamadiniz galiba.bu arkadaslar daha fazla koleligi hakediyor.ay sonu gelmiyor yerimizde sayiyoruz derler sonra gidip hepsi AKP ye oy verir.Hic birine zerre kadar acimiyorum.bunlara verecen kamciyi verecen kamciyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000