02 Kasım 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Tgs ile yorumum neden yayınlanmıyor editör??
  • Bizde ankara base istiyoruz
  • İstisna olan Hitler hariç almanlar insancıl ve teknik bir milletdir. Neden hep bana hep bana diyoruz ki? 200 den fazla noktaya uçan thy için alman 8 noktaya uçacak diye ortalığı ayağa kaldırmayın. Dostunun kazanmasını istemiyorsan yalnız kalırsın. BM hiç bir hamle yapmazken Merkel ayağımıza geldi yardım için fakat sayın cmhr başkanımız yüzüne bakmadı. Bardağın dolu tarafına bakıp fırsatları değerlendirmemiz gerekir.
  • Lufthansa en çok parayı amerika bağlantısından çıkarıyor. THY amerika da uçulan nokta sayısını arttırmalı. Lufthansa amerika da neredeyse köylere bile uçuş gerçekleştiriyor. Aynı thy nin afrika ya uçuş gerçekleştirmesi gibi. THY atlanta, mauritus, küba, şeyseller, phuket, cancun, canary islands gibi hatları açmalı.
  • Hem ortak hem rakip olabilirsin buna stratejik birliktelik de diyebiliriz.Kandirildim dememek icin THY bu hamlelerin ne anlama geldigini kavrayamiyorsa yoneticilerde sikinti var derim.Eger ki anladilarsa o zaman da gerekli hamleyi yapmasi gerek.Bence LH nin en iyi kazandigi rotalardan vurmali ki THY suyun onunu bastan kesebilsin...Yoksa Avrupalilar genel olarak cok guzel ikiyuzlu siyaset ve ticaret yaparlar.Turk milleti gibi mert degiller olamazlarda olmazlarda genleri musade etmez zaten saygilarimla tum Airport Haber takipcilerine....
  • Bence iç hat uçuş pazarınıyarısı yabancı low Coşt bi şirkete işlettirip paranın yarısını al bana fazla geldi yarısını da sen al diyen başka bi ülke yoktur. THY bir an önce Anadolujet operasyonunu Sunexpreast'ten almadır. İster Kendi low Coşt şirketmini kurar ister bi Türk şirkete verir farketmez . Ama mevcut düzen kabul edilir gibi değil. İçmhat pazarımızın yarısını Almanya'ya peşkeş çekilmesi mevcut durum .
  • Dün AJ hamburg taydı
  • Bisey olmaz dunde kanitladik zaten hay dee iyi ucuslarr
  • Sunexpress in lufthansa icin yaptigi ucuslar tamamen paket tur tercihi yapan yolculara yonelikdir. Bundan ilk etkilenecek olanlar, Condor ve Air Berlin gibi havayollaridir. THY ile ucan bir yolcu lifthansa yi dahi tercih etmezken bu low coast havayolunu hic tercih etmeyecektir. Birakin sunexpress para kazansin
  • Ucaklarin A330 olacagi aylardir belliydi, bu ucaklarla almanyada ic hat yapamayacagina gore uzun yurtdisi ucuslar olacagi da aylardir belliydi. Sunexpress personeline verdigi bilgiyi THY yonetim kuruluna mi vermeyecek Lufthansa?

THY tehlikenin farkında mı?

Türk Hava Yolları'nın en büyük gelir kaynaklarından biri şüphesiz transit yolcular. Bu bağlamda THY, İstanbul'u bir transit yolcu merkezi haline getirdi. İşte bu başarı; THY'nin işbirliği yaptığı Lufthansa'yı her zaman olduğu gibi THY'yi baltalama yönünde adım attırdı.

Luftansa'nın hamlesini iyi anlamak için detaylı bir analiz yapmaya ihtiyaç var.

Şöyle ki; Türk Hava Yolları ile Lufthansa ortaklığındaki Antalya merkezli Sunexpress Havayolları, THY'nin alt markası Anadolujet'in lowcost mantığında işletmede kar edebilmek için Sunexpress Havayolları ile yaptığı özel anlaşma ile uçuşlar yapıyor. Böylelikle Türk Hava Yolları kokpit ve kabin ekibi maliyetlerinden kurtulmuş olan Anadolujet, az maliyet ile karlı uçuşlar hedefliyor. Ve bunu yaparken de ortaklık ruhuna uygun olarak gerçekleştiriyor. Yani iç hatlardan başka bir yere uçmuyor.

Lufthansa, THY'nin bu şekilde çalışma tarzını kendi alt şirketlerinde uygulamak için harekete geçiyor. Geçtiğimiz hafta bu çalışmaya start vererek Eurowings alt markası ile Küba uçuşlarını duyurdu.

Lufthansa'nın, Anadolujet için yapılan anlaşmayı Sunexpress-Eurowings arasında yapılacağını yönetim kurulunda tartışırken THY yöneticilerine ser verip sır vermediler. Hangi noktalara uçulacağını soran THY yöneticilerine "Onları henüz belirlemedik" şeklinde kaçamak cevap vererek saman altından su yürüttüler.

Oysa tam o sıralarda, Eurowings bilet sisteminde Bangkok, Puket, Dubai uçuşlarını satışa açmıştı bile. İki yüzlü yürütülen çalışmalar ortaklık anlaşmasına ne kadar uygun onun kararını okuyucular verecek.

THY'nin tam tersini yapan Lufthansa, aslında şunu yapmak istiyor. Türk Hava Yolları'nın bir hub (Merkez) haline getirdiği ve bu yolla büyük kazançlar elde ettiği transit yolcu kazanımlarına engel olmaktan başka bir şey ile izah edilemez.

Türk Hava Yolları bu tehlikenin farkına ne zaman varacak onu bilmiyoruz ama, gelecekte üçüncü havalimanı açıldığında çok daha fazla transit yolcu potansiyelini ağırlama hedefinde olan THY'nin hatta Türkiye'nin bu tehlikeyi şimdiden engellemesi gerekiyor.

Lufthansa mevcut hub'ları olan Frankfurt ve Münih'e alternatif olarak Eurowings aracılığıyla ucuz maliyetli şirket görünümü ile Köln'ü de bir hub haline dönüştürmeyi hedefliyor.

Eurowings şirketi 55 uçaklık filoya sahip. Sunexpress'ten kiralanan uçaklarla birlikte bu sayı geniş gövdeli uçaklarla daha da artmış olacak.

THY'nin hem transit yolculardan büyük gelir elde ettiği Bangkok, Dubai, Muskat, Boston gibi uzak noktaları gözüne kestiren Luftansa, Eurowings mahareti ile bu noktalara uçarak THY'nin önünü kesmek istiyor.

Köln merkezli uçuşlara Bangkok, Muskat, Boston, Dubai,Tahran, Phuket, Mauritius, Lasvegas, Varadero, Cancun gibi uzun uçuşları Sunexpress uçakları ile gerçekleştirecek olan Lufthansa'nın ikircikli oyununu THY'nin görmesi gerekiyor.

Şimdilik bu noktalara uçuşlar başlatan Eurowings'in ileride THY'nin uçtuğu diğer noktalara da uçacak olmasını görmek için kahin olmaya gerek yok.

THY, Anadolujet ile sadece iç hatlar yaparken Lufthansa "neden böyle yapıyor" sorusunu sormaktansa "Sunexpress Türkiye'de neden iç hat uçuyor" sorusunun cevabını vermeli.

Her şekilde Lufthansa'ya yarayan bu uçuşların revize edilmesi gerekmiyor mu? Lufthansa ikircikli düşünerek THY'nin önünü kesme niyetinde ise Anadolujet ne güne duruyor. Öldürücü rekabet ise bunu Anadolujet üzerinden THY de yapabilir.

İşte tam bu noktada Lufthansa'nın uçtuğu noktalara da Anadolujet marifeti ile THY de ucuz uçuş kartını ortaya koymalı.

Bizden söylemesi.

Elin oğlu ne tür bir oyun içinde görmek gerekmez mi?

THY tehlikenin farkında mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Tgs ~ 8 yıl önce
Tgs ile yorumum neden yayınlanmıyor editör??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Bizde ankara base istiyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Combuster ~ 8 yıl önce
İstisna olan Hitler hariç almanlar insancıl ve teknik bir milletdir. Neden hep bana hep bana diyoruz ki? 200 den fazla noktaya uçan thy için alman 8 noktaya uçacak diye ortalığı ayağa kaldırmayın. Dostunun kazanmasını istemiyorsan yalnız kalırsın. BM hiç bir hamle yapmazken Merkel ayağımıza geldi yardım için fakat sayın cmhr başkanımız yüzüne bakmadı. Bardağın dolu tarafına bakıp fırsatları değerlendirmemiz gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
g ~ 8 yıl önce
Lufthansa en çok parayı amerika bağlantısından çıkarıyor. THY amerika da uçulan nokta sayısını arttırmalı. Lufthansa amerika da neredeyse köylere bile uçuş gerçekleştiriyor. Aynı thy nin afrika ya uçuş gerçekleştirmesi gibi. THY atlanta, mauritus, küba, şeyseller, phuket, cancun, canary islands gibi hatları açmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AMSterdam ~ 8 yıl önce
Hem ortak hem rakip olabilirsin buna stratejik birliktelik de diyebiliriz.Kandirildim dememek icin THY bu hamlelerin ne anlama geldigini kavrayamiyorsa yoneticilerde sikinti var derim.Eger ki anladilarsa o zaman da gerekli hamleyi yapmasi gerek.Bence LH nin en iyi kazandigi rotalardan vurmali ki THY suyun onunu bastan kesebilsin...Yoksa Avrupalilar genel olarak cok guzel ikiyuzlu siyaset ve ticaret yaparlar.Turk milleti gibi mert degiller olamazlarda olmazlarda genleri musade etmez zaten saygilarimla tum Airport Haber takipcilerine....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SxS olmaz ~ 8 yıl önce
Bence iç hat uçuş pazarınıyarısı yabancı low Coşt bi şirkete işlettirip paranın yarısını al bana fazla geldi yarısını da sen al diyen başka bi ülke yoktur. THY bir an önce Anadolujet operasyonunu Sunexpreast'ten almadır. İster Kendi low Coşt şirketmini kurar ister bi Türk şirkete verir farketmez . Ama mevcut düzen kabul edilir gibi değil. İçmhat pazarımızın yarısını Almanya'ya peşkeş çekilmesi mevcut durum .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 8 yıl önce
Bilir bilmez bir yoru olmuş. THY, "low cost" mantığı ile AJ operasyonunu kendi bünyesinde başlatmıştır. Bu operasyon için yurt dışındaki uçak kiralama şirketlerinden ayrıca uçaklar kiralamıştır. Bunları AJ formasına boyamıştır... Ancak uçucu ekibin maliyeti yüksek çıkmıştır: AJ ayrı bir şirket değil THY'nın sadece bir alt markasıdır. Bu nedenle bir şark kurnazlığı yapıp, kiraladığı uçakların büyük bölümünü Sun Express'e devredip çok daha ucuz "insan (uçuş ekibi) çalıştırma maliyeti" olan SunExpress üzerinden aynı uçakları "wet lease" olarak kiralamaya ve çalıştırmaya devam etmiştir. Olay bu kadar basit, Lufthansa'ya ya da Almanya'ya birşey peşkeş çekilmemiştir... Benzer operasyon AJ için uçurulan Borajet'le de yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmektedir...
Aviator ~ 8 yıl önce
Dün AJ hamburg taydı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 8 yıl önce
aj uçakları genelde sxs'e ait olduğu için, hamburga sxs operasyonu dahilinde gitmiş olabilir
Zuhtuyee ~ 8 yıl önce
Bisey olmaz dunde kanitladik zaten hay dee iyi ucuslarr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 8 yıl önce
Sunexpress in lufthansa icin yaptigi ucuslar tamamen paket tur tercihi yapan yolculara yonelikdir. Bundan ilk etkilenecek olanlar, Condor ve Air Berlin gibi havayollaridir. THY ile ucan bir yolcu lifthansa yi dahi tercih etmezken bu low coast havayolunu hic tercih etmeyecektir. Birakin sunexpress para kazansin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
330 ~ 8 yıl önce
Ucaklarin A330 olacagi aylardir belliydi, bu ucaklarla almanyada ic hat yapamayacagina gore uzun yurtdisi ucuslar olacagi da aylardir belliydi. Sunexpress personeline verdigi bilgiyi THY yonetim kuruluna mi vermeyecek Lufthansa?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000