14 Temmuz 2014, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • THY uzun uçuşlarda para kazandıgınımı zannediyorsunuz hayal mahsulu bunlar
  • Bir önceki CEO'nun açiklamalarina bakarsan uzun ucislarda zarar ettiklerini gorurusun ayrica 2013 iCal ayinda açiklanan uzun destinasyon iptallerinide ispat olarak alabilirsin. Baska bir istegin varsa söyle, Alman yalakalari özel ilgi alanimiz
  • Sunex ,Ajet operasyonunu beceremedi ki daha...
  • Uzun menzilde zarar ediyor deniliyor, senin elinde etmediklerine dair bir veri varsa sen paylas
  • Merhaba Ali bey , Uzun zamandır güzel yazılar yazıyorsunuz ama artık şu yaş konusu ile ilgili bir yazı da yazmayı düşünmüyor musun ? Bu yıl binlerce insan ilan bekliyordu yaş konusu yüzünden mağdur oldular..! Yani İK yi siz hiç eleştirmeyecek misiniz ? Yani siz de sadece çalışanların hakkını savunup , bu meseleğe aday olanların sesi olmayacaksanız kimse olmaz. Lütfen BÜYÜK başlıklarla YAŞ SINIRINA HAYIR diyelim artık. Size güveniyoruz.
  • Şunu anlamıyorum. Neden Lufthansa uçakları boş izlenimi veriyorsunuz ? Öyle olmadığını bildiğim için söylüyorum eğer elinizde bir veri varsa paylaşın da yorum yapın yok ise yaptığınız yorumun kabul edilebilirliği yok.
  • yazı tekrar tekrar niye yayımlanıyor ki?
  • Bence anahtar kelime maliyetleri düşürmek ve LH'nın da geçen sene kapattığı milim kar ile bu işin Almanya'da da böyle gitmeyeceği ortaya çıkmıştır.LH Anadolujet modeli ile THY'nin yakalamış olduğu kar marjı yüksekliğini Almanya'da yakalamaya çalışacağı ortadadır.SXS çok iyi bir fırsat olacağı ve THY ile yapmış olduğu ve iki tarafın da kazanacağı akıllıca anlaşmayı , Almanya'ya da taşıyarak 2 de 2 yapacağına adım gibi eminim.Ancak burada ben de bir noktaya dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum.LH uçak tipini A340 olarak önereceği konuşulmaktadır.SXS yönetimi hem eğitim ve altyapı açısından aynı menzildeki B777 önerir ise ve de kabul görür ise geçiş daha az sancısız ve çabuk olcaktır.

THY, LUFTHANSA OYUNUNA GELMEMELİ...

Geçen hafta üniversitelerin oluşturdukları havacılık bölümlerini eleştirmiş ve bu bölümlerdeki eğitim düzeyinin düşük olduğunu kaydetmiştim. Bu konu ile ilgili birkaç sözüm daha olacak. Lakin benim bu hafta üzerinde duracak olduğum konu THY-Lufthansa arasında geçtiği söylenen görüşmeler.

Türk Hava Yolları ile Lufthansa arasında işbirliği söylemleri birkaç sene önce Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında Merkel tarafından söylenmiş, laf ola beri gele manasında sözler idi. Bugün geldiğimiz noktada o günler unutulmuş olmalı ki, bu kez aynı ses Lufthansa tarafından dillendirildi.

Farkında mısınız bu sözler hep Almanya tarafından dillendiriliyor. O zaman da dediğim gibi bugün de diyorum ki; bu sözler üzerinden ancak dağ fare doğurur.

Hemen şunu ifade edeyim. Lufthansa'nın Almanya'da kurulu başka havayolu şirketleri var. Acaba neden bu şirketleri üzerinden bu tür bir operasyon yapmak istemiyor da THY ortaklı Sunexpress üzerinden böyle bir maceraya atılmak isteniliyor. Bir başka deyişle Sunexpress, Lufthansa tarafından dipsiz bir kuyuya atılmak mı isteniliyor?

Öğrendiğim kadarıyla Lufthansa, bu düşünceyi Türk Hava Yolları'na değil Sunexpress'e getirdi. Yani THY-Lufthansa ortaklığındaki Sunexpress'e.

Uzun uçuşlarda sallantıda olan, zararda olan Lufthansa'dır.  Bu açıklamalar belki bilinerek ve belki de bilinmeyerek hem THY'ye hem de Lufthansa'ya borsada değer kazandırdı. Bir nevi spekülasyon diyebiliriz.

Çünkü THY'ye yapılmış bir teklif yoktu. Hatırlayacağınız gibi geçen hafta THY iki açıklama yaptı. Birincisinde Lufthansa ile THY arasında uzun uçuşlarla ilgili bir çalışma yok, diğerinde ise Sunexpress görüşmesi olduğu kısmen doğrulandı.

Naçizane tavsiyem bu maceraya girilmemesidir.

Girilecekse bile şu soruların cevabı Lufthansa tarafından net bir şekilde verilmelidir .

Bu operasyon tıpkı Anadolujet ile Sunexpress tarafından yapılan anlaşma gibi mi olacak yoksa risklerin tamamı Sunexpress Germany  tarafından mı üstlenilecek? Benim bildiğim Anadolujet-Sunexpress ortak çalışmasında sadece operasyon Sunexpress'e ait. Koltuk satışlarının tamamı Anadolujet'e ait. Sunexpress sadece operasyonu üstlenmiştir.

Aslında Lufthansa'nın ezikliği, Condor, Tuifly ve kısmen de Air Berlin gibi charter mantığı ile çalışan ucuz maliyetli şirketlerin uyguladığı fiyat politikasından kaynaklanıyor. Bu şirketler daha az ikram ve koltuk maliyetlerini minumumda tutarak uçuş gerçekleştiriyor. Lufthansa ise bir nevi Türk Hava Yolları modeli uçuş yaparak yüksek maliyette uçuyor. Lakin THY, Lufthansa'ya bu anlamda fark atmış durumda. THY'nin uçakları ful dolu giderken Lufthansa uzak uçuşlarda sinek avlıyor veya boş koltularla uçuyor. Bu uçuşlar Lufthansa hanesine zarar olarak yazıyor. Lufthansa'nın zarar deliği açıldıkça açılıyor.

İşte ana sebepler budur. Lufthansa kendi ülkesinde yaşadığı ezikliği Sunexpress Germany üzerinden hafifletmeye çalışıyor. Çalışmasına çalışsın ama Almanlar öyle kendine yontmayacağı bir teklifle THY'nin karşısına geleceğini düşünmüyorum. Bu operasyonun yapılmasına karar verilmesi halinde, kurulacak olan şirketin, kurulmasına karar verildiği an tüm hesapların net bir şekilde yazılı hale getirilmesi şarttır.

Tıpkı Anadolujet'in Sunexpress operasyonunda yaptığı gibi koltuk satışlarının Lufthansa tarafından üstlenilmesi, aksi taktirde Sunexpress'i bilmediği bir maceraya sürüklemek intihar olabilir ve hatta Sunexpress'i batağa saplayabilir. Bu durumu göğüsleyecek THY var ise buyursun girsin Lufthansa'nın tek taraflı önerisinin altına imza atsın.

Sunexpress koltuk maliyetini en alt seviyeye düşüren şirkettir. Bu anlamda belki de Pegasus ile başa baş giden tek şirkettir. İşte bu yüzdendir ki Anadolujet, Sunexpress'in bu avantajından faydalanmaktadır.

THY'nin veya Sunexpress'in böyle tuzak maceralara ihtiyacı yok. Benden söylemesi.

Noktayı geçen haftaki yazıma gelen yorumların bir kısmına cevap vererek koymak istiyorum. Öğrenciler ve veliler tedirgin. Yazıya gelen yorumların hemen tamamına yakını olumlu. Pilotlar her zamanki gibi yazıyı yanlış anladılar. Sandılar ki aldıkları ücrete laf ediyorum. Ben sözün özünde kaliteli eğitim ve kalifiye personel yetiştirilmesinden yanayım.

Birçok öğrenci velisi arayarak tercih yaparlarken hangi okulu seçmeleri konusunda yardım istedi. Ben bu konuda asla şu okul güzel bu okul çirken diyemem demem. Öğrenciler, veliler araştırıp kendileri karar verecekler. Üniversitelerden para alarak onların reklamını yapan gazetecilerle karıştırmayın.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

THY, LUFTHANSA OYUNUNA GELMEMELİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

bilmek ~ 9 yıl önce
THY uzun uçuşlarda para kazandıgınımı zannediyorsunuz hayal mahsulu bunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DLH ~ 10 yıl önce
Bir önceki CEO'nun açiklamalarina bakarsan uzun ucislarda zarar ettiklerini gorurusun ayrica 2013 iCal ayinda açiklanan uzun destinasyon iptallerinide ispat olarak alabilirsin. Baska bir istegin varsa söyle, Alman yalakalari özel ilgi alanimiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sunex ,Ajet operasyonunu beceremedi ki daha...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
içerden bilgi ~ 10 yıl önce
beceremediğini nereden çıkardın; iki şirket de bu ortaklıktan iyi para kazanıyor
DLH ~ 10 yıl önce
Uzun menzilde zarar ediyor deniliyor, senin elinde etmediklerine dair bir veri varsa sen paylas

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yavas ~ 10 yıl önce
Iddıayı, ilk öne sürenin kanıtlaması esastır.
ADAY ~ 10 yıl önce
Merhaba Ali bey , Uzun zamandır güzel yazılar yazıyorsunuz ama artık şu yaş konusu ile ilgili bir yazı da yazmayı düşünmüyor musun ? Bu yıl binlerce insan ilan bekliyordu yaş konusu yüzünden mağdur oldular..! Yani İK yi siz hiç eleştirmeyecek misiniz ? Yani siz de sadece çalışanların hakkını savunup , bu meseleğe aday olanların sesi olmayacaksanız kimse olmaz. Lütfen BÜYÜK başlıklarla YAŞ SINIRINA HAYIR diyelim artık. Size güveniyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DLH ~ 10 yıl önce
Şunu anlamıyorum. Neden Lufthansa uçakları boş izlenimi veriyorsunuz ? Öyle olmadığını bildiğim için söylüyorum eğer elinizde bir veri varsa paylaşın da yorum yapın yok ise yaptığınız yorumun kabul edilebilirliği yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 10 yıl önce
Ankaradan Lufthansayla Frankfurta gittim 2 defa.Ucak Full dolu idi ama yinede Lufthansa o hatti kapatti.Neden?Anlamadim.
? ~ 10 yıl önce
yazı tekrar tekrar niye yayımlanıyor ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Bence anahtar kelime maliyetleri düşürmek ve LH'nın da geçen sene kapattığı milim kar ile bu işin Almanya'da da böyle gitmeyeceği ortaya çıkmıştır.LH Anadolujet modeli ile THY'nin yakalamış olduğu kar marjı yüksekliğini Almanya'da yakalamaya çalışacağı ortadadır.SXS çok iyi bir fırsat olacağı ve THY ile yapmış olduğu ve iki tarafın da kazanacağı akıllıca anlaşmayı , Almanya'ya da taşıyarak 2 de 2 yapacağına adım gibi eminim.Ancak burada ben de bir noktaya dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum.LH uçak tipini A340 olarak önereceği konuşulmaktadır.SXS yönetimi hem eğitim ve altyapı açısından aynı menzildeki B777 önerir ise ve de kabul görür ise geçiş daha az sancısız ve çabuk olcaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777-9 ~ 10 yıl önce
B777 temin etmek kolay degil,,en az 5 yıl beklemek lazım,burada Lufthansa'nın elindeki 50 den fazla eski A-340 var, onlardan kullanmak istiyor..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000