12 Ocak 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Thy pılot Adaylık sürecınde Dlr1ve Dlr 2 yu tekseferde gençtim Tanışma bıı pılot ve ık müdürü ısmaıl çay benı süreç dışı Bıraktı tekrar çağrılma ıhtımalım olmadığını duydum ASLI varmı
  • İlginçtir THY nin kokpit eksiği. /0 saatten fazla uçurmamaya çok dikkat ediyorlar ellerindeki kokpit ekiplerini ki bildiğim ayda max.110 saate kadar uçurulabiliniyor pilotlar. Vazgeçin max saati , pilotlara 70 saatin üstüne 20 şer saat fazla uçurup mesai verseler , zaten eksik denilen pilot açığı otomatik olarak kapanır. 1500 kaptan 20 şer saat fazla uçarlarsa 30.000 saat eder ki 70 saate bölündüğünde 400 den fazla kaptan eksiği giderilmiş oluyor. Maliyet mi dediniz? 70 saat uçuşa 21.000 TL maaş (Kaptan) veriliyor , saat maliyeti TL.300 dır ,peki mesaide bu rakamın %50 veya %100 fazla olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünki kaptan(Dar gövde) fazla uçuş ücreti TL.200/saat . Yani normal maaşına göre maliyeti daha az. Maliyeti Tl.300/saat dediğime bakmayın, bir de izin , eğitim, hastalık ,vs gibi 1 yılda nereden baksanız 1 ay uçmadığını düşünürsek normal saat ücret maliyeti yıllık %7-8 daha da artar. THY yöneticileri nasıl basit hesaplamayı yapamıyor anlayamıyorum?
  • Problem aslında THY, yada ülke sorunu değil. Tüm dünyada bu sıkıntı başladı, 20 yıl içinde 550 bin pilot, 650 bin teknisyen ihtiyacı var. İşte bununla THY siparişleri birleşince sıkıntı çok büyük, çok daha büyük olacak. THY bu süreç içerisinde önlem almak için çok geç kaldı. Bu durumun sorumluları ortada, çok ağır bedel ödenecek. Şimdilik sıkıntı kaptan, yabancı dahi bulamıyor. Dua etsinler Avrupa'da 200-300 uçaklık bir firma kurmasınlar. THY elindeki o çok değerli, üzerine titrediği, tip eğitimlerini eksik bırakmadığı, yabancıları kaçıp gitmesin. Yakında pilotlar için seçim kriteri artacak maaşlara rağmen, sosyal imkanlar ve kendilerine değer veren firmalar olacaktır. Hepimiz zamanı gelince bedelini ödeyeceğiz, kul hakkı yiyenler, bunu unutmayın. 4000 saat ve 5 sene olayı mantıklı olsa da, şimdiki durum dahi sıkıntılı, umarım Allah yardımcımız olmaya devam eder. Ama nereye kadar ? Pilot sıkıntısı yanında, hatta paralel olarak uçuş emniyeti...
  • Bayram özçelik nereli ?Rizeliymiş temel kotil nereliymiş ? Rizeli vayyy temel tgs müdürünü harcamış vay be ne güç niye kendi gidiyor ikilemde rize milletvekili olmak istedi anketlerde önde çıkmadı şimdi turccell in ceosu olacagı söyleniyor hadi hayırlısı
  • Büyüyen bir havayolunda tabi ki insanlar kıdemi geldiğinde üst tipe gidecekler.Bu ama 2 yıl ama 3 yıl olur kimseyi ilgilendirmez.Elin yabancısı yunanı direk üst tipe giriş yapınca hakediyorda bu ülkenin çocuğu milli şirketin büyümesi sonucu üst tipe hızlı geçince neden sorun oluyor acaba.Bizimkiler cefasını çeksin yabancılar sefasını sürsün öylemi!!! Yok artık öyle üç kuruşa beş köfte.
  • SAYIN METİN KİBAROĞLU. TÜRK HAVA YOLLARI YÖNETİMİ MALUM. ANLATTIĞINIZI DA İLK KEZ YAŞAYAN SİZ DEĞİLSİNİZ. YÖNETİCİLERE BUNA NEDEN OLANLARA " PERİŞAN OLSUNLAR DEMENİZ BANA GÖRE ÖNEMLİ DEĞİL.. AYNI DİLEĞİNİZİ PAYLAŞABİLİRİM. ANCAK LÜTFEN PİLOT ARAYAN BİR HAVA YOLU İÇİN BETER OLSUNLAR DEMEYİN..PİLOT BULAMAZLARSA UÇAKLARI YERDE YATIRACAKLARINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ? BANA GÖRE LİYAKATLI OLACAKLARI KUŞKULU OLAN PERSONEL İLE UÇUŞLARI SÜRDÜRMEYİ DENEYECEKLERDİR. BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ? BETER OLMAMALARINI VE ZOR AMA İHTİYAÇ DUYULAN KOKPİT PERSONELİNİN EN İYİLERİNİ BULABİLMELERİNİ DİLEYELİM. ÇETİN ÖZBEY
  • HTA Arkadaslar HTA dan gecemiyorum diye gidin kendilerine başvurun size hemen en az 5000 tl lik program hazırlarlar sacma sapan piskolog seansları yok çıft seans yapalım yok dikkat testine sokalım yok çeşitli testler uygulayalım size derler ve dünyanın parasını koparırlar sonuç muamma bu kuruluşun hiçbirşekilde iyi niyetli oldugunu soyleyemezler. Bu nasıl iş arkadaş sen THY nin işe alım surecini yurutuyorsun onun adayından bu paraları nasıl alırsın? Ayrıca fatura yada herhangi bir belge de vermiyorlar bilginize bu oyuna THY yetkilileri bir son vermeli
  • Arkadasin biri demis hata sizde, Ben tum asamalari gecip kurulda 8dk da elendim budami gol degil. Dlr 1 dlr2 hepsini gectim. 8 dk da neyimi begenmediler. Almanlara soyledigimin aynisini soyledim. Ingilizce deseniz ielts 7.5 dlr 2 mulakatini gectim. Pardon kolumuz uzun degil bu yuzden.
  • Bu kadar işsiz pilot varken uçuş okullarına önem verilmiyor,geleceğe yatırım yapılmıyor demekle ne anlatmaya çalışıyorsunuz?
  • Bir şeyi iyi anlamıyorsunuz... Ben parasını veren herkes pilot olamasın DİYORUM. Ciddi eleme yapılmalı, PARASI, BABASI ve DAYISI olan herkes PİLOT VE MALUM ŞİRKETTE....YOKSA YETENEKLİ VE TERBİYELİ GENÇLERE BİR ŞEY DİYEN YOK... BİRDE 3-5 YIL SONRA NEREDEN GELDİKLERİNİ UNUTMASINLAR, YÜRÜYÜŞLERİ BİLE ASTRONOT GİBİ DEĞİŞİYOR AMA SİMÜLATÖRLERDE KUZU GİBİ OLUVERİYORLAR...

THY KOKPİTİ S.O.S VERİYOR. SORUMLU KİM?

Türk Hava Yolları tarihinin en büyük ilanına çıktı. Hemen hemen tüm uçak tiplerinde pilot aranıyor. Ateş bayacayı sarmış durumda. Tehlike büyük. THY, pilot bulmakta ve yetiştirmekte zorluk çekiyor. Koca kurum iç çekişmelerin ve ihtirasların kurbanı olacak!

Hemen yazımın başında belirteyim. THY pilot alımı için 11 ayrı kategoride pilot alımı için aynı anda ilana çıktı.

Niye biliyor musunuz?

Türkiye'deki uçuş okullarını görmezlikten gelmesinden dolayı.

Bu işle ilgili yöneticilerin (Asaf Bora hariç) kendilerini yönetimden üstün görmeleri ve yönetime doğru bilgi aktarmamalarından dolayı.

THY Uçuş Akademisi'ni çalıştıramayıp bugüne kadar yan gelip yatanlardan dolayı.

Cemaatçi ortak düşünceden dolayı Eskişehir dolaylarından bir üniversiyete kıyak çekilip orada zamanında yetiştirilemeyen pilot adaylarından dolayı.

Saçma sapan kurallar ve kum tanesi kadar eksiklik nedeniyle adaylığı iptal edilen öğrencilerin haklarının yenilmesinden dolayı. (Buna bir örnek vereyim. Her şeyi tamam olan bir öğrencinin kefil yapmak üzere memleketine gittiği sırada babasının vefat etmesi. Bu öğrenci babasını kefil gösteremedi diye pilot eğitimine alınmadı)

Uçuş Eğitim Başkanlığı'nın, eğitimden daha çok hafiye gibi çalışmasından dolayı. Genel müdür ile yönetim kurulu başkanı arasında "hangisine yaranayım" telaşından  asli işine eğilememesinden ve hatta bu makamın yükünü kaldıramamasından dolayı.

Yutdışına gönderilecek öğrencilerin koordine edilememesi, genel müdürün şahsi ihtirasları ve bu ihtiraslarına alt yöneticilerini de alet etmesinden dolayı.

Aydın'a taşınan uçuş akademisinde Hacıvatla- Karagöz oyunu oynanmasından dolayı.

Burada gerçekleştirilmek istenen sistemin önünde defans yapılması ve mevcut atıl yapıyı devam ettirerek yan gelip yatılmak istenmesinden dolayı.

Asker-sivil kapışmasının hala devam etmesinden dolayı.

Evet, Anadolu tabiri ile "Yumurta" dayanmış artık. Kaçış yok. Ya sipariş ettiğiniz bu uçaklara pilot bulacaksınız ya da yerde yatıracaksınız.

2015 yılı pilot açısından çok sıkıntılı geçecek. THY Genel Müdürü Temel Kotil'e çağrım var. Lütfen daha önemli konulara eğilin. Bırakın Sedat Şekerci kendi işini yapsın.

Sedat Şekerci'ye de bir çift lafım var. Doğruyu görmediğin sürece omuzlarına aldığın yükün altında kalabilirsin.

Yıllardır özel uçuş okullarına bakış açınız değişmedi. Yaza yaza dilimizde tüy bitti.

Türkiye'de güzel okullar var. Örnek vereyim AFA. Atlasjet'in kuruluşu ve öncelik Atlasjet pilotları. Türkiye'de THY kalitesinde hizmet veren tek şirket Atlasjet. Diğerlerini kötüleme anlamında söylemiyorum. Onur ve Pegasus daha çok low-cost çalışıyorlar. AFA, Atlasjet'e pilot yetişitiriyorsa kalitesi yüksek demektir.

Bir diğeri Er-Ah Uçuş Okulu. Bu okul Antalya merkezli yer eğitimi, Isparta merkezli de uçuş eğitimlerini veriyor. Dobra söylemek gerekirse ben gidip görene dek soğuk bakıyordum. Lakin gidip yerinde gördükten sonra Türkiye'deki bir çok özel üniversitenin eğitim yerlerine fark atar. O kadar modern ki gidip görmek gerekir. Sunexpress Havayolları gibi ciddi bir kuruluşun pilot eğitimlerini başarı ile yürütüyorsa o halde THY için biçilmiş kaftan demektir.

Ayjet için fazla söze gerek yok. Bazı kazaları hariç pek fazla negatifliğe rastlamadım.

THY bir karar vermeli. Öncelikle yönetimin hedeflediği filo sayısını baz alacak eğitime hız vermeli. Yine yönetimin vizyonu çerçevesinde alt kademe daha fazla çalışmalı.

Aydın'daki uçuş okulunda hedeflenen yeniden yapılanmaya köstek olunmamalı. Bildiğimiz bazı durumları burada açık etmeye gerek yok. Ama oraya atanan sorumlular, kendi egolarını tatmin edilmek üzere oraya gönderilmediklerinin farkına varmalılar. Öncelik kurumdur ve kurumun önceliklerini kendi önceliklerinin arkasında görenler THY'de barınamayacaklardır.

THY'nin pilot açığının sebebi kimdir? Bence siz anladınız O'nu.

Bırakın egoyu. THY zor durumda.

THY KOKPİTİ S.O.S VERİYOR. SORUMLU KİM?

Yorumlar Tüm Yorumlar (109)

Zeren ~ 9 yıl önce
Thy pılot Adaylık sürecınde Dlr1ve Dlr 2 yu tekseferde gençtim Tanışma bıı pılot ve ık müdürü ısmaıl çay benı süreç dışı Bıraktı tekrar çağrılma ıhtımalım olmadığını duydum ASLI varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NiyaziS ~ 9 yıl önce
İlginçtir THY nin kokpit eksiği. /0 saatten fazla uçurmamaya çok dikkat ediyorlar ellerindeki kokpit ekiplerini ki bildiğim ayda max.110 saate kadar uçurulabiliniyor pilotlar. Vazgeçin max saati , pilotlara 70 saatin üstüne 20 şer saat fazla uçurup mesai verseler , zaten eksik denilen pilot açığı otomatik olarak kapanır. 1500 kaptan 20 şer saat fazla uçarlarsa 30.000 saat eder ki 70 saate bölündüğünde 400 den fazla kaptan eksiği giderilmiş oluyor. Maliyet mi dediniz? 70 saat uçuşa 21.000 TL maaş (Kaptan) veriliyor , saat maliyeti TL.300 dır ,peki mesaide bu rakamın %50 veya %100 fazla olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünki kaptan(Dar gövde) fazla uçuş ücreti TL.200/saat . Yani normal maaşına göre maliyeti daha az. Maliyeti Tl.300/saat dediğime bakmayın, bir de izin , eğitim, hastalık ,vs gibi 1 yılda nereden baksanız 1 ay uçmadığını düşünürsek normal saat ücret maliyeti yıllık %7-8 daha da artar. THY yöneticileri nasıl basit hesaplamayı yapamıyor anlayamıyorum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mistır spak ~ 9 yıl önce
Problem aslında THY, yada ülke sorunu değil. Tüm dünyada bu sıkıntı başladı, 20 yıl içinde 550 bin pilot, 650 bin teknisyen ihtiyacı var. İşte bununla THY siparişleri birleşince sıkıntı çok büyük, çok daha büyük olacak. THY bu süreç içerisinde önlem almak için çok geç kaldı. Bu durumun sorumluları ortada, çok ağır bedel ödenecek. Şimdilik sıkıntı kaptan, yabancı dahi bulamıyor. Dua etsinler Avrupa'da 200-300 uçaklık bir firma kurmasınlar. THY elindeki o çok değerli, üzerine titrediği, tip eğitimlerini eksik bırakmadığı, yabancıları kaçıp gitmesin. Yakında pilotlar için seçim kriteri artacak maaşlara rağmen, sosyal imkanlar ve kendilerine değer veren firmalar olacaktır. Hepimiz zamanı gelince bedelini ödeyeceğiz, kul hakkı yiyenler, bunu unutmayın. 4000 saat ve 5 sene olayı mantıklı olsa da, şimdiki durum dahi sıkıntılı, umarım Allah yardımcımız olmaya devam eder. Ama nereye kadar ? Pilot sıkıntısı yanında, hatta paralel olarak uçuş emniyeti...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bayram özçelik nereli ?Rizeliymiş temel kotil nereliymiş ? Rizeli vayyy temel tgs müdürünü harcamış vay be ne güç niye kendi gidiyor ikilemde rize milletvekili olmak istedi anketlerde önde çıkmadı şimdi turccell in ceosu olacagı söyleniyor hadi hayırlısı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Büyüyen bir havayolunda tabi ki insanlar kıdemi geldiğinde üst tipe gidecekler.Bu ama 2 yıl ama 3 yıl olur kimseyi ilgilendirmez.Elin yabancısı yunanı direk üst tipe giriş yapınca hakediyorda bu ülkenin çocuğu milli şirketin büyümesi sonucu üst tipe hızlı geçince neden sorun oluyor acaba.Bizimkiler cefasını çeksin yabancılar sefasını sürsün öylemi!!! Yok artık öyle üç kuruşa beş köfte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN.KİBAROĞLU ~ 9 yıl önce
SAYIN METİN KİBAROĞLU. TÜRK HAVA YOLLARI YÖNETİMİ MALUM. ANLATTIĞINIZI DA İLK KEZ YAŞAYAN SİZ DEĞİLSİNİZ. YÖNETİCİLERE BUNA NEDEN OLANLARA " PERİŞAN OLSUNLAR DEMENİZ BANA GÖRE ÖNEMLİ DEĞİL.. AYNI DİLEĞİNİZİ PAYLAŞABİLİRİM. ANCAK LÜTFEN PİLOT ARAYAN BİR HAVA YOLU İÇİN BETER OLSUNLAR DEMEYİN..PİLOT BULAMAZLARSA UÇAKLARI YERDE YATIRACAKLARINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ? BANA GÖRE LİYAKATLI OLACAKLARI KUŞKULU OLAN PERSONEL İLE UÇUŞLARI SÜRDÜRMEYİ DENEYECEKLERDİR. BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ? BETER OLMAMALARINI VE ZOR AMA İHTİYAÇ DUYULAN KOKPİT PERSONELİNİN EN İYİLERİNİ BULABİLMELERİNİ DİLEYELİM. ÇETİN ÖZBEY

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 9 yıl önce
HTA Arkadaslar HTA dan gecemiyorum diye gidin kendilerine başvurun size hemen en az 5000 tl lik program hazırlarlar sacma sapan piskolog seansları yok çıft seans yapalım yok dikkat testine sokalım yok çeşitli testler uygulayalım size derler ve dünyanın parasını koparırlar sonuç muamma bu kuruluşun hiçbirşekilde iyi niyetli oldugunu soyleyemezler. Bu nasıl iş arkadaş sen THY nin işe alım surecini yurutuyorsun onun adayından bu paraları nasıl alırsın? Ayrıca fatura yada herhangi bir belge de vermiyorlar bilginize bu oyuna THY yetkilileri bir son vermeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurul mulakati ~ 9 yıl önce
Arkadasin biri demis hata sizde, Ben tum asamalari gecip kurulda 8dk da elendim budami gol degil. Dlr 1 dlr2 hepsini gectim. 8 dk da neyimi begenmediler. Almanlara soyledigimin aynisini soyledim. Ingilizce deseniz ielts 7.5 dlr 2 mulakatini gectim. Pardon kolumuz uzun degil bu yuzden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu kadar işsiz pilot varken uçuş okullarına önem verilmiyor,geleceğe yatırım yapılmıyor demekle ne anlatmaya çalışıyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kasap ~ 9 yıl önce
Bir şeyi iyi anlamıyorsunuz... Ben parasını veren herkes pilot olamasın DİYORUM. Ciddi eleme yapılmalı, PARASI, BABASI ve DAYISI olan herkes PİLOT VE MALUM ŞİRKETTE....YOKSA YETENEKLİ VE TERBİYELİ GENÇLERE BİR ŞEY DİYEN YOK... BİRDE 3-5 YIL SONRA NEREDEN GELDİKLERİNİ UNUTMASINLAR, YÜRÜYÜŞLERİ BİLE ASTRONOT GİBİ DEĞİŞİYOR AMA SİMÜLATÖRLERDE KUZU GİBİ OLUVERİYORLAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000