24 Ocak 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY, KIBRIS’TA BATAĞA SAPLANIR MI?

Türk Hava Yolları bir kez daha KKTC ile ortaklık kuruyor. Bu kez ortaklığın yüzdesi az olsa bile yönetimin ağırlığı Türk Hava Yolları'nda. Türk Hava Yolları’nın ilk ortaklığı 4 Aralık 1974 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide İnkişaf Sandığı ile KTHY kurularak gerçekleşmişti. Bu ortaklık başlangıçta stratejik olarak düşünülse bile yıllarca Türk Hava Yolları’nın sırtında bir kambur olmuştu.

Onca siyasi kadro şişkinliğine rağmen Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı sırtlayan Türk Hava Yolları’nın bu kamburu 2005 yılına kadar devam etti. 2005 yılında Ada Havacılık tarafından alınan KTHY’nin o tarihten sonra yüzü hiç gülmedi.

Bir yandan siyasilerin diğer yandan sendikanın oyuncağı haline gelen KTHY dibe vurmuş ve altından kalkılamaz enkaza dönüşmüştü. KKTC hükümetinin kapatma kararından sonra yeni arayışlar içine girildi.

Pegasus Havayolları, AtlasJet Havayolları gibi özel şirketlerle işbirliği denendi ama istenilen ortak nokta bulunamadı.

Yavru Vatan olarak gördüğümüz KKTC 2005 yılından ayrıldığı Türk Hava Yolları’nın kapısını çalmak zorunda kaldı.

Yeniden başa dönüldü. Ancak bu kez stratejik ortaklıktan öte ticari bir ortaklık gibi görünüyor. Türk Hava Yolları ile 26 işadamı ve KKTC’nin ortaklığında yeni bir havayolu şirketi kuruldu. Kuzey Kıbrıs Hava Yolları adı verilen bu şirketin yönetim kurulunun 5 üyesinin THY tarafından atanması kararlaştırıldı.

Tıpkı Pegasus Havayolları’nın başlangıçta yüzde 15 ile İzAir’in yönetimini ele geçirmesi gibi THY’de yüzde 10 ile yeni şirketin yönetimini elinde tutacak.

Bu konuda çok sayıda senaryo yazılabilir.

Örneğin yeni KKHY, THY’nin uçaklarını Bosna Hersek Hava Yolları’ndan sonra ikinci bir şirket olabilir. Atatürk Havalimanı’nda sıkışan hava trafiği ve artık park yeri dahi bulmakta güçlük çeken THY uçaklarını Kıbrısta konuşlandırabilir. Daha da öteye giderek Ercan Havalimanı’nın işletmesini de alabilir.

KKTC  ileride mutlaka uluslar arası uçuşlara açılacaktır. İşte o zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizm açısından bir cazibe merkezi haline gelebilir. Özellikle kumar turizmi KKTC için bir avantaj.

Türk Hava Yolları’nın KKTC’de bekleyen en büyük tehlike ise sendikalar. Türkiye’de havacılık adına sendika olarak bir Hava-İş’i görürsünüz bir de Ulaşım-Sen’i görürsünüz. Hava-İş daha çok havayolları ile alakalı olduğu için ön planda görünür. Ama KKTC’de sendikalar bir başka.

Sendikacı siyasete atılır. Siyasete atılırken de seçmenlere iş vaadinde bulunurlar. Siyasetçinin işçi tarlası da KTHY olduğuna göre, sendikacı siyasetci arasında kalan şirket batıp gider.

Türk Hava Yolları’nın yeni şirkette sendikalaşmaya ne kadar göz yumacağı henüz meçhul.

Sakın sendikaya karşı olduğum anlaşılmasın. Sendika eğer şirket ile ticari bağlantı içinde ise evet karşıyım. Sendika şirketi siyasi bir basamak olarak kullanacaksa evet karşıyım. Sendika sadece çalışanların yanında ise evet sendika olmalı derim.

Hatırlarsanız Bilal Ekşi aşısı sendika-siyasetçi arasındaki çekişmeden tutmamıştı KTHY’de.

Şimdi yeni şirketin başına THY’de Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya’nın geçeceği konuşuluyor.

Dikkat edilmesi gereken en kritik nokta şu. Bu şirkete asla siyaset girmemeli. Girdiği taktirde yine eski tas eski hamam olur. İşte o zaman THY Kıbrıs batağına sağlanmış olur.

THY, KIBRIS’TA BATAĞA SAPLANIR MI?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın Ali Bey,, Yazınızı okurken farkına vardım ki ne yazık ki bilgi sahibi olmadan fikir yurutmek gibi bir hataya düsmüssünüz. Lütfen boyle uzaktan ahkam kesmek yerine olaylari tam anlamı ile arastırdıktan sonra, illa ki taraflı ve/veya maksatlı yorumlarınızı yine de yapmak istiyorsanız en azından gercekleri bilerek yapmanız daha anlamlı olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Güzel bir irdeleme. Ancak Kıbrısta bulunan sendikalar KTHY örneğinde olduğu gibi hep bana, hep bana taktiğini uyguladıkları için şirketleri zerre kadar düşünmezler. Tek amaçları vardır. Sürekli zam istemek. KTHY sırf bu yüzden battı. Sn Ekşi sırf bu yüzden gitti. Şimdi de sendikalar Türkiye karşıtı eylem düzenleme çalışmaları içindeler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ali bey bir konuda düzeltme yapayım.yönetim kurulu hepsi thy den degil.3 thy 1özel sektör 1 kktc devleti.bi de kktc yasaları geregi çalışan sendikayı davet ederse sendika o işletmeye gider.bir başka konu thynin yönetimi.ercana uçuş yapan thy ve anadolu jetle nasıl rekabete girecek.saygılar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bence öngörüleriniz bu yazınızda yetersiz kalmış. KKTC avrupa birliği ve yunanistan gibi Türkiye'nin başındaki çok ciddi sorunlar çözülmeden bırakın hava ulaşımına açılmayı ülke olarak tanınmıyor bile daha. Ayrıca THY'nin Atatürk havalimanı hub'ına alternatif bir hub olarak Kıbrıs'ı düşünmesi Sabiha Gökçen, Esenboğa, Antalya Ayt, İzmir Adb, hatta Muğla Dalaman ve Milas varken ekonomik açıdan abesle iştigal olur. Şahsi fikrim, eğer Türkiye Cumhuriyeti başı dik ve onurlu bir devlet olabilme başarısını gösterebilmiş olsaydı ki bu iktidarla ütopya olur, o zaman Kıbrıs'a bir short- med haul Bölgesel bir base planlamak mantıklı olabilirdi. Eğer ticari yönden bakılıyorsa daha ticaret mantığına paralel fikirler beklerdim sizden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
airporthaber de devamlı takip ettiğim yazarlardansınız ama bu yazınız hakkında yeterince araştırma yapmadığınızı veya kaynaklarınızın taraflı olduğunu düşünüyorum.. dediğiniz gibi herşey ticaret ilişkisine bağlı.. KTHY yi batıran ne sendikalar ne de çalışanlar oldu. sürekli ada insanı suölandı durdu ama kimse farkında değil ki bunlar tamamen planlanımş bir şekilde tıkır tıkır işledi. bir ülkeyi ele geçirmenin en büyük yollarından biri limanlar ve havaalanlarıdır . türkiye bunları yavaş yavaş yapıyor. bugün KTHY yarın elektrik dairesi. herşey planlanmış bir şekilde işeldi ama suçlu olan hep biz olduk. zamanında araba fiyatı MD satan yöneticiler, lüx arabalarla şahsi işlerini yapan müdürler yine THY nin yolladığı müdürlerdi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000