01 Şubat 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ya hani bir rivayet vardı, şu can cankesen önderliğindeki memursen tayfası 31 ocağa kadar tazminat çıkarıyorlardı. Ne oldu hani 31 ocak gelmedi mi daha ? Ali Bey bir araştırıverseniz merakta bırakmayın bizi
  • Turkish flight academy'nin cessnalara dört kişi bindirip hepsine aynı anda PIC ya da eğitim yazdığını da yazsaydınız o zaman beyfendi. Yurtdışını bilmem, elbet kalitelidir. Ama asla turkish flight academy üstün ve kaliteli okul gibi sıfatları haketmez. Hezarfen 23 pist sonundan 3. denemeden sonra vıyyk vıyyk diye göle uçtuğunuzu unutmadık turkish flight academy! Ucuza pilot uçurmanın derdiyle eğitimi pahalı gösterirler, bizim insanımız da böyle yazılar yazar işte :)
  • Sunex Erah uçus okulu ile anlasmasını askıya alırken Thy Erah la anlaşma yaptı Bilen varsa acıklasın
  • Türkiye'de ATPL Frozen egitimi için akademik yer dersleri doğru dürüst verilmiyor ki. Sadece SHGM'nin mevzuat şartlarını yerine getirmek için, "derse hoca girdi mi?" endişesi giderilsin diye uğraşıyor. Türkiye'de yer derslerini İngilizce verebilecek kalitede kaç akademik lisans veya yüksek lisans egitimli havacılık hocası bulabilirsiniz? Herkes devresini, arkadaşına, kankası, kızına, oğluna SHGM'deki ilişkilerini kullanarak yer dersi öğretmeni yetkisi aldırmış, ama gerçek anlamda bunların kaçı kaliteli bir havacilik dersi anlatabilir, şüpheli! En ıyice çap öğrencilerden alınabilir. Ama, havaciligin antik çağlarında kalma "Uçuş ancak ucusta öğrenilir!" zihniyeti ile iş yapan SHGM ve FTO işletmecileri, sadece döner sermayeleri ve ceplerini doldurma kaygisinda olduğundan, bu işin uzmanlarını veya öğrencileri dinleyere kaliteli bir Milli Havacilik Egitim Stratejisi ve Altyapisi olusturmak devlet de dahil hiç kimsenin umrunda değil. Pilot ve teknisyen açığı kimin umrunda?
  • Her uçuş okulundan iyi pilotlar geliyor.İlk iş pilot olabilecek kişiyi seçmek.Olamıyacak olanları sisteme sokmayın.İngilizce yetersiz olanını görmedim.İyi ve üzerinde olanlar çoğunlukta.Yabancı pilot ve uçuş okullarını gözünüzde büyütmeyin.Süslüdürler.Yabancı kaptanlarla uçanlar onlara sakın Sir demeyin.Dedikçe size yukarıdan bakarlar.Kaptan ALEX gibi.Fakir ülke olduğumuz için hemen sağ sandelyeye yerleşiyoruz.Kıymetini bilin çalışmaya devam.GÜZEL Havalarda manuel uçmaya çalışın.Otomatik düğmelerin esiri olmayın.Belki birgün çalışmazlar lazım olur.İyi uçuş okulu kıyaslaması için çoğunda eğitim ve uçuş yapmak gerekli.OKUMAYAN KABİLİYETLİ OLSADA İYİ PİLOT OLAMAZ.KABİLİYETSİZDE İNGİLİZ,AMERİKAN,AVUSTURALYALI FARKETMEZ PİLOT OLAMAZ.Mesleğinizin kıymetini bilin.Abartmadan havanızıda basın.Sonradan görme olmayın.Hepinize iyi uçuşlar dilerim.
  • Ali Bey; arastirmalariniz kayda deger... Ayjet v.s. neden kabul ediyor soyleyeyim. Pegasus ucus okulunu acinca hepsi meteliksiz kalacaklar iste bu yuzden süründen kazaniriz mantigi olusmus onlarda.
  • THY'nin Florida'da ki uçuş okulu hem başarılıydı hem kaliteliydi.Eğer kendi kaliteli ve güçlü bir pilot okulumuz yoksa bunu ya yurtdışından tamamlıcaz ya da yabancı pilot alacaz.Derme çatma özel ya da değil pilot okullarının mezunları bu filoyu ileride ne kadar güçlendirecek meçhul?Ve bir Pilot olarak söylemeliyim ki Florida'da aldığım eğitim çok iyiydi.Uluslararası standartlardaydı ki ben bizim yerel uçuş okullarımızı da biliyorum.Çoğu Allah'a emanet açıkçası.Ya da Körfez ülkeleri gibi yapacaksın arkadaş.Al dışarıdan yabncı pilotu kendi okulunu kurana kadar....
  • Amerika ve Avrupa'da eğitime devam edilmeli...Yoksa ayjetin yetiştirdiği(?) astronotlarla sadece şekil yapılır iş değil. Ne ingilizce var ne uçuş tecrübesi. Sadece şekil var bunlarda...
  • Ben Şu Türk ögrencileri aşşağılama kompleksini anlamış değilim halen. Yok eğitim kalitesi yeterlimi Yok şöylemi yok böylemi.. Yav arkadaş süreç ne gerekiyorsa yapmıyormuyuz. Sınavlara girmiyormuyuz ilk yalnızda tutunda pıc ır cpl ne gerekiyorsa hepsinin geregini yerine getirmiyormuyuz. Yoksa bu süreçleri yerde ucak kullanır gibi hayal ederek geçiyoruz ?? Yurt dışında ne yapıyorlar yani yok yurt dışı şöyle yok böyle?? Yurt dışındaki Pilot adayları uzay mekigindemi alıyor eğitimi Pıc leri roketlemi ucuyor nedir??? Ha şimdi diyeceksiniz inlizcee.. Evet Elin gavuru gelir look do well go ile ingilizce konusur ona bişey yok. Sen gideceksin bilmem ne sınavlarından ebesinin puanın alacaksın yoksa yooookk..Napacaz Uçakmı uçuracaz yoksa ingilizce gramer kitabı mı yazacaz
  • Kesinlikle katılıyorum!

THY kaliteli mi yoksa ucuz eğitimi mi seçti?

Türk Hava Yolları'nın pilot açığını kapatma yollarını yerli okullarla yaptığı anlaşmalarla kapatmaya çalışıyor. Ancak, THY'de sorulan soru eğitim kalitesinin ne derece yeterli olduğu yönünde. Bu konu üzerinde" kafa yormaya değer" diyerek düşüncemizi aktaralım.

Sözün geldiği her yerde THY'nin Aydın'daki uçuş akamedemisinin mevcut durumuna üzüldüğümü çekinmeden dile getiririm. Bugün gelinen noktada bir kez daha anlaşılıyor ki, THY pilot eğitim konusunu yeterince, hatta hiç ciddiye almadan büyümeyi gerçekleştirdi.

Hatta THY'nin ilk uçuş akademisi de İstanbul'da değil de başka bir yerde kurulmuş olsa idi, bugünler o günlerde görülebilse idi çok daha farklı olabilirdi.

Plansız büyümenin getirdiği pilot açığı, özel sektörden karşılanma içgüdüsü ile gerçekleşen uçak siparişleri transfer pilotlar ile ekipleştirilemeyince yabancılar devreye girdi. Her ne kadar Anadolu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu gibi pilotaj eğitimi veren kuruluşlardan da destek alınsa bile devası büyümenin getirdiği pilot açığını kapatmak için yurtdışı eğitim alternatifini gündeme getirdi.

Aslına bakarsanız, havacılığımızın geçmişi çok eski olsa bile aynı oranda havacılık kültürümüzün gelişmediğini görürüz. Bu sebeple THY'nin yurtdışı eğitim politikası doğru olmakla birlikte pahalı bir kalem gibi görünüyor idi. Oysa ben biliyorum ki Anadolu Üniversitesi'ndeki fiyatlardan daha pahalı değildi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi'nde zamanında bitirilemeyen eğitimler THY'ye ek maliyet getiriyordu.

Yurtdışı politikasının bir artısı daha vardı. O da şu; Öğrenciler tamamen ingilizce ve uluslararası meydanlarda eğitim alıyorlar. Yurtdışı derken havacılıkta köklü kuruluşlardan bahsediyorum. İrlanda'daki gibi derme çatma okullardan bahsetmiyoruz.

Gelelim THY'nin yurtiçi politika değişikliğine.

Bu değişikliğin temelinde Temel Kotil ile Sedat Şekerci imzası var. Ayjet ile başlayan bu süreç, AFA ve Er-Ah ile devam ediyor.

Bana gelen bilgiler ışığında söylüyorum. Bu okulların hiçbiri normal öğrencilerden alınan ücretlerle eşit ücrete eğitim vermiyor THY'ye. Öldürücü pazarlıklar sonucunda yapılan anlaşma çerçevesinde adı geçen pilot okulları eğitim veriyor. Kanımca bunun tek sebebi var. O da, bu okulların portföylerine THY'nin de olacak olmasıdır.

THY'nin kendi akademisinde bile bir öğrencinin maliyetinin altındadır özel okullardaki eğitim ücretleri.

İşte burada sorulan bu soru cevap arıyor. "Ucuz etin yahnisi nasıl olacak?" Nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. İngilizce, ingilizce, ingilizce.  Vazgeçilmeden uygulanmalı

Pilotaj eğitimi ciddi bir süreç. Ben istiyorum ki, bizim okullarımız Avrupa'da, Amerika'da olduğu gibi dünya havayolu şirketlerine de pilot eğitsinler. THY onlar için bir yol açabilir. Lakin Türk mantığı dışına çıkılmalı. Para odaklı değil, kalite odaklı eğitim verilmeli.

Pilot adayı öğrenciler bizim uluslararası meydanlarımıza iniş kalkış yapsınlar eğitimleri sırasında. Çünkü, Avrupa'da, Amerika'da böyle. Bu şekilde pilotaj yetileri gelişecektir.

Geçtiğimiz aylarda Portekiz'de Gairg adında bir okulu ziyaret ettim. Resmen nutkum tutuldu. Değil bizim uçuş okullarımız , üniversitelerimiz bile o şekilde yapılandırılmış bir sisteme sahip değiller.

THY, yurtiçi eğitimleri yaparken yurtdışı eğitimleri de köklü kuruluşlardan alarak karma yapmalı. 

Ucuza getirmek için bizim okullarımızı öldürme yolunu seçerse; okullarımız da maliyeti düşürme yoluna giderek kar etme duygusuyla low cost eğitim verebilir.

THY, Aydın'daki okulu Portekiz'deki o okulu model olarak görüp yeniden şekillendirebilir.

Türkiye-AB Özel Anlaşma...

Türkiye'nin Avrupa Birlği ile anlaşma imzalayacağına dair haberi haftalar önce yazdık. Sayın Binali Yıldırım da dün öyle bir açıklama yaptı. Bu anlaşmanın temelini Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka hazırlamıştır.

Türkiye bu konuda özel anlaşma istemiştir. Özel anlaşma AB'nin tıpkı Amerika ile yaptığı anlaşmanın bir benzeridir.

Burada AB'nin istediği hava sahamızın her  AB üyesi ülkesine açık olmasıdır. Türkçesi havalimanlarımızı AB üyesi her ülkenin havayolu şirketinin kullanması anlamındadır. Buna iç hat dahildir.

Öyle ise AB'nin istediğinden fazlasını biz ondan istemeliyiz. AB üyesi değil isek bile aynı şekilde faydalanmalıyız. Bilet fiyatları ucuzlayacak, rekabet gelecek gibi umut verici açıklamalar kendi şirketlerimize de aynı hakların tanınması ile mümkün olmalıdır.

Yoksa Avrupa, kara kaş, kara göz dinlemez. Yapılmakta olan üçüncü havalimanı potansiyeli Avrupa'yı ürküttüğü sürece elimizdeki gücün farkında olmalıyız. 

THY kaliteli mi yoksa ucuz eğitimi mi seçti?

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Can sen ~ 8 yıl önce
Ya hani bir rivayet vardı, şu can cankesen önderliğindeki memursen tayfası 31 ocağa kadar tazminat çıkarıyorlardı. Ne oldu hani 31 ocak gelmedi mi daha ? Ali Bey bir araştırıverseniz merakta bırakmayın bizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilli lot ~ 8 yıl önce
Turkish flight academy'nin cessnalara dört kişi bindirip hepsine aynı anda PIC ya da eğitim yazdığını da yazsaydınız o zaman beyfendi. Yurtdışını bilmem, elbet kalitelidir. Ama asla turkish flight academy üstün ve kaliteli okul gibi sıfatları haketmez. Hezarfen 23 pist sonundan 3. denemeden sonra vıyyk vıyyk diye göle uçtuğunuzu unutmadık turkish flight academy! Ucuza pilot uçurmanın derdiyle eğitimi pahalı gösterirler, bizim insanımız da böyle yazılar yazar işte :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Almanyalı ~ 8 yıl önce
Sunex Erah uçus okulu ile anlasmasını askıya alırken Thy Erah la anlaşma yaptı Bilen varsa acıklasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
Türkiye'de ATPL Frozen egitimi için akademik yer dersleri doğru dürüst verilmiyor ki. Sadece SHGM'nin mevzuat şartlarını yerine getirmek için, "derse hoca girdi mi?" endişesi giderilsin diye uğraşıyor. Türkiye'de yer derslerini İngilizce verebilecek kalitede kaç akademik lisans veya yüksek lisans egitimli havacılık hocası bulabilirsiniz? Herkes devresini, arkadaşına, kankası, kızına, oğluna SHGM'deki ilişkilerini kullanarak yer dersi öğretmeni yetkisi aldırmış, ama gerçek anlamda bunların kaçı kaliteli bir havacilik dersi anlatabilir, şüpheli! En ıyice çap öğrencilerden alınabilir. Ama, havaciligin antik çağlarında kalma "Uçuş ancak ucusta öğrenilir!" zihniyeti ile iş yapan SHGM ve FTO işletmecileri, sadece döner sermayeleri ve ceplerini doldurma kaygisinda olduğundan, bu işin uzmanlarını veya öğrencileri dinleyere kaliteli bir Milli Havacilik Egitim Stratejisi ve Altyapisi olusturmak devlet de dahil hiç kimsenin umrunda değil. Pilot ve teknisyen açığı kimin umrunda?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PİLOT ~ 8 yıl önce
Her uçuş okulundan iyi pilotlar geliyor.İlk iş pilot olabilecek kişiyi seçmek.Olamıyacak olanları sisteme sokmayın.İngilizce yetersiz olanını görmedim.İyi ve üzerinde olanlar çoğunlukta.Yabancı pilot ve uçuş okullarını gözünüzde büyütmeyin.Süslüdürler.Yabancı kaptanlarla uçanlar onlara sakın Sir demeyin.Dedikçe size yukarıdan bakarlar.Kaptan ALEX gibi.Fakir ülke olduğumuz için hemen sağ sandelyeye yerleşiyoruz.Kıymetini bilin çalışmaya devam.GÜZEL Havalarda manuel uçmaya çalışın.Otomatik düğmelerin esiri olmayın.Belki birgün çalışmazlar lazım olur.İyi uçuş okulu kıyaslaması için çoğunda eğitim ve uçuş yapmak gerekli.OKUMAYAN KABİLİYETLİ OLSADA İYİ PİLOT OLAMAZ.KABİLİYETSİZDE İNGİLİZ,AMERİKAN,AVUSTURALYALI FARKETMEZ PİLOT OLAMAZ.Mesleğinizin kıymetini bilin.Abartmadan havanızıda basın.Sonradan görme olmayın.Hepinize iyi uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eskipgshostu ~ 8 yıl önce
Ali Bey; arastirmalariniz kayda deger... Ayjet v.s. neden kabul ediyor soyleyeyim. Pegasus ucus okulunu acinca hepsi meteliksiz kalacaklar iste bu yuzden süründen kazaniriz mantigi olusmus onlarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THy'nin amacı ne? ~ 8 yıl önce
THY'nin Florida'da ki uçuş okulu hem başarılıydı hem kaliteliydi.Eğer kendi kaliteli ve güçlü bir pilot okulumuz yoksa bunu ya yurtdışından tamamlıcaz ya da yabancı pilot alacaz.Derme çatma özel ya da değil pilot okullarının mezunları bu filoyu ileride ne kadar güçlendirecek meçhul?Ve bir Pilot olarak söylemeliyim ki Florida'da aldığım eğitim çok iyiydi.Uluslararası standartlardaydı ki ben bizim yerel uçuş okullarımızı da biliyorum.Çoğu Allah'a emanet açıkçası.Ya da Körfez ülkeleri gibi yapacaksın arkadaş.Al dışarıdan yabncı pilotu kendi okulunu kurana kadar....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amerika ve Avrupa ~ 8 yıl önce
Amerika ve Avrupa'da eğitime devam edilmeli...Yoksa ayjetin yetiştirdiği(?) astronotlarla sadece şekil yapılır iş değil. Ne ingilizce var ne uçuş tecrübesi. Sadece şekil var bunlarda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Splt ~ 8 yıl önce
Ben Şu Türk ögrencileri aşşağılama kompleksini anlamış değilim halen. Yok eğitim kalitesi yeterlimi Yok şöylemi yok böylemi.. Yav arkadaş süreç ne gerekiyorsa yapmıyormuyuz. Sınavlara girmiyormuyuz ilk yalnızda tutunda pıc ır cpl ne gerekiyorsa hepsinin geregini yerine getirmiyormuyuz. Yoksa bu süreçleri yerde ucak kullanır gibi hayal ederek geçiyoruz ?? Yurt dışında ne yapıyorlar yani yok yurt dışı şöyle yok böyle?? Yurt dışındaki Pilot adayları uzay mekigindemi alıyor eğitimi Pıc leri roketlemi ucuyor nedir??? Ha şimdi diyeceksiniz inlizcee.. Evet Elin gavuru gelir look do well go ile ingilizce konusur ona bişey yok. Sen gideceksin bilmem ne sınavlarından ebesinin puanın alacaksın yoksa yooookk..Napacaz Uçakmı uçuracaz yoksa ingilizce gramer kitabı mı yazacaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alkisliyorum ~ 8 yıl önce
Super bir yorum olmus kardesim ellerine saglik uzerine soylenecek neredeyse hic birsey yok alkisliyorum....
. ~ 8 yıl önce
Herkesin sizin gibi düşünmesi en büyük temennimiz
Splt ~ 8 yıl önce
Eger sen hala Ingilizcenin bu isteki onemini anlamadiysan sana diyecek bir sey yok pilot effendi. Gramer kitabini bosver JFK yaklasmada gagak guguk konusta memleketin gogsu kabarsin senin gibi yeteneklere sahip oldugu icin.
furkan ~ 8 yıl önce
Kesinlikle katılıyorum!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000