21 Ocak 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • İş Bankası da çok üzüldü
  • Sn Uçuş işletme müdürlüğü Ekiplerinizin planladığı kokpit ekibiyle birlikte çok değil bir hafta uygulama yapmanızı rica ediyorum Masa başında dakikaları hesaplamak kolay Kokpit ekibi uçuş için evden çıkışı ve eve dönüşünün ve uçakta geçirdiği zamanın masa başındaki gibi olmadığını görürsünüz Ev nöbetlerinde tuvalete duşa telefonla giriyoruz Telefonu duymadınmı yandın Maaştan kesinti ve aksaklık Pas uçuşlarımızda uçakta ve otelde geçen zamanımız evde çocuklarımızla beraber olduğumuz zaman gibi değerlendiriliyor Parada pulda gözümüz yok uçuş şartları düzelsin yeter
  • Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Hava iş ile öyle bir anlaşmanın olduğunu ve o dönemki hizmet alınan şirkette olan biteni de sanırım benimle birlikte çoğu insan ilk defa duyuyordur. Çözüm için bulunan yol çok ilginç,basit ama zeka dolu. Mevcut iktidarın yaptıklarını aklı başında hiç kimse kabul etmez,ben olayın özünü bilmediģimden geçmişle günümüz arasında kıyaslama yaparak çok görmemek lazım dedim hoş görmek değil. Sanırım yanlış anlama oldu. Hürmetler sunarım.
  • Çetin Bey, Hava trafik kontrolörlerinin içinde yer aldığı bir yazi kaleme almayı düşünüyormusunuz yakın bir gelecekte? Saygılarımla
  • Her hafta ülkemizdeki gerçekler ile alakası olmayan yazılar çıkıyor , biraz hayalleri bırakalımda gerçekleri yazalım okuyalım , bir kez mesela
  • 500 kişi işe alınacaksa neden çalışanlardan yakınlarını getirmelerini istediniz? Thy aile şirketi mi ? Torpil geçmişte de vardı ama günümüzdeki gibi rezilce deģildi tamam da sizin zamanınızda yapılan şeyin mantığını tam anlayamadım o zaman akp'nin de rizeli,trabzonlu vs köylülerini, akrabalarını aynı ve daha beter şekilde thy'ye doldurmalarını da çok görmemek gerek öyle mi? Türkiye'de torpil,partizancılık,hemşehriciliğin kökü kazınmadıkça ileri gitmemiz çok çok zor ama kimsenin umurunda değil o da ayrı.
  • Thy işe alım süreci tam bir kaos..deli gb girdiler piyasaya,kör topal herkesi pilot diye alıp,gerçek alınması gerekenleri elediler..şimdi Danimarkaya,abd ye,endonezyaya tip eğitimine yollıyorlar,2 ay önce mülakatı olumlu bitenler imza için bekliyor,sime girenler mülakat için bekliyor:))))))Çok plansız programsız alım yaptılar,du bakalım neler olacak!!bu milletin vergisi bitmez nasıl olsa ödemekle
  • Robotlar sebep değil sadece sonuç. Dünya nüfusu 8 milyara doğru gidiyor. Robot bu yüzden lazım. Bugün Dünya nüfusu 8 milyon olması gerek ki herkes huzur içinde yaşasın. 8 milyara yemek yetmiyor tavuk fabrikası, süt fabrikası gibi tesisler kurulmuş. Yollar, otobanlar dolu. Çöp dağları büyüyor. Bunca sıkıntıya yapay zeka gerekiyor. Yoksa kim oturup tek tek araçları sayacak? Kim bunca mesaj trafiğini yönetecek? Dediklerimin THY ile ilgisi elbette yok ama bir noktaya dikkat çekmek istiyorum Dünyadaki her şeyin insanlara bir armağan olarak yaratıldığını düşününler (tanrılara inananlar) artık oturup biyolojideki besin zincirini anlamaya çalışsınlar. Dünya'daki kaynakların azalmakta olduğunu anlasınlar ve popülüst siyasetçilerin peşine kuyruk olmasınlar. Dinle, milliyetle kandırılmasınlar. Dünya bitti çoluk çocuğunuzun geleceği karanlık. Yarın ki yönetimler bugünü bile aratacak haberiniz olsun. Gelecek bir gün gelecek ve hiç de iyi gelmeyecek.
  • Cetin Bey, İnsan kaynaklarında yönetiminde modern yöntemleri ve liyakat merkezli yazılarınızı takip ediyorum(tamamını okuyamıyorum) THY'ye bu özelliklerinizle mi girdiniz, THY'ye bu kriterlere göre mi istihdam yaptınız? Türkiye'de bir kaç patron şirketi dışında bu mümkün mü? bu tarafını yazılarınızda yazıyor olabilirsiniz belki. THY prim verirken bile torpilli, memur olmayacak yöneticilerine ikişer üçer dağıtıyor, prim verirken bile temel algı yönetiminden habersiz ne konuşuyoruz.
  • o zaman celil misafir i kimse işe almaz :)

THY işe alım sürecinde yapay zeka tabanlı chatbot'lar kullanırsa?



Oldum olası İş Bankası ile aram yoktur. Çok ciddi gelirler bana. Ülkemizdeki işsizliği körüklüyorlar gibi Yok robotmuş, yok bilmem neymiş. Bizde böyledir. Bir musibet bir yerden iş yaşamına girince kısa bir sürede yaygınlaşır. Hani seyyar satıcının sattığı her ne ise, karşı komşunuz bir kg aldı deyince kendinizi o nesneden bir buçuk kg almaya mecbur hissedenler vardır ya, işte o hesap. Biri başlamaya görsün. Bu kadar şaka yeter gibi gelelim konumuza.

Evet, şirketler artık iş zekâsına yatırım yapıyor. Şimdi bunları bir kenara koyalım. Bakalım bu robotlar daha nelere, hangi konulara el uzatacak. Şu anda bu konu ile ilgili en çok konuşulan husus, bu robotların gelip işimizi elimizden alıp almayacağı.

Bu konudaki en çarpıcı örnek ise, ABD‘nin Ohio eyaletinde bulunan ve bünyesinde yaklaşık 50 avukat çalışan Baker & Hostetler Hukuk Bürosunun IBM tarafından geliştirilen ve IBM Watson üzerinde çalışan ROSS isimli bir yapay zekâyı işe aldığını duyurmasıydı. Firmanın CEO’su Andrew Arruda‘nın yaptığı açıklamaya göre Amerika’daki başka hukuk firmaları da Ross için IBM ile sözleşme imzalamış durumda ve kısa süre içerisinde bunları da medyadan duymaya başlayacağız. Bu gelişme gündemde bulunan “ Robot Hâkim ” düşüncesini de güçlendireceğe benziyor. Hatırlarmısınız bilmem. 

Bilmiyordum, yeni öğrendim. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, dijital yöntemlerin insan kaynaklarında aday bulma, kurumsal bilgi yönetimi ve işe yerleştirme konularında, %  54 ile 61 arası oranlarda kullanıldığı belirtiliyor. Yapay zekâ tabanlı chatbotlar ise adaylarla yapılan görüşmelerde kullanılıyormuş. Evet, Yapay Zekâ “İşe Alım Süreçlerinin” yeni aktörlüğüne aday olmuş. Hadi buyurun.  Düşünüyorum da iş yaşamımın sonlarına doğru yolumuz kesişen bir İnsan Kaynakları uzmanından bu işi daha iyi yapacaklarına inanasım geliyor.

Evet, dönelim biraz da kendimize, Türkiye’mize bakalım.  İş Bankası İstanbul Şubesine bir uğrayın ve de yapay zekâ alt yapısı ile çalışan Kişisel Bankacılık Asistanı “Pepper“ ile tanışın.  Pepper “İş Cepte” müşterileri ile konuşarak işlem yapıyor. İş Bankası üç yıldır, her sene bu konuya 500 milyon TL yatırım yapmış. Sabancı Veri Merkezi “önümüzdeki üç yılda rutin ve operasyonel işlerimizi robotlara devredeceğiz” diyor. Duymuşsunuzdur mutlaka; L’Oreal Türkiye bu konuda çok yol almış. İşe alım konusuna odaklanmış MYA isimli robotları, yaptığı mülakat sonucu istihdamını uygun gördüğü adayları İşe Alım Uzmanları ile buluşturuyormuş bile. Türkiye’de çok sayıda şirket yapay zekâ projesi başlattı ve/veya üzerinde çalıştığı projeyi devreye aldı. Bunlardan biri otomotiv şirketi Assan Hanil. Arçelik “Yedek Parça Tahminleme” projesini devreye soktu ve de bu uygulama ile ödül kazandı. LC Waikiki yapay zeka tabanlı uygulamaları kullanarak 36 ülkedeki 791 mağazasında operasyonlarını hızlandırdı ve daha verimli hale getirdi. Yazılım danışmanlık şirketi METRIC de otomotiv sektöründe bir müşterisi için öngörücü bakım projesine başladı.

Farklı projelerle her alanda gelişim gösteren yapay zekâ, aynı zamanda istihdam konusunda çok faal olacağının işaretlerini veriyor. Yapay zekâ, küresel ekonomiyi şekillendirmeye devam ederken, geleceğin iş dünyasına dair yapılan açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor. Dünya çapında kuruluşlar robotlardan istifade ile iş müracaatında bulunan adayları değerlendirmeye başlamış.  Evet, şuna inanıyorum ki, bizde de bu konuya girip çalışmalarını sessiz sedasız yürüten başka büyük kuruluşlar da mevcut. Yakında çıkar sarımsağın kokusu.

Yapay zekâ programları karmaşık verilerdeki kalıpları tanıması, mevcut tecrübelerinden faydalanması ve insanlar tarafından alınan kararları uygulaması için, yine insanların, bizlerin bilgisine ihtiyaç duyacak. Güzel de, benim cahil kafam şunu düşünüyor: Yukarıda da ifade ettiğim gibi, yapay zekâya “sistemin çalışmasını ve programlanmasını sağlayacak olan hususlar” -bu garibime- insanlar tarafından öğretilecek olduğuna göre, vah olsun robotlara. Bilmem haksızmıyım?

Dünyanın en büyük e-ticaret kuruluşu olan Amazonun geliştirdiği yapay zekâ sisteminin bir nedenle işe alımlarda cinsiyet ayrımı yaptığı belirlenmiş. İşe alım sürecini tamamlayan chatbotlarda da başka terslikler görülmüş. Nedeni basit; sistem adımını insan deneyimlerinden ve önceki verilerden yola çıkarak atmış ya. Başka bir deyişle, yapay zekâya bu önyargılar insanlar tarafından öğretilmiş. Bu olumsuzluklara rağmen chatbotlara duyulan güven halen artarak devam ediyormuş. Gariplerim daha tam kapasite ile çalışmaya başlamadan sisteme insanoğlunun eli ile hile hurda karışmış. Düşünüyorum da, vallahi bu bize uyar.

Şimdi kendimize bakalım; havacılık sektörümüze... Hani mevzuata göre bir özel kuruluş olan, buna rağmen Devlet Kuruluşu görünümünü istekle sürdüren “ Bayrak Taşıyıcı” şirketimize… Yani sektörün en büyük kuruluşuna ve de bu konuda yatırım yapabilme gücü olan Türk Hava Yollarına. Eminim ki bu konu ile ilgileniyorlardır. Hayli gelişmiş ve uzmanların istihdam edildiği geniş bir bilgi işlem sistemini bünyesinde barındırdığı malum. Mutlak ki, benim ancak duyduğum ve okuduğum konuların onlar çok önceden farkındadırlar ve de çalışmalara başlamışlardır.

Bir mecmuada okumuştum. Bilmem Sn. Aycı ve Ekşi o tarihe kadar Türk Hava Yollarındaki görevlerine devam etmeyi düşünüyorlar mı (?) Okuduğum yazıda, 2025 yılında Yönetim Kurulu Koltuklarına yapay zekânın oturacağı söyleniyordu. Muhtemeldir ki, 2025’ten bir iki sene önce bu robotları staj için onların yanına verirler. Ve Robot kardeşlerim de ilk beyanatını verirler. “ Biz önceki Yönetimin devamıyız “

Bu konuda Türk Hava Yolları alışkanlığı gereği Amazon ile ortak bir şirket kurmaya kalkarsa, hiç ama hiç şaşırmam.  THY’nin diğer ortaklıklarına bakınca, bu şirketin YK Başkanının da kim olacağı belli. Ne yapacaklar diye sorarsanız, ortakları Amazon’dan ilk talepleri “Sizin chatbotlar zaten ayrım yapmaya uygun yaradılışlılar; biz de onların çalışma sistemini ve çalışma prensiplerini bozacak bir şey istemiyoruz. Hani sizinkilerin işe kabulde cinsiyet ayırımı yaptıkları belirlenmiş ya. Bizde ayırımın başka bir türlüsünü istiyoruz. İşe alımın düzgün ve olması gerektiği gibi yapılabilmesi için Türk Hava Yollarında mülakat sürecini yürütmekle görevlendireceğimiz robotların yazılımlarına, bizden olanları ve yukarıdan (!) gelenleri diğerlerinden ayırabilmesi için küçücük bir kod ilavesi şart.  Bu konuda bir çalışma başlatalım” olacaktır.

Evet; hele, robotlar tam olarak sahneye çıksınlar; THY’deki ilk çalışmanın, ilk mülakatın sonucunu bir görelim. Halen buralarda olursam ne olup bittiğini bana da bildirin, merak ederim. Mülakat sonucunda bizimkilerin hepsi işe kabul edildiler mi? Eğer yapay zekâlı teneke kutular bunu beceremedilerse,  aralarında performans nedeni ile ıskartaya çıkartılıp hurdacıya satılan oldu mu hiç? Yok mu?  Bizimkilerin hepsi başarılılar mı? Yaşasın. Evet, işte o zaman bu robotlar da “ bizleştiler” demektir?  Artık inanabilirsiniz ki bu zeki geçinen teneke kafalılar rahatımızı bozamayacaklar.

DESİDERATA ( DİLEKLER ) MAX EHRMANN

“Desiderata” kelimesi Latincedir ve ‘arzu edilen şeyler’ anlamına gelir. Ayrıca bilhassa altmışlı yıllardaki Hippi hareketiyle ünlenen son derece meşhur bir şiirin de başlığıdır. Metin, fikirlerinin kesinliği ve içeriğinin derinliği ile dünyayı etkileyen bir deyiştir.

Bir zamanlar bu şiirin kökenine dair büyük bir tartışma yaşanmıştır. Adı bilinmeyen bir rahip tarafından yazıldığına ve daha sonra iki yüz yıl önce Baltimore’da bir kilisenin sırlarında bulunduğuna dair bir efsane türemiştir. Bu görüşe göre şiir 1692 senesinde yazılmıştı.

Gerçekte Desiderata’nın yazarı filozof ve avukat Max Ehrman’dan başkası değildi. Fakat metin, o hayattayken yayınlanmamıştı. Ölümünden sonra 1948 senesinde karısı şiirlerini yayınlatana dek gün yüzüne çıkmamıştı. Ve Desiderata şiiri yıllarca bir tür iyi niyet hareketi olarak elden ele dolaştı. Adeta bir manifestoya dönüştü.

Birçok insan yazarın adını yazmamayı yeğledi ve böylelikle şiir, özel bir Noel baskısı hazırlamak için çeşitli vaaz metinlerini derleyen ve Maryland’de yaşayan bir rahibin eline geçti. Desiderata da bu metinler arasındaydı ve isminin yanı sıra Presbiteryen rahibi bir efsaneyi de not etmişti: “Saint Paul Kilisesi, 1692.” Bu bilgiyi, kendi kilisesini ve kilisesinin kuruluş tarihini tespit amacıyla not etmişti.

Kilise cemaatinden biri bu şiiri çok çok beğenmiş ve bir gazetede yayınlatmak istemişti. Şiir yayınlanır yayınlanmaz, 1692 tarihli olduğu ve Saint Paul Kilisesinde bulunduğu şeklindeki efsane yayıldı. Her ne olursa olsun, Desiderata’nın 70’ten fazla dile çevrilmiş çok güzel bir metin olduğu kesindir. Bu şiirin yukarıdaki hikâyesini internetten aldım. Benim kişisel görüşüme göre Desiderata hayat ve yaşam için çok güzel ve doğru bir yol göstericidir. İsterseniz güzel nasihat olduğunu da düşünebilirsiniz.

Gürültü ve telaşın ortasında sükûnetle dolaş, sessizlikte huzur bulduğunu unutma. Mümkün olduğunca ama teslim de olmadan, herkesle iyi geçinmeye çalış. .Doğru bildiğini telaşsız ve açık seçik söyle, ama başkalarına da kulak ver. Aptal ve cahil kimseleri bile dinle çünkü onların da bir hikâyesi vardır. Gürültücü ve saldırgan olanlardan sakın; öyleleri, ruha eziyet ederler. Kendini başkalarıyla karşılaştırdığında kibirlenebilir ya da hayal kırıklığı yaşayabilirsin, çünkü daima senden daha iyiler ve daha kötüler olacaktır. Planların yanında, başarılarının da tadını çıkar. Ne kadar mütevazı olursa olsun, mesleğine olan ilgini yitirme, çünkü zamanın değişen hazineleri arasında gerçek olan odur. İş hayatında temkinli ol, çünkü dünya aldatmacalarla doludur. Ama bu seni var olan erdemlere karşı kör etmesin, çünkü halen yüksek idealler ardında koşan pek çok insan var ve hayat her yerde kahramanlıklarla dolu. Kendin ol, bilhassa da sever gibi görünme. Ama sevgiden şüphe de etme, zira hayal kırıklıkları ve kuraklıklar içinde çölde bir vaha gibidir sevgi. Geçen yılların öğütlerini nezaketle kabul et, gençliğine dair şeyleri ise gülümseyerek teslim et. Ruhunu besle ki, ani talihsizliklere karşı seni korusun. Karamsar düşüncelerle kendini üzme. Birçok korku, bitkinlik ve yalnızlıktan doğar. Sağlıklı bir disiplini aşmadan, kendine iyi bak. Sen de en az ağaçlar ve yıldızlar kadar bu evrenin bir çocuğusun ve burada olmaya hakkın var. Sen farkına varsan da varmasan da evren gerektiği gibi tekâmül etmekte. Öyleyse, Tanrı ile barışık ol, O’nun nasıl olduğuna inanmış olursan ol. Bu hayat karmaşası içinde emeklerin ve hırsların ne olursa olsun, ruhunu huzurlu tut. Bütün aldatmacası, angaryası ve hüsranlarına rağmen, dünya çok güzel. Mutlu ol. Mutlu olmaya gayret et.”

THY işe alım sürecinde yapay zeka tabanlı chatbot'lar kullanırsa?

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Vezne ~ 5 yıl önce
İş Bankası da çok üzüldü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP VEZNE ~ 5 yıl önce
BU KADAR ZEKİCE HAZIRLANMIŞ BİR YORUMU ANLAYABİLMEM MÜMKÜN DEĞİL.
737 ~ 5 yıl önce
Sn Uçuş işletme müdürlüğü Ekiplerinizin planladığı kokpit ekibiyle birlikte çok değil bir hafta uygulama yapmanızı rica ediyorum Masa başında dakikaları hesaplamak kolay Kokpit ekibi uçuş için evden çıkışı ve eve dönüşünün ve uçakta geçirdiği zamanın masa başındaki gibi olmadığını görürsünüz Ev nöbetlerinde tuvalete duşa telefonla giriyoruz Telefonu duymadınmı yandın Maaştan kesinti ve aksaklık Pas uçuşlarımızda uçakta ve otelde geçen zamanımız evde çocuklarımızla beraber olduğumuz zaman gibi değerlendiriliyor Parada pulda gözümüz yok uçuş şartları düzelsin yeter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 5 yıl önce
Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Hava iş ile öyle bir anlaşmanın olduğunu ve o dönemki hizmet alınan şirkette olan biteni de sanırım benimle birlikte çoğu insan ilk defa duyuyordur. Çözüm için bulunan yol çok ilginç,basit ama zeka dolu. Mevcut iktidarın yaptıklarını aklı başında hiç kimse kabul etmez,ben olayın özünü bilmediģimden geçmişle günümüz arasında kıyaslama yaparak çok görmemek lazım dedim hoş görmek değil. Sanırım yanlış anlama oldu. Hürmetler sunarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP'A ~ 5 yıl önce
RİCA EDERİ. O MADDE ÇOK ESKİDİR. BANA GÖRE YANLIŞ BİR UYGULAMA DA SAYILMAZ. GEÇMİŞ GERİLERDE KALDI. İYİSİ DE KÖTÜSÜ DE. BİZ BU GÜNÜMÜZE BAKMALIYIZ. YAŞADIĞIMIZ GÜNE. BİLMUKABELE SAYGILAR SUNUYORUM.
Atco ~ 5 yıl önce
Çetin Bey, Hava trafik kontrolörlerinin içinde yer aldığı bir yazi kaleme almayı düşünüyormusunuz yakın bir gelecekte? Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ATCO ~ 5 yıl önce
TABİİ Kİ MÜMKÜN. BİLGİ VERİLİRSE OLUR. GÖRÜŞELİM.
cvp atco ~ 5 yıl önce
[email protected] mail adresim.
Ccv ~ 5 yıl önce
Her hafta ülkemizdeki gerçekler ile alakası olmayan yazılar çıkıyor , biraz hayalleri bırakalımda gerçekleri yazalım okuyalım , bir kez mesela

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CCV ~ 5 yıl önce
SİZİN GERÇEKLERİNİZ DEĞİŞİK. HAYAL DEDİĞİNİZ ŞEYLER TÜRK FİRMALARINDA UYGULANMAYA BAŞLADI. PEKİ SİZİ DİNLEYİP GERÇEKLERİ YAZALIM. ŞU GERÇEKLERİNİZİ BİR SIRALASANIZ YA.
ATCO ya. ~ 5 yıl önce
ayda 10-15 tl ver, bir iki mecmua al.oku. Hayalle gerçeği ayırırsın o zaman.
Çetin bey ~ 5 yıl önce
500 kişi işe alınacaksa neden çalışanlardan yakınlarını getirmelerini istediniz? Thy aile şirketi mi ? Torpil geçmişte de vardı ama günümüzdeki gibi rezilce deģildi tamam da sizin zamanınızda yapılan şeyin mantığını tam anlayamadım o zaman akp'nin de rizeli,trabzonlu vs köylülerini, akrabalarını aynı ve daha beter şekilde thy'ye doldurmalarını da çok görmemek gerek öyle mi? Türkiye'de torpil,partizancılık,hemşehriciliğin kökü kazınmadıkça ileri gitmemiz çok çok zor ama kimsenin umurunda değil o da ayrı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY ~ 5 yıl önce
HER OLAYI AYRI KOMPARTIMANLARDA DEĞERLENDİRMEK GEREKİR. 1. HİZMETE HEMEN BAŞLAMALIYDIK. 2. O SIRADA HİZMET ALDIĞIMIZ KURULUŞ MENSUPLARININ UÇAKLARDA YOLU EŞYALARINA VERDİĞİ BÜYÜK ZARAR ( ASIL KELİMEYİ KULLANMAK İSTEMEDİM ) VARDI.BU NEDENLE KARDEŞİNİ VEYA AKRABASINI GETİREN ÇALIŞANIMIZDAN KEFALETNAME İSTEDİK VE BU ÇİRKİN KONU KAPANDI.4. SİZ BİLEMEZSİNİZ ESKİDEN THY HAVA İŞ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE ÖNCELİKLE ÇALIŞANLARIN YAKINLARI ALINIR DİYE BİR MADDE VARDI.VAKIA BİZ BU ALIMI YAPTIĞIMIZ ZAMAN BU MADDE ÇOKTAN KALDIRILMIŞ İSE DE BELİRTMEK İSTEDİM. AKP'NİN KİMİ NE ŞEKİLDE ALDIĞINI HOŞ GÖRMEK BENİ AŞAR. 2000'Lİ YILLARDA BU ŞEKİLDE VE BU ŞARTLARDA YAPILAN İŞLEM ON DOKUZ SENE SONRA YAPILANLARI MAZUR GÖSTERECEKSE ,SİZLERİN BU ÇALIŞANLARIN BİLECEĞİ İŞTİR. SİZİN KABULÜNÜZDÜR. SİZ YAZIYI BİR KEZ DAHA OKUYUNUZ İSTERSENİZ.VEYA BOŞ VERİN. VARDIĞINIZ SONUÇ GÜZEL.
Plt ~ 5 yıl önce
Thy işe alım süreci tam bir kaos..deli gb girdiler piyasaya,kör topal herkesi pilot diye alıp,gerçek alınması gerekenleri elediler..şimdi Danimarkaya,abd ye,endonezyaya tip eğitimine yollıyorlar,2 ay önce mülakatı olumlu bitenler imza için bekliyor,sime girenler mülakat için bekliyor:))))))Çok plansız programsız alım yaptılar,du bakalım neler olacak!!bu milletin vergisi bitmez nasıl olsa ödemekle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HasanYıldız ~ 5 yıl önce
Kardesim sen gm de calisip bagira bagira torpilim var diye gezenleri bilmez misin ? gm de calisiyorsan bilirsin burak diye birisi. simdi akademide. asya kıtasında bi yerde egitimde. sor zaten etrafına anlatırlar sana.
Robotlar ihtiyaç ~ 5 yıl önce
Robotlar sebep değil sadece sonuç. Dünya nüfusu 8 milyara doğru gidiyor. Robot bu yüzden lazım. Bugün Dünya nüfusu 8 milyon olması gerek ki herkes huzur içinde yaşasın. 8 milyara yemek yetmiyor tavuk fabrikası, süt fabrikası gibi tesisler kurulmuş. Yollar, otobanlar dolu. Çöp dağları büyüyor. Bunca sıkıntıya yapay zeka gerekiyor. Yoksa kim oturup tek tek araçları sayacak? Kim bunca mesaj trafiğini yönetecek? Dediklerimin THY ile ilgisi elbette yok ama bir noktaya dikkat çekmek istiyorum Dünyadaki her şeyin insanlara bir armağan olarak yaratıldığını düşününler (tanrılara inananlar) artık oturup biyolojideki besin zincirini anlamaya çalışsınlar. Dünya'daki kaynakların azalmakta olduğunu anlasınlar ve popülüst siyasetçilerin peşine kuyruk olmasınlar. Dinle, milliyetle kandırılmasınlar. Dünya bitti çoluk çocuğunuzun geleceği karanlık. Yarın ki yönetimler bugünü bile aratacak haberiniz olsun. Gelecek bir gün gelecek ve hiç de iyi gelmeyecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahmet ~ 5 yıl önce
Cetin Bey, İnsan kaynaklarında yönetiminde modern yöntemleri ve liyakat merkezli yazılarınızı takip ediyorum(tamamını okuyamıyorum) THY'ye bu özelliklerinizle mi girdiniz, THY'ye bu kriterlere göre mi istihdam yaptınız? Türkiye'de bir kaç patron şirketi dışında bu mümkün mü? bu tarafını yazılarınızda yazıyor olabilirsiniz belki. THY prim verirken bile torpilli, memur olmayacak yöneticilerine ikişer üçer dağıtıyor, prim verirken bile temel algı yönetiminden habersiz ne konuşuyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AHMET ~ 5 yıl önce
Ahmet Bey, ben Türk Hava Yollarına Yolcu Trafik Memuru olarak 1970 yılında girdim. Türk Hava Yollarına girerken bu konulardaki bilgimiz sorgulanmadı. Esasen edindiğim bilgilerin tümünü çalışırken edindim. Eskiden THY’ de torpil yoktu demen doğru bir ifade olmaz. Her dönemde öyle veya böyle ucundan kenarından torpil vardı. Ben patron şirketin de de görev yaptım. Aslında oralarda da patronlar dan fazla anların altındakiler bu işlerle meşgul.Türk hava yolları 3 ncü hava yollarına yer hizmeti satmak için ruhsat almıştı. Yanılmıyorsam 500’ü aşkın yeni istihdam yapılacaktı. Apronda çalışan görevlilerden yakınlarını ( kardeş , yeğen vb...) getirmelerini istedik. Ve de getirecekleri şahısların her şeyine kefil olduklarına ilişkin yazılı taahüt aldık.Bu aşamada üst yönetimden ( Genel Müdür + YK başkanı ) hiçbir talep gelmedi. Oysaki o dönem benim THY’ deki tüm kredimi yitirirmiş olduğum bir dönemdi. Aslında çalışma dönemimde bu tür konulardan ötürü büyük bir rahatsızlık duymadım.. Size bir örnek patron şirketinden vermek isterim. Havaştaydık ve de patronun bir akrabası istasyonda çalışıyordu. İnsanları rahatsız edecek bir yaradılıştaydı. Patrondan yeğenini İstasyondan almasını rica ettik. Sorgulamadı. Hemen aldı. Patron Turgay Ciner di. Bu açıdan kendisini hep saygı ile anarım. Balık baştan kokuyor. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
asaf ~ 5 yıl önce
o zaman celil misafir i kimse işe almaz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000