18 Haziran 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY İÇİN DOĞRU SÖYLEDİK DE NE OLDU?

Yazıya girişi bir atasözüyle yaptım. Gelelim o atasözünün benim için ne ifade ettiği konusuna...

Şimdi sizlere üç ayrı açıklamayı arşivlerden çıkartıp aynen aktarmak istiyorum.

Açıklama 1:
“Atatürk Havalimanı'nın büyüme imkanı yok. Gelişim alanında yapılaşma var. Dolayısıyla, biz devlet büyüklerine verdiğimiz bilgide 'üçüncü bir havalimanının mutlaka ileriye dönük olarak yapılması gerekiyor' diyoruz. Yapılacak havalimanı da mutlaka entegre bir ulaşım projesi ile desteklenmelidir. Bu entegre proje raylı sistem, metro, demir yolu, deniz otobüsü veya deniz yolu ulaşımını içermelidir. Bu alanda kargo hizmeti verilecekse karayolu ulaşımının da dikkate alınması gerekir. Bu havalimanı, 15-20 yıl sonraki ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılmalıdır.”

Açıklama 2:
"Atatürk Havalimanı, bütün rekorlarına rağmen artık kapasitesinin sonuna geldi. Havalimanında apron-terminal dışı çalışanlarıyla birlikte 60 bin personel görev yapıyor. Gelen-giden yolcu, karşılayıcı-uğurlayıcı ve çalışanları ile günlük insan sirkülasyonu 200 binden fazla. 2010 yılında yerli ve yabancı 300 havayolu ile 288 bin 248 uçak iniş-kalkış yaptı. Gelen ve giden yolcu sayısı da geçen yıl 32 milyon 165 bin 817 olarak gerçekleşti. Bu rakam dünya havaalanları yolcu sıralamasında 38, Avrupa`da ise 8. sırayı işaret ediyor. Havalimanı'nda 22'si kamu olmak üzere 750 dolayında kuruluş hizmet veriyor. Güvenlik ise polis, gümrük, jandarma ve özel güvenlik personeli olmak üzere toplamda yaklaşık 6 bin kişi ile sağlanıyor. İstanbul'un yıllık 100 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanına ihtiyacı var."

Açıklama 3:
"Atatürk Havalimanı şu anda günlük bin uçak trafiğini aştı. Mevcut trafik kapasitesi 600. Burada yeni pist yapımı çözüm değil. Planlanan paralel pistin maliyeti 5 milyar TL. Biraz daha trafiğin iyileştirilmesi için hava ve park tarafından iyileştirme yapıyoruz. Gecikmelerin bir kısmı parkla ilgili. İnsanlar; "Bir saat, iki saat bekliyoruz" diyorlar. Doğru, park sorunumuz var. Park için, askeriyenin kullandığı alanı bitirmek üzereyiz. Orayı park alanı için kullanacağız ve bir rahatlama olacak. Hurda araçların da kaldırılmasıyla seyrü-seferde de iyileştirme yapacağız. Fakat bunlar kısmi iyileştirmeler. Bir de başka meydanlara göndereceğiz. Burada seçici davranacağız. Yük, charter ile ilgili onları ayıklayacağız. Tarifeli seferlere daha çok imkan tanıyacağız. Bunlar kısa ve orta vadede biraz rahatlatacak tedbirler. Ancak, trafik artışı o kadar acımasız ki buna yetişemiyoruz. Çözüm: yıllık 150 milyon kapasiteye ulaşacak 3'üncü havalimanı. Onda da bu yıl ihaleye çıkacağız."

Yukarıda üç farklı kişinin özünde aynı şeyleri işaret eden farklı zamanlarda yaptıkları açıklamalarını koydum. Şimdi bunlar da nereden çıktı, bu açıklamalar kime ait diyeceksiniz haklı olarak. Hemen izah edeyim.

Birinci açıklama olarak koyduğum ilk paragraf, 2007 yılında yapıldı ve sözler İstanbul Vali Yardımcısı Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Vedat Müftüoğlu'na ait. İkinci açıklama şu anki Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın'a, son açıklama ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın...

Son iki açıklama bir yıl içerisinde yapılmış, ilk açıklamanın üzerinden ise 5 yıl geçmiş.  Eğer tarih vermesem ilk açıklamanın da yakın tarihli olduğunu düşünecektiniz. Çünkü o açıklama ile bugün Vali yardımcısı ve Binali Yıldırım'ın açıklamaları neredeyse birbirinin aynı...

Üç açıklamanın ortak noktası Atatürk Havalimanı'nın kapasitesinin yetmediği konusu. Burada Vali Vedat Müftüoğlu'nun öngörülü oluşunu takdir etmek gerekir. 5 yıl öncesinden bugünün çözümleri için ipucu sunması bir bürokrat için artı puandır. Çözüm noktasında elinden çok fazla bir şey gelmese de sorunun tespit edilmesi ve ortaya konulması bakımından hayli önemli bir durum. Ancak bugün 'Atatürk Havalimanı kapasitesi yetmiyor' diyen vali yardımcısı el üstünde tutulurken o günün vali yardımcısı ne oldu biliyor musunuz? Merkeze çekildi... Evet, Atatürk Havalimanı'nın sorununu ortaya koyduğu için o vali yardımcısı, apronda deve kesme olayı ve kayıp altınlar bahane edilerek 'haddini aştı' gerekçesiyle apar topar merkeze çekildi.

Yukarıda söyledim ya "vakitsiz öten horozun başını keserler" diye... Ne kadar doğru bir söz değil mi?

Şimdi herkesin konuştuğunu o gün konuştuğu için 'tü kaka' ilan edilen o vali yardımcısının günahı ne?

Ve son söz... THY'deki eylem öncesi 'THY yönetiminin tavrı sert olabilir, katılanların canı yanar' dediğim için de beni tefe koymuştunuz.

Ne acı ki vakitsiz konuştuk ama hem Vali yardımcısı hem de ben sonunda haklı çıktık!

THY İÇİN DOĞRU SÖYLEDİK DE NE OLDU?

Yorumlar

ahahahhaa.. ~ 12 yıl önce
kuzey li ruzgar,tv de..diziydi dimi o? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FERAGAT ~ 12 yıl önce
600 KAPASİTE YERİNE 1000 KÜSÜR TRAFİK GERÇEKLEŞİYORSA BAZI HUSUSLARDAN FERAGAT EDİLİYOR DEMEKTİR. TARİFEDE ETKİNLİK,YOLCU KONFORU,YAKIT SARFİYATI,TERMİNAL BİNASINDAKİ İZDAHAM, HAVA VE YER TRAFİĞİNDEKİ AŞIRI YOĞUNLUK AKLIMA GELEN BAZILARI. AMA BUKADAR YOĞUN FAALİYET UÇUŞ VE YER EMNİYETİNDEN FERAGAT ETMEDEN GERÇEKLEŞMEZ GİBİ GELİYOR. DHMİ TALEP EDİLEN HER TRAFİK ARTIŞINI KABUL ETMEK ZORUNDA MI? OLAY OLSA OLAYI HAZIRLAYICI FAKTÖRLER BİR KENARA BIRAKILIP, KOTROLÖR, PİLOT VE APRON ÇALIŞANLARI SORUMLU TUTULUP ONLARIN İPİ ÇEKİLECEK. KAPASİTEYE BAKMADAN TRAFİK ARTIŞINA MÜSADE EDİLDİĞİNDEN KUZEYLİ RÜZGARDA BİLE KALKIŞ İÇİN 30-35 DAKİKA HARCANIYOR, RÜZGAR GÜNEYDEN ESSE TRAFİK FELÇ OLAÇAK. 600 KARPASİTELİ MEYDANDA NERDEYSE İKİ KAT KAPASİTE KULLANIMININ HİÇ DE ÖVÜNÜLECEK BİR ŞEY OLMADIĞI AÇIK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000