18 Ekim 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • ver laz müteahhite ..doldursun denizi ..yapsın sana mis gibi hub.. adamlar yapay ada yapıyor.biz hala ahl yeter mi yetmez mi... osaka'nın aynısından yapın işte.neyse bedeli biz zaten öderiz vergilerle..
  • bazı uçuşlar pekala ankaraya kaydırılabilir, orası çok müsait, thy technic de var eğitimli personel de
  • Atatürk'te hatalı planlama sıkışıklığı arttırıyor. Yeni MNGTeknik, genel havacılık v.s. için ayrılan alanlar daha verimli kullanılabilirdi. Hala THY Teknik büyük oranda SAW'a aktarılabilir. Atatürk'te C, D check v.s. yapılması gerekmez. THY'nin tek hub'ı olması ticari açıdan önemlidir. AYT ve SAW alt hublar olabilir ancak.Hızlı tren olursa Çorlu'da bir seçenektir. Bu arada bir de haksız rekabet konusu var. THY Hükümete ve Devlete yakınlığıyla alanın %74 aktivitesini yapıyor. Star Alliance üyeleri ve uçuş yaptığı ülkelerin havayollarına da ticari nedenlerle alanda öncelik verdirtiyor. Gelişmiş bir ülkede rekabet kurumu buna müdahale eder ve slot miktarının %40'ı aşmamasını talep eder. Nerede Türkiye'nin rekabet kurumu?
  • THY'nin yöneticileri hep şov yapıyor ve hisse senedi değerini yüksekte tutuyorlar. AHL konusunda hiçbir açıklama yapmıyorlar, çünkü hisseleri düşecek. Serbest piyasada herşey ön kestirilebilir ve rekabetçi olmalı. THY bu konuda ağzını kapalı tutarak piyasayı baltalıyor. Bu konuyu her fırsatta gündemde tutmak gerekiyor. Aksi takdirde kaybeden herkes olacak. Bu arada yazıda Anadolujet'ten hiç bahsedilmemiş olması bir eksikliktir. THY, yurtiçi 2. hub olarak Ankara'yı belirlemiştir. Ancak uluslararası 2. hub potansiyeli olarak Antalya daha şanslıdır. Turizm bakanlığı turizmi tüm yıla yaymak istiyor, THY de buna paralel adımlar atmalıdır.
  • THY önemlı miktardaki yolcusu aktarma yolcusu oldu artık bundan dolayıdırki thy bırtakım yurt dısı ucusunu baska havalımanlarına kaydıramaz. Diyelimki Ankaraya yerleştırdı bır kısım ucagını amerıkadan veya avrupadan yada baska bır kıtadan gelen yolcuyu ortadoguya getırmek için bide Anklaraya tasıması gerekır. Bu yolcu memnunıyetı ıcın ıyı bırsey sayılmaz kanımca!! nekadar az aktarma okadar iyi. Bu büyümenın ılerki yıllarda da devam edeceğini bir çok kişi tahmin etmekde sadece thy de degıl dıger hava yollarınında aynı şekilde. Bu yüzden dogru düzgün genişlemeye musaıt bır alanda 3. havalımanı yapılmalı ahl ısrarından vaz gecmelıler artık. Şimdi diyelim askerı bolgeyı aldınız ilerde nereyı kullancaksınız? Tüm Yeşilköyumu yıkcaksınız!
  • Sanki Lufthansa gibi 400 ucaklik filo var da birden fazla base dusunuluyor? Topu topu 150 ucaklik bir filoyu bolmenin anlami olmaz, yapilmasi gereken AHL'nin Avrupa'daki buyuk havayollarinin uslerinde oldugu gibi 2 paralel pistli hale gelmesidir ki, ayni anda inis kalkis yapilabilsin. Mevcut 3 pist hic bir halta yaramamakta, ancak birbirlerini yedeklemekte kullanilmaktadir. Bir de 05-23'te inis varken 18-36'nin basinda hazir bekletilir kalkacak ucak, ki bu da kazandirdigi 30 saniye ile toplamda 10%luk bir kapasite artisi anca saglar.
  • Ali bey yazınızı hayranlık içerisnde okudum bence thy nin ortadoğu ve orta asya uçuşlarını ankaraya kaydırması lazım .
  • Biriniz Tokat, biriniz deniz uçağı... Baydınız ama valla !!!! Deniz uçağı ne olacak ? 15 kişilik deniz uçağının rantabilitesi ne olacak ? Sene 1937 de değil ki PanAm Yankee Clipper Boeing 317' ler uçsun... Ya da 1932 model Dornier X mi alacaksın müzeden ? Ya da en iyisi gidip Bayandan Çok Temiz Sikorsky Trimotor deniz uçağı felan al... Yorum değil siz ikinizinki... YorDum !!!
  • Hoş umurlarında bile değidir ya! SHGM ve DHMİ birbiriyle yarış etmeli böyle kuruluşlar için. Olmayan Türk havacılığının olmayan kuruluşları. Üç tarafımız deniz ama onların umurunda değil. 100 tane deniz uçağımız yok. THY nin aklına bile gelmiyor yıllardan beri kıyı kentlerimize deniz uçağı ile uçmak.
  • bora jeti seviyoruz. destekliyoruz.

THY AHL'YE SIĞAR MI?

Türk Hava Yolları'na dur diyecek olan yok mu? 2003 yılından 2010 yılına kadar yüzde 100 bir büyüme oranı ile bir yandan takdir toplarken diğer yandan da eleştiriliyor. Tabii Türk Hava Yolları büyürken Atatürk Havalimanı küçülmeye devam ediyor. Türk Hava Yolları büyürken özel şirketlerimiz de boş durmuyor.  Özel havayolu şirketleri de kendi çaplarında büyümeye devam ediyor.
 
Havayolu şirketleri büyürken Atatürk Havalimanı küçülüyor. Kapasite sorunu olan Atatürk Havalimanı'nda geleceği yönelik kaygılar devam ederken, Türk Hava Yolları'nın her gün daha fazla uçak getirmesi diğer şirketleri köşeye sıkıştırmaya başladı. Bu engellenemez büyüme devam ettiği sürecek hem slot konusunda hem de park konusunda büyük sorunlar yaşanacak.
 
Türk Hava Yolları'nın bu büyümesi ile bırakın slotu Atatürk Havalimanı'nın körüklerinde diğer şirketlere yer kalmayacak. 
 
DHMİ bu büyümenin mutlaka farkındadır. Plan üstüne plan yapıyor olabilir. Ama bu planların ivedilikle hayatiyete geçirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde THY büyüklüğünün gücü ile özel şirketleri güç durumda bırakabilir.
 
Mevcut çözüm önerileri arasında bildiğim kadarı ile askeri alanın bir an önce DHMİ'ye devredilmesi ve buraya çözüme yönelik işlem yapılması lazım. Askeri alana bir terminal yapılarak sadece THY'nin kullanımına sunulabilir. Ayrıca buralarda oluşturulabilecek park alanları, park sorununa bir nebze çare olabilir.
 
Askeri alana yapılacak olan terminal sadece iç hat olarak da kullanılabilir. Zira bugün iç hatlar terminali olarak kullandığımız terminal geçmişte dış hat olarak kullanıldığı için, yine dış hat terminaline dönüştürülüp bugünkü dış hatlar terminaline çabucak entegre edilebilir. 
 
Bilmiyorum hiç düşünen oldu mu ama Türk Hava Yolları'nın eğitim binalarının bulunduğu alan, THY'nin Florya'da bulunan arsalarına taşınabilir. Florya yolu deplase ederek AHL'nin geleceğine en azından İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının işletmeye açılmasına kadar çare olabilir. THY'nin eğitim binalarının kendi arsalarına taşınması halinde buradan kazanılacak olan alana uçak park alanları tesis edilebilir.
 
Özel hava yolu şirketlerimizin daha fazla köşe sıkışmasına mani olacak adımlar bir an önce atılmalı. Türk Hava Yolları'nın baş döndürücü bir hızla büyümesini alkışlasak bile geleceği düşünerek sağlıklı adımlar atmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
 
Türk Hava Yolları'nın bu kadar hızla büyümesinin sadece özel şirketlerimiz açısından tehlikesi yok. İleride yaşanacak muhtemel sorunlardan birisi de diğer ülkelerin havayolu şirketlerinin Atatürk Havalimanı'na uçmak istemesiyle de yaşanabilir. İkili anlaşmalar çerçevesinde Türk Hava Yolarları'nın veya özel şirketlerimizin uçtuğu yurt dışı noktalardan yabancı şirketlerin de havacılığımızın başkenti Atatürk Havalimanı'na uçma istekleri kabul görmezse işte o zaman asıl kıyamet kopabilir. Hava trafiğinin yoğun olması, slot sorunu gibi nedenlerle verilmeyecek uçuşlar bu ülkeler nezdinde ters etki yaparak bizim uçuşlarımızın o ülkeler tarafından kısıtlanmasına neden olabilir.
 
Belki de THY'nin Ankara'yı daha fazla kullanması, İzmir'e uçak base etmesi, "Antalya'da ortağım SunExpress var" deyip Antalya Havalimanı'nı göz ardı etmemesi gerekir. 
 
Yaklaşık 150 uçağa ulaşan Türk Hava Yolları bu uçakları Atatürk Havalimanı'na sığdırmaya çalışmak yerine bu uçakları değişik illere konuşlandırabilir.
 
Böylelikle Atatürk Havalimanı hem nefes alır hem de özel şirketlerimizin şah damarına saplanacak olan sorunlar yaşanmadan önlenmiş olacak. Belki de sivil havacılığımızın tek bölgesel şirketi olan Borajet'e bile yer açılabilecek.
 
Kısaca toparlamak gerekirse; askeri alan sorunu bir an önce halledilmeli, THY'nin eğitim binalarının olduğu yer gözden geçirilmeli, THY Atatürk Havalimanı ısrarını gözden geçirmeli...
THY AHL'YE SIĞAR MI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 13 yıl önce
ver laz müteahhite ..doldursun denizi ..yapsın sana mis gibi hub.. adamlar yapay ada yapıyor.biz hala ahl yeter mi yetmez mi... osaka'nın aynısından yapın işte.neyse bedeli biz zaten öderiz vergilerle..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bazı uçuşlar pekala ankaraya kaydırılabilir, orası çok müsait, thy technic de var eğitimli personel de

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Atatürk'te hatalı planlama sıkışıklığı arttırıyor. Yeni MNGTeknik, genel havacılık v.s. için ayrılan alanlar daha verimli kullanılabilirdi. Hala THY Teknik büyük oranda SAW'a aktarılabilir. Atatürk'te C, D check v.s. yapılması gerekmez. THY'nin tek hub'ı olması ticari açıdan önemlidir. AYT ve SAW alt hublar olabilir ancak.Hızlı tren olursa Çorlu'da bir seçenektir. Bu arada bir de haksız rekabet konusu var. THY Hükümete ve Devlete yakınlığıyla alanın %74 aktivitesini yapıyor. Star Alliance üyeleri ve uçuş yaptığı ülkelerin havayollarına da ticari nedenlerle alanda öncelik verdirtiyor. Gelişmiş bir ülkede rekabet kurumu buna müdahale eder ve slot miktarının %40'ı aşmamasını talep eder. Nerede Türkiye'nin rekabet kurumu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY'nin yöneticileri hep şov yapıyor ve hisse senedi değerini yüksekte tutuyorlar. AHL konusunda hiçbir açıklama yapmıyorlar, çünkü hisseleri düşecek. Serbest piyasada herşey ön kestirilebilir ve rekabetçi olmalı. THY bu konuda ağzını kapalı tutarak piyasayı baltalıyor. Bu konuyu her fırsatta gündemde tutmak gerekiyor. Aksi takdirde kaybeden herkes olacak. Bu arada yazıda Anadolujet'ten hiç bahsedilmemiş olması bir eksikliktir. THY, yurtiçi 2. hub olarak Ankara'yı belirlemiştir. Ancak uluslararası 2. hub potansiyeli olarak Antalya daha şanslıdır. Turizm bakanlığı turizmi tüm yıla yaymak istiyor, THY de buna paralel adımlar atmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY önemlı miktardaki yolcusu aktarma yolcusu oldu artık bundan dolayıdırki thy bırtakım yurt dısı ucusunu baska havalımanlarına kaydıramaz. Diyelimki Ankaraya yerleştırdı bır kısım ucagını amerıkadan veya avrupadan yada baska bır kıtadan gelen yolcuyu ortadoguya getırmek için bide Anklaraya tasıması gerekır. Bu yolcu memnunıyetı ıcın ıyı bırsey sayılmaz kanımca!! nekadar az aktarma okadar iyi. Bu büyümenın ılerki yıllarda da devam edeceğini bir çok kişi tahmin etmekde sadece thy de degıl dıger hava yollarınında aynı şekilde. Bu yüzden dogru düzgün genişlemeye musaıt bır alanda 3. havalımanı yapılmalı ahl ısrarından vaz gecmelıler artık. Şimdi diyelim askerı bolgeyı aldınız ilerde nereyı kullancaksınız? Tüm Yeşilköyumu yıkcaksınız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sanki Lufthansa gibi 400 ucaklik filo var da birden fazla base dusunuluyor? Topu topu 150 ucaklik bir filoyu bolmenin anlami olmaz, yapilmasi gereken AHL'nin Avrupa'daki buyuk havayollarinin uslerinde oldugu gibi 2 paralel pistli hale gelmesidir ki, ayni anda inis kalkis yapilabilsin. Mevcut 3 pist hic bir halta yaramamakta, ancak birbirlerini yedeklemekte kullanilmaktadir. Bir de 05-23'te inis varken 18-36'nin basinda hazir bekletilir kalkacak ucak, ki bu da kazandirdigi 30 saniye ile toplamda 10%luk bir kapasite artisi anca saglar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali bey yazınızı hayranlık içerisnde okudum bence thy nin ortadoğu ve orta asya uçuşlarını ankaraya kaydırması lazım .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Biriniz Tokat, biriniz deniz uçağı... Baydınız ama valla !!!! Deniz uçağı ne olacak ? 15 kişilik deniz uçağının rantabilitesi ne olacak ? Sene 1937 de değil ki PanAm Yankee Clipper Boeing 317' ler uçsun... Ya da 1932 model Dornier X mi alacaksın müzeden ? Ya da en iyisi gidip Bayandan Çok Temiz Sikorsky Trimotor deniz uçağı felan al... Yorum değil siz ikinizinki... YorDum !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hoş umurlarında bile değidir ya! SHGM ve DHMİ birbiriyle yarış etmeli böyle kuruluşlar için. Olmayan Türk havacılığının olmayan kuruluşları. Üç tarafımız deniz ama onların umurunda değil. 100 tane deniz uçağımız yok. THY nin aklına bile gelmiyor yıllardan beri kıyı kentlerimize deniz uçağı ile uçmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bora jeti seviyoruz. destekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000