15 Şubat 2009, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY 777’leri kaç paraya kiraladı?

“Kendinizi star gibi hissedeceksiniz” uçağı kaç paraya kiralandı dersiniz? Türk Hava Yolları'nın milyon dolarlar harcayarak reklam kampanyasını sürdürdüğü Boeing 777 uçakları ile ilgili müthiş bir rakam fısıldandı kulağıma. Bu rakamı az sonra sizlerle paylaşacağım.

Dünyayı saran ekonomik krizi geçtiğimiz hafta EMITT Fuarı’nda kendini hissettirdi. Fuarda kurulan standlar deyim yerinde ise sinek avladı. EMITT organizatörleri açısından kiralanan standlara bakıldığında fuarın başarılı geçtiği görülüyor. Katılımcılarla yaptığım görüşmelerde iç açıcı sözler duyamadım.

Airport TV olarak açtığımız stand fuar ziyaretçileri ve katılımcılar tarafından ilgi duyulan en yoğun standlardan biri idi. İki gün boyunca yaptığımız canlı yayınlarla EMITT’i evlerinize getirirken, canlı yayınımıza katılmak isteyenler adeta birbirleriyle yarıştılar. Havacılık ve turizm temalı kanalımızın misyonuna uygun bir yayın yaparak fuarın nabzını tutan tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum.

Fuar sırasında karşılaştığım ünlü bir havacı son 20 günde dünyayı turladığını belirterek, “İki yıl önce kiralamaya uçak bulamazdınız. Şimdi uçak sahipleri ellerinde bulunan uçakları kiralamak için sizin kapınızı aşındıracak durumda” diyor. “Airbus'ları, Boeing'leri, MD’leri almayanı dövüyorlar” diyor ünlü havacı. 15-20 bin dolara eski model MD var, diğer büyük gövdeli uçaklar yarı yarıya düştü. Yok, mu alan?

Evet, parası olana tam yatırım zamanı…

Şimdi gelelim THY’nin 777’leri ile ilgili duyuma. Ticari sır olduğu için THY’nin bu konuda bir açıklama yapacağına inanmamakla birlikte duyumumu sizlerle paylaşacağım. Biliyorsunuz THY ilk altı ayı Wet Lease olmak üzere altıncı ayından sonra da dry lease olmak üzere toplam iki buçuk yıl kiralandı uçak.

THY’nin kiraladığı bu uçağın saatlik ücretinin 5 bin dolar civarında olduğu konuşulurken, wet lease kiralamalarda aylık ortalama 200 ile 250 saat uçuş garantisi verildiği düşünüldüğünde wet lease kirasının 800 ile 1 milyon dolar olduğunu söylemek hayal değildir. Bu hesaptan yola çıkıldığında THY’nin 6 ay sonrası kendi ekibiyle uçuracağı Boeing 777’ler için 1 milyonun üzerinde bir rakamı Jet Airways’e ödeyeceği görülüyor.

EMITT fuarında görüştüğüm ünlü havacı da bu rakamı doğruladı. Tam 1 milyon 200 bin dolara kiralamış THY bu uçakları. Elbet THY yöneticileri bunun hesabını yapmışlardır.

Dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu Türkiye’nin de iliklerine kadar hissettiği bu kriz döneminde böyle bir kiralamaya gerek var mıydı açıkçası kararı siz verin.

THY borsaya açık olduğu için kiralama bedellerini borsaya bildiriyor mu, bildiriyorsa neden gizli kalıyor onu da anlamak mümkün değil…

Haftaya görüşmek dileğiyle.

Hoşcakalın…

THY 777’leri kaç paraya kiraladı?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Tabiki paranın ne önemi var. Nasıl olsa kendi ceplerinde çıkmıyor THY yöneticilerinin. Devlet malı nasıl olsa. Hani başarılı olsalar. Sonuç ortada."""REEZAAALEEET" Tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır oparada. Çünkü bu ülke insanının verdiği vergilerle ödeniyor o paralar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000