14 Eylül 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • 2. Ülke içindeki siyasi gelişmelerin sonucunda yabancı paranın risk faktörlerini görerek faiz getirisine rağmen geliş yerlerine kaçması, yeni projelere yatırım yapılmaması, üretimde kullanılmaması, banka ve finans sektörlerinde değerlendirilmesi, dönemsel olarak bunun kesilmesi, 3. dünyada, elindeki paranın stok veya rezerv olarak değerlendirildiği ülkelerin dolar, euro, yen, pound vs gibi ülkelerde ekonominin küresel olarak sıkıntısına rağmen düzelme eğiliminde olması; neticelerinden hareket ile almalıdırlar ki doğru tahlile ve arkasından neticeye ulaşabilmeleri mümkün olsun. Kısaca, ekonomi olmadan siyaset yaratamazsınız, siyaset ise, geniş anlamda para politikasının yansımasıdır. Ben Sayın Özbey in bu yazısına daha fazla katkıda bulunmak isterdim ancak gerçekten konu uzun ve her tarafından siyasi bir tahlili gerektiren,öyle de ele alınması gereken bir konudur. Sonuç olarak, siyasi olarak rezerv stok parayı elinde tutan ekonomi her zaman kazanır, gerisi kaybeder.
  • Sayın Özbey konuyu iktisat çerçevesinde ele alırken bunun yansımalarını da siyasi olarak anlatmaya çalışmış, özet olarak anladığımız budur. Siyaset ile iktisat ayrılmaz bir parçadır, sonuçları somutlanır nedenleri birbirinden soyutlanmaz, bu bir gerçektir. Elbette ki, bu parçalar bir noktada birleştirilirken her düşünce kendine özgü çıkarımlarda da bulunabilir, bu da normaldir ama yanlış olan ekonomi bilmeden siyasi neticelere ulaşma çabalarıdır ki, hata kaçınılmazdır. Konu ile alakalı olarak, gelişmemiş ülkelerde bu tür kur artışları normaldir, iktisatta sıçramalı gelişim denilen olaydır, ekonominiz güçlü değilse engelleyemezsiniz. Çok fazla eğip bükmeye gerek yok, konu uzundur ve ekonomik rakamlar tartışılır değildir. Belirtmek istediğim şudur, değerli yorumcular eğer bir yerden başlayıp, yorumlarına bunu eklemek istiyorlarsa; kur artışları dolayısı ile TL nin değer kaybetmesini 1. enflasyonist baskı neticesinde bunun paranın değerine yansıması,
  • Raporcan herkes senin gibi BC yolcu kapaklayip da kacmayi tercih etmiyor. Kapakladigin bc yolcu 3 gun sonra tekmeyi vurursa aglaya aglaya gelirsin kapiya. Cok gördük senin gibileri.
  • Aktroller buralarada bulasmis anlasilan
  • hastaysanız ucusa gitmeyin,raporunuzu alıp iyilesin. sirket sizin hasta hasta ucusa gitmenize madalya vermiyor. bu arada aylık 5-7bin kazanacagım diye kalıcı hasarlarla saglıgınızdan olmayın.kimsenin kölesi olmayın,dışarıda iş yapamamaktan korkmayın,zira çoğunuz özgüveni kaybetmiş,yolcuya karşı hakkınızı savunmaya bile çekiniyorsunuz.lutfen ezdirmeyin kendinizi. 5 yılda en ufacık hastalığımda bile rapor aldım.sonuç mu? hala maalesef buradayım.maalesef diyorum çünkü her şeyden,herkesten korkan, insiyatif kullanamayan ezik amirler,memurlar, ay limonu koymayi unuttum ucak düşecekmiş gibi panikleyen,her gün nefret edilen insanlara dönüşüyorsunuz. ben burada bomboş geçirdiğim her güne lanet ediyorum.para herşey değil bunu bir kenara yazın. ev almak,araba almak tek derdiniz olmuş,aynaya bir bakin dünyadan bi' habersiniz ve gerçekten cahilsiniz.uçakta tuvalet temizleyip dışarıda millete hava atmaktan başka bir şey yaptığınız yok.Gerçi ben kime ne anlatıyorum ki? aralıkta kurtuluyorum öptüm :)
  • Tk bos konusuyosun sana kim inanir belki hdpli kadir.
  • 1 kasimda ayni sonuc cikarsa . Cehennemi gorursun merak etme .
  • Merak ediyorum tayyip karsitliginiz nereye kadar. Dolarin yukselmesi nasil seni etkilemiyor, hersey dolarla bu dunyada bindigin a4abadan oturdugun eve kadar. Tek cozum akp dir.
  • Kendi vatandaslarini ikinci sıraya koyan kişilerle işbirliği olmaz. Betrayer derler boylelere
  • Hala ak partiyi ararız diyen İNSAN var.Neyi ararız efendi! Daha ne olabilir.Bu kadarını gördükden sonra varsın olsun.Ayakkabı kutularımız,çil çil altınlarımız yokki bizi vursun dolar.Bir canımız kaldı çok çok onuda veririz.Kalkıp neyine ararım AKPyi yıllarca magdurluk,müslümanlık ayağıyla bu ülkeyi soyup soğana çevirdi,milleti ayrıştırdı. Özelleştirmeden gelen paralarla yol yaptı aç bak bakalım neler satıldı bu devletten? Bir daha yerleri zor dolar efendi? Çil çil altın çaldığı bakanlarını yargılamak yerine korudu kolladı sonrada MÜSLÜMAN'ım dedi.Bu mudur MÜSLÜMANLIK? Yap işlet devret modelleriyle havalimanı,yollar,hastaneler yapıyor kalkmış ben yaptım diyor hadi canım ordan para mı var devlette yapsın? Özel sektör yapıyor karşılığını misli misli alıyor sizin gibilerde sazanlama atlıyor..Askeri kışladan toplayıp cezaevine hapsederken iyi,sonradan yaşanan rantlardan dolayı türkiyeden kaçan,bulamadığın savcı için mi arayacağım AKPyi? HADİ ORADAN! Bu liste,naneler saymakla bitmez efendi.

Temel Bey Ve Yabancı Pilot Maaşları, 2016 Yılı Ücret Artışları

DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE YILBAŞINDA MAAŞ ARTIMI HAYAL GİBİ. Şimdi beynini siyasilere kiralamış veya yazılarımı beğenmeyen biri çıkıp, bu konunun sivil havacılıkla ne ilgisi var. Neden sık sık işsizliği konu ediyorsun, niyetin nedir?  diye bir yorum gönderecektir nasıl olsa. Önce bunun cevabını vereyim. Konum, ülkemizin büyüme hızı. Büyüme hızı düşük olan ülkelerde işsizliğin azalmasının mümkün olmadığı da ortada. İşsizlik azalmadığı sürece ülke çalışanlarının iş yaşamından şikâyetlerinin sonlanması, bekledikleri sosyal hakları ve maaş artışını almaları olası değil. Kapıda işe girmek için bu denli insanın beklediği bir ülkede, işverenlerden ve onlara uşaklık etmeyi meslek edinmiş değerli yöneticilerden  “ sizi zorla çalıştırmıyoruz, beğenmeyen gider “ sözünün çalışanın haklı veya haksız her şikâyetinde duyulacağı da bir gerçek. İşte daha önce benzeri konularda aldığım yorumun tekrarlanması halinde vereceğim cevap bu şekilde.   Ülkemizde yaşanan son olaylar Amerikan Dolarının olması gerekenin çok üzerinde değer kazanmasına neden oldu. Euro’da aynı şekilde değerlendi tabii ki. Dolayısı ile Türk Lirası değer kaybına uğradı. Bu arada yabancı yatırımcılar ellerindeki hisselerini satmaya başladılar. Türk Lirasının Dolar karşısındaki değer kaybının 2015 yılı büyüme hızımızı hayli düşüreceği bir gerçek. Yukarıda da ifade edildiği gibi büyüme hızında görülecek bu düşüş  işsizliğin ve yoksulluğun azalmayacağının bir göstergesi. 2015 yılının altıncı ayı sonu itibarı ile  dört kişilik ailenin açlık sınırının 1.329 TL, yoksulluk sınırının 4.329 TL olduğu ve işsiz miktarının resmi kayıtlara göre 3 Milyona ulaştığı ülkemizde yaşanan bu ekonomik durumun 2016 yılında düşük maaş, asgari ücret veya biraz üstü bir meblağ karşılığında çalışan kesimi hayli  zorlayacağı ortada. Çalışanlar açısından sonuç; Önümüzdeki sene daha iyi bir iş bulma olasılığı biraz şansa bağlı olsa da zor olduğuna göre bu şartlarda en iyi iş şu anda sahip olduğunuz iştir. Ona sahip olamayanları düşünün ve de onu sıkı tutu

TEMEL BEY, DOLAR AZICIK DAHA YUKARI ÇIKARSA NE YAPACAKSINIZ? İki gün önce gazetelerin birinde bir haber vardı. Doğru olup olmadığını bilmiyorum. 50 yabancı pilotun doların son sıçrayışından sonra THY’ den ayrıldığını söylüyordu. Daha önce 2015 yılında 59 yabancı pilot THY’ den ayrıldı diye bir haber vardı hatırlarsanız. O haberin değişik bir sürümümüydü yoksa pilot camiasından yeni yaşanan bir kopmayı mı haber veriyordu anlayamadım. Dilerim ki eski haberi tekrarlamış olsun gazete.

20 Nisan 2015’ de APH’ da aşağıda belirttiğim bir hususa değinmiştim. Tabii ki bunu kaleme alırken bu günkü döviz dalgalanmasını ve TL’ deki muhtemel değer kaybını düşünmemiştim. Ancak sonucu aynı noktaya çıktığı için tekrarlıyorum. THY’ yede uçmayı kabul eden ( ? ) yabancı cock-pit personeli kendi memleketlerinde sahip olmaları hayli zor olan niteliklere ülkemizde görülmemiş bir süratle kavuşuyor.  THY’ nin uygulamaları ile sağladıkları mesleki kazanımları ve edindikleri tecrübeler ile kendi ülkelerinde iş bulmalarını takiben veya belli bir hizmet sürecinden sonra Türkiye’ ye gelirken sahip oldukları niteliklerin çok üzerindeki bir seviyedeki iş becerisi ile ülkelerine dönecekler.  Şirketlerimizin bu tempoda büyüyeceklerini de düşündüğümüz takdirde bu durum sistemin bu bölümünde kaçınılmaz bir çöküş yaratacaktır. Bunun önüne nasıl geçilebilir? Tabii ki Türk pilotlarının öncelikle sisteme kazandırılması ile. Evet; bu konuda sizden öncelikle beklenen bu kazanımı sağlayacak olan alt yapıya destek vermeniz.  Üç milyar Dolarlık uçak siparişinden bahsediyorsunuz. Kaç uçak eder, bunları uçurmak için kaç pilota gereksinim duyulur bilemem. Bildiğim tek şey Türk Hava Yollarının pilot ve teknisyen yetiştiren okullara destek vermesi ve eğitimlerin istenilen seviyeye çıkartması.

Ayrılan pilot sayısı 59 veya 109 şu anda büyük bir sorun yok. Zaten bu yıl 108 yabancı pilot almışsınız. Hayırlı olsun. Acaba Türk Hava Yollarından ayrılanlar başka havayollarında hemen iş bulabilecekler mi? Acaba havayollarında kaç adet yabancı pilota döviz bazında maaş ödüyorsunuz? Acaba doların daha da yükselmesi bir yana bu günkü pozisyonunu muhafaza eder ve bu ayrılmalar yoğunlaşırsa tüm yabancı pilotlara ( bu pilotların bazılarını Dolar bazında maaş aldıkları söyleniyor )  maaşlarını dolar ile mi ödeyeceksiniz?

Bu durumda Türk pilotlara beğenmiyorsanız ayrılın mı diyeceksiniz. Bunlarla uğraşmak daha zor değil mi?

DÜŞÜNDÜKÇE, KONUŞTUKÇA BATIYORUZMilletçe büyük, derin ve iz bırakan üzüntüler yaşıyoruz. Herkes durgun, önüne bakıyor ve herkes düşünceli. Şehitlerimizi düşünüyoruz. Şehitlerimizin ana ve babalarını düşünüyor ve onların acılarını yaşıyoruz.  Öksüz kalan çocukları televizyonda bile görmeğe dayanamıyoruz. O ailelerin yaşadıkları ve yaşayacakları acıları düşündükçe içimiz iyiden iyiye kararıyor. Bunun suçunun kimde olduğunu düşünüyor ve artık içimizden fışkıran bedduayı ağzımızda tutamıyoruz. . Toprağımızın üzerinde kaç şehidimizin yattığını gün boyu öğrenemiyoruz. Ama gece yapılan hava saldırılarında kaç PKK’ lının öldürüldüğünü yazılı ve sözlü basından anında haber alıyoruz. Bu satırları yazmaya çalışırken Iğdır da 14 polisimizin şehit olduğunu öğreniyoruz sözlü basınımızdan. İnşallah doğru değildir diye düşünüyoruz.

Düşünüyorum da inandırıcı olmak için yakın yaşanmışları birbiri ile doğru ilişkilendirebilmek şart galiba.  Düşündükçe batıyorum. Bu son olsun inşallah diyorum ama son olacağına da inanmıyorum.

Bodrum sahillerine vururken binlerce kişinin yaşamını değiştiren Suriyeli minik Aylanı düşünüyoruz.  Avrupa’nın mültecilere kucak açmaya başlamasına bile çok sevinemiyoruz. Aylan’ın plajda yüzükoyun yatan resmi geliyor gözümüzün önüne. Tüm ailesini yitiren ve tek başına kalan zavallı babayı düşünüyoruz. Bizim ve Kanada’nın kendisini mülteci olarak kabul etme önerisini reddederek Kobani’ ye dönmesini saygı ile karşılıyorum.  Düşündükçe İçimizdeki karanlık yoğunlaşıyor. Düşünmeden de edemiyoruz. Kanada’ya kabul edilen Suriyeli ailenin çocuklarının gülen resimleri, Almanya’nın mülteciler için bütçelediği 1 milyar Doları 5 milyon dolara çıkartması bile keyiflendirmiyor bizi. Düşünüyorum da insanlığı bir süre için bile olsa bu duygu denizine iten Aylan o sulara düşüp yaşamını yitirmeseydi diğer çocuklar bu denli mutlu olabilecekler miydi? Cevap hayır. Bu çirkin yaşam işte böyle maalesef, birinin felaketi diğerinin mutluluğuna yol açabiliyor.

Televizyonları izliyoruz. Dün ak dediğine bu gün kara diyen siyasiler ekranda. Onları dinlemek sıkıntımı azaltmıyor. Evet; düşünüyorum da, bizler düşündükçe, onlar konuştukça birlikte, hep birlikte batıyoruz.

Ekonomi haberleri başlıyor televizyonda. Türkiye’mizin ekonomik konumunun iyi olmadığını anlatıyor uzmanlar. Dinlemek gelmiyor içimden. Kulağıma takılan bir şeyi düşünüyorum. “ Bu güne kadar yaşadığımız en büyük zam furyası geliyormuş” İnanmam. Doların bu denli değer kazandığı bu dönemde belli kalemlere zam gelmesini normal karşılamam gerek, ama yine inanmam. AKP kökenli olan bu hükümet seçim yolundayken zam yapmaz. Şu anda başı diğer partilerden biri çekseydi, onlar bu zammı uygular mıydı?  Tabii ki hayır, Seçime kadar olan süreçte bu zamların uygulanmamasının hazineye maliyeti, doğacak açığın daha büyük zamlarla kapatılma yoluna gidilmesinden başka çıkar yol olmaması ve de işlerin bu nedenle de daha fazla sarpa saracağı şu an için kimsenin umurunda olmayacaktır.

Önemli olan seçim ve bu seçimde alınacak olan sonuç.  Düşünüyorum, her şeyin siyasi dengeler açısından değerlendirildiği bu ülkede düşünmek biraz lüks gibi. Allah ülkemizi ve bizleri korusun.

Temel Bey Ve Yabancı Pilot Maaşları, 2016 Yılı Ücret Artışları

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Cahit Sabuncuoğlu 2 ~ 9 yıl önce
2. Ülke içindeki siyasi gelişmelerin sonucunda yabancı paranın risk faktörlerini görerek faiz getirisine rağmen geliş yerlerine kaçması, yeni projelere yatırım yapılmaması, üretimde kullanılmaması, banka ve finans sektörlerinde değerlendirilmesi, dönemsel olarak bunun kesilmesi, 3. dünyada, elindeki paranın stok veya rezerv olarak değerlendirildiği ülkelerin dolar, euro, yen, pound vs gibi ülkelerde ekonominin küresel olarak sıkıntısına rağmen düzelme eğiliminde olması; neticelerinden hareket ile almalıdırlar ki doğru tahlile ve arkasından neticeye ulaşabilmeleri mümkün olsun. Kısaca, ekonomi olmadan siyaset yaratamazsınız, siyaset ise, geniş anlamda para politikasının yansımasıdır. Ben Sayın Özbey in bu yazısına daha fazla katkıda bulunmak isterdim ancak gerçekten konu uzun ve her tarafından siyasi bir tahlili gerektiren,öyle de ele alınması gereken bir konudur. Sonuç olarak, siyasi olarak rezerv stok parayı elinde tutan ekonomi her zaman kazanır, gerisi kaybeder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahit Sabuncuoğlu 1 ~ 9 yıl önce
Sayın Özbey konuyu iktisat çerçevesinde ele alırken bunun yansımalarını da siyasi olarak anlatmaya çalışmış, özet olarak anladığımız budur. Siyaset ile iktisat ayrılmaz bir parçadır, sonuçları somutlanır nedenleri birbirinden soyutlanmaz, bu bir gerçektir. Elbette ki, bu parçalar bir noktada birleştirilirken her düşünce kendine özgü çıkarımlarda da bulunabilir, bu da normaldir ama yanlış olan ekonomi bilmeden siyasi neticelere ulaşma çabalarıdır ki, hata kaçınılmazdır. Konu ile alakalı olarak, gelişmemiş ülkelerde bu tür kur artışları normaldir, iktisatta sıçramalı gelişim denilen olaydır, ekonominiz güçlü değilse engelleyemezsiniz. Çok fazla eğip bükmeye gerek yok, konu uzundur ve ekonomik rakamlar tartışılır değildir. Belirtmek istediğim şudur, değerli yorumcular eğer bir yerden başlayıp, yorumlarına bunu eklemek istiyorlarsa; kur artışları dolayısı ile TL nin değer kaybetmesini 1. enflasyonist baskı neticesinde bunun paranın değerine yansıması,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
raporcan'a ~ 9 yıl önce
Raporcan herkes senin gibi BC yolcu kapaklayip da kacmayi tercih etmiyor. Kapakladigin bc yolcu 3 gun sonra tekmeyi vurursa aglaya aglaya gelirsin kapiya. Cok gördük senin gibileri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Troll ile avlanmak yasak degilmiydi ~ 9 yıl önce
Aktroller buralarada bulasmis anlasilan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2 ~ 9 yıl önce
anlayamadığım konu bu yorumun devamı nerde ben tek cumle yazmadım ama nedense yorumum kısaltılmıs ve sadece bu cumlesı yayınlanmış ilginç
CVP 2 ~ 9 yıl önce
ARKADAŞIM. YORUMUNUZ KAYITLARDA BU KADAR. TARAFIMCA SİLİNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL. ŞAYET YENİDEN GÖNDERİRSENİZ TABİİ Kİ YAYINLARIZ.
3 ~ 9 yıl önce
Çetin bey eksik kalan kısmı sadece şu kadardı. " herneyse siyasi içerikli bir yazı yazınca bu şekilde yorumlar kaçınılmaz oluyor haliyle yinede güzel bir yazı olmuş elinize sağlık" demiştim :) hepsi bu
CVP 3 ~ 9 yıl önce
BU YAZININ SİYASİ İÇERİKLİ OLARAK ALGILANACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİM. KİMSEYE EMPOZE ETMEYE ÇALIŞTIĞIM BİR ŞEY YOK. YALNIZ GÜNLÜK OLAYLARI SÜZGEÇLEMEYE ÇALIŞMIŞTIM SON BÖLÜMDE. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
raporcan ~ 9 yıl önce
hastaysanız ucusa gitmeyin,raporunuzu alıp iyilesin. sirket sizin hasta hasta ucusa gitmenize madalya vermiyor. bu arada aylık 5-7bin kazanacagım diye kalıcı hasarlarla saglıgınızdan olmayın.kimsenin kölesi olmayın,dışarıda iş yapamamaktan korkmayın,zira çoğunuz özgüveni kaybetmiş,yolcuya karşı hakkınızı savunmaya bile çekiniyorsunuz.lutfen ezdirmeyin kendinizi. 5 yılda en ufacık hastalığımda bile rapor aldım.sonuç mu? hala maalesef buradayım.maalesef diyorum çünkü her şeyden,herkesten korkan, insiyatif kullanamayan ezik amirler,memurlar, ay limonu koymayi unuttum ucak düşecekmiş gibi panikleyen,her gün nefret edilen insanlara dönüşüyorsunuz. ben burada bomboş geçirdiğim her güne lanet ediyorum.para herşey değil bunu bir kenara yazın. ev almak,araba almak tek derdiniz olmuş,aynaya bir bakin dünyadan bi' habersiniz ve gerçekten cahilsiniz.uçakta tuvalet temizleyip dışarıda millete hava atmaktan başka bir şey yaptığınız yok.Gerçi ben kime ne anlatıyorum ki? aralıkta kurtuluyorum öptüm :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk ya ~ 9 yıl önce
Tk bos konusuyosun sana kim inanir belki hdpli kadir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
1 kasimda ayni sonuc cikarsa . Cehennemi gorursun merak etme .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ya ~ 9 yıl önce
Merak ediyorum tayyip karsitliginiz nereye kadar. Dolarin yukselmesi nasil seni etkilemiyor, hersey dolarla bu dunyada bindigin a4abadan oturdugun eve kadar. Tek cozum akp dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 9 yıl önce
Tayyip karsitligi mi oldu simdi yazdigim mesaji iyi okuyunuz.Yalan mi soylediklerim ustune ustluk bazi organlarla cozum sureci diye milleti oyalayip su anda olanlar nedir? Cemaat bizi kandirdi diye ortada dolanmak nedir cocukmusun sen bu teror orgutu yada su an paralelci dedigin adamlar seni kandiriyor! Ulke yonetiyorsun ulke cafe isletmesi degil burasi.Sende biliyorsun neyin ne oldugunu ama is isten gecmis yapacak birsey yok.Calan adami anca baska bir hirsiz korurmus demekki sizdede var ayni oyunlar.Durmak yok o zaman yiyin gitsin!
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Kendi vatandaslarini ikinci sıraya koyan kişilerle işbirliği olmaz. Betrayer derler boylelere

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 9 yıl önce
Hala ak partiyi ararız diyen İNSAN var.Neyi ararız efendi! Daha ne olabilir.Bu kadarını gördükden sonra varsın olsun.Ayakkabı kutularımız,çil çil altınlarımız yokki bizi vursun dolar.Bir canımız kaldı çok çok onuda veririz.Kalkıp neyine ararım AKPyi yıllarca magdurluk,müslümanlık ayağıyla bu ülkeyi soyup soğana çevirdi,milleti ayrıştırdı. Özelleştirmeden gelen paralarla yol yaptı aç bak bakalım neler satıldı bu devletten? Bir daha yerleri zor dolar efendi? Çil çil altın çaldığı bakanlarını yargılamak yerine korudu kolladı sonrada MÜSLÜMAN'ım dedi.Bu mudur MÜSLÜMANLIK? Yap işlet devret modelleriyle havalimanı,yollar,hastaneler yapıyor kalkmış ben yaptım diyor hadi canım ordan para mı var devlette yapsın? Özel sektör yapıyor karşılığını misli misli alıyor sizin gibilerde sazanlama atlıyor..Askeri kışladan toplayıp cezaevine hapsederken iyi,sonradan yaşanan rantlardan dolayı türkiyeden kaçan,bulamadığın savcı için mi arayacağım AKPyi? HADİ ORADAN! Bu liste,naneler saymakla bitmez efendi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000