20 Nisan 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Sivil Havacılık ve Düşmanlık

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü geçen hafta tarihinin en büyük sektör toplantısını gerçekleştirdi. Böyle kapsamlı bir toplantıya ben bugüne kadar şahit olmadım. Havayolu şirketlerinin genel müdürleri ile sorumlu müdürlerinin davet edildiği ve katılımın zorunlu olduğu toplantı sivil havacılık açısından son derece önemli.

Toplantıya yüzün üzerinde yönetici katılmıştı. Basına açık olmayan bu toplantı kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Toplantı ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir açıklama gönderdi. AirportHaber’de bu açıklamayı okuma fırsatı bulmuşsunuzdur.

Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamanın ötesinde sektörün bu toplantıyı nasıl algıladığını sorgulamak üzere çok sayıda yönetici ile telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmelerin ana noktası Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun sektörü alenen uyardığı yönünde.

Bu uyarı öyle hafife alınacak gibi değil. Havacılık emniyeti için alınması gereken tüm önlemleri, Sivil Havacılık kuralları gereği yapmayanlar hakkında anında işlem yapılacak. Sadece işlemle yetinilmeyecek, verilen süre zarfında eksiklikler giderilmezse büyük cezalar ile birlikte form-4’ler de iptal edilecek.

Aslında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün böyle bir toplantıya neden gerek duyduğuna bakmak lazım.

Son zamanlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üzerinde inanılmaz bir baskı var. Bu baskı üst üste gelen talihsiz kazalardan dolayı manevi şiddetini artırınca ültimatom niteliğindeki toplantı kaçınılmaz oldu.

Şimdi benim havacılık sektörüne naçizane önerim şu;

Artık kendi kendinizi denetleme zamanı geldi. Havacılıkta birinci kuralın uçuş emniyeti olduğunu düşünerek hareket etmek ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yardımcı olmak gerek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün personel sayısının dün olduğu gibi bugün de az olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kısıtlı eleman sayısına rağmen son yedi yıldır baş döndürücü bir hızla gelişen sektörün, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki eleman azlığı zaafından yararlanarak emniyeti suistimal edecek olaylardan uzak durmaları gerekir.

Sonuçta olacak olan en küçük aksaklık tüm havacılık sektörüne mal olacaktır. Birinin canı acıdığında diğerinin “OH” çekmesinin alemi yok. Hiçbir Sivil Havacılık Genel Müdürünün koltuğu ilelebet baki değil. Ancak havacılık sektörü uçuş emniyetine, kaliteye, mali yapıya yeterince önem verdiği taktirde şirketler yaşamaya devam edecektir. Havacılık sektörünün sağlıklı büyümesinin yolu tüm şirketlerin birbirlerine ard niyetli bakmamasından geçiyor.

Düşmanlık…

Geçen hafta önem verdiğim bir başka konu ise Sayın Sefa İnan’ın Airport TV’de yapıp yönettiği Kara Kutu Programı’nda Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak’ı konuk etmesi idi. Son derece tartışmalı geçen bu programın bir diğer konuğu da bendim. Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak’ın sivil havacılık düşmanı olduğuna kanaat getirdim. Tüm bu satırları okuyan okurlarımdan rica ediyorum bu cümleleri iyi okusunlar. Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, “9'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün havacılığı tehlikeye attığı yazıyor” şeklinde bir ifadede bulundu. Bu hafta sonu 9'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’na Devlet Planlama Teşkilatı’nın resmi internet sitesinden baktım. Böyle bir ifade hiçbir yerde bulunmuyor. Okurlarım www.dpt.gov.tr adresinden bu rapora kolayca ulaşabilirler. Fevzi kaptana artık hiçbir sözüm yok.

Tek dileğim kamuoyunu kendi hırslarına kapılarak yanıltmaması. Hırslar fobiye dönüştüğünde tehlikeli olabilir.

Hoşca kalın...

Sivil Havacılık ve Düşmanlık

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
SHGM iyi güzel çalışıyorda neden sürekli birilerini koruyor.ESAS HAVACILIK'a ait TC-HEK in bütün bakımlarını yapan geçenlerde BOLU da helikopteri düşen eski adıyla ALTAY SKYLINE şimdiki adıyla KOÇOGLU SKYLINE.neden bu şirkete hesap sormuyor.adamların hem kendi helikopteri düştü hemde bakım yaptıgı helikopter düştü.bence bu araştrılmalı.SHGM göreve lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BUGÜNE KADAR HANGİ ŞİRKETTE EKSİKLİKLERİN YAPILMAMASI HALİNDE ŞİRKET YÖNETİMİNE TEPKİ GÖSTERİB TE OLAYI SHGM BİLDİRİM YAPMIŞ BİR YÖNETİCİ VARDIR..KİMSE BİNDİĞİ DALI KESMEZ....BU İŞLERİN TAKİPÇİSİ MUTLAK SHGM OLACAKTIR..UÇAKLA ALAKASI OLMAYAN BİR ÇOK İNSAN FORM 4 SAHİBİ SADECE ŞİRKETLERİ İSTEDİ DİYE VEYA UZUN SÜRE ORADA BULUNMALARINDAN DOLAYI BU CAMİA BİRBİRİNİ TANIR..DİĞER KAPTAN ARKADAŞA GELİNCE HURDACILIĞI BIRAKACAKLAR.BU TEKNOLAJİ ARTIK 2 EL MALZEME İLE YÜRÜMEZ.. BU ADAMLARA ŞİMDİ İŞ BAŞINDA BULUNAN TEKNİK YETKİLİLER MALZEME VE PARÇA İSTEMEZLERSE ZATEN ORTADANKAYBOLACAKTIRLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BU BELGEYE SAHİP OLUPTA ŞİRKETİNDE NO GO OLAN UÇAĞINI GROUND EDEMEYEN VE BİR ŞEKİLDE UÇMALARINI SAĞLAYAN ANLAYIŞ OLDUĞU MÜDDETÇE BU İŞLER DÜZELMEZ...TABİKİ ARIZA YANİ NOGO İTEM LERİNİ HAVACILIK KURALLARI İÇİNDE KALDIRANLAR İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEK OLMAZ AMA SEKTÖRDE BİR ELİN 5 PARMAĞINDAN AZLAR..ÇÜNKÜ KRALDAN KRALCI OLURLAR ..PATRONDAN DAHA PATRON İŞTE ARIZA BURADA BAŞLAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000