31 Ağustos 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Eeeeeeeeeeeeee sonra ne olmuş? Havacılığımız birinci lige mi çıkmış? Nasıl çıkmışşşşşşşşşşşşş? SHGM de çıkmış mı? Hikayeyi bilenler bilir de vallahi tubben hiç bir sakınca yoktur...!
  • SHGM Çağ'ın gerisinde kendi kulvarında ilerlemeye devam ediyor, ekşi miş,,!
  • Ali bey OGU ye ILS kurulduğu ve çalışmaya başladığı söyleniyor. Doğru mudur? Teyit edebilir misiniz? Bir de sitenizle mobilden iletişim nasıl kuracağız? İletişim sayfası ihtiyacı var. Saygılar
  • Bahsi gecen kisi kim ? Havacilik gecmisi ne, tecrubesi ne ? Havacilik sektorune nasil girmis nasil yonetici olmus? Iktidarin adami, tabii ki iktidarin ciftligine donmus thy'ni koruyacak,kollayacak,onun en buyuk gorevi bu ! Iktidardan torpille,isin icinden gelmeden,haksizca,tepeden inme boyle makamlara boyleleri gelirse abuk seyler yapmasi da soylemesi de normal ! Sallamak serbest , 2-3 kisi haricinde tepki veren de yok,karsi gelen de yok ! Herkes agam,pasamci ! Torpilin,hemsehriciligin,yandasciligin,particiligin rezalet seviyede oldugu bir ulkeden ve onun kurumlarindan ne bekliyoruz ki ?
  • Siz Antalya'da kurulması planlan havayolu şirketinin işlerini çıkmaza sokun o da gitsin Ukrayna'da şirket kursun. Ankara'da kurulması planlanan şirketin işlerini mundar ettiğiniz yetmiyormuş gibi fizibilite raporunu ATO'ya verip Anadolujet'e ve diğer mevcut şirketlere o noktalara seferler koydurup şirketi mundar ettiğiniz yetmiyormuş gibi fizibilite raporunu da ifşa edin sonra da birinci lige çıktık diye kendiniz çalıp kendiniz oynayın.Maşallah maşallah....
  • En başarılı SHGM.Gn.Md. BARIŞ TOZAR dır.
  • bir cessna uçağının yıllık vergisinin 17.000 tl olduğu bir ülkede havacılık gelişir mi sizce
  • Bazı yorumlar oldukça komik THY nin işleri şıp diye yapılıyormuş ha ha ha bizim arkadaşlarımız yıllardır lisans işlerinin aptal kuralları ve haftada bir değişen genelgeleri yüzünden tiplerini işletemiyorlar. Bazı firmalar bakkaldan peynir alır gibi alıyorlar personellerine yetkiyi tipi esas onlara bakmak lazım.
  • En başarılı SHGM Gn. Md. kim Size göre. ..?
  • bilal ekşi başka bir SHGM den mi bahsediyor acaba, ,!

Sivil havacılık birinci lige çıkmış da haberimiz yok!

Sivi Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi geçen hafta yaptığı açıklama ile yüreğime su serpti! Havacılığımız birinci lige çıkmış. Açıklamanın Türkçesi şu "THY ve özel sektörün gayreti ile havacılığımız çok yolcu taşıyor". Bu mu yani?

Lufthansa burnunuzun dibine Ürdün'e bakım üssü kuruyor ondan da haberiniz var mı? Devamını da yazacağım.
Bakın bu ülkede havacılık bir yere geldi ise onda en büyük pay sahibi siyasi iradenindir. Binali Yıldırım'ın ufkudur ve onu uygulayan bürokratların becerikliliğidir. Hiç kimsenin zoruna gitmesin ama 2011 yılından itibaren sivil havacılık bir karınca boyu yol almamıştır.

Üçüncü havalimanı projesini bir kenara koyarsak hiçbir adım göremiyorum. Uyduruk ülkelerle yapılan anlaşmaları svil havacılıkta ilerleme diye sunmak abesle iştigaldir.

Şimdi şöyle geriye dönüp bir bakalım.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırımın da talimatlarıyla, Türkiye’nin,  uçak üretimi,  hava aracı bakımı, havacılık eğitim,  hava kargo vb konularda bölgesel bir güç olması, Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAIO) Konsey üyeliğine seçilebilmesi,  başta İran olmak üzere Orta Doğudaki bazı ülkelere uygulanmakta olan ambargonun kalkmasını müteakip Türkiye’nin bu ülkelerdeki havacılık pazarından daha fazla pay alabilmesi, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarında Türkiye’nin gücünün artırılması ve ICAO, ECAC ve EUROCONTROL gibi uluslararsı teşkilatlar nezdinde Türkiye’nin gücünün artırılması için geçmiş yıllarda SHGM tarafından çok yoğun çalışmalar başlatılmış ayrıca da bu amaç doğrultusunda bir seri  bölgesel işbirliği toplantıları yapılmıştı.

Bu toplantıların bazıları;

TRACECA Ülkeleri  (Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan,

Kırgızistan, Moldova, Türkmenistan, Özbekistan, Ukrayna, Romanya, Tacikistan)

Akdeniz Ülkeleri  (Tunus, Ürdün, Cezayir, Fas, KKTC, Libya, Lübnan, Mısır, Suriye)

D8 Ülkeleri  (Endonezya, Malezya, İran, Nijerya, Bangladeş, Mısır, Pakistan)

KEİ Ülkeleri  (Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova,

Romanya, Sırbistan, Ukrayna, Yunanistan)

Ayrıca Afrika ülkelerini kapsayan AFCAC  ve Orta Doğu Havacılık Çalışma Grubu T-MAG  (Suriye, Ürdün, Irak, Lübnan) ülkelerini kapsayan çalışmalar yapılmıştı. Bu  toplantılar sonucunda çok önemli kararlar alınmış bu kararların hayata geçirilebilmesi için de bölgesel birlikler ve çalışma grupları oluşturularak  başkanlıklarına da Türkiye getirilmişti.

Havacılık konusunda çok önemli pazara sahip olan bu ülkelerdeki havacılık pazarından ülkemizin de pay alabilmesi için yapılan bu çalışmaların tamamının durma noktasına geldiği ve hatta bazılarının da ilgisizlik yüzünden durduğu biliniyor.
Bu arada geçen yıl yapılan ICAO genel kurulunda da Türkiye'nin konsey üyeliğine seçilmesi hedeflenmesine rağmen, bırakın Türkiye’nin konsey üyeliğine seçilmesini  esamesi dahi okunmadı.

Dikkat ediyorum, izliyorum, soruyorum ama maalesef uluslararası toplantıların hiç birinde özel sektörden kimseyi göremiyorum. Geçmiş yıllarda yapılan bu toplantılara  ülke sivil havacılık otoriteleri ve havacılık sektör temsilcilerimiz de götürülür ve hem sivil havacılık otoriteleri ile tanışmaları sağlanır hem de diğer ülkelerin sektör temsilcileri ortak iş yapma  projeleri geliştirilirdi. Ama maalesef Binali Yıldırım'ın bıraktığı gibi değil havacılık. Yıldırım'ın bıraktığı bayrak yere düştü. Oysa beklenirdi ki, bayrak daha da yukarılara taşınsın.

Bilal Ekşi'nin bu açıklamasını garipsedim. Harbiden yönetmelik çıkartmak, uyduruk ülkeler ile uçuş anlaşmaları yapmaktan öte ne yapılmış ki 2011'den sonra.

Mesela hangi ülkede yapılan toplantıya sivil havacılık sektöründen temsilciler davet edilmiştir? Bunu anlatmaları lazım.
Binali Yıldırım'dan sonraki siyasi irade havacılık ile ilgilenmemiştir. Lütfi Elvan tanışma toplantıları haricinde sektör ile bir araya gelme zahmetinde bulunmamıştır. Seçim için atanan bağımsız bakan da keza aynı tercihte bulunmuştur.

Kısacası havacılık sektörü kaderine terkedilmiştir.

Şimdi tutup "havacılığımız birinci lige çıktı" derseniz buna kargalar bile güler. Oysa söylenmesi gereken "THY, AtlasGlobal, Pegasus, Onur Air, Corendon, Borajet, Sunexpress şirketlerimiz kendi becerileri ile pazarlar bulup havacılığımızı taşıyorlar" olmalıydı.

Eleştiriye açık olan başarıyı yakalar. Ne dediğimizi anlamaya çalışır.

2011 yılına kadar devam eden çalışmalar aynı hız ile devam etse idi bugün değil onuncu sırada ilk beşin içinde olabilirdik. "İlk on sıradayız" diye övünürken kaybettiğiniz yetkileri neden kaybettiğinizi de açıklamanız gerekir.

Büyütemediğiniz, bakım üssü haline getiremediğiniz Türkiye'ye karşı verilmiş sözlerin altında kalmanızın sebebini de açıklamalısınız.

Havacılığın ilerlemesindeki başarı sektöre aittir vesselam.

Sivil havacılık birinci lige çıkmış da haberimiz yok!

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Yok ya ~ 9 yıl önce
Eeeeeeeeeeeeee sonra ne olmuş? Havacılığımız birinci lige mi çıkmış? Nasıl çıkmışşşşşşşşşşşşş? SHGM de çıkmış mı? Hikayeyi bilenler bilir de vallahi tubben hiç bir sakınca yoktur...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 9 yıl önce
SHGM Çağ'ın gerisinde kendi kulvarında ilerlemeye devam ediyor, ekşi miş,,!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seyrüsefer ~ 9 yıl önce
Ali bey OGU ye ILS kurulduğu ve çalışmaya başladığı söyleniyor. Doğru mudur? Teyit edebilir misiniz? Bir de sitenizle mobilden iletişim nasıl kuracağız? İletişim sayfası ihtiyacı var. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
Bahsi gecen kisi kim ? Havacilik gecmisi ne, tecrubesi ne ? Havacilik sektorune nasil girmis nasil yonetici olmus? Iktidarin adami, tabii ki iktidarin ciftligine donmus thy'ni koruyacak,kollayacak,onun en buyuk gorevi bu ! Iktidardan torpille,isin icinden gelmeden,haksizca,tepeden inme boyle makamlara boyleleri gelirse abuk seyler yapmasi da soylemesi de normal ! Sallamak serbest , 2-3 kisi haricinde tepki veren de yok,karsi gelen de yok ! Herkes agam,pasamci ! Torpilin,hemsehriciligin,yandasciligin,particiligin rezalet seviyede oldugu bir ulkeden ve onun kurumlarindan ne bekliyoruz ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çıkmazgiller ~ 9 yıl önce
Siz Antalya'da kurulması planlan havayolu şirketinin işlerini çıkmaza sokun o da gitsin Ukrayna'da şirket kursun. Ankara'da kurulması planlanan şirketin işlerini mundar ettiğiniz yetmiyormuş gibi fizibilite raporunu ATO'ya verip Anadolujet'e ve diğer mevcut şirketlere o noktalara seferler koydurup şirketi mundar ettiğiniz yetmiyormuş gibi fizibilite raporunu da ifşa edin sonra da birinci lige çıktık diye kendiniz çalıp kendiniz oynayın.Maşallah maşallah....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. BARIŞ ~ 9 yıl önce
En başarılı SHGM.Gn.Md. BARIŞ TOZAR dır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam ~ 9 yıl önce
bir cessna uçağının yıllık vergisinin 17.000 tl olduğu bir ülkede havacılık gelişir mi sizce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vakıflar ~ 9 yıl önce
Vakıf kurup ona kaydettirin. Ödemeniz düşer.
Aviator ~ 9 yıl önce
Bazı yorumlar oldukça komik THY nin işleri şıp diye yapılıyormuş ha ha ha bizim arkadaşlarımız yıllardır lisans işlerinin aptal kuralları ve haftada bir değişen genelgeleri yüzünden tiplerini işletemiyorlar. Bazı firmalar bakkaldan peynir alır gibi alıyorlar personellerine yetkiyi tipi esas onlara bakmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komiklik yok ~ 9 yıl önce
Herhangi bir komiklik yok. THY'nin şıp şak yapılan işleri personelinin lisans vs işleri değil ticari işleridir. İç ve dış hatlarda THY'ye yapılan ticari ayrıcalıklar ve bunun yarattığı yıkcı rekabetin özel sektör üzerindeki dayanılmaz yıkıcılığıdır.
Kim? ~ 9 yıl önce
En başarılı SHGM Gn. Md. kim Size göre. ..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bence ~ 9 yıl önce
En iyi SHGM Genel Müdürü hiç olmayan Genel Müdürdür.
Yorum ~ 9 yıl önce
bilal ekşi başka bir SHGM den mi bahsediyor acaba, ,!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000