19 Mart 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • herkese selamlar. önümüzde bir denetleme var pazartesi easa, salı faa sanırsam.ne olurmu dersiniz bencesi easa shgmeye adam akıllı bir tasma takmak istiyor dolayısıyla türkiyedeki mro lara, haksızda sayılmaz. işler tamamen al gülüm ver gülüm olarak ilerliyor shgmnin denetim eksikliği ve ne yapacağını bilmez tutumundan tutun şirketlerin daha fazla karlılık için aldığı yanlış kararlar.thy ye sesleniyorum sen değilmisin çarşıdan çerez alır gibi typ kurslarını açan havacılık mezunu ile bilmem... mezunu arasındaki farkı kaliteyi kabul etmeyen.tekniğe alacağım diye eğitim verip habom diye içi boş bir şirketi kurarak ücretleri düşüren.AH almak kolaydır sizinde bu denetimlerde ah dediğinizde biz kulaklarımızı tıkıycaz.
  • son 3 yılda mezun sayısı : 748 işe alınan teknisyen sayısı : 2465 mezun ile işbaşı yapan arasında kalanları 6 ay eğitmeden mi başlatalım ? 6 ay eğitip mi başlatalım ?
  • O YETKİ BİZİM ULUSLARARASI VE ULUSAL ONURUMUZDU...KRİZ VARMIŞTA AVRUPA BİZİM BAKIM KURULUŞARININ KAZANCINA GÖZ DİKMİŞ MİŞ....HAVAYOLLARINA NİYE GÖZ DİKMİYOR????
  • bence denetlemeleri de Yunan sivil havacılığı yapsın nasıl olsa lisanslarımızı da oradan alıyoruz artık (!) yabancı dil sorunu olduğunu duyduğuma çok şaşırdım çünkü thy teknik üniversitelerin 5 yılda yapamadığını 6 ayda yapıp süper teknisyen yetiştiriyor böyle sorunların olmaması lazım. bu durumda sorun easa da gibi görünüyor easa kendine bir çekidüzen vermeli artık..
  • Yavuz efendi uzerine dusmeyen konulara burnunu sokacagina oturup hangardaki problemleri coz.
  • AB ekonomik krizde, Avrupa bakım merkezleri batma aşamasındayken, EASA yabancı kuruluşlara bakım yetkisi verdiğine pişman durumda. Turkish Teknik, MNG, MyTeknik gibi kuruluşlar EASA yetkileri sayesinde AB müşterilerini çekiyorlar. Bu değişiklikler o yüzden, SHGM'de kim var denetlemeler nasıl yapılmış hepsi bahane.
  • birkaç eleştiri yapmam gereken bir yazı her ne kadar içeriden sağlam bilgiler aldıysanız da bazı eksik noktalar var, öncelikle thynin kendi denetimlerini yapıp yapmadığı, shgm tarafından yapılan denetlemelerde kontrol edilen standart bir maddedir. bu eksiklik ankarada yapılan ortak denetlemede tespit edilmiştir. eli ayağı kimsenin birbirine girmemiş ve kimse hiçbir kuralı hatalı yorumlamamıştır, easa ile şu sıralarda devam eden denetlemeler herhangi bir problem olmadan yapılıyor, bu denetlemelerin sonucunu bilmeden "Türkiye bu görüntüsü ile bakım üssü falan olamaz" gibi kaba bir yorum size yakışmadığı gibi bu yorumu shgm de haketmiyor. saygılarımla
  • Shgm'nin derdi başka.
  • EASA ile ilişkiler yolunda giderken, başta EASA-145 olmak üzere elde edilen tüm kazanımlarda hiç bir sorun yokken hatta bu kazanımların kapsamının genişletilmesi için çalışmalar hızla yürütülürken özelliklede Teknisyen Lisansları konusunda da karşılıklı tanıma yetkisi alınmasının son aşamasına gelmişken ne oldu da birden bire gizli bir el herşeyi çorbaya çevirdi. Deseniz ikinci bir Onur Air vakasıyla karşı karşıyayız. Kriz büyüyor krizden beslenenler köşeye yatmış fırsatını kolluyor.
  • SHGM'nin yeni yönetimine sesleniyorum; Ayıptır ayıp bırakın taş üstüne taş koymayı SHGM'nin o günkü kısıtlı imkanlarıyla elde ettiği kazanımlarını bile korumayı başaramamışsanız, yapılacak tek şey var çekip gitmek. Bilmem hangi cemaatin adamı kim? yaş kararlarıyla TSK'den atılmış bilmem kim, yaş kararlarıyla TSK'dan atılmammak için bin bir fırıldak çeviren bilmem kim ve VIP gezileri şampıyonu ve mesaisini VIP salonlarında ve yurt dışında dolduran bilmem kim sizlere sesleniyorum, SHGM'ye daha fazla zarar vermeden acele evlerinize dönün "Go Home" Geçen hergün herşeyin daha da kötüye gittiği ve ülke havacılığına telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğiniz bir gerçek.

SHGM EASA KISKACINDA

Sivil havacılığımız alev alev yanıyor. Ankara’da Türk Hava Yolları Teknik AŞ’ye ait hangarda başlayan kıvılcım başta İstanbul olmak üzere Antalya’ya da sıçradı. EASA, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün akreditasyonunu resmi olarak iptal etmese bile, EASA'nın yaptığı uygulamalardan fiili olarak bunun gerçekleştiği anlaşılmaktadır.

Ocak 2008’de büyük uğraşlar sonucunda elde edilen EASA yetkileri bugün can çekişiyor. Aslına bakarsanız sivil havacılığımızın birçok alanı can çekişiyor.

Ama ben sadece MRO nezdinde yaşanan sıkıntıyı anlatmak istiyorum. Biliyorsunuz THY Teknik AŞ’nin Ankara’daki teknik hangarında EASA kuralları gereği yapılan tüm işlemler denetlenecek ve bunlar kayıt altına alınacaktı. Yani Teknik AŞ kendi iç denetimini yapacak ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bu denetlemelerin yapılıp yapılmadığını kontrol edecekti.

Geçtiğimiz aylarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün EASA kurallarını anlayamadığı ortaya çıktı. Anlayamadığı mı yoksa ciddiye almadığı mı o da meçhul.

EASA tarafından bu durum fark edilince eli ayağı birbirine giren SHGM, günü kurtarmanın derdine düşerken esas tehlikeyi anlayamadı.

EASA, kendi kriterlerini yerine getiremeyen Türkiye’nin üzerine çullandı. EASA bakım yetkisi olan tüm MRO şirketleri veya havayolu şirketleri EASA yetkilileri tarafından didik didik ediliyor.

SHGM bu süreci sessiz sedasız yönetme yolunda içine kapanırken, bu duruma düşülmesine sebep olanlar hakkında ne bakanlık ne de SHGM hesap sormadı.

Fransız, İngiliz, İspanyol ve Alman denetçilerden oluşan EASA denetçileri THY Teknik başta olmak üzere MNG Teknik, MNGJET, My Technic, Prima Aviation gibi şirketleri didik didik etti. Şirketlerden gelen haberlere göre EASA denetçileri her taşın altına baktılar. Şimdi sıra Antalya’dakilere geldi.

Antalya’da SKY ve Mats gibi şirketler EASA tarafından denetlenecek.

SHGM, EASA denetçilerinin yanına SHGM personeli olmayan 4 denetçi ekledi.

Kim bunlar?

THY’den emekli Turgay Akbilek ve Ferhan Tuncer, Sinan Sır (kendine ait özel şirketi var önceden Corendon’da çalışıyordu) ve Levent Açıkalın (Ado Air’de çalışıyordu şu anda VIP Air’de çalışıyor)

Bu arkadaşlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adına EASA denetçilerine refakat ediyorlar. Görev tanımları tam olarak nedir bilmiyoruz ama edindiğim bilgi bu 4 kişi gün başı belirlenmiş ücretle bu görevi üstlenmiş durumdalar.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün dışarıdan gündelik fiyatlarla getirdiği bu arkadaşların beş denetim sonunda SHGM’nin istediği düzeyde olduklarına karar verilirse SHGM’de denetçi olabilecekler.

SHGM bir yandan denetlemeyi özelleştireceğim diyor öte yandan denetçi yetiştiriyor.

Bazı çevreler bu durumu EASA üzerinden yapılan siyasi bir baskı olarak görse bile, Türkiye EASA kurallarına uymak zorunda.

Yapılması gerekenler yapılmalı.

Türkiye bu görüntüsü ile bakım üssü falan olamaz. Eğitim üssü hiç olamaz. EASA kural koyucu olduğuna göre kurala uymak zorunda olanlar yani biz görevimizi layıkıyla yapmalıyız.
SHGM EASA KISKACINDA

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 12 yıl önce
herkese selamlar. önümüzde bir denetleme var pazartesi easa, salı faa sanırsam.ne olurmu dersiniz bencesi easa shgmeye adam akıllı bir tasma takmak istiyor dolayısıyla türkiyedeki mro lara, haksızda sayılmaz. işler tamamen al gülüm ver gülüm olarak ilerliyor shgmnin denetim eksikliği ve ne yapacağını bilmez tutumundan tutun şirketlerin daha fazla karlılık için aldığı yanlış kararlar.thy ye sesleniyorum sen değilmisin çarşıdan çerez alır gibi typ kurslarını açan havacılık mezunu ile bilmem... mezunu arasındaki farkı kaliteyi kabul etmeyen.tekniğe alacağım diye eğitim verip habom diye içi boş bir şirketi kurarak ücretleri düşüren.AH almak kolaydır sizinde bu denetimlerde ah dediğinizde biz kulaklarımızı tıkıycaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
son 3 yılda mezun sayısı : 748 işe alınan teknisyen sayısı : 2465 mezun ile işbaşı yapan arasında kalanları 6 ay eğitmeden mi başlatalım ? 6 ay eğitip mi başlatalım ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
O YETKİ BİZİM ULUSLARARASI VE ULUSAL ONURUMUZDU...KRİZ VARMIŞTA AVRUPA BİZİM BAKIM KURULUŞARININ KAZANCINA GÖZ DİKMİŞ MİŞ....HAVAYOLLARINA NİYE GÖZ DİKMİYOR????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bence denetlemeleri de Yunan sivil havacılığı yapsın nasıl olsa lisanslarımızı da oradan alıyoruz artık (!) yabancı dil sorunu olduğunu duyduğuma çok şaşırdım çünkü thy teknik üniversitelerin 5 yılda yapamadığını 6 ayda yapıp süper teknisyen yetiştiriyor böyle sorunların olmaması lazım. bu durumda sorun easa da gibi görünüyor easa kendine bir çekidüzen vermeli artık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yavuz efendi uzerine dusmeyen konulara burnunu sokacagina oturup hangardaki problemleri coz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
AB ekonomik krizde, Avrupa bakım merkezleri batma aşamasındayken, EASA yabancı kuruluşlara bakım yetkisi verdiğine pişman durumda. Turkish Teknik, MNG, MyTeknik gibi kuruluşlar EASA yetkileri sayesinde AB müşterilerini çekiyorlar. Bu değişiklikler o yüzden, SHGM'de kim var denetlemeler nasıl yapılmış hepsi bahane.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
birkaç eleştiri yapmam gereken bir yazı her ne kadar içeriden sağlam bilgiler aldıysanız da bazı eksik noktalar var, öncelikle thynin kendi denetimlerini yapıp yapmadığı, shgm tarafından yapılan denetlemelerde kontrol edilen standart bir maddedir. bu eksiklik ankarada yapılan ortak denetlemede tespit edilmiştir. eli ayağı kimsenin birbirine girmemiş ve kimse hiçbir kuralı hatalı yorumlamamıştır, easa ile şu sıralarda devam eden denetlemeler herhangi bir problem olmadan yapılıyor, bu denetlemelerin sonucunu bilmeden "Türkiye bu görüntüsü ile bakım üssü falan olamaz" gibi kaba bir yorum size yakışmadığı gibi bu yorumu shgm de haketmiyor. saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Shgm'nin derdi başka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
EASA ile ilişkiler yolunda giderken, başta EASA-145 olmak üzere elde edilen tüm kazanımlarda hiç bir sorun yokken hatta bu kazanımların kapsamının genişletilmesi için çalışmalar hızla yürütülürken özelliklede Teknisyen Lisansları konusunda da karşılıklı tanıma yetkisi alınmasının son aşamasına gelmişken ne oldu da birden bire gizli bir el herşeyi çorbaya çevirdi. Deseniz ikinci bir Onur Air vakasıyla karşı karşıyayız. Kriz büyüyor krizden beslenenler köşeye yatmış fırsatını kolluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SHGM'nin yeni yönetimine sesleniyorum; Ayıptır ayıp bırakın taş üstüne taş koymayı SHGM'nin o günkü kısıtlı imkanlarıyla elde ettiği kazanımlarını bile korumayı başaramamışsanız, yapılacak tek şey var çekip gitmek. Bilmem hangi cemaatin adamı kim? yaş kararlarıyla TSK'den atılmış bilmem kim, yaş kararlarıyla TSK'dan atılmammak için bin bir fırıldak çeviren bilmem kim ve VIP gezileri şampıyonu ve mesaisini VIP salonlarında ve yurt dışında dolduran bilmem kim sizlere sesleniyorum, SHGM'ye daha fazla zarar vermeden acele evlerinize dönün "Go Home" Geçen hergün herşeyin daha da kötüye gittiği ve ülke havacılığına telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğiniz bir gerçek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000