09 Aralık 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

SENDİKA

Merhaba,

8 aralık 2013 tarihi, hem  havacılık sektörümüz  hem de ülkemiz sendikacılık tarihi açısından önemli bir gün  olarak   hafızalarda kalacak. Bugüne kadar hiç yapmadığım  şekilde eski bir yazımı tekrar yayınlamanın uygun olacağını düşünerek  20 mayıs 2013 tarihli  yazımı aşağıda aynen  paylaşıyorum.

                                                                                         **

http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/sendika-bitti--bari-sendikaciligi-kurtarin.html

SENDİKA BİTTİ BARİ SENDİKACILIĞI KURTARIN

Dönemsel olarak işverenler iyi niyetli ,adaletli ve hatta şefkatli olabilir. Bu durum uzun yıllar ortalamasında  maalesef mümkün olmayabiliyor.Çalışanları koruyacak olan  işverenden ziyade bizatihi işçinin kendisi veya işçilerin temsilcisi olan sendikalardır.

15 mayıs 2013 tarihinde başlayan THY grevinde taraflardan gelen bilgiler arasında çelişkiler olsa da çok net  bir durum var ki bu mücadelenin  galibi THY ve Hamdi Topçu oldu.

Teniste “ yanlış ayakta yakalanmak “  diye bir tabir vardır rakibiniz hiçbir şey yapamaz.Burada da  sendika  bariz  yanlış ayakta yakalandı ve çok net bir “winner” ile  oyun-set ve maçı kaybetti. Bu galibiyet yanlış yorumlanmamalı ve çalışanların yönetime tam güveni ve desteği olarak kabul edilmemeli. İki tercihi olan  çalışan kendisi için daha uygun olan şıkkı  tercih etti “daha uygun ” göreceli bir kavram ve tercih edilenin mükemmel olduğunu göstermez.

                                                                       **

Bunca yıllık sendikanın ve başkanın resmi bu kadar yanlış okuması , tabandan bu kadar kopukluk anlaşılır gibi değil. 305 olayında  yaşananlardan  hem THY hem çalışanlar çok iyi sonuçlar çıkarmış fakat maalesef sendika  buna  denklemde hiç  yer vermemiş olduğundan sonuçta   nev-i şahsına münhasır bir grev denemesi  oldu.

Delegesi ,temsilcisi, yönetim kurulu olmayan sadece nabzı tutarak konuyu değerlendiren insanların öngörüleri kadar  bile sendika olayı göremedi.Örnek olarak Sefa İnan’ın yazılarına bakmanız bile yeterli olur. Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa da  grev konusundaki  isabetli yaklaşımları ortada.

305 olayından sonra “ UYGUN “ bir isim ile sendikayı kurtarmak mümkündü. Artık bu imkan kalmadı. Başarısız 305’ler olayı ve  literatüre geçecek   bu  grev denemesi sonrasında sendikayı değil fakat “Sendikacılığı”  kurtarmak  mümkün olabilir.

                                                                       **

Küçük bir hikaye ile hem  305 ve grev olayını  örneklendirelim  hem de  yazıyı renklendirelim; Çölde tam donanımlı ve tüm ihtiyaçlarını taşıyan bir deve ile  seyahat eden bir avcı  çölün ortasında ölmek üzere olan birine rastlıyor. Devesinden inip adam ile ilgileniyor yedirip içiriyor iyileşene kadar adamla birlikte kalıyor. İyileşen adam yerinden kalkıp deveye biniyor ve avcıyı orada bırakıp  hızla kaçmaya başlıyor. Avcı arkasından “bir dakika dur bir şey söyleyeceğim “ diye bağırıyor.Adam  biraz  ilerde  durup , “ ne diyeceksin nasıl olsa burada ölüp gideceksin “ diyor.

Avcı , “ tamam ben burada öleceğim fakat,  lütfen bu yaptığını kimseye anlatma yoksa bundan sonra hiç kimse çölde durup   ihtiyaç sahibi birine  yardım etmez “ diyor.

                                                                       **

Sendikacılık nasıl kurtarılır ? Gökkuşağı  hareketi çözüm olur mu ?

Gökkuşağı hareketi tüm renkleri taşısa belki  şansı olabilir fakat kırmızı tonu çok ağır  bu nedenle başarılı olması zor. Sendikanın ne kırmızı  veya başka bir  renk  değil tamamen şeffaf ve tüm renkleri  eşit içeren bir yapıda olması lazım.Özellikle  en yanlış renk  “sarı” dır aman diyeyim bir STK için en tehlikeli renktir asla başarı şansı yoktur.Tek renkli olursanız  Nato  veya Suriye ile uğraşır işçiyi unutursunuz. Nato ile Suriye ile sorununuz varsa bununla mücadele platformunun  yeri bellidir gider siyasi bir partiye katılırsınız hiç biri size uymuyorsa siz  bir parti kurarsınız.

Haklarını korumanız için size aidat ödeyen ve size emanet olan  çalışanların mevcut durumu;  305 çalışan  işsiz ,16.000  çalışan  fiilen sendikasız ve en kötüsü  çalışanların sendikal yapıya olan inançlarının  gördüğü zarar.

                                                                      **

305 olayını haksız şekilde başlatanın hükümet olduğunu ve  antidemokratik grev yasağı kanunun yanlış olduğunu daha önce yazmıştım. Bu kanunun asla kabul edilemeyeceği konusunda çok güçlü bir kamuoyu desteği vardı ve meclisin gündeminde olan yasal düzenlemeler ile bu kanunun değiştirileceği belli iken kimse işten çıkartılmadan çözüm üretmek mümkün iken  grev yasağı kanununda  sendika haklı iken haksız duruma düştü ve yanlış hamleler ile bugüne geldi. Futbol için maç 90 dakikadır ve son saniyeye kadar koşturursunuz oysa satrançta büyük ustalar hatalı bir hamle sonrası oyunu bırakır gerisi vakit kaybıdır.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

SENDİKA

Yorumlar

bahtıgül ~ 9 yıl önce
yaa hocam tamam anladık biliyosun anladık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havaci26 ~ 10 yıl önce
Senin sayendede teknisyenlik meslegi bitti peki bu meslegi kim kurtarsin???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
typ ~ 10 yıl önce
typ programı , okul mezunlarının sayısal olarak yeterli olmaması durumu için yapılmıştı.daha sonra bu istisna terkedilip genel uygulamaya döndü.başlangıçta doğru bir proje idi.sonrası için benim uygun bulmadığım bir şekilde devam etti. ( hold item ile uçak sefere verilir fakat yıllarca böyle uçulmaz ) bu konuyu UTED genel kurulda gündem yaptım ve tüm soruları genel kurulda cevapladım.mail adresim var yazarsanız gönderirim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000