07 Ağustos 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Selamlar sunexpressten emekli olan kaptanlar limuzinlerle emekli olurken aynı sirkette teknikten ayrılmak zorunda kalan onlarca kişi mobbingle ayrıldı. Yaklasık 18 yıldır tekniğin basında aynı kişi var.Kendisini oyuna getirilerek ısten atılan 24 yılını teknisyen olarak bu sirkette harcayan arkadaşımız keşke kaptanlar gibi uğurlansaydı.Konu simdi mahkemede .Umarım bu teknik müdürden kortukları kadar Allahtan korkmayan mobbing yapan alt yonetıcılere ders olur
  • Havaş yok mu yav listede
  • Mobbing yada psikolojik baskı, yıldırma, emeğini gaspetme, hakkaniyete ve adalete zıt uygulamalar olarak ne derseniz deyin özünde "insalık suçu" ve inancıma görede zulüm, haksızlık, eziyet ve kul hakkına giren ağır bir vebaldir. Yapanları, gözyumanları ve bu durumlara ortak olanları kınıyorum.Bunları yapanların müstehak oldukları cezalarını inşallah tez zamanda bulmalarını Yüce Alahtan temmeni ederim.
  • Çetin özbey Çalışanlara karşı olan tüm kötü davranışlar yönetim kademelerinin zafiyetinden, yöneticilikle ilgilerinin olmamasından ve zayıflığından kaynaklanıyor. Ama bulundukları noktalarda onları tutan bu özellikleridir. Şirketlerde her şeyden haberim olsun diyen yöneticilerin bulunduğunu hepimiz biliriz. Bu insanlara her türlü ispiyonu taşıyabilirsiniz. Zevkle dinleyecektir. Tüm bunlardan sonra sizden Timur’a mobbing uygula ondan kurtulalım dediği zaman onu dinlemeğe mecbursunuz. çalıştığım eski şirkette bu tür yöneticiler ve patron vardı. Tabii ki her hizmet noktasında onlara ispiyon taşıyan emir kulları da mevcuttu. Hele bir tanesi “ benim haberim olmadan bu şirkette kuş uçmaz diyerek” aslında herkes tarafından bilinen kötülük ve çirkinliklerinin tümünü ortaya koyacak kadarda aptaldı. Kendisine sürekli ispiyon taşınırdı. Küçük ayrıcalıklar karşılığında tabii. Kendisi de bu bilgileri bir yukarı naklederdi. Beni yöneticilikten nefret ettirdiler ve sonunda ayrıldım. Demek istediğim o ki, balık baştan kokuyor. Ve de yukarılarda çok ağır bir koku var. Hiç duymadınız mı?
  • siz Thy' de Clb' de calıştiniz. Bu şirketlerdeki en büyük espiyoncuları, mobbingcileri, yalakaları bilirsiniz.Sıralasam yayınlamazsınız.Maem yayınlamayacaksınız neden bu yazıyı yazdınız?
  • DAVA AÇMAYA NİYETİNİZ VARSA, BİR AVUKATLA GÖRÜŞMENİZ GEREK. ALT VEYA ÜST YÜKLENİCİDEN BİRİ BELKİ DE İKİSİ DE DAVA EDİLEBİLİR BANA GÖRE. GEÇEN SEÇİMLERDE İKTİDAR PARTİSİ BU KONUYU HALLEDECEĞİNE SÖZ VERMİŞTİ. BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ZAMANINDA. MAALESEF DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI. ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM ÖNCESİ AYNI KONU YİNE GÜNDEME GELECEK VE AYNI VAATLERİ DİNLEYECEKSİNİZ. HAYIRLISI DİYELİM.
  • ( isimler ve ünvanlar tarafımca silinmiştir Çetin Özbey) Çelebi'de yıllardır çalışma arkadaşlarına mobbing yapan,çalıştığı kurumu eleştiren ……………… ÇELEBi neden göremiyor.Şirkette negatif düşünceleri ile ünlü olan,şirkette uzun yıllar çalışan bu kişinin yetiştirdiği bir yönetici göremezsiniz.Çelebi tepe yönetimi bu durumu nasıl göremiyor anlayamadım.?Çelebi'de……………………………….'da mobbin yapmaktadır.Bana göre bir şirkette en son……… direktörü olacak kişidir. Yönetim konusunda hiç bir vizyonu yoktur.Sadece yukarıdan gelen talimatları uygulamaktadır
  • Taşeron çalışan kime dava açacak hayatı boyunca hiç tanımadığı taşeron firmaya mı, İşini yaptığı THY' mi, Yoksa bu sistemi getiren devlete mi. Taşeron çalışan hergün mobbing'e maruz kalıyor. Size bir kaç gerçek örnek verebilirim. İŞTEN ATILMAK İSTEYEN SENDİKAYA ÜYE OLABİLİR. KAPIYA HERGÜN 100'LERCE ADAM GELİYOR HAKKIMIZI İSTİYORUZ DİYENİ KOVUN GİTSİN. KENDİLERİNİ BİRŞEY SANMASINLAR BURAYA BİR GÜNDE 300 ADAM YIĞARIM. Vs. Duvarlara FAŞO THY, THY Kalleş Taşeronlar Kardeş gibi eski türk filimlerinden repliklerden alıntılar yapmaktan başka direniş gösteremez kimse

Sektörün Mobbing Uzmanları; Haydi Şimdi Görelim Erkekliğinizi

Evet;  çalışanlara Mobbing uygulamak artık eskisi kadar kolay değil.  Ben bu rezil davranışı üstlerinden aldığı talimat üzerine bir çalışana uygulayan üstün karakter sahibi ( ? )  yöneticiler tanımıştım. Sonuçta iş gören konuyu uzatmak isterse şirketi dava ediyordu ne de olsa. Dolayısı ile saygıdeğer yönetici bu konuda yapabileceğini her şeyi en üst seviyede ortaya koymaktan çekinmiyordu. Dava sonrası yaptırımlar kendisine yansımıyordu ne de olsa. Bu çirkin zihniyet söz konusu davranışı yalnız şirket / patron gözden çıkartılan personele şirketten ayrılışında para ödemesin diye yapıyordu. Tabii ki üstlerin gözüne girmek arzusu ile. Şimdi kazın ayağı öyle olmaktan çıkıyor gibi.

Aşağıda belirtilen Kanunların ilgili maddeleri Mobbing’ e karşı çalışanı koruma altına alırken nasıl oluyor da işverenler veya vekilleri halen bu çirkin yaptırımı sürdürüyorlardı? Anayasada ve diğer yasalarda mobbing ile ilgili düzenlemeler esasen mevcut. Türk Ceza Kanunu'nda İşyerinde Psikolojik Taciz suç olarak belirlenmiş. Bu bile tek başına yeterli.. Anayasa madde 12-17; Türk Ceza Kanunu madde 94-96, 117, 122, 125; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 77'nci maddesi 1 ve 2. Fıkralar; 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nun 417. maddesi; 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31’inci Maddesi ve Türk Medeni Kanunu 24. maddesi bu düzenlemeleri içeren maddelerden bazıları. Bir işverenin 3 ila dört kez aynı konudan ceza yemesi kanunu önemsemediğini göstermez mi? O İŞVEREN BU KONUDA SABIKALI SAYILMASI GEREKMEZ MİYDİ? Evet; bu çirkinliğe alet olan yöneticiler için onları yeterince aşağılayacak bir söz bulamıyorum. TEMENNİ EDERİM Kİ İNSANLARA YAŞATTIKLARININ BİN BETERİNİ BİR GÜN KENDİLERİ DE YAŞASINLAR.

Bu anlatımın tümü iyi ve de çalışanın hakkını korumak amacına matuf gelişmeler.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi işyerinde psikolojik taciz anlamına gelen mobbing davaları ile ilgili emsal olacak bir karar verdi. Buna göre kamuda mobbing kişilerin şahsi husumetlerinden kaynaklanıyorsa ( ki bunun örneği hayli fazladır ) mağdur çalışan artık şirkete değil doğrudan mobbing uygulayan amirine yargıda tazminat davası açacak ve mobbing’ci amir tazminatı cebinden ödeyecek. Kanaatimce bu konuda mahkemeye verilen yöneticiye işyerinin avukat tahsis etmesi mobbing’in işverenin talimatı ile şekillendiği düşüncesine yol açabileceğinden, yöneticinin hukuk savaşında yalnız kalması muhtemeldir.

Ancak şimdi çalışanın bir, iki şey sorma hakkı var gibime geliyor. Daha önce de bu sualleri yöneltmiştim. Bu güne kadar bunun cevabı kimse vermedi.

Birincisi çalışanın bu konu ile ilgili ( olayı hukuki platforma taşımak )  bir uğraş içine girdiğinin çalıştığı kurum tarafından öğrenilmesini takiben,  işveren onu kaşının üzerindeki gözü nedeniyle  diğer bir deyişle “ başka bir nedenden ötürü “işten çıkartırsa ne olacak?

 İkincisi ise; Türkiye’de hukuki işlemler hayli uzun sürüyor. Ya işten çıkartılan “Mobbing mağduru” bu sürecin sonlanmasını bekleyecek ekonomik güce sahip değilse ne olacak? Evet, sorun burada.

O zaman sessiz kalıp uygulanan mobbing’ e nasıl tahammül edileceğini düşünmek kalıyor. Başka bir deyişle eski hamam eski tas’ın devamını kabullenmekten başka çare yok demek yanlış olmayacaktır. Neymiş şart olan? Bu süreci atlatmaya yeterli mali güç. Evet; maalesef çok şeyin başında maalesef bu geliyor.

Eğer hukuk ve Bakanlık bu konuda çalışanların ve haklının yanında yer almayı istiyorsa açılacak olan mobbing davası sonuçlanana kadar ) çalışanın başka ve uydurma bir takım nedenlerden ötürü ( işe devamsızlık, yüz kızartıcı suç kapsamına giren hal ve davranışlar haricinde ) işten çıkartılmasını engelleyecek uygulamaları kurallaştırmaları yeterli olacaktır

Çalışanlara mobbing uygulayan çirkin zihniyetin genel karakteristiğine daha önce bir yazımda değinmiştim. Bu karaktersizleri;  korkak ve aciz olmalarına rağmen daima güçlü olma isteği ve iktidar açlığı içinde olan, başkalarına yaptırdığı işi sürekli sahiplenen, kötü niyetli, hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen, itici özellikler ( Yağcılık ve yalakalık vb. ) taşıyan kişiler olarak tarif etmek mümkün. Bir düşünsenize. Bu tarif mutlak sizin şirketinizdeki örneklere de uyuyor mu? .

Bana inanın ki, olası bir mahkeme sonucunda şekillenecek olan maddi ceza bu şahsiyetsizlere yansıdığı takdirde hemen frene basacaklardır.

Türkiye’nin en büyük özel 500 Şirketi ve Svl. Hv. Sektörü Kuruluşları

Capital 500 “ araştırmasının ciddi ve tarafsız bir gözle ekonomik kriterlerin değerlendirilmesi ile yapılan bir çalışma olduğunu uzun senelerdir biliyor ve takip ediyorum. Yapılan bu araştırma sonuçları Türkiye’mizin Ekonomisinin bel kemiğini teşkil eden 500 şirketin en büyük sağlık göstergesini teşkil eden karlılık konusunda 2015’ da bir önceki yıla göre reel olarak % 3 iyileştiğini ortaya koyuyor. Oysa ki bu 500 şirketimizin toplam karı 2008, 2011, 2013 ve 2015 yıllarında reel olarak küçülmüştü ve ülkemizin normalleşmek için terör sorununun yanı sıra adalet ve hukuk gibi temel kavramlar üzerindeki tartışmaları çözmesi gerekir diyor Capital.” Evet; Bu araştırmanın Sivil Havacılık Sektörü açısından sonuçları aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Sıra No

Şirketin Adı

Ciro ( TL)

Vergi Öncesi Kar (TL)

İhracat (USD)

3

TÜRK HAVA YOLLARI

29.468.000.000

2.000.000

( - )

51

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI

3.707.471.135

143.669.575

531.933.474

55

TAV HAVALİMANLARI

3.450.223.000

702.051.000

( - )

178

İSMİNİ AÇIKLAMAYAN ŞİRKET

1.248.567.599

( - )

355.460.587

57

GÜNEŞ EKPRES HAVACILIK

3.281.487.264.

( - )

( - )

252

TGS YER HİZMETLERİ

925.308.844

28.977.774

( - )

327

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ

709.524.691

38.416.282

( - )

   396

CORENDON AIRLINES

585.760.713

16.709.701

167.723.946

Yazılı medyanın insan Kaynakları ekleri tarafından yapılan bu tür araştırmalarda kriter olarak yalnız finansal değerler alınmasa da, hiç birinde çalışanların görüşüne yer verilmediğini veya seçilmiş çalışanlara sipariş görüşleri ile araştırma sonuçlarının belirlendiğini  kuvvetle tahmin ediyorum Tahmin diyorum zira bu tür araştırmalarda sonuca etki eden kriterler ağırlık sıralamasına göre açık bir şekilde verilmiyor.. 

Peki, ben ne yaptım? Havayolu ve Yer Hizmeti şirketi olmak üzere THY, PGS, TGS, ÇLB şirketleri ile ilgili olarak yazdığım yazılara gelen yorumları gözden geçirdim. Çalışanların şirketlerinden olan şikâyetlerini bir kez daha okumuş oldum. Şirketlerin büyüklüğü yalnız ciro ve kar’la mı ölçülürü düşündüm. Bana göre hayır. Yine de sağı solu karıştırdım. Bir işletmenin büyüklüğü, girişim tarafından bir araya getirilen üretim araçlarının tümünün hacmi olduğuna göre büyüklük ifadesinin içinde bulunan bu ” tüm “ kelimesi neleri, hangi unsurları kapsıyor? Demek ki konu yalnız ciro değil.

Bu tarif doğru olduğuna göre CAPİTAL’İN ARAŞTIRMASINI TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 ŞİRKETİ OLARAK DEĞİL, TÜRKİYE’NİN EN FAZLA CİRO YAPAN ŞİRKETLERİ BAŞLIĞI ALTINDA YAYINLAMAK GEREKİR.

Yine de sektör şirketlerimizin bir bölümünün bu tabloda yer alması tabii ki gurur verici.

Sektörün Mobbing Uzmanları; Haydi Şimdi Görelim Erkekliğinizi

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Departman farkı ~ 7 yıl önce
Selamlar sunexpressten emekli olan kaptanlar limuzinlerle emekli olurken aynı sirkette teknikten ayrılmak zorunda kalan onlarca kişi mobbingle ayrıldı. Yaklasık 18 yıldır tekniğin basında aynı kişi var.Kendisini oyuna getirilerek ısten atılan 24 yılını teknisyen olarak bu sirkette harcayan arkadaşımız keşke kaptanlar gibi uğurlansaydı.Konu simdi mahkemede .Umarım bu teknik müdürden kortukları kadar Allahtan korkmayan mobbing yapan alt yonetıcılere ders olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havaş ~ 7 yıl önce
Havaş yok mu yav listede

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mobbing mağduru ~ 7 yıl önce
Mobbing yada psikolojik baskı, yıldırma, emeğini gaspetme, hakkaniyete ve adalete zıt uygulamalar olarak ne derseniz deyin özünde "insalık suçu" ve inancıma görede zulüm, haksızlık, eziyet ve kul hakkına giren ağır bir vebaldir. Yapanları, gözyumanları ve bu durumlara ortak olanları kınıyorum.Bunları yapanların müstehak oldukları cezalarını inşallah tez zamanda bulmalarını Yüce Alahtan temmeni ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çetin özbey ~ 7 yıl önce
Çetin özbey Çalışanlara karşı olan tüm kötü davranışlar yönetim kademelerinin zafiyetinden, yöneticilikle ilgilerinin olmamasından ve zayıflığından kaynaklanıyor. Ama bulundukları noktalarda onları tutan bu özellikleridir. Şirketlerde her şeyden haberim olsun diyen yöneticilerin bulunduğunu hepimiz biliriz. Bu insanlara her türlü ispiyonu taşıyabilirsiniz. Zevkle dinleyecektir. Tüm bunlardan sonra sizden Timur’a mobbing uygula ondan kurtulalım dediği zaman onu dinlemeğe mecbursunuz. çalıştığım eski şirkette bu tür yöneticiler ve patron vardı. Tabii ki her hizmet noktasında onlara ispiyon taşıyan emir kulları da mevcuttu. Hele bir tanesi “ benim haberim olmadan bu şirkette kuş uçmaz diyerek” aslında herkes tarafından bilinen kötülük ve çirkinliklerinin tümünü ortaya koyacak kadarda aptaldı. Kendisine sürekli ispiyon taşınırdı. Küçük ayrıcalıklar karşılığında tabii. Kendisi de bu bilgileri bir yukarı naklederdi. Beni yöneticilikten nefret ettirdiler ve sonunda ayrıldım. Demek istediğim o ki, balık baştan kokuyor. Ve de yukarılarda çok ağır bir koku var. Hiç duymadınız mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CETİN ÖZ.. ~ 7 yıl önce
YÖNETİCİLERİN ZAFİYETİNİN BU TÜR ÇİRKİNLİKLERE YOL AÇACAĞI KABULÜ ZORUNLU OLAN BİR GERÇEK. HİÇ BİR ÇALIŞAN DEDİKODU ALIŞKANLIĞI OLMAYAN BİR YÖNETİCİYE GİDİP ONU BUNU ÇEKİŞTİRMEYE CESARET EDEBİLİR Mİ? TABİİ Kİ HAYIR. TEPELERDEKİ AĞIR KOKUYU DUYMAMAK MÜMKÜN DEĞİL.KORKARIM Kİ AYNI ŞİRKETTE ÇALIŞMIŞIZ. BEN DE BİR SÜZME SALAK TANIMIŞTIM.AYNI ŞEKİLDE ÖVÜNÜRDÜ.
cetin bey, ~ 7 yıl önce
siz Thy' de Clb' de calıştiniz. Bu şirketlerdeki en büyük espiyoncuları, mobbingcileri, yalakaları bilirsiniz.Sıralasam yayınlamazsınız.Maem yayınlamayacaksınız neden bu yazıyı yazdınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CETİN BEY ~ 7 yıl önce
BEN THY' DEN 2003' DE AYRILDIM. SİZCE BİZİM DÖNEMDEN İNSAN KALMIŞ MIDIR ORADA? NASIL TANIYABİLİRİM Kİ?ÇELEBİYE GELİNCE ORADAN DA AYRILALI DÖRT SENE OLDU.GEDİKLİLER VE DEMİRBAŞLAR ( ? )HARİCİNDE KİMSEYİ TANIMAM. SİZDEN ÖNCE LUZUMSUZ RUMUZU İLE YORUM YAZAN BİR ARKADAŞIMIZ 2 KİŞİNİN İSMİNİ VERMİŞ. BİRİ DEMİRBAŞ. ONU TANIRIM. DİĞERİNİ ÇIKARTAMADIM. TANIDIĞIM ŞAHISI TARİF ETMEK İÇİN MOBBİNG'Cİ DEYİMİ YETMEZ.ANCAK BU ŞEHISLARIN İSİMLERİNİ BİR KİŞİ YAZDI DİYE AFİŞE ETMEK DOĞRU OLMAZ.ASLINDA ŞİRKETİNİZDE KİME SORARSANIZ SORUN AYNI İSİMLERİ SİZE VERECEKTİR. HER NE İSE YAZIMDA MOBBİNGCİLERE YETERİNCE HAKARET ETTİM DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
CVP TAŞERON ~ 7 yıl önce
DAVA AÇMAYA NİYETİNİZ VARSA, BİR AVUKATLA GÖRÜŞMENİZ GEREK. ALT VEYA ÜST YÜKLENİCİDEN BİRİ BELKİ DE İKİSİ DE DAVA EDİLEBİLİR BANA GÖRE. GEÇEN SEÇİMLERDE İKTİDAR PARTİSİ BU KONUYU HALLEDECEĞİNE SÖZ VERMİŞTİ. BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ZAMANINDA. MAALESEF DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI. ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM ÖNCESİ AYNI KONU YİNE GÜNDEME GELECEK VE AYNI VAATLERİ DİNLEYECEKSİNİZ. HAYIRLISI DİYELİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
luzumsuz ~ 7 yıl önce
( isimler ve ünvanlar tarafımca silinmiştir Çetin Özbey) Çelebi'de yıllardır çalışma arkadaşlarına mobbing yapan,çalıştığı kurumu eleştiren ……………… ÇELEBi neden göremiyor.Şirkette negatif düşünceleri ile ünlü olan,şirkette uzun yıllar çalışan bu kişinin yetiştirdiği bir yönetici göremezsiniz.Çelebi tepe yönetimi bu durumu nasıl göremiyor anlayamadım.?Çelebi'de……………………………….'da mobbin yapmaktadır.Bana göre bir şirkette en son……… direktörü olacak kişidir. Yönetim konusunda hiç bir vizyonu yoktur.Sadece yukarıdan gelen talimatları uygulamaktadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP LUZUMSUZ. ~ 7 yıl önce
İSİM VE UNVANLARI SİLDİĞİM İÇİN KUSURUMA BAKMAYINIZ LÜTFEN. AMA İLK İSMİNİ ZİKRETTİĞİNİZ ŞAHIS İÇİN SİZİNLE AYNI DÜŞÜNCELERE SAHİBİM. HATTA DAHA DA MENFİ DÜŞÜNCELERİM OLDUĞUNU SÖYLEMELİYİM. İKİNCİ DİREKTÖRÜNÜZÜ TANIMIYORUM.ONUN TEPESİNDEKİNİ TANIRIM. GÜDEMEYECEĞİ BİRİNİ ORAYA GETİRMEZ. ŞİRKETİNİZİN TEPELERİNİN BU TÜR İNSANLARA RAĞBET ETTİĞİNİ BİLİYORUM.BELKİ DE ONLARA TALİMATLARININ DOĞRULUĞUNU VEYA YANLIŞLIĞINI İRDELEMEYECEK NE OLURSA OLSUN YERİNE GETİRECEK KOYUNLAR ZİHNİYETLİ İNSANLAR GEREK.
Taşeron ~ 7 yıl önce
Taşeron çalışan kime dava açacak hayatı boyunca hiç tanımadığı taşeron firmaya mı, İşini yaptığı THY' mi, Yoksa bu sistemi getiren devlete mi. Taşeron çalışan hergün mobbing'e maruz kalıyor. Size bir kaç gerçek örnek verebilirim. İŞTEN ATILMAK İSTEYEN SENDİKAYA ÜYE OLABİLİR. KAPIYA HERGÜN 100'LERCE ADAM GELİYOR HAKKIMIZI İSTİYORUZ DİYENİ KOVUN GİTSİN. KENDİLERİNİ BİRŞEY SANMASINLAR BURAYA BİR GÜNDE 300 ADAM YIĞARIM. Vs. Duvarlara FAŞO THY, THY Kalleş Taşeronlar Kardeş gibi eski türk filimlerinden repliklerden alıntılar yapmaktan başka direniş gösteremez kimse

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000