14 Kasım 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Talpa başkanı ve s ayın yöneticileri bu yazıya söyleyecek bir sözünüz yokmu kimin derneğisiniz .bir tüzüğünüzü gözden geçirsenizde artık bir işe yaradığınızı anlasak.
  • Ali bey bari siz yapmayin!!! Ölüyor dediginiz ust uste kar acikliyan bu sektormu ölüyor?? Bahsettiginiz konu sadece kabin ve kokpit istihdami etkileyecek bir konu ve sizde biliyorsunuz ki personel gideri bu sektorde orta siralarda bir gider kalemi. Ancak bu uygulamanin getirecegi rahatlama ile bahse konu personelin uzerinde alinacak yük ve bu sayede guvenligi artiracak onlemlerin degeri paha bicilemez. Ayrica kriz var bahanesinin arkasina saklanarak yapilan kiyimlarinda bir nebze onune gececek ve yeni istihdamlara yol acacak olan bu uygulama sizin dediginizin aksine bu sektorden ekmek yiyenlere bir ohh dedirtecektir diye dusunuyorum
  • Ali bey dolar 3.40 seviyesinde siz havacilik diyorsunuz.Gecen sene ucus okullari 70000€x3.20 ogrenci aliyolardi.Bu sene 75000€x3.60 seviyesine geldi.Arada 40000 liralik fark var.Sirketlerin durumu ortada hayal-gelecek falan hikaye bu devirde pilot olanin aklindan suphe ederim.Kardesim gidin ticaret yapin yemin ediyorum daha fazla kazanirsiniz.Ama yok ben kazigi sokacam kendime diyorsaniz buyrun gidin bayilin paralari ama sonra kahve koselerinde ben bu krediyi nasil odeyecem diyede aglamayin kendi dusen aglamaz.Birgun patlayacak sektor diyoduk o gun geldi catti bile.Keske boyle olmasaydi ama zamaninda laflarimizi carpitan zihniyet keske bunlari gorebilseydi.Hal boyle olunca EASAya baglansa nolur JAA kalsa nolur FAA olsa nolur.Bunlarin bir onemi yok sorunun dibine gitmek lazim sorunlari bulmak icin.
  • Aksine EASA kurallara geçilmesi için en uygun zaman, herkes az uçuyor. "Sektör" halen çalışan uçucuları işten çıkarmayı veya ücretsiz izne göndermeyi, kalanları da limitlere kadar zorlamayı düşünüyor olmasın?
  • Batacaklarmı, bırakın batsınlar. Biri gider digeri gelir, bunca insan yürüyerek bir yerlere gidemez ya!
  • Evet biz uçucular patron değiliz ancak sen zamanında THK yı arkadaşına rağmen suçu yazan adamsın. Bi düşün ali abi, sence bu para babalarının elinden gelse yarı maaşa günde 15 saat çalıştırıp. Off günlerinde maaşını kesmezlermi? Kışın işten çıkartıp yazın almazmı? Bakın bunlar yamyam, sizin bile cebinizdeki parayı isterler. Easa çıksın, yoksa çok kıyım olur çok çok
  • Önce geçiş yasagı çıkart, sonra işten çıkartmakla korkut ve ücretsiz izine razı et, yetmedği gibi maaş düşür. Neymiş şirket batacakmış. Easa nın kuralı getirimez ise bir sürü çalışan işten çıkartılacak. Liste belli bile. Şirketler batmaz, gider wet lease uçarlar.
  • Ali Bey bu yorumu siz yine de yayınlamayın ama Facebook üzerinden sizin için göndediğim yorumu birinin vasıtası ile okuyup cevap hakkınızı kullanın. EASA işsizlik nedeni ile değil Yorgunluk Yönetim Sistemi bağlamında uçuş ekiplerinde biriken yorgunluğu önlemek amacı ile yeni EASA FTL'i yürürlüğüe koydu. Yani amaç Uçuş Emniyeti ama sizin gibi bir havacılık uzmanına Uçuş Emniyetini anlatmam abes kaçar. Bilmediğiniz konularda yazma huyunuzudan bir vazgeçseniz!
  • Sn Ali bey pilot alimi nedeniylemi sektor olecek Kokpit isdihtam tum havayollarinin en onemli noktasi degilmidir Pilotlar olmazsa bu ucaklari kim ucuracak Havayollari reklam giderlerini ve mudur maaslarini gozden gecirse daha iyi olmazmi
  • Bilal Ekşi Genel Müdür inisiyatifini kullandı. Uzman yardımcısı kadrosunu açtı. Kurumun işleyişi ile ilgili meseleleri ise alt kademeye delege etti, müdahil olmadı. Sorumluluk alanında hissetmedi. Perde arkasında yöneten şimdi sahnede. Bu tür kimseler gittikleri yerde atıl potansiyeli açığa çıkarır fakat uzun dönem işleyişi aksar. TK kış döneminde çeyrek puan indirimi eğitim camiasına müjdeledi. Ekşi, burada da hızlı başladı fakat ileri dönem bu denli parlak olmayabilir. Bu tür kimseler tebdil-i mekan için faydalı fakat yerleşik sistem gerekli olduğu zaman yetersiz. Yönetim bilim eğitimi almış kimselere ihtiyaç var

"Sektör ölüyor" diyorum daha ne diyelim!

Yeter artık, kulak verin sektörün sesine, taleplerine. Dinleyin artık bu camiayı. Avazımız çıktığınca bağırıyoruz "batıyorlar" diyoruz. "El atın, destek olun" sektöre diyoruz. Çok basit talepleri bile karşılayamıyorsanız ne işiniz var o koltuklarda.

Sivil havacılık sektörü içler acısı durumu Türkiye Özel Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) marifeti ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bildirdi.

Tabi o zaman Bilal Ekşi SHGM Genel Müdürü idi. Ama anladığım kadarı ile kulak asmadı. Varsa yoksa "EASA" dedi. Neymiş efendim EASA öyle istiyormuş.

Konuyu özetleyeyim.

Bu yılın sonundan itibaren EASA, uçuş ve görev sınırlamaları ile ilgili yeni kararları uygulamaya koyacak. Uygulamaya göre haftalık 48 saat olarak belirlenen çalışma süresi 35 saate indiriliyor.

Sebebi açık. Özellikle Almanya ve Fransa'da baş gösteren işsizlik oranını bu sayede bir nebze de olsa azaltmak. Almanya ve Fransa bu şekilde uygulama yapacağı için EASA da bunu genelleştirip rekabete aykırı olmaması için tüm Avrupa Birliğinde uygulanacak zorunluluk haline getirdi.

Uygulama Avrupa coğrafyasında olacak ise bize ne oluyor? Biz EASA'nın neresindeyiz, Avrupa'nın neresindeyiz?

Avrupa Birliği veya EASA üyesi olduk da biz mi bilmiyoruz?

Neden 1 Ocak 2017'den itibaren biz de aynı uygulamaya geçmek zorundayız.

Allah aşkına Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini, havayolu şirketlerinin patır patır personel çıkarttığını bilmeyen mi kaldı? Sağır sultan bile duydu.

Peki, hangi aklımız ile sektöre yüzde 20 ek maliyet getirecek olan bu uygulamanın peşine düştük.

Sektörün, "Evet yapalım ama bu uygulamanın şartlarını kaldıracak ne gücümüz var ne de şartlar uygun. Bu uygulamayı 2020 yılında başlatalım" talebi neden kabul görmez?

Bu sektör Türkiye Sivil Havacılığı ile mi muhatap yoksa Avrupa Birliği ülkelerinin havacılık otoriteleri ile mi muhatap?

Başbakanın, bakanın arkasına ardına yanaşıp fotoğraflarda yer alayım diye kafasını uzatan yöneticiler sizlere sesleniyorum. Bu sektör için ne zaman kafa yoracaksınız?

"Ölüyor" diyoruz. "Milyarlarca dolar zarar var" diyoruz. "Çalışanlar işsiz kalıyor, bu uygulama ile yeni işsizler ordusu yaratmayın" diyoruz.

"Bu zor dönemi birlikte atlatalım, dişimizi sıkalım" diyoruz. Daha ne diyelim?

SHGM, sen kime hizmet ediyorsun? Avrupa Birliği'ne mi, EASA'ya mı yoksa Türkiye'ye mi?

Çok net hatırlıyorum. 1998-2000 yılları arasında da buna benzer olaylar yaşanmış, devletin küçük bir dokunuşu istenmişti. Ancak bu gerçekleşmeyince şirketler kapılarına kilit vurmak zorunda kalmıştı.

Şimdi bunu mu istiyorsunuz?

Açık ve net söylüyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir an evvel bu uygulamayı ertelemek zorundadır. Aksi halde tüm sorumluluk SHGM'nin olacaktır. İşsiz kalan veya kalacak olanların vebali de yine SHGM'nin olacaktır.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, bu konudan haberiniz var mı? Yoksa SHGM'ye giden istekler talepler sümen altı edilip uğrunda gece gündüz çalıştığınız havacılık sektörünün sorunlarını sizden gizliyorlar mı?

Bu durum öyle kulak arkası edilecek bir durum değil. Sektörün geleceği ile ilgili bir durum. O halde vakit geçirmeksizin tüm oyunculara bu müjde verilmelidir.

Bizim EASA'nın Avrupa Birliği'nde yapacağı uygulamaları, uygulama zorunluluğumuz yok. Varsa gerekçesi ile birlikte söyleyin de bilelim.

TÖSHİD, sektör adına olabilecekleri 9 madde halinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bildirdiğine göre; her kalem evrağa binlerce dolar para alarak sektörün gider kalemleri arasında bulunan SHGM'nin sessiz kalmasının mantığını da anlamakta zorluk çekiyorum.

Sözün özü bu sektör can çekişirken, SHGM'nin umursamaz tavrı, başta bu ülkeye sonra çalışanlara, daha sonra da şirketlere büyük hakksızlıktır.

Biz üzerimize düşeni yazarak yerine getirdik.

Gerisi size kalmış.

Yarının ve yarınların bu sektöre hayır getirmesi dileğiyle...

"Sektör ölüyor" diyorum daha ne diyelim!

Yorumlar Tüm Yorumlar (56)

Talpa ~ 7 yıl önce
Talpa başkanı ve s ayın yöneticileri bu yazıya söyleyecek bir sözünüz yokmu kimin derneğisiniz .bir tüzüğünüzü gözden geçirsenizde artık bir işe yaradığınızı anlasak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapma namik din kardesiyiz ~ 7 yıl önce
Ali bey bari siz yapmayin!!! Ölüyor dediginiz ust uste kar acikliyan bu sektormu ölüyor?? Bahsettiginiz konu sadece kabin ve kokpit istihdami etkileyecek bir konu ve sizde biliyorsunuz ki personel gideri bu sektorde orta siralarda bir gider kalemi. Ancak bu uygulamanin getirecegi rahatlama ile bahse konu personelin uzerinde alinacak yük ve bu sayede guvenligi artiracak onlemlerin degeri paha bicilemez. Ayrica kriz var bahanesinin arkasina saklanarak yapilan kiyimlarinda bir nebze onune gececek ve yeni istihdamlara yol acacak olan bu uygulama sizin dediginizin aksine bu sektorden ekmek yiyenlere bir ohh dedirtecektir diye dusunuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 7 yıl önce
Ali bey dolar 3.40 seviyesinde siz havacilik diyorsunuz.Gecen sene ucus okullari 70000€x3.20 ogrenci aliyolardi.Bu sene 75000€x3.60 seviyesine geldi.Arada 40000 liralik fark var.Sirketlerin durumu ortada hayal-gelecek falan hikaye bu devirde pilot olanin aklindan suphe ederim.Kardesim gidin ticaret yapin yemin ediyorum daha fazla kazanirsiniz.Ama yok ben kazigi sokacam kendime diyorsaniz buyrun gidin bayilin paralari ama sonra kahve koselerinde ben bu krediyi nasil odeyecem diyede aglamayin kendi dusen aglamaz.Birgun patlayacak sektor diyoduk o gun geldi catti bile.Keske boyle olmasaydi ama zamaninda laflarimizi carpitan zihniyet keske bunlari gorebilseydi.Hal boyle olunca EASAya baglansa nolur JAA kalsa nolur FAA olsa nolur.Bunlarin bir onemi yok sorunun dibine gitmek lazim sorunlari bulmak icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sck ~ 7 yıl önce
Aksine EASA kurallara geçilmesi için en uygun zaman, herkes az uçuyor. "Sektör" halen çalışan uçucuları işten çıkarmayı veya ücretsiz izne göndermeyi, kalanları da limitlere kadar zorlamayı düşünüyor olmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T67 FO ~ 7 yıl önce
Batacaklarmı, bırakın batsınlar. Biri gider digeri gelir, bunca insan yürüyerek bir yerlere gidemez ya!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yamyam Patron Kebapçı Mesud ~ 7 yıl önce
Evet biz uçucular patron değiliz ancak sen zamanında THK yı arkadaşına rağmen suçu yazan adamsın. Bi düşün ali abi, sence bu para babalarının elinden gelse yarı maaşa günde 15 saat çalıştırıp. Off günlerinde maaşını kesmezlermi? Kışın işten çıkartıp yazın almazmı? Bakın bunlar yamyam, sizin bile cebinizdeki parayı isterler. Easa çıksın, yoksa çok kıyım olur çok çok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi be ~ 7 yıl önce
Önce geçiş yasagı çıkart, sonra işten çıkartmakla korkut ve ücretsiz izine razı et, yetmedği gibi maaş düşür. Neymiş şirket batacakmış. Easa nın kuralı getirimez ise bir sürü çalışan işten çıkartılacak. Liste belli bile. Şirketler batmaz, gider wet lease uçarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engin Aksüt ~ 7 yıl önce
Ali Bey bu yorumu siz yine de yayınlamayın ama Facebook üzerinden sizin için göndediğim yorumu birinin vasıtası ile okuyup cevap hakkınızı kullanın. EASA işsizlik nedeni ile değil Yorgunluk Yönetim Sistemi bağlamında uçuş ekiplerinde biriken yorgunluğu önlemek amacı ile yeni EASA FTL'i yürürlüğüe koydu. Yani amaç Uçuş Emniyeti ama sizin gibi bir havacılık uzmanına Uçuş Emniyetini anlatmam abes kaçar. Bilmediğiniz konularda yazma huyunuzudan bir vazgeçseniz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 7 yıl önce
Sn Ali bey pilot alimi nedeniylemi sektor olecek Kokpit isdihtam tum havayollarinin en onemli noktasi degilmidir Pilotlar olmazsa bu ucaklari kim ucuracak Havayollari reklam giderlerini ve mudur maaslarini gozden gecirse daha iyi olmazmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zinnur ~ 7 yıl önce
Bilal Ekşi Genel Müdür inisiyatifini kullandı. Uzman yardımcısı kadrosunu açtı. Kurumun işleyişi ile ilgili meseleleri ise alt kademeye delege etti, müdahil olmadı. Sorumluluk alanında hissetmedi. Perde arkasında yöneten şimdi sahnede. Bu tür kimseler gittikleri yerde atıl potansiyeli açığa çıkarır fakat uzun dönem işleyişi aksar. TK kış döneminde çeyrek puan indirimi eğitim camiasına müjdeledi. Ekşi, burada da hızlı başladı fakat ileri dönem bu denli parlak olmayabilir. Bu tür kimseler tebdil-i mekan için faydalı fakat yerleşik sistem gerekli olduğu zaman yetersiz. Yönetim bilim eğitimi almış kimselere ihtiyaç var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000