19 Ağustos 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

PİLOTLUK ZOR ZANAAT

Rakip bir havayoluna göre Afrika ve Ortadoğu pazarı için bizim tarih- kültür- coğrafya kaynaklı   avantajlı bir konumumuz var. Bu konum sayesinde son yıllarda ülkemiz sivil havacılığı - özellikle THY- hızla büyüdü. Hatlardan topla – istanbul’dan dağıt  yöntemi ile özellikle transit yolcu sayısında  ciddi artışlar oldu. Madalyonun arka yüzü çevrildiğinde  ise şartlar bambaşka olabiliyor  maalesef. Verimli toprakların genelde volkanik bölgelerde olması gibi avantajlar gizli –açık , uzak-yakın dezavantajlar da içeriyor. (Başarıyı sahiplenirken kerameti kendimizden menkul görmeyip  dış etkenleri- avantajları  belirtirsek  dezavantajlar olduğunda mazeret beyan etmemiz çelişki olmaz) Sonuçta kaçırılan pilotlarımız pilot olduğu için değil, THY personeli olduğu için değil siyasi arka plan nedeni ile kaçırıldı.

Bu köşelerde siyasi yazı yazmıyoruz ayrıca şahsen  benim için siyasi yazı  yetkinlik alanım dışına çıkmak olur. Konuyu havacılık dışında ele alan uzmanlardan alıntı yaparak kendi  alanımızı aydınlatmaya çalışalım. Uzmanlara göre ; Olay basit bir kaçırma hadisesi değil. Pilotları  kaçırmayı üstlenen grubun    ( İmam Rıza’yı ziyaret edenler örgütü )  Hizbullah örgütü etkisinde olduğu söyleniyor. Hizbullah örgütünün ise - bilinenin aksine – İslamiyet,din diyanet ile ilgili idealleri  olmadığını maksatlarının  bu bölgede İran’ın  “Şii” nüfuzunu artırmak olduğu belirtiliyor. Bu durumda kaçırılma  konusu,  Suriye-Mısır gibi büyük politik olaylar ile ilişkili bir hal alıyor. Bir dönem asala örgütünün dış işleri personeline düzenlediği suikastlere  benzer bir  durum. ( Mısır darbesine hem İsrail hem İran  aynı şekilde destek veriyor bu benim için RJ’nin hidrolik sisteminden daha karışık )

Sonuçta tüm bunlar  iki vatandaşımızın / pilotumuzun halen özgür olmadığı ve ailelerinin yaşadığı  travma gerçeğini değiştirmiyor en kısa sürede özgür kalmalarını tüm kalbimle diliyorum.

                                                                       **

Lübnan’da yaşanan pilot kaçırma olayını protesto etmek prensip olarak doğru bir karar olabilir fakat  bu protestoyu son anda uçuştan vazgeçerek yapan  THY kaptanının yaptığını doğru bulmuyorum. Protesto hakkınızı bu şekilde kullanamazsınız. Uçuşun size planlanması ile başlayan tebliği ile devam eden sizin uçuşa gelmeniz uçağı teslim almanız ile artık normal şartlarda aksamaması gereken bu  sürecin uygun bir yerinde  uçmayacağım diyebilirdiniz hatta  talpa-pilvak örgütlü bir şekilde bunu devam ettirip Beyrut uçuşlarının  kaptan protestoları nedeniyle iptalini sağlayabilirdiniz. O zaman ben dahil çok sayıda destekçiniz olurdu böyle  değil de   uçuşun son anında kokpitten yolculara  yapılan  anons ile “  kaçırılma olayını protesto ediyorum uçuşa devam etmeyeceğim” deyip uçağı terk etmenin yolcuların ve şirketin mağduriyeti dışında kime ne faydası oldu ?

                                                                      **

 Sıcak gündem öncesi  uçağa yolcu kabulü yetkisinin harekat koordinatörüne devri konusu…  Türk Hava Yolları , son derece yerinde bir kararla , pilotları gereksiz yoran ve asıl işlerinden uzaklaştıran bir dizi bürokratik işlerden birinin yükünü pilotlardan alarak  uçağa yolcu alım kararını harekat koordinatörüne devretti. Proje deneme maksatlı olarak bazı uçuşlarda başlamış oldu gidişata göre yeniden değerlendirilip tüm uçuşlarda geçerli olacak şekilde uygulama genişletilecek. Pilotların elinden yetki alındı gibi yaklaşmak konuya yanlış açıdan bakmak olur. Burada alınan bir yetki değil gereksiz bir işten kurtarma var. Son tahlilde kaptanın uçağa yolcu kabul etmeme hakkı saklı zaten. Burada olan sadece işin prosedür kısmı ve uçuş  hazırlık  süresini gereksiz uzatmamak   ayrıca gereksiz iş yükü azalan uçuş ekibi ile uçuş emniyetini artırmak, her konuya ben bakayım her işle ilgileneyim yaklaşımı doğru değil uçuş ekibi mümkün olduğunca sadece kendi asıl işi ile uğraşmalı gereksiz işlerden arındırılmalı.

                                                                       **

Yazının başlığında da yazdığım üzere pilotluk hakikaten zor zanaat ,  dünyanın her yerine her türlü uçuş / saat / tarih /  meteoroloji  / siyasi şartlar altında uçuş  kolay değil. Daha önce de detaylı yazdığım üzere pek çok negatif  sağlık şartları , sosyal hayat sorunları  filan bir yana kaçırılma gibi  riskli meydanlarda saldırı gibi pek çok uç riskleri olan uçuş ekiplerimize başarılar diliyorum.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

NOT: Mısır’da yaşanan zulmü  lanetlemek istiyorum. Sanıyorum bu siyasi değil insani olarak kabul edilmelidir. Kötülüğü yapan  kim olursa olsun hangi dinden , milletten olursa olursa olsun  fark etmez, zalim zalimdir lanetlenmelidir. Anlaşılan o ki  kabil-firavunun nesli devam ediyor.

PİLOTLUK ZOR ZANAAT

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Mısır'da yaşanan zulme gelinceye kadar kendi ülkemize gelseniz ve yaşanan anlamsızlıkları ve çelişkileri lânetlerseniz diyorum sayın yazar. Bırakınız bu hükümet yanlısı siyasi tavrı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nihai karar ~ 11 yıl önce
Yokcu alımı ile ilgili nihai karar zaten kaptanda. Bülteni iyi okunuyunuz. Zaten bütün harekatçılar soruyor alalım mı diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazı ~ 11 yıl önce
Merhaba,sayın yorumcu; belirtiğiniz şekilde, yazıyı dikkatli okursanız "... son tahlilde yetki kaptan'da..." cümlesini göreceksiniz.
DGRCem ~ 11 yıl önce
Erdal bey, yazınızı dikkatle okudum emeklerinize sağlık ama yine de sizinle çeliştiğim bir kaç konu var. 1ncisi, Kaptan Pilotun Beyrut seferinde yapmış olduğu çıkışın yersiz olduğunu belirtmişsiniz bana göre ne işleyişte ne de olayın oluşunda herhangi bir hata yoktur, bu tür eylemler plansız eylem niteliğindedir ve en çok ses getirenlerdir. Yapılan hareketin son derece anlamlı olduğunu ve ses getirdiğini söylemeliyim. Burada sizin görüşleriniz sanki THY Yönetim Krl üyesi gibi hareket etmeniz ve yargılama yapmanız ile çok yanlış olmuş:-), 2nci husus Uçağa Yolcu Kabul Yetkisi THY Yönetimince Harekat Koordinatörlerine verilmiş şekilindeki yorumunuz, bırakınız lütfen bu tür yorumları Uçucu personel ve benim gibi eski THY Harekat Koordinatörleri ile halen görev yapanları cevaplasın. Bu uygulama yeni değildir Erdal bey, seneler önce Atilla ÇELEBİ, Erman YERDELEN v.b Genel Md ve Yönt Krl Bşk ları tarafından zaten yapılmıştır. YANLIŞTIR. Nihai Karar Kaptan Plt da olmalıdır. Tartışmaya açıktır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atila ~ 11 yıl önce
Elinizesağlık erdal bey; Duygularımızdan arınarak akl-ı selim düşünebilirsek başarı da kendiliğinden gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000