17 Mayıs 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

PİLOTLARIN YATAK ODASI

Son günlerin iğrenç moda haberi Deniz Baykal'ın yatak odası görüntüleri. Yapmıştır yapmamıştır kendi bileceği bir iş. Benim şöyle bir görüşüm var. Artık insanoğlu açık cezaevinde yaşıyor. Dolayısıyla gizli denen özel hayat sizlere ömür. Binlerce pilotu ilgilendiren önemli bir karar alınma aşamasında.

11 Eylül 2001 tarihinde Amerika'da yaşanan uçakla intihar saldırısının ardından bir dizi emniyet tedbirleri alınmıştı. Bunların en başında kokpit kapısının sağlamlaştırılması ve bu sayede uçak kaçırma eylemlerinin önüne geçilmek istenmesi idi.

Şimdi daha da ileri gidilerek kokpite kamera yerleştirilmesi fikri tartışılıyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kokpitin görüntülenmesi için kamera yerleştirilmesi konusunu ortaya attı.
Bu konuya pilotların şiddetle karşı çıkacaklarını düşünüyorum.

Pilotların konuşmaları zaten kayıt altında. Bu kayıtları görüntülü hale getirmek bir nevi "Sizi gözetliyoruz" anlamı taşır. Kokpite kamera yerleştirilmesi halinde bu görüntüler uydu aracılığıyla yer istasyonuna mı aktarılacak yoksa uçakta oluşturulacak bir başka kara kutu gibi sağlam cihazla kayıt altına mı alınacak orası meçhul.

Pilotlar gözetlenecek, söyledikleri her söz görüntülü kayıt altına alınacak.

Kamera kayıt sistemi yerleştirilmesi halinde pilotların kokpit yaşamları tam bir kabusa dönecek. Saatlerce uçuş yaparak okyanus aşan pilotlar çivi gibi yerine çakılı kalacak. Sigara içmelerinden tutunda gündelik yaşamda kullandıkları her türlü sözcükleri ağızlarından çıkarmak için bir kere değil bin kere düşünmek zorunda kalacaklar.

Çağın uçakları neredeyse tamamen elektronik cihazlarla uçuyor. Bu elektronik cihazlar pilotların acil durumlarda refleksini azalttığı gibi şimdi de kamera ile gözetlenecek olan kokpit, pilotların işkence odası haline gelecek.

Kokpite kamera yerleştirme düşüncesi pilotların görüşüne sunuldu. Edindiğimiz ilk bilgiler pilotların bu duruma şiddetle karşı çıktıkları yönünde.

ICAO ne düşünür, havayolu şirketleri ne düşünür bilinmez ama bilinen tek şey var bu konu pilotların kafasını çok meşgul edecek. Açıkçası bu durum elektronik cihazlar sayesinde refleks kaybına uğrayan pilotları iyice hareketsiz kılacak ve olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Bu kararı almak isteyenlerin iyi düşünmesi gerektiğini vurgulamak gerek.

Her ne kadar kokpit pilotların iş alanı olsa bile "gözetleniyoruz" duygusu pilotları huzursuz edecektir. Bu tür bir uygulamanın tek faydası kokpitte yaşandığı iddia edilen taciz olaylarının önüne geçebilir. Daha büyük olaylara sebep olabileceğini düşündüğüm bu düşüncenin doğmadan ölmesi en mantıklı yoldur.

Sonuçta pilotlarda birer insan. Hata yapabilirler, taciz olayları yaşanabilir. Ama koca camiaya mal edilmemesi gereken bu tür yaklaşımlar için kamera kontrol sistemi de abesle iştigaldir.

Kokpit pilotlar için hayatlarını geçirdikleri bir yaşam alanıdır. Bu açıdan bir kez daha düşünülmesi gerektiğine inanmaktayım. Hatta pilotları temsil eden tüm sivil toplum örgütlerinin bu düşünceye şiddetle karşı çıkmaları gerektiğini savunuyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle...
PİLOTLARIN YATAK ODASI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Ozaman herkesin her çalışanın odasına kamera konsun.kabindeki arkadaşında kıyafetine bir kamera taksınlar bakalım nasıl düşünecek.Yada bunu dahada abartalım pilotların evlerinede kamera koyalım öyle ya uçuşa gelirken nasıl hazırlanıyor ne konuşuyor etc....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hadi canım sende.Bunu olsa olsa senin kafa yapındaki bazı Türk pilotları düşünür ama onlarda senin kadar açık ifade edemez.Seninki yalakalık resmen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sevgili Ali KIDIK ,bence de sizi elestiren arkadas cok dogru bir konuya parmak basmış.Lütfen uzmanlık gerektiren konularda yazı yazarken bu uzmanlık detaylarını kime danışıp da yazıyı yaazdığınızı belirtirseniz çok daha kaliteli olur.Bari toplumda sizi uzmanlık görüşleri ile kimin yönlendirdiğini ve bilğilendirdiğini bilir ve ona göre davranır.Çünkü dikkat edin şimdi ortalık uzaman kaynıyor.Uzmanlık öyle 2-3 kişinin şakşagını almak ile olmaz ,o uzman olduğunu iddia eden kişi herşeyden önce kendini hem bu camiaya hemde dünya daki havacılık camiasına ispatlamak zorundadır.Yoksa wet lease 3 ay yurt dışında uçmak ile uzman olunmuyor bilesiniz.Bilinmelidirki bizim camiamızda malesef gerçek uzman olmuş insanlar sevilmez ve kıskanılır b.. atılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Diyen arkadasımız kesinlikle doğru yorum yapmış Ali Bey, ve bence yapıcı bir eleştiri. Lütfen dikkate alınız. Saygılar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben de bir kabin memuru olarak,kokpite kamera koyulmasını istiyorum.Buna karşı çıkan pilotları anlayamıyorum,madem sadece işinizi yapıyorsunuz,neden izlenmekten rahatsız oluyorsunuz? Kabine de kamera koyulsa rahatsız olmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Kıdık sizi her hafta okuyorum ancak bir eleştiri yapmak istiyorum. Havacılıkta uzman gibi yazılar yazıyorsunuz ama siz havacılıgın ne kadar uzmanısınız? Kendinizi lütfen soprgulayın. Bunu nedenmi yazıyorum? Çünkü pilotluk kokpit teknik vs.. gibi konularda gayet teknik görüşler sunmaya calışıyorsunuz ama zannedersem ucakta kontak anahtırı var oldugunu zannedecek kaddar bu konudan bi habersiniz? Yazınızın detaylarından bu anlaşılıyor. Sizden ricam lütfen üstünüze vazife olmayan konularda yorum yapmamanız Çünkü sakil kaçıyor inanın Bu size dostca bir uyarı sevgili Kıdık Hürmetler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
merhaba, kokpitte uçuş kumandalarını kullanmak,sistemi monitör etmek, diğer pilotla konuşmak,vb işlerden hangisinin görülmesi bizi rahatsız etsin ki ? başka da yapacak iş yok zaten. biz hayır dedikçe töhmet altında kalırız,bence hiç mahsuru yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
iyi tatiller

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000