21 Temmuz 2014, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Dahası sadece pilotlarımız değil diğer departmandaki arkadaşlarımızda isyan ediyor artık.Fazla mesai,yaptığın işin karşılığını bir teşekkür olsun almama,bir arkdaşımızın söylediği gibi en azından pilotlar ikramiyelerini aldılar teknik ve ground ikramiye bile almadı o sıcağın yağmurun karın altında çalışan arkadaşlarımız...Hele ki adam kayırmaları yok mu onun teyzesı bılmem nerede müdür bunun amcası bilmem nerede patron onun eniştesi vs...vs... 6-7 aylık adamlara sorumluluklar verıyorlar ondan sonra herkes kan ağlıyor!!...Bunun en buyuk ceremesini başta yolcular olmak uzere bu kadar uğraş veripte uçağı zamanında kapatamayan arkadaşlarımız çekiyorlar ve emin olun başka yerde ilk iş bulan kaçıyor pegasustan şartları ne olursa olsun.İlk geldiklerinde bu işi severek yapan arkdaşlarımın şimdi torpilliler,adaletsiz ikramiye dağıtımları,adaletsiz iş gücü yüzünden hergun küfür edip zorla çalıştıklarını görünce gerçekten üzülüyorum...
  • Ali bey Kabas kaptanin sozculugunu yaptiginiz yazinizin basliginda birazcik umutlanmistim pilotlar adina ancak goruyorum ki yine baslik ve icerik farkli... Evet pilotlar ( aslinda tum ucucu ekip ) haddinden fazla zorlaniyor aynen beygir gibi kosturuluyor... Tabi ki saatler yonergelere uygun ama uygulama baska... Yonerge ucus programinin aylik, minimum 15 gunluk, cikarilmasini mecbur kosar. Pegasusta bu gostermelik olarak uygulansa da gercekte tum program gunu kurtarmak uzeredir... Zira ertesi gun ku planinizi bilemezsiniz hatta iki saat sonraki ucusunuz bile degisiverir... Bu ne demektir. Sosyal hayatinizin olmamasi , plan yapamamaniz , ailenizle ilgilenememeniz, dinlenememeniz, surekli stres altinda yasamaniz ve beygir gibi surekli kosturmaniz anlamina gelir... Ayrica yonetimin kayit disi aba altindan sopa gostermelerinden bahsetmiyorum bile... Evet kagit uzerinde her sey kurallara uygun... Ama gercek oyle degil... 50 ucagi olan ve cok yogun ucan bir sirkette kac kaptan olmasi gerekir ve pegasusta faal ucan kac kaptan var onu bir arastirin. ( sadece kaptan degil tum calisanlar icin gecerli ) ondan sonra KABAS kaptanin ne kadar dogru soyleyip soylemedigini degerlendirin... Saygilarimla...
  • Ucuz bilet ile yolcu tasiyacagim diye havaciligin icine ettiniz.sivil havacilik seyretmeye devam ediyor. Bravo size
  • Sayin editor, neden freedom baslikli yazimi yayinlamiyorsunuz. Gercekleri saklamayalim lutfen.
  • Ucagin limiti baska, pisti kullanma adabi baska. Bari birde ucarken stall dene de antrenman olsun. Nasilsa guvenli yukseklikte limitler icinde oluyor stall dedigin manevra. Bir gun o pist gelirse 15 kts tailwind limit var diyerek siyirilabilecek mi o pilot?
  • Herifler 10 kts kuyruk ruzgari ile iniyor vakitten kazanmak icin. Indik ve windsocku gordum! Ters indi herif yaa! donup gelirken 5 dakika kaybecedek diye yapti bunu yoksa bir ucak kuyruk ruzgariyla neden insin?
  • Pegasusda herkes yorgun, bunu cumle alem biliyor. Bidahaki yazınızı da teknik için yazın lütfen. En azında pilotlarımız ikramiyelerini aldilar. Teknik , ground onuda alamadı. Hadi parayı gectim kimsede HUZUR yok, mutlu değil...
  • Sayın Kıdık, yorum yazan pilotlar gerçekleri tüm açıklığı ile ortaya dökmüşler. Bu anlamda fazla söze gerek yok. Kendine, Ryan Air'i örnek almış bir şirketin uçuş ekibi tabi ki ciddi kurumsal bir havayolu şirketinin çalışanları ile aynı haklara sahip olamaz. Devlet THY'na sağladığı kayırma ve imkanları diğer havayolu şirketlerimize de sunarsa bu şirketlerin çalışanları da bu durumdan istifade edecektir. Bu arada sayın Bahadır Altan ile uğraşmanız hiç yakışıklı almamış.
  • NO ALTERNATE, Güya çift pisti ve ILS olan meydanlar ve hava şartlarına göre şeçiliyor...Ama diğer olumsuzluklar düşünülmüyor....Elektrik arızası veya meydanın kapanması, terör v.b....Sineğin yağını çıkarma....Uçuş Emniyeti de Hikaye......
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

PİLOTLAR "AT" DEĞİL Kİ ÇATLAYANA KADAR KOŞTURASINIZ

Pegasus Havayolları, Türkiye'de havacılık işletmesi anlamında getirdiği işletim farklılığı nedeniyle çığır açmış bir havayolu şirketimiz. Her şeye "para" gözlüğü takılarak yaklaşılan bu sistemin pilotlar üzerinde ağır baskı oluşturduğu dışa yansımasıyla artık inkar edilemez  noktaya geldi.

Geçen hafta bir gazetenin ortaya attığı iddia doğrultusunda yaptığım araştırma sonucunda, bu iddiaların fazlasının olduğu bilgisine ulaştım.

Hemen yazımın başında şunu söylemek istiyorum. Pegasus Havayolları'ndan çok sayıda pilot ile görüştüm. İddiaların doğru olup olmadığını sorduğumda "Fazlası var eksiği yok" denildi. Devamlı bana sorulan soru da aynen şu idi; "Uçuş işletme pilotları mı korur, yoksa patronu mu korur?". Benim cevabım ise "Uçuş emniyeti için, pilotların huzurlu bir ortamda çalışmaları için elbette pilotların istemleri doğrultusunda hareket eder" oldu.

Tabi bu konuyu yazarken hem şirketin yetkilileri ile hem de taraf olan pilotlarla konuşmanın doğru olacağını düşünerek Pegasus Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş ile uzun bir telefon görüşmesi yaptık.

Kabaş, pilotların şikayetlerinin asla doğru olmadığını söyledi. Şikayetlerin genelde iniş-kalkış sürelerinin kısıtlı olmasından kaynaklanabileceğini ancak diğer şikayetlerin üfürülen bir rüzgar olduğunu söyledi.

Kabaş, çok önemli bir noktaya daha dikkat çekti. Aslına bakarsanız benim de "haklı" diyeceğim bir argüman üzerinden savunma yaptı. "Malum konulardan dolayı bütün okların üzerimize çevrildiği bir dönemde yanlış yapma lüksümüz olabilir mi" dedi Nadir Kabaş. Yani şunu demek istedi. Fethullah Gülen'le yan yana konulan Ali Sabancı'nın şirketi sürekli gözlem altında. Nasıl kurallar harici iş yapabiliriz?

Nadir Kabaş, şunları da söyledi; "Yıldırım, dolu gibi nedenlerle altı uçağımızı birden uçuştan çekmek zorunda kaldık. Hal böyle olunca ekip planlamaları değişti. İşte bu gibi durumlarda veya hasta olan rapor alan pilotlarımızın yerine diğer pilotlarımızı uçurmak zorundayız. Bu havacılığın doğasında olan bir şey. Maalesef havacılığımızda dedikodu yapan çok insan var. Bizim şirketimizden ayrılan pilot sayısının 70 olduğunu söylüyorlar. Böyle bir durum asla olmadı. Birkaç pilotu biz işten çıkarttık. Diğerleri kendileri ayrıldı. Bu ayrılan pilotların şirkete tazminat ödemeleri gerekiyor. Ödememek için böyle dedikodular üretiyor olabilirler".

Tabi bu görüşler şirket cephesi. Nadir Kabaş'ın dikkat çektiği "şimşekler üzerimizde iken yanlış yapmamız düşünülebilir mi" ve hatta "havacılık kuralları dışına çıkabilir miyiz" sözlerine katılıyorum ve siyasi görüşler doğrultusunda şirketlerin heba edilmesine de karşı olduğumu da belirtmeliyim.

Pilotlar cephesine geldiğimizde onların şikayetleri her daim dikkate alınmalı diye düşünüyorum. Uçuş emniyeti havacılığın olmazsa olmaz kuralı olduğuna göre bu durum minumum şikayet dahi olsa çözüme kavuşturulmalı.

TALPA'nın konuya müdahil olduğunu söyleyebilirim. TALPA bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulundu. Şikayetlerin dikkate alınması gerektiğini yazılı olarak dile getirdi.

Her ne kadar Pegasus Havayolları'nın çoğu şeyine karşı olsam bile, örneğin call center aramalarında, iş müracaatlarında ve daha bir çok konuda ücretli hizmet verilmeleri hoşuma gitmemesine rağmen şirketin siyasi duruşu açısından diğer şirketlerin aksine zülüm edilircesine mıncıklanmasına karşı çıkarım.

Elbette herkes kuralına göre davranmalı. Uluslararası kuralların dışına çıkılmıyorsa, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kurallarına harfiyen uyuluyorsa söylenecek fazla söz olamaz.  Bir dönem THY'de uçarken kıyamet koparan Bahadır Altan aklıma geldi. O da THY'de iken iki bacak arası dinlenme sürelerinin bir buçuk saat olması için feryat figan etmişti. Felaket tellallığı olmasın da bu Bahadır Altan'ın bu konuda çıban başı olabileceği de düşünülmeli.

Pilotların at gibi koşturulamayacağı düşünülerek sorun çözmenin daha mantıklı olacağını, pilotların da sorunları medya aracılığıyla değil kurumun yetkilileri ile çözmeleri gerektiğini düşünüyorum. En büyük sorunumuz da dedikoduculuk değil mi?

Not : Racih Tokaç abim rahmetli oldu. Kutsal yolcuğunda ALLAH yanında olsun. Aramızdan kutsal bir ayda ayrıldı. Umarım ahirette güzellikler karşılasın O'nu

PİLOTLAR "AT" DEĞİL Kİ ÇATLAYANA KADAR KOŞTURASINIZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (67)

iceland ~ 10 yıl önce
Dahası sadece pilotlarımız değil diğer departmandaki arkadaşlarımızda isyan ediyor artık.Fazla mesai,yaptığın işin karşılığını bir teşekkür olsun almama,bir arkdaşımızın söylediği gibi en azından pilotlar ikramiyelerini aldılar teknik ve ground ikramiye bile almadı o sıcağın yağmurun karın altında çalışan arkadaşlarımız...Hele ki adam kayırmaları yok mu onun teyzesı bılmem nerede müdür bunun amcası bilmem nerede patron onun eniştesi vs...vs... 6-7 aylık adamlara sorumluluklar verıyorlar ondan sonra herkes kan ağlıyor!!...Bunun en buyuk ceremesini başta yolcular olmak uzere bu kadar uğraş veripte uçağı zamanında kapatamayan arkadaşlarımız çekiyorlar ve emin olun başka yerde ilk iş bulan kaçıyor pegasustan şartları ne olursa olsun.İlk geldiklerinde bu işi severek yapan arkdaşlarımın şimdi torpilliler,adaletsiz ikramiye dağıtımları,adaletsiz iş gücü yüzünden hergun küfür edip zorla çalıştıklarını görünce gerçekten üzülüyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ali bey Kabas kaptanin sozculugunu yaptiginiz yazinizin basliginda birazcik umutlanmistim pilotlar adina ancak goruyorum ki yine baslik ve icerik farkli... Evet pilotlar ( aslinda tum ucucu ekip ) haddinden fazla zorlaniyor aynen beygir gibi kosturuluyor... Tabi ki saatler yonergelere uygun ama uygulama baska... Yonerge ucus programinin aylik, minimum 15 gunluk, cikarilmasini mecbur kosar. Pegasusta bu gostermelik olarak uygulansa da gercekte tum program gunu kurtarmak uzeredir... Zira ertesi gun ku planinizi bilemezsiniz hatta iki saat sonraki ucusunuz bile degisiverir... Bu ne demektir. Sosyal hayatinizin olmamasi , plan yapamamaniz , ailenizle ilgilenememeniz, dinlenememeniz, surekli stres altinda yasamaniz ve beygir gibi surekli kosturmaniz anlamina gelir... Ayrica yonetimin kayit disi aba altindan sopa gostermelerinden bahsetmiyorum bile... Evet kagit uzerinde her sey kurallara uygun... Ama gercek oyle degil... 50 ucagi olan ve cok yogun ucan bir sirkette kac kaptan olmasi gerekir ve pegasusta faal ucan kac kaptan var onu bir arastirin. ( sadece kaptan degil tum calisanlar icin gecerli ) ondan sonra KABAS kaptanin ne kadar dogru soyleyip soylemedigini degerlendirin... Saygilarimla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaziklar olsun ~ 10 yıl önce
Ucuz bilet ile yolcu tasiyacagim diye havaciligin icine ettiniz.sivil havacilik seyretmeye devam ediyor. Bravo size

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Freedom ~ 10 yıl önce
Sayin editor, neden freedom baslikli yazimi yayinlamiyorsunuz. Gercekleri saklamayalim lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
z ye ~ 10 yıl önce
Ucagin limiti baska, pisti kullanma adabi baska. Bari birde ucarken stall dene de antrenman olsun. Nasilsa guvenli yukseklikte limitler icinde oluyor stall dedigin manevra. Bir gun o pist gelirse 15 kts tailwind limit var diyerek siyirilabilecek mi o pilot?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
beygir pilotlari ~ 10 yıl önce
Herifler 10 kts kuyruk ruzgari ile iniyor vakitten kazanmak icin. Indik ve windsocku gordum! Ters indi herif yaa! donup gelirken 5 dakika kaybecedek diye yapti bunu yoksa bir ucak kuyruk ruzgariyla neden insin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
z ~ 10 yıl önce
Bay çok bilmiş Pegasus' un uçaklarının büyük çoğunluğu iniş ve kalkış için 15 kt arka rüzgara kadar aproved. Bilmeden konuşma.
z ~ 10 yıl önce
Bay çok bilmiş Pegasus' un uçaklarının büyük çoğunluğu iniş ve kalkış için 15 kt arka rüzgara kadar aproved. Bilmeden konuşma.
isimsiz ~ 10 yıl önce
uçağın tailwind limiti içerisinde ise neden kullanmasın ki. uçaklar limitleri dahilinde kuyruk rüzgarı ile iniş yapabilmektedir.
Ali Kıdık bey, ~ 10 yıl önce
Pegasusda herkes yorgun, bunu cumle alem biliyor. Bidahaki yazınızı da teknik için yazın lütfen. En azında pilotlarımız ikramiyelerini aldilar. Teknik , ground onuda alamadı. Hadi parayı gectim kimsede HUZUR yok, mutlu değil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sayın Kıdık, yorum yazan pilotlar gerçekleri tüm açıklığı ile ortaya dökmüşler. Bu anlamda fazla söze gerek yok. Kendine, Ryan Air'i örnek almış bir şirketin uçuş ekibi tabi ki ciddi kurumsal bir havayolu şirketinin çalışanları ile aynı haklara sahip olamaz. Devlet THY'na sağladığı kayırma ve imkanları diğer havayolu şirketlerimize de sunarsa bu şirketlerin çalışanları da bu durumdan istifade edecektir. Bu arada sayın Bahadır Altan ile uğraşmanız hiç yakışıklı almamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi ~ 10 yıl önce
NO ALTERNATE, Güya çift pisti ve ILS olan meydanlar ve hava şartlarına göre şeçiliyor...Ama diğer olumsuzluklar düşünülmüyor....Elektrik arızası veya meydanın kapanması, terör v.b....Sineğin yağını çıkarma....Uçuş Emniyeti de Hikaye......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Freedom ~ 10 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000