05 Mart 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

PEKİ PEGASUS'U KİM KOLLADI?

Pegasus Havayolları Ali Sabancı tarafından satın alındığında 17 uçaklık bir filoya sahipti şirket. Bugün baktığımızda İzAir ile birlikte 45 uçağı var. Yüzde yüzün üzerinde bir artış var. Acaba Pegasus Havayolları birileri tarafından kollandı da mı bu kadar bir büyüme gerçekleştirdi?

Bu soruyu neden sorduğumu hasbelkader havacılığı uzaktan yakından takip edenler anlayacaktır. Son on gündür AtlasJet Havayolları aleyhinde bilinçli olarak bir linç kampanyası sürdürülüyor Sabah Gazetesi tarafından. AtlasJet tarafından açıklandığı gibi Sabah Gazetesi'nin reklam kaygıları sebebiyle bu linç kampanyası devam ediyor. Üstelik, hak, hukuk, adalet savunucusu olduklarını iddia edenlerin bunu yapması basın etiği ile de ne kadar örtüşüyor havacılık sektörünün taktirine bırakıyorum.

Şimdi şöyle bir beyin fırtınası yaparak bu linç kampanyasının ne kadar bilinçli yapıldığına ışık tutacak gerçekleri bir hatırlayalım.

Yukarıda da belirttiğim gibi Pegasus Havayolları 17 uçaklık bir filo ile Ali Sabancı tarafından satın alındı Mehmet Emin Karamehmet grubundan. Üstelik o zamanlar sadece charter şirketi idi. Peki şimdi ne durumda? Bugün THY'nin en büyük rakibi. Neredeyse okyanus ötesi uçacak duruma geldi. Low Cost mantalitesini Türkiye'ye getiren ve uygulayan şirket.

Pegasus Havayolları bu kadar büyürken kim onlara destek oldu? Ulaştırma Bakanlığı aynı bakanlık, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü aynı genel müdürlük, DHMİ aynı DHMİ. Tek fark bu kurumlar havacılığın gelişmesi için mevcut olanaklarla havacılığın alt yapısını geliştirmeye çalıştılar. İşte bunun neticesinde Pegasus yatırımcı olarak önü açılan havacılık sektörüne daha çok yatırım yaparak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ikili anlaşmalardan kaynaklanan uçuş noktalarına uçarak. Pegasus'u kim eleştirebilir büyüdünüz diye. Aksine alkışlamak gerekir.

AtlasJet'in Erbil ve Süleymaniye'ye uçuşunda kolaylık tanınmış ve Pegasus'a verilmemiş. Ankara'da Erbil hattı AnadoluJet'e verilmişken bir anda nasıl vazgeçilip Pegasus'a çevrildi? Bu hak neden Pegasus'a verildi? DDK bunun da raporunu yazsa da bir öğrensek.

Pegasus Havayolları hem Atatürk Havalimanı'ndan uçuyor hem de Sabiha Gökçen'den uçuyor. Kim bu şirketi koruyor? İzAir adı altında ama Pegasus Havayolları kodu ile İzmir'den Türkiye'nin her yerine uçuşlar yapılmadı mı? Bu uçuşlara Atatürk Havalimanı dahil değil mi? Hangi özel şirket her iki havalimanından iç hat yapma iznine sahip?

Suudi Arabistan'a Atlasjet uçuyormuş. Onur Havayolları da uçuyor. Geçmişte SKY Havayolları da uçmadı mı Suudi Arabistan'a. Bunları kollayan birileri mi vardı? Yaparsın anlaşmanı uçarsın.

SAGA Havayolları Cezayir'de senelerce uçmadı mı? Afganistan'da uçmadı mı? Golden Havayolları Kuveyt'te uçmadı mı? Turkuaz Havayolları KTHY'de uçmadı mı?

Sunexpress Havayolları iç hatlarımızda uçmuyor mu? Lufthansa-THY ortaklığındaki bu şirkete kim torpil yaptı?

Bütün şirketlerimiz sezona göre uçaklarını kiralamıyorlar mı değişik ülkelere?

Hangi babayiğit bu saydıklarımı inkar edebilir ki? Sivil Havacılığın hataları olabilir. Ama iş yapanın hata yapacağı gerçeğini kimse unutmamalı.

Burada hedefin sadece AtlasJet olduğunu da düşünmüyorum. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da bu hedef arasında olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en iyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bu salvolarla büyük haksızlık yapıldığı kanısındayım.

Havacılık sektörünün nasıl çalıştığından bihaber yapılan bu haberlerin maksadın ötesine geçtiği adeta bir kin haline büründüğü apaçık ortada. Sabah Gazetesi'nin tek taraflı kampanyası gazetenin sayfalarında sırıtıyor. Merak edenler için söylüyorum. Sabah Gazetesi'nin ekonomi sayfasının logosuna bakması yeterli. Ne demek istediğim orada alenen neşredilmiş.

Ben havacılık sektörünün AtlasJet'e karşı bu linç kampanyası nedeniyle bıyık altından kıs kıs güldüklerini düşünüyorum. Ama unutulmamalı ki bugün AtlasJet'e yapılan linç kampanyası yarın mutlaka başkasına yapılacaktır. İşte bu yüzden yalanlarla dolu bu kampanyaya karşı havacılık sektörünün dik durması gerekir.
PEKİ PEGASUS'U KİM KOLLADI?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Pegasus için yorumcu arkadaşın yazmış olduğu "iş tutunca" kısmı çok doğrudur. Ortada rastgele elde edilmiş bir başarı vardır. Diğer havayollarına nazaran ön plana çıkması biraz da saldırgan stratejileri izlemesinden kaynaklanmaktadır. Kayırma işine gelince tablo bence Ali Bey'in yazdığından daha karmaşık ve iç içe geçmiş bir sürü çirkin olaylar yumağı. Ona ayrı kıyak geçiliyor buna ayrı kıllık yapılıyor. Ortalık toz duman, kim kimi denk getirirse. Tüm olayların başında da THY var. Herkes pastadan THY'nin lutfettiği kadar pay almak zorunda maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Elinize sağlık Ali Bey, sektörün içindeki herkezin okuması gereken güzel bir yazı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Paris'te tüm bilgi ekranlarında Şirket adına uçan Havayolu adı da yazılır. Cezayir kontuarında Operated by SAGA Airlines, Pegasus Kontuarında da Operated by "adını hatırlamadığım bir İşletici" yazıyor idi. Uçak İz-Air tescilindeydi. Bizde kazayı yapan AtlasJet olmadığı halde öyle bir ortam bilinçli olarak yaratıldı. Bu linç o kaza ile başlatıldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
AHL de slot bulamadıkları için söylene söylene SAW 'a razı oldular. iş tutunca da "büyük adam " işi bilen adam felan dendi. bendeki bilgi bu .aksini bilen varsa yazsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000