06 Nisan 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Pegasus’a medya kıskacı…

MedAir’e ait bir helikopter, Büyük Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götürürken kaza yaptı. Kaza ile ilgili araştırmalar devam ederken medya şimşekleri Pegasus Havayollarına çevirdi. Bilindiği gibi MedAir tıpkı Pegasus Havayolları gibi Ali Sabancı’ya ait ESAS Holding bünyesinde bir şirket.

Ali Sabancı, Pegasus Havayolları’nı satın aldıktan sonra farklı uygulamaları ile dikkat çekti. Uçak içinde su gibi en temel ihtiyaçları bile para ile satarak Türkiye’de tam anlamıyla Low Cost  (Düşük Maliyet) mantığında havayolu şirketi olduğunu gösterdi.

İşletmecilik anlamında başarılı bir sistem olan Low Cost havacılıkla birlikte dış hatlarda da tarifeli uçuşları ile dikkati çeken Pegasus Havayolları geçtiğimiz hafta ilk kez olumsuz haberlerle manşetlerde yer aldı.

Geçen hafta, Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden MedAir pilotunun cenazesinin İstanbul’a getirilişi sırasında cenazeyi karşılamadığı için Ali Sabancı’yı eleştirmiştim. Cenazeyi karşılamaya gelmeyen Ali Sabancı pilotun Bahçeşehir’deki cenazesine katıldı. 

Bilmiyorum dikkatinizi çekti mi ama Aydın Doğan’ın damadı olan Ali Sabancı’nın MedAir’i ile ilgili eleştirel haberlere yer vermedi. Hatta MedAir ismini kullanmamaya özen gösterdi. Oysa Word Focus Havayolları’nın Isparta’da yaşadığı haberlerde hem Sivil Havacılığa hem de adı geçen şirkete ağır ithamlarda bulunulmuştu.

Özellikle Uğur Dündar, Sivil Havacılığı ve Word Focus Havayolları’nı  hedef alan haberlere sık sık yer verdi. Bu haberlerin arkasında Ali Sabancı’nın olduğu dilden dile dolaşmaya başlamıştı. Haberlerin arkasında Ali Sabancı’nın olduğunu iddia edenler dayanak olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Pegasus Havayolları’na ve İzAir’e kestiği cezaların intikamı olarak gösterdiler.

Pegasus Havayolları’na ve İzAir’e kesilen cezalar sadece AirportHaber’de yer bulmuştu. Ulusal medya bu haberlere kulak tıkamıştı. Oysa SHGM’nin kestiği cezalarda teknik eksiklikler ve bakım atlamaları etkili olmuştu.

Geçen hafta iktidar medyası olarak tabir edilen Sabah Gazetesi ve Star Gazetesi MedAir kazasının üzerine giderek Pegasus Havayolları’nın ve İzAir’in yaklaşık bir yıl önce SHGM tarafından cezalandırıldığını da gündeme getirdi. Sabah Gazetesi’nde manşetten verilen haberde “VAHİM KUŞKU” başlığı atılırken, Star Gazetesi de “ESAS SKANDAL” başlığı ile aynı haberi kopyalamış gibi yayınladı. Haber sanki tek elden çıkmış gibi aynı motiflerle donatılmıştı. Her iki haberde de Pegasus Havayolları’na kesilen cezalardan bahsedilmişti.

Her hafta havacılık sayfası yapan Uğur Cebeci de bu haberlere takmış olmalı ki, haberler karşısında canı acıyan Ali Sabancı’nın acısını hafifleten bir yazı yazdı. Uğur Cebeci’nin yazısında özellikle Sabah Gazetesi’nin yazısı eleştirilmiş. İçi boş haber olarak değerlendirilmiş. Kazadan sonra yapılan incelemelerin rutin bir şekilde devam ettiği ifade edilmiş. Oysa bu yazıyı yazan gazetenin diğer kazalarda da aynı hassasiyet içinde olmasını görmek isterdik. Her bulduğu belgeyi, her duyduğu sözü SKANDAL olarak manşetlere taşıyan Hürriyet Gazetesi ya da Doğan Grubu yayınlarının bu kazayı da enine boyuna tartışmasını isterdim. Başkasına iğne batıran kendisine mutlaka çuvaldızı batırmalıydı.

Sabah Gazetesi ve Star Gazetesi’nin Pegasus Havayolları ve Ali Sabancı ile ilgili haberleri manşetlerde yer almasının ardından kulislerde şu sözler yankılanmaya başladı: “Pegasus Havayolları bu iki gazeteye de reklâm vermiyor. Pegasus Havayolları ve Ali Sabancı aleyhine yazılan bu haberler reklâm verilmesi için yazılıyor” Bu dedikoduyu geçtiğimiz hafta dördüncü yılını kutlayan Pegasus Kargo’nun vermiş olduğu resepsiyonda Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat’a sordum. Haybat, her zaman olduğu gibi soğukkanlı davranışına devam ediyor. Sabah Gazetesi’nin reklâm fiyatlarının fazla olmasından dolayı reklâm vermediklerini ifade ediyor.

Açıkçası hiçbir gazeteci arkadaşımın reklâm için haber yaptıklarına inanmıyorum. Ancak gazetelerin sahiplerinin nasıl bir strateji içinde olduklarına kefil olamam.

Ali Sabancı’nın bundan sonraki stratejisi ne olur bilemem ama Doğan Grubu’ndan başka yayınlarda olduğunu görmesi gerekir. “Aydın Doğan medyası arkamda” deyip diğer gazeteci arkadaşlara uzak durmasının gereksiz olduğunu anlaması gerekir.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Pegasus’a medya kıskacı…

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
pegasus erzurumada uçsuun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Oldukça güzel bir yazı, ancak bir dip not olarak şuna da yer vermenizi beklerdim... Öncelikle özel teşebbüsün sivil havacılığımızda güçlenmesi başta THY ile ve diğer yurtdışı şirketleri ile rekabet yapabilmesi için THY'ye verilen desteğin inanın %10u verilmesi bile yeterlidir. BU nokta çok ama çok önemli. Tabiki destek ve teşvik verilirken aynı şekilde bunların yönetmelik ve sivil havacılık kurallarına uygun olarak kullanılmasını da denetlemek gerekir. Diğer bir nokta ise basın organlarının olaylara hangi gözle baktığı. Basit bir inceleme ve mukayese durumu açıklayacaktır. Izair'e verilen tarihi cezanın ardında unutmayın karşı dava devam etmektedir. THY'nin olumsuzlukları nerde medyada bana söylermisiniz.. Yook, onlara tuu kaka demek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bazı yerlerde görüyorum da soruyorlar Ali Sabancı neden sevilmiyor adam çok iyi işler yaptı diye.Ali Sabancı yanlış işler yapmadı,doğrudur.Bunun örneklerini ise Sabiha Gökçen Havalimanına getirdiği trafiği,Rize havayollarıyla pardon Türk Hava Yollarıyla yaptığı (yapmaya çalıştığı)rekabeti gösterebiliriz. Ancak yazınızda da bahsettiğiniz gibi,Ali Sabancı yazılı ve görsel basında nezaman çıksa her seferinde ona hediye edilen ufak çocuk künyesinden ve pegasusu aldığı dönemden bahsetmekten başka yaptığı bir açıklama yok. Yaptığı işler belki doğru belki değil ( Bence değil ama tamamı da yanlış değil) .Son olarak şunu söylemek istiyorum ki.Son olarak Airport TV'nin gecesinde AirShow'dan gelen SN.Kotil vardı da SABANCI neredeydi acaba? Saygı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bence Tekirdağ uçağının isminin başka bir THY uçağına verilmesibence yanlış olmuştur.Uçak bu ,hangarda durmayacağına göre yeni bir kaza olasılığı hiç olmayacağı anlamına gelmez.Bu nedenle ufak kaza kırımda olsa daima her kazasında bir uğursuzluk arar olacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
EH BE GENÇ KARDEŞİM , AKILLARA KARPUZ KABUĞU DÜŞÜRÜYORSUN..ŞİMDİ THY NİN BU İSMİ DEĞİŞTİRMESİ İYİCE FARZ OLDU. BEN TÖVBE BİNMEM , BİNENE DE BOL ŞANS...(BATIL, MATIL BİLMEM AMA BİNMEM) (ZATEN BU SAATTE FOTOĞRAFIN BİLE ÜRKÜTÜCÜ GELDİ)YORUMUM YAYINLANIRMI BİLMEM

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000