28 Eylül 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

PEGASUS CİNLİĞİ

Pegasus Havayolları’nın THY’ye rakip olma yolunda attığı adımlardan haberiniz var mı? Şu anda kimsenin haberi olduğunu sanmıyorum. Ama Pegasus Havayolları sessiz sedasız bir adım attı. Şimdilik fazla dillenmesin diye yapılan çalışmanın el altından yürütüldüğünü düşünüyorum. Pegasus Havayolları bombayı patlatmadan biz patlatalım istedim.

Ali Sabancı Pegasus Havayolları’nın aldığı zamanlarda uzun süre sessiz bir plan çalışması yapmıştı. Hatta bende o zamanlarda “Pegasus Sus Pus” şeklinden bir yazı yazmıştım. Pegasus Havayolları’nın Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan operasyonlara başlayacağı vakit Ali Sabancı’nın da katıldığı bir lansman yapılmıştı Swis Otel’de. Sabancı, “Suskunluğumuzu bozduk Ali Bey” diye takılmıştı bana. Tabi bu takılma benim yazıma bir serzeniş idi.

Türk yolcuyu memnun etmek oldukça zordur. Ne kadar verseniz o kadar fazlasını ister. Aslında insan olarak öyleyiz. Havacılık sektörümüzde Pegasus Havayolları pek çok şeyi cesaretle uygulamaya çalışıyor. Örneğin bazı koltuklar ekstra para ile satılıyor. Yemek, içmek gibi ikramların tamamı da para ile satılıyor. Hatta işe müracaat edenler bile Pegasus Havayolları’na para ödemek zorunda kalıyor.

Hal böyle olunca Pegasus Havayolları yöneticileri başta Ali Sabancı olmak üzere tepki topluyor. Aslında mantıklı düşündüğünüzde yapılanların bazıları olması gereken şeyler. Su ikramından para almak, iş müracaatından para almak bunları hoş karşılamıyorum.

Pegasus Havayolları İzAir’in ortağı. Air Berlin’in de ortağı.

Yazımın hemen başında Pegasus Havayolları’nın Türk Havayolları’na rakip olma yolunda adımlar attığını yazmıştım. Bunu neden söyledim. Air Berlin’e ortak olan Pegasus Havayolları kendi bilet rezervasyon sisteminden Meksika’ya bilet satmaya başladı. Pegasus Havayolları’nın internet sitesinin İngilizce versiyonuna girdiğinizde Meksika’nın Cancun şehrine bilet rezervasyonu yaptığını göreceksiniz. Ancak bilet alabilmeniz için sizi Air Berlin’in sitesine yönlendiriyor.

İki ortak şirket arasında code share anlaşması olduğu ifade ediliyor. Olmaması için de bir neden yok. Pegasus Havayolları’nın Avrupa Birliği’ne Air Berlin ile girdiğini düşünürsek, şirketin bu oluşum üzerinden dünyanın dört bir tarafına uçmaması için hiçbir neden kalmıyor.

Ali Sabancı bütün bunları düşünmüş olmalı ki Air Berlin ortaklığına milyon dolarları yatırmakta tereddüt etmedi.

Bu açıdan baktığınızda oldukça başarılı bir düşünce diyebiliriz.

Bu açılımın değişik bir versiyonunu da Onur Air yapabilir. Onur Air’in sahibi Cankut Bagana da Rusya’da bir şirket kurdu. Bu şirket üzerinden Onur Air’de Rusya pazarı ve uzak doğuya uzanabilir. Rusya’dan ayrılan diğer ülkelere de kısa sürede uçma hakkı elde edebilir.

Pegasus Havayolları ile Onur Air’in bu çalışmaları gelecekte daha iyi meyveler verecek gibi görünüyor. Yanlışları eleştiren bizler olumlu düşünceleri ve çalışmaları da alkışlamakla yükümlüyüz.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

PEGASUS CİNLİĞİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
bizde de onurair ve pegasus'da var bu uygulama :-) bizimkiler daha önce davranmış :) Uçak biletine ilaveten yer seçme parası alıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali KIDIK Bey, şeffaf yazarlığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Ali SABANCI Bey, sizi de her zaman olduğu gibi işinizi rastgele yapmadığınız ve oturaklı adımlar attığınız için kutluyorum. Yolunuz açık olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000