03 Nisan 2008, Perşembe
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Onur Air'in paniği

İçinde MD kelimesi geçen her haberden dolayı Onur Havayollarında inanılmaz bir panik yaşanıyor.

Oysa filosunda MD bulunan firmalardan Onur Havayolları bu uçağı en iyi işleten şirket olarak örneklenebilir.

Isparta’da yaşanan talihsiz kazadan sonra MD tipi uçaklarla ilgili haberler Onur Havayolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu’nun tedirgin olmasına yol açıyor. Onur Havayolları cephesinden baktığımızda kendisine hak vermemek elde değil. Zira özellikle iç hat operasyonlarının bu uçaklarla yapıldığı bilinen bir gerçek. Bütün medyanın haber kaynağı olan AirportHaber’de çıkacak olumsuz bir MD haberi ertesi gün Onur Havayolları bağlamında olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Tabi bu işin ticari yönü.

Diğer taraftan havacılığın olmazsa olmazlarından uçuş emniyeti açısından değerlendirdiğinizde FAA tarafından Amerika’da bu uçakları kullanan havayolu şirketlerine gönderilen yazıda, uçakların iniş takımı yuvasında bulunan elektrikli Aux Hidrolik sisteminde ark oluştuğu ve bu sebeple uçaklarda yangın çıkma ihtimali göz önünde bulundurularak kontrolden geçirilmesi istendi.

Bu uyarıdan sonra Delta Havayolları ve American Airlines uçaklarının uçuşlarını durdurarak tüm uçaklarını teker teker elden teknik kontrolden geçirdiler. Yapılan uyarı bağlamında incelenen uçaklarda belirtilen oksitlenmelerin olmadığı, olanlarında derhal düzeltilerek uçakların tekrar uçuşlarına devam ettiği ifade edildi.

Tüm dünya ajanslarında acil kodu ile geçilen bu haber AirportHaber’e ulaştığında, MD uçaklarını kullanan Onur Havayolları, MD uçaklarının bakımlarında yetkili olan MNG Teknik’i arayarak durumdan haberdar olup olmadıklarını sorduk.

Ancak her iki kuruluşumuzun da bu durumdan haberleri yoktu. Amerika’da yüzlerce MD uçuşu durdurulmuş olmasına rağmen özellikle Onur Havayollarının bu durumdan habersiz olması garipsenecek bir durumdu.

Onur Havayolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, haberimizden sonra panikledi. Oysa bizim beklentimiz, “Onur Havayolları olarak bize böyle bir uyarı gelmedi. Ancak tedbir olarak bizde aynı kontrolleri yapacağız” demesiydi.

Şahabettin Bolukçu deneyimli bir havacı. Daha soğukkanlı ve daha mantıklı yaklaşması gerekir olaylara.

MD’ler dünyanın en az kaza yapan uçakları. Dolayısıyla MD tipi uçaklar üretilmese bile dünyanın dört bir tarafında güvenle uçmaya devam ediyor.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Onur Air'in paniği

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000