25 Kasım 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Sen kimsin lan hem sır bilecek kadar şirket üst seviyelerindesin , hem de yorumcu köşelerinde sürtüyorsun.
  • OnurAir'de islerin duzelecegini maalesef sanmiyorum. Cok uzak olmayan bir gelecekte ya sirketin kapisina kilit vuracaklar ya da bu sekliyle satacaklar. Bu hale getiren yoneticiler kotu niyetli degiller ise bile en azindan havaciligi bilmiyorlar. 21 sene ayakta durmak basari tamam ama... Neyse bildigim detaylari sirket sirri oldugu icin paylasmiyorum. Sanirim Sami Alan'i da baslangicta saglam kandirmislar sanki. Sirketin gercek durumunu bilseydi OnurAir'e hic baslamazdi diye dusunuyorum. En onemlisi olan 1600 kusur calisana olacak. :(
  • Deve neree kulağa nere olmuş genç yorumcular bir hayli gaza gelmiş. Haber nere yorumlar nere? Haberi bırakıp birbirine cevap yazanlar çocuksunuz hakkatten o yorumcu doğru yazmış ve yorumunu habere yazmış. Siz millete laf yetiştirerek mi kendinizin çoluk çocuk olmadığınıza ikna edeceksiniz okurları
  • Dün asker sivil ayrımı yaparak pilot ları birbirlerine kırdırmaya çalışanlar .şimdi tecrübeli .tecrübesiz genç .yaşlı ayrımı yapıyorlar ,emin olun yarınde ,Anadolu üniversiteli.türk havakurumu mezunu.sivil kökenli ayrımı yapılabilir .bir olalım birlik olalım ......yabancı pilotları güldürmeyelim kendimize..
  • Erkan yolaça da yalakalık yapmak yok söz mü
  • Ee bu cevap çoluk çocuk değil mi şimdi
  • Senin coluk cocuk dediğin kimselerin kafa zehir gibi fitnelik fesatliktan uzak evet diyince evet hayır diyince hayır demiyorlar hani erkan yolac yarışması var ya (anladın sen onu) Atam cumhuriyeti bosuna genclere emanet etmedi, e havacılık da boyle surekli gelişiyor yaşlılık psikolojisi sizinkisi
  • hem shgm hem uluslararası mevzuat bellidir, kim kaptan olur kim yönetici olur hepsi yazılı. özellikleri uymayan birini bu görevlere getiremezsiniz. çoluk çocuk diyerek soyut kötülemeler doğru değil. sonuçta şirkete ceo olan sami bey 30 ' lu yaşlarda. bu yaşta ceo oluyorda çok daha alt kademe bir müdürlük niye olmasın ? lütfen işinize odaklanın fesatlık yapmayın.
  • ONUR'lu Batan geminin malları
  • Uçş İşl ve t....... Coşkun yandaşları nereye kadar ? Direnmekten başka çareniz kalmadı di mi? Attığın iftiraların karşılığı olacak elbet. Yoksa bilmiyor muydun? Yazık

ONUR AIR NEREYE?

Merhaba,
ONUR AIR ve Sami ALAN’ın  değişiklik hızları sektörün hızına alışkın olanları  bile şaşırttı. ONUR AIR’in Cankut Bey sonrası geçiş dönemi  soru işaretleri ile dolu geçti. Her ne kadar  perde arkasına vakıf olanlar bazı şeyleri paylaşsa da rekabet kurumu kararı ve diğer resmi süreçler  sonuçlanana kadar bu dönem devam etti. Vatandaşlık durumu biraz karışık olmakla beraber ticari merkezi Dubai olan  yabancı yatırımcı (Mehdi Shams / Ticaret sicil kaydı bu şekilde, yaygın kullanım ise Mahdi şeklinde )  yeni patronajı  ile şirketin  ivme kazanılacağı konuşulurken hele birde  Sami Alan transferi yapılınca büyük beklentiler oluşmuştu. 

Yeni oluşum sayesinde  ONUR’un yıllardır süren tutucu stratejileri ve rekabette görece geri kalmasının değişeceği   beklenirken  senaryo  tekrar değişti. Sami Alan, finansal sorunlar ve verilen sözlerin  tutulmadığı gerekçesiyle  şirketi ile  yollarını ayırdı. Sayın Alan tarafından yapılan açıklamaya göre karşılıklı anlaşma ile netice alındığı söyleniyor. Yönetim kurulu danışmanlığı gibi ekonomik hakları koruyan fakat  yönetim ile ilgisi olmayacak bir konumu şirket içi sayarsak yollar ayrıldı diyemeyiz fakat pratikte bu bir iyi niyet tutumu veya sayın Alan’ın  iş sözleşmesine dayanan bir hak olabilir ( bizim sektörde çok yaygın değil fakat genelde büyük şirketlerde  üst yöneticiler  iş akti feshinde özel tazminatlar  veya danışmanlık  vb adı ile özlük haklarını koruyacak sistemler içeren iş sözleşmeleri imzalıyor)   bundan daha fazlasını kimse beklemiyor. Benzer uygulamaları birkaç şirketimizin daha yaptığını  sektörü yakından takip edenler hatırlayacaktır.

                                                                                  **

Peki ne oldu da bu kadar kısa sürede sayın Alan ayrıldı ? ya da yönetim 2 ayda ayrılacak birini niye getirdi ?  Sayın Alan tecrübeli doğru fakat bir konuda hem yönetim hem sayın  Alan hata yaptı diye düşünüyorum. Sayın Alan’ın tecrübesi ve çalıştığı şirketlerin durumu ile ONUR’un mevcut durumu farklı. ONUR AIR’e finans sorunlarını yönetecek ve daha önce benzeri süreçleri yaşamış bir   genel müdür gerekiyordu oysa Sayın Alan’ın benzer tecrübesi yoktu. Örnekleyecek olursak tecrübeli futbolcu diye santraforu kaleci olarak almak gibi. Tecrübe kısmı doğru fakat özelliği yanlış. Eğer ONUR AIR  olarak çorlu hub ile  bir  low cost düşünüyorsanız  ya da finans sorunum yok kurumsallaşmak ve modern bir havayolu olmak istiyorum derseniz Sayın Alan en doğru isim olabilir fakat alacakları idare etsin , geçiş dönemi yönetimi uygulasın derseniz o zaman doğru isim demek zor.

                                                           **

Sayın Alan sonrası göreve getirilen Teoman Tosun sektörün yakından tanıdığı  bir isim, herkesin bildiği  en son adresi  Best Air olmuştu. Sayın Tosun, Best air sonrası şahsen bildiğim birkaç çalışma içinde yer aldıysa da bu projeler içinde ki rolü  kendisi hakkında hüküm vermemizi sağlayacak durumda olmadığından gündeme getirmeyi gereksiz görüyorum.      Sayın Tosun’un adı hatırlarsanız 2013 yılı başlarında ONUR AIR genel müdürlüğü için geçiyordu. Airporthaber yazarlarından sayın Kıdık tarafından köşe yazısında  bu ihtimal dile getirilmişti. Yeni genel müdürü bilebildiğimiz kadarıyla yoğun ve sorunlu bir dönem bekliyor. İsimlerden bağımsız olarak ONUR AIR’e başarılar diliyoruz zira ülkemizin köklü şirketlerinden ONUR AIR’in başarısı hepimizi sevindirecektir. Sayın Tosun, mevcut kadrolarda değişikliğe giderek kendi ekibini kurmak isteyebilir. Sayın Alan’ın Atlas ve THY ekibinden tanıdığı isimleri  getirmesi gibi…(Ekibi ile çalışmak anlaşılır bir yaklaşım burada dikkat edilecek husus mevcut kadro içindeki emeklere ve tecrübeye saygılı olmak liyakati ön planda tutmak olmalıdır ONUR AIR bünyesinde çalışan çok değerli insanlar olduğunu yakınen biliyorum) ONUR AIR’de liyakat konusu dışında başka bir sorun da bu kadar kısa sürede 2 radikal  kadro değişikliğini bünye kaldırmaz. Sayın Tosun’un hem hızlı hem doğru kararlar vermesi gerekiyor Klasik  yönetim/tedavi usulleri  için  yeterli vakit yok hasta kan kaybından gidebilir.

                                                                       **

ONUR AIR ile ilgili resmi sicil  kayıtlarına  göre  yeni yönetim kurulu üyeleri ;                     Erkan Dereli, Fatih Bardakçı, Halim Sadi Pencap , Hamit Cankut Bağana , Hayrettin  Hasançebi, isimlerinden oluşuyor. Daha önce  Shams’ın da yer aldığı yönetim kurulu;      Mehdi Shams, Hamit Cankut Bağana , Hayrettin  Hasançebi, Güldenir Kurtar, Ömer Bilgiseven şeklinde idi. Her ne kadar şirketin fiili yönetimi genel müdür tarafından yapılıyor olsa da genel müdür ancak yönetim kurulunun ufku ve desteği ile iş yapabilir. Burada karşılıklı bir gereklilik var  vizyoner  yönetim kurulu ve yönetim kurulu ile uyumlu çalışacak  başarılı bir  genel müdür. Sayın Bağana ve sayın Bollukçu’nun yıllarca çalıştığı gibi. Yeni dönemde ise bu ikilinin  işbirliği formatı uygun olsa bile günümüzün şartları dünden farklı. ONUR AIR için ; güncel bilgilere sahip,  şirketin dinamiklerini göz ardı etmeyen , mevcut çalışana saygılı , bir metamorfoz şeklinde değil fakat  çok da uzun vadeye yayılmayan bir yenilenme/ tazelenme / silkinme / atılım  gerekiyor.

                                                                       **

ONUR AIR bugünlere nasıl geldi ?.  ONUR’un    iş modeline baktığımızda tarifeli , charter , wet lease ( Cidde ) olduğunu görüyoruz, başlık olarak bakarsak; tarifeli’de  zamanında uygun slotların alınmamış olması , iç hat karlı bir hat almak için  alakasız çapraz hatlara uçuş yapılması  , uçaklarını zamanında yenilemediği için artan maliyetler ve rekabet edemeyişi.  Charter iş modelinin günümüzde genel sorunları    – güçlü kendi tur şirketiniz yoksa -          Wet lease ; 12 uçaktan 4 uçağa düşünce  artan marjinal maliyetler ve saudi airline’ın arz fazlası nedeniyle kiralama ücreti ve diğer kolaylıklarda yapmış olduğu kesintiler (artık  ekip oteli karşılamaması gibi ), PW motorlu 330’ların  wet lease yapılan bölgeye  uygun olmaması nedeniyle yaşanan sorunlar vb. Bütün bu şartlar nedeniyle bugün piyasa fiyatı belki yüz milyon dolarlar ile ifade edilen bir ONUR AIR var hem de hangarı olan tek özel havayolu olmasına rağmen öte yandan yeni uçak ve slotları ile milyar dolarlık PGS.( halka arz fiyatları baz alındığında)  Peki niye böyle oldu ? bu durum zamanında görülmedi mi ? yeni yatırımcı bile bile lades mi yoksa hesapta olmayan finans blokajları mı çıktı ?   sayın Bağana şirketi tekrar devir alır mı ?   bunları da müsaadenizle sonraki yazılarda değerlendirelim.

                                                                       **                                                                                                                                                                 3.havalimanı ilk etap hizmete  başlama tarihi belli oldu. Son yazımda belirttiğim üzere işin sırrı uygulama sözleşmesinin imza tarihinde idi. Geçen hafta  taraflar sözleşmeyi imzaladı. Bundan sonraki süreçte imza tarihi itibariyle 30 gün içinde yer teslimi talebi ve talebi müteakip 30 gün içinde yer teslimi yapılması gerekiyor. Yer tesliminden sonra ilk etabın hizmete başlaması için verilen süre 42 ay. Hesabımızı yaparsak  2017 yılı yazında 3.havalimanı ilk etabı hizmete başlayacak demektir. 3.havalimanı yeri hakkında  epey muhalif yazı yazdım. Yazdıklarımın arkasında olmakla beraber madem yapılıyor bari en iyi şekilde yapılsın ve ülkemize hayırlı olsun demeyi de vatandaşlık borcu görüyorum.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

ONUR AIR NEREYE?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

SIRRI ~ 10 yıl önce
Sen kimsin lan hem sır bilecek kadar şirket üst seviyelerindesin , hem de yorumcu köşelerinde sürtüyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
OnurAir'de islerin duzelecegini maalesef sanmiyorum. Cok uzak olmayan bir gelecekte ya sirketin kapisina kilit vuracaklar ya da bu sekliyle satacaklar. Bu hale getiren yoneticiler kotu niyetli degiller ise bile en azindan havaciligi bilmiyorlar. 21 sene ayakta durmak basari tamam ama... Neyse bildigim detaylari sirket sirri oldugu icin paylasmiyorum. Sanirim Sami Alan'i da baslangicta saglam kandirmislar sanki. Sirketin gercek durumunu bilseydi OnurAir'e hic baslamazdi diye dusunuyorum. En onemlisi olan 1600 kusur calisana olacak. :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Deve neree kulağa nere olmuş genç yorumcular bir hayli gaza gelmiş. Haber nere yorumlar nere? Haberi bırakıp birbirine cevap yazanlar çocuksunuz hakkatten o yorumcu doğru yazmış ve yorumunu habere yazmış. Siz millete laf yetiştirerek mi kendinizin çoluk çocuk olmadığınıza ikna edeceksiniz okurları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dün asker sivil ayrımı yaparak pilot ları birbirlerine kırdırmaya çalışanlar .şimdi tecrübeli .tecrübesiz genç .yaşlı ayrımı yapıyorlar ,emin olun yarınde ,Anadolu üniversiteli.türk havakurumu mezunu.sivil kökenli ayrımı yapılabilir .bir olalım birlik olalım ......yabancı pilotları güldürmeyelim kendimize..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Erkan yolaça da yalakalık yapmak yok söz mü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ee bu cevap çoluk çocuk değil mi şimdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebriklere cevap ~ 10 yıl önce
Senin coluk cocuk dediğin kimselerin kafa zehir gibi fitnelik fesatliktan uzak evet diyince evet hayır diyince hayır demiyorlar hani erkan yolac yarışması var ya (anladın sen onu) Atam cumhuriyeti bosuna genclere emanet etmedi, e havacılık da boyle surekli gelişiyor yaşlılık psikolojisi sizinkisi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çoluk çocuk ~ 10 yıl önce
hem shgm hem uluslararası mevzuat bellidir, kim kaptan olur kim yönetici olur hepsi yazılı. özellikleri uymayan birini bu görevlere getiremezsiniz. çoluk çocuk diyerek soyut kötülemeler doğru değil. sonuçta şirkete ceo olan sami bey 30 ' lu yaşlarda. bu yaşta ceo oluyorda çok daha alt kademe bir müdürlük niye olmasın ? lütfen işinize odaklanın fesatlık yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çocuğa ~ 10 yıl önce
sen mevzuyu anlamadın galiba
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
ONUR'lu Batan geminin malları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
COŞKUN ~ 10 yıl önce
Uçş İşl ve t....... Coşkun yandaşları nereye kadar ? Direnmekten başka çareniz kalmadı di mi? Attığın iftiraların karşılığı olacak elbet. Yoksa bilmiyor muydun? Yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000