22 Ekim 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Bide pazartesi yazılan yorumları perşembe yayınlamasanız,neredeyse 1 hafta sonra yazılan yorumu yayınlıyorsunuz ,okuyucu kaçar bu kadar geç yayınlamayın
  • reklamlarda orda burda biz hazırız deyip duruyolar bir kaç konuyu merak ediyorum 1.daha apronda çelebi havaşın tgs nin ramp binaları yok işçiler harekatçılar çadırlarda mı iş yapacak acaba? 2.metro bile 2019da bitecekse iett buraya sabihadaki gibi otobüs koyacak mı (otobüs derken ahldeki havabusları demiyorum onlar tamam ama sabihadaki gibi 16S-130H-132H gibi hatlı otobüsler 3.limanda olacak mı? 3.ahldeki 12 den sonra metro havabus seferleri durdurulup milleti taksilere yönlendiriyorar 3.limanda da 12 den sonra iettnin seferleri devam edecek mi? çünkü ahldeki olayı 3.limanda yapılırsa 12 den sonra seferler durdurulursa sanmıyorum ki milletin bir iç hat uçak bileti kadar ücreti ki daha fazlasını(örnek:28 ekim için aytye ahlden 160 tl ye bilet aldım) taksicilere ki dolandırıcılara vereceklerini 4.diğer limanda taksiciler işi iyice abartacakları kesin ahlde 50-60 tlden aşağı yolcu almayan 3.de 150-200 den aşağı almayacak yetkililer o dolandırıcılara bu konuda neler yapacak acaba?
  • İstanbul büyükşehir belediye adayımız Muharrem ince ,gümbür gümbür geliyor,çok rahat kazanacak Metal yorgunlugunun yerini dinamizm alacak !
  • Devlet şöyle çalışanlara cüzi fiyatla bide konut projesi yapsa zaten dağ başında biryer arsa maliyeti ucuz ,3 kere tokiden kuraya girdik çıkmadı Nası bir sosyal devlet anlayışı anlamak mümkün değil
  • YA imzasını ne yapsalar da silemeZler oradan..efsaneler bir günde doğmuyor...
  • Açılış ne kadar gecikirse finansal yük o kadar artar. 7.5 milyar Euro üretim yapmaya başlamalı
  • Ekonomi katkisi ile alakali uzun yorumumu paylasima acarmisiniz?Hayir yayinlamama sebebiniz nedir?
  • Artık kral çıplak deme zamanı. Sonra bir kaza olduğunda fıtrat diyeceklerden misiniz yoksa?
  • acilisa 1 hafta var paralarini alamayan isciler grev yapsin siz hayirli olsunlar methiyeler dizin
  • Sayin Ali Bey, yazinizi sonuna kadar dikkatle okudum.Ekonomi acisindan ozellikle ulkemize pozitif yonde katki saglayacagindan bahsetmissiniz.Basit anlamda dusunursek ne gibi bir katkidir bu? Oncellikle havalimaninin yap islet devret modeli ile yapildigini biliyoruz ve resmi rakamlar ile milyarlarca dolar para bunu yapan yabanci firmalara verildi ve bu firma burdan kar payini devletten yil bazinda almaya da devam edecek.Bu bir katki midir tabiki hayir gelelim bu modelde devletin cebine ne girecegine gelir gider dengesi bakimindan dusundugunuzde devletin turkiuede ki havalimani faaliyetlerinden sadece yillik gelir uzerinden hesaplanacak olan vergi kazanci olacak tabi ustlenici firmaya odeyecegi rakamdan daha fazla olursa.Isgucu bakimindan ise yeni isgucu potansiyeli olarak bir katki olacagi belli belirsiz neden? Hali hazirda bir ekonomik krizdeyiz fiyatlar endeksi uretici ve tuketici bakimindan her gecen gun artmakta nitekim isci maaslari sabit kalmaktadir burada devletin bir kazanimi degil tam aksine isci prim ve vergi tesviki devam ettigi taktirde devlete ekstra kulfet demektir.Ben ekonomi gozuyle bir uzman olarak projeden gorduklerim bunlar peki siz ne gorebildiniz samimiyetinizle yazimi okuyup cevaplandirisaniz bizleride aydinlatabilirsiniz. Saglicakla kalin.

Oldu be…

Rüzgârından zeminine, işi alan müteahhidinden ÖTV’siz yakıtına kadar her şeyini tartıştık. Kimi zaman kavga ettik kimi zaman ortak noktada buluştuk. A’dan Z’ye kadar her şeyini tartıştık. “Dünya kıskanıyor” dedik. Ama ne olursa olsun muhteşem bir eser meydana çıktı; İstanbul Yeni Havalimanı.

Eksiklikler var mı? Var.

Tamamlandı mı? Hayır.

Ama meseleye pozitif bakmak lazım, Türkiye açısından bakmak, binlerce insana iş kapısı olacak diye bakmak lazım, ekonomiye katkı sağlayacak şeklinde bakmak lazım.

Şimdi teknik bilgileri tekrarlayıp laf kalabalığı yapmayacağım ama bi hakkı teslim edelim. İstanbul Yeni Havalimanı’nın bu seviyeye gelmesinde en büyük pay sahibi Yusuf Akçayoğlu’dur. Bugün yolları ayrılmış olsa dahi düşüncem o ki açılışa davet edilmelidir.

Bu düşünceler kaleme alınırken açılışa tam sekiz gün vardı ve ben yazıyı kaleme almadan şöyle bir göz atayım diye havalimanı etrafında dolaştım. Gerçekten açılışa hazır olmamakla beraber geleceği düşündüğünüzde heyecan verecek bir şaheserin ortada olduğunu görüyorsunuz.

Eksiklikler, aksaklıklar elbet olacak. Bizim genimizde var plansızlık. Biz ihtiyaç hasıl oldukça çözüm arayışına gideriz. Yeni havalimanı öyle yaptım, oldu, bitti şeklinde olmamalı.

Bu ülkemizde ilk kez yaşanacak bir durum. Atatürk Havalimanı gibi devasa bir havalimanından bir başka havalimanına taşınmak için havacılık adına en ince detayın dahi hesaplanmış olması gerekiyor.

Bizim köşe yazarlarımızdan değerli Servet Başol bana İtalya’da Malpensa Havalimanı bittikten sonra sadece yedi yıl taşınma planlaması yapıldığını söyledi. Bizim yeni havalimanımız 2013 yılında ihale edildi. Beş yıl gibi kısa bir sürede bitirildi. Aradaki farkı siz hesaplayın.

29 Ekim’de açılacak olan yeni havalimanının işlevsel olarak olmasa bile fiziksel olarak açılacak olmasının heyecanını şahsen ben yaşıyorum. Ayrıca Cumhuriyetin kuruluş gününe denk gelmesi ile yapılacak olan törenlerin de buraya kaydırılacağı haberleri doğru ise çok daha anlamlı bir açılış haline gelecektir.

Şimdiden ülkemize hayırlı olsun. Kazasız belasız bir geçiş olur ve yüz akıyla süreç tamamlanır.

Tabi bu arada ulaşım konuları halen muallakta. Bu konuda kamuoyu acilen aydınlatılmalı. Sadece çevre yolu ile bu ulaşımı sağlamanız, özellikle yolcuyu bilinçli bir şekilde paralı yola mahkum etmek de doğru değil.

Özellikle Arnavutköy üzerinden ivedilikle yol sorunu halledilmeli. Arnavutköy-Tayakadın arası halen 30 sene önceki yol ile ulaşım sağlanıyor. Arnavutköy merkezin içinden şehrin dışına alınacak bir yol ile ulaşım kolay hale getirilmeli.

Tabi açılışı bir şov haline dönüştürüp insanlara trafik çilesi çektirmemek gerekli. Doğru dürüst yolu, ulaşım alternatifi olmayan yeni havalimanına yapılacak açılış teknofest organizasyonuna benzer ise, yeni havalimanı açılış keyfi işkenceye dönüşür. İşte bu sebeple daha sade ve daha etkili bir açılış planlamalı.

Cumhurbaşkanının etrafında her ne kadar şovenist kişiler olsa bile ben biliyorum ki daha akılcı davranan kişiler de mevcut. Cumhurbaşkanı havacılık konusunda sadece o kişi ile müşavere etse yeterli. Siyasi kişilerin havacılık alanında söyleyecekleri şeylerin şova yönelik olacağı daha önceki yaşanmışlıklarla bilinen bir gerçektir.

O sebeple liyakattan bahsediyorsak liyakatlı kişilerin bilgilendirmesine kulak verilmeli.

Üçüncü havalimanı herkese, her kesime özellikle ülkemize hayırlı olsun.

Oldu be…

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Yorumlar ~ 5 yıl önce
Bide pazartesi yazılan yorumları perşembe yayınlamasanız,neredeyse 1 hafta sonra yazılan yorumu yayınlıyorsunuz ,okuyucu kaçar bu kadar geç yayınlamayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
başkan ~ 5 yıl önce
reklamlarda orda burda biz hazırız deyip duruyolar bir kaç konuyu merak ediyorum 1.daha apronda çelebi havaşın tgs nin ramp binaları yok işçiler harekatçılar çadırlarda mı iş yapacak acaba? 2.metro bile 2019da bitecekse iett buraya sabihadaki gibi otobüs koyacak mı (otobüs derken ahldeki havabusları demiyorum onlar tamam ama sabihadaki gibi 16S-130H-132H gibi hatlı otobüsler 3.limanda olacak mı? 3.ahldeki 12 den sonra metro havabus seferleri durdurulup milleti taksilere yönlendiriyorar 3.limanda da 12 den sonra iettnin seferleri devam edecek mi? çünkü ahldeki olayı 3.limanda yapılırsa 12 den sonra seferler durdurulursa sanmıyorum ki milletin bir iç hat uçak bileti kadar ücreti ki daha fazlasını(örnek:28 ekim için aytye ahlden 160 tl ye bilet aldım) taksicilere ki dolandırıcılara vereceklerini 4.diğer limanda taksiciler işi iyice abartacakları kesin ahlde 50-60 tlden aşağı yolcu almayan 3.de 150-200 den aşağı almayacak yetkililer o dolandırıcılara bu konuda neler yapacak acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muharrem ince ! ~ 5 yıl önce
İstanbul büyükşehir belediye adayımız Muharrem ince ,gümbür gümbür geliyor,çok rahat kazanacak Metal yorgunlugunun yerini dinamizm alacak !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kooparatif ~ 5 yıl önce
Devlet şöyle çalışanlara cüzi fiyatla bide konut projesi yapsa zaten dağ başında biryer arsa maliyeti ucuz ,3 kere tokiden kuraya girdik çıkmadı Nası bir sosyal devlet anlayışı anlamak mümkün değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Silemezker ~ 5 yıl önce
YA imzasını ne yapsalar da silemeZler oradan..efsaneler bir günde doğmuyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okur ~ 5 yıl önce
Açılış ne kadar gecikirse finansal yük o kadar artar. 7.5 milyar Euro üretim yapmaya başlamalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayin yayimci ~ 5 yıl önce
Ekonomi katkisi ile alakali uzun yorumumu paylasima acarmisiniz?Hayir yayinlamama sebebiniz nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıvırmayın ~ 5 yıl önce
Artık kral çıplak deme zamanı. Sonra bir kaza olduğunda fıtrat diyeceklerden misiniz yoksa?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adanalı ~ 5 yıl önce
acilisa 1 hafta var paralarini alamayan isciler grev yapsin siz hayirli olsunlar methiyeler dizin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir ekonomi uzmani olarak soruyorum. ~ 5 yıl önce
Sayin Ali Bey, yazinizi sonuna kadar dikkatle okudum.Ekonomi acisindan ozellikle ulkemize pozitif yonde katki saglayacagindan bahsetmissiniz.Basit anlamda dusunursek ne gibi bir katkidir bu? Oncellikle havalimaninin yap islet devret modeli ile yapildigini biliyoruz ve resmi rakamlar ile milyarlarca dolar para bunu yapan yabanci firmalara verildi ve bu firma burdan kar payini devletten yil bazinda almaya da devam edecek.Bu bir katki midir tabiki hayir gelelim bu modelde devletin cebine ne girecegine gelir gider dengesi bakimindan dusundugunuzde devletin turkiuede ki havalimani faaliyetlerinden sadece yillik gelir uzerinden hesaplanacak olan vergi kazanci olacak tabi ustlenici firmaya odeyecegi rakamdan daha fazla olursa.Isgucu bakimindan ise yeni isgucu potansiyeli olarak bir katki olacagi belli belirsiz neden? Hali hazirda bir ekonomik krizdeyiz fiyatlar endeksi uretici ve tuketici bakimindan her gecen gun artmakta nitekim isci maaslari sabit kalmaktadir burada devletin bir kazanimi degil tam aksine isci prim ve vergi tesviki devam ettigi taktirde devlete ekstra kulfet demektir.Ben ekonomi gozuyle bir uzman olarak projeden gorduklerim bunlar peki siz ne gorebildiniz samimiyetinizle yazimi okuyup cevaplandirisaniz bizleride aydinlatabilirsiniz. Saglicakla kalin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000