23 Kasım 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • 2016 yılında vaad edilen zamlar gelirmi acaba cidden gelirsede havacılık işi ile uğraşan en çalışkan grup yani yer hizmetleri faydalanırmı.. faydalandı diyelim illaki faydalanacak ama merak ettiğm konunun biriside bu taşoren yer hizmetleri için ne kadar önemli yer hizmetleri veren şirket çalışanlarına böyle bir imkan sunulurmu ?
  • Ambulans helikoptercilere yine maaş yok. Kimsenin alacağı yok diye yalan söyleyip bakanlıktan hakedisi aldılar başka yerlere harcadılar pilotlara doktorlara yine kuruş vermedi thk. Ortada devlet yok sen ne yapıyorsun diyen yok. 3.4aya kalmaz ambulans işi patlar bunların borçlarını ödemekte sağlık bakanlığına kalır
  • Çetin Bey, Airkule'de yayınlandığı gibi Hava-İş yönetimi, THY Yönetimine sitemde bulunan bir basın bildirisi yayınladı. Güya çalışanlar lehine yaptıkları talepler yerine getirilmediğinden ve mevcut hakların kullanımıyla ilgili mağduriyet olduğunda araları bozulmuş vs..YK eski başkanı Topçu, sendika başkanı Ali Kemal'in nikah şahitliğini yapacak, Ali Kemal de Topçu'nun kızının nikahına yetişmek için Antalya Şube'deki sendikal toplantıyı yarım bırakıp gidecek, 1 ay içinde hem Temel Kotil hem de İlker Aycı ilk defa sendikayı ziyaret edecek ve biz saf, salak havacılık emekçileri yukarıdaki habere inanacağız, öyle mi?! Hadi oradan! Kucak kucağa oturup iş TİS'e gelince mi aranız bozuldu? Algı yönetimi yaratıp bakın bizim aramız sizin haklarınızı korumak adına bozuldu, o yüzden bu şartlarda ne koparsak veya muhafaza etsek kardır mantığını şimdiden bizlere kabul ettirmeye çalışıyorlar ama yemezler!
  • ....( ? ) bU kadro ne ki. Hiç duymadık.
  • Bende thyde çalışırken maaşım zamanında yattı her zaman körfez krizinde 11eylül zamanında %10kesildi sonra geri verildi.Toplantı konusuda enteresandır ne zaman bir yönetici arasak toplantıdaydı thyde bence toplantılar mesai saatleri dışında tutulsun toplantıya giriş çıkışta puantaj tutulsun o zaman çabuk yapılır.
  • Aah ah desmeyin yaramizi.zammından geçtik thk gökçen aylardır maaş vermiyor surundurerek veriyor.açıklama yapma veya maaş şu gün verilecek demek zahmetine bile katlanmiyorlar.canları ne zaman ne kadar vermek isterse sukredip duacı oluyoruz.sizde yine iyiymiş sukredin.beterin beteri var.
  • çetin bey, geçenlerde size aynı suali gönderdik. yayınlamadınız. bu gün ki çalışanlar eski yönetime dokununca şimdiklerle kıyaslanamayacaklarını yazıyorsunuz. Siz hele olan gücünüzle karşı çıktığınız qualiflayer'ı, yönetimin uğraştığınıza a Grubu ruhsat alımındaki tutumlarını ve hatta bölgesel havayolunu anlatında bir görelim ve kıyaslanıp kıyaslanamayacaklarına biz karar verelim.o zamanlardaki durumunuzu hatırlatmak için o zamanlarda yazdığınız yazıları mı size gönderelim..Bundan hep kaçtınız.
  • Biz senelerdir ne zam alacağımızı bilmeden çalışıyoruz. Şirketimiz o kadar büyük ki zammımızı şubat ayında maaş alırken öğreniyoruz
  • Misal tgs
  • ben ayrıldım.Allaha şükür.yazınızdaki konuyu hatırlıyorum.Bizim müdürlere bu konudaki fikirleri bile sorulmazdı.İnsancıklar biz memurlara karşı hep boynu eğik kalırdı. Bu nasıl yöneticilik dedikleri hep aklımda.Çok ince konulara değinmişsiniz.

Ocak ayı geldi, maaş zammı ufukta. Bir toplantı yapıp görüşelim bu konuyu?

Çoğumuz zannederiz ki, çalıştığımız iş yerlerindeki büyüklerimiz belirli sürelerde bir araya gelerek, şirketin ve çalışanların konularını masaya yatırırlar ve de sorunlar burada halledilir. Evet; doğru düşünce buda kazın ayağı öyle değil. Örneğin maaşlarımıza sene başı artımı uygulanacak. O dönemde çalışanların gösterdiği performans bu toplantılarda irdelenecek ve de görüşmeye konu olan çalışanın sicil amirinin görüşü paralelinde uygulamaya kadar verilecek. Siz yine de böyle ideal düşüncelerinizi yitirmeyin ama bilin ki patron ( X ) meblağın tüm personele artım olarak verilebileceğini söyler. Yapılan 2 kişilik toplantıda, patron kime mi verir bu kutsal görevi. Şirketin saygıdeğer İnsan Kaynakları sorumlusunun görevidir bu paylaşımı yapmak. Ve o da verilen toplam meblağı kendisine uygun bir şekilde dağıtır, ulufe verircesine. Zannedersiniz ki cebinden veriyor. Hatta bir adım öte patron şunu verdi, ben de size şunu ayrıca ödüyorum, bu da benden vb.. sözlerle. Bu tarz ile çalışanın kendisine müteşekkir kalmasını da sağlar. Ve de çalışan tayin ve terfi konularında da olduğu üzere akçeli konularda takdir hakkının kendi amirlerinde olmadığını anlar.  Amaç onlara bunu ifade etmektir zaten.  Ocak ayının bilmem kaçında personele o yıl için uygulanacak artım miktarı ilan edilir İnsan Kaynakları ünitesince. Eşittir ve de herkese aynı veya yakın oranda zam yapılmıştır duyurudan da görüleceği üzere. Görünüm böyledir ama realite böyle değildir. Zaman geçer ve bu sürede bir şekilde öğrenirsiniz ki, size % 7 artım uygulanmışken, Çetin Özbey denilen bir çalışana % 22,7 artım uygulanmıştır. Bir sene sonraki artım dönemine kadar bu unutulacaktır ne de olsa. Hatırlayan olsa da nasıl olsa başkalarına hatırlatamayacaktır. İşte bu düzen bazı kuruluşlarda İnsan Kaynakları ünitesi sorumlusunun reorganizasyondaki konumuna bakılmaksızın en önde, patronun bir altında HBM kadrosunda bulunmasının ve çalışanların bu ünite sorumlularını kendi amirlerinden daha saygın ve yetkili görmelerinin ve ondan çekinmelerinin nedenidir. İtiraz hakkı. Yok. Mevzuata göre eğer bir TIS ile maaş artımı vaat edilmemiş ise, işveren personelin maaşına zam yapmayabilir. Tabii ki bundan memnun olmayabilirsiniz. Bu takdirde kanun size iş akdinizi tek taraflı fesih etme hakkı veriyor.  Bunların hepsi güzelde başka yerde iş bulma sorununu aşmak zor. Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de işsizlik bu boyutlara yükselmişken.

Evet;  bu düzen sektörün bütün şirketlerinde aynı değil. Normal çalışan kurumlarımız sektörümüzün iftihar ettiği şirketler Hali ile Sendikalı olan kuruluşlarında maaş artımları TIS’ i ile yapılan belirlemelere göre yapılıyor. Onlar konumuz harici.

Şimdi söz maaş zamlarından ve toplantıdan açılmışken eskiden kaleme aldığım bir yazıyı yeniden şekillendirerek konumuza devam edelim.

Yöneticilerinin sürekli toplantı halinde olduğu bir şirkette çalıştınız mı hiç? Hani, bir toplantıdan diğerine koşar durular. Örneğin kuruluşta personel devir hızının yüksek olmasının nedenleri tepedekilerin iştirakleri ile yapılan bu birliktekilerde araştırılır ve de günler boyu tekrarlanan toplantılarda tartışılır. Sonuç mu; belki yarın, belki yarından da yakın takip eden ilk toplantıda konu tekrar ele alınacaktır.

Bunu yeterli görmeyip, şirket dışı uzman bir kuruluştan bu konuda yardım alan şirketlerde var. Tabii ki danışman kuruluşun belirlediği hususlar yine tertip edilecek toplantılarda görüşülecek ve oluşumun nedenlerinde üst yönetimin payının büyük olduğunun görülmesi halinde hizmet veren firmanın önerileri aynen çöp tenekesine atılacaktır. Aslında enteresan bir yapıyız. Danışman tutar, çuvalla para öder, kendi görüşümüzle paralel bir fikir ve sonuç göremezsek, önerilerini dikkate almayız.

Oysaki toplantı salonunun önünden geçen ilk çalışan kolundan çekilip içeri alınsa ve sorulsa şirketteki devir hızının yüksek olmasının nedenleri bire bir en doğru ağızdan öğrenilmesi tabii ki mümkün. Şayet bu yapılsa ne bu denli uzun toplantılar yapılmasına ne bir danışman kuruluştan görüş alınıp çuvalla para ödenmesine, ne de çalışanın işten olma korkusu ile cevaplanan düzmece personel memnuniyeti anketlerinin yapılmasına ihtiyaç olur. Şurası muhakkak ki; IK’ nın eşsiz uzmanları söz konusu toplantının yapıldığı salonun önünden yalnız kendileri lehine yapacakları konuşmalarla üst yönetimi ve İnsan Kaynakları ünitesini konunun her türlü sorumluluğundan azade kılacak yakınlarının geçmesi yönünde tertip alacaktır. Tabii ki bu durumda sorulması gereken bir sual var ki; o da bu konudaki tüm hakikatleri bilen ve yaşayan, toplantının iştirakçileri konumundaki şirketin orta seviyedeki yöneticileri ağzını hiç açmaz ve yapılan belirlemeye itiraz etmez ve doğruyu anlatmazlar mı? Cevap tek kelimeliktir. Etmez veya edemez. Ederlerse sonuçta ne olacağını bilirler ve bu nedenle açmazlar ağızlarını.

Bizler bu işlerin yalnız bizim ülkemizde ve bizim kuruluşlarımızda bu şekilde yürüdüğünü zannediyor ve bileniyoruz.  Amerikalı Politikacı Henry Chapman’ nın bu tür toplantılarla ilgili söyledikleri mutlak kendi ülkesinin hakikatlerini yansıtıyor.

“Birçok değişik komitede çalışmanın verdiği tecrübeye dayanarak şöyle bir kural listesi hazırladım. Hiçbir toplantıya zamanında gelmeyiniz, aksi takdirde herkes size bu işe yeni başlamış biri olduğunuz gözü ile bakacaktır. Toplantının yarısı geçmeden hiç konuşmayınız. Bu sizin bilge olduğunuzu gösterecektir. Mümkün olduğu kadar arka planda belirsiz kalınız, daha az tepki çekeceğinize emin olabilirsiniz. Bir şeye karar veremediğiniz zaman, bir komite kurulmasını öneriniz. Biraz sonra bu komitenin çalışmalarının ertelenmesi önerisi de sizden gelmelidir. Bu öneri herkesin teklifinizi benimsemesine ve genelin sizi tutmasına neden olacaktır. Çünkü bu zaten herkesin beklediği şeydir.

Görülüyor ki, Amerika’da da durum farklı değil. İstisnalar dışında Avrupa dada durum benzeridir herhalde. Nitekim Fransızlarda iş yeri toplantılarının çok uzun sürmesinden şikâyetçilermiş. İranlıların da toplantılarında ise hiçbir sonuç çıkmaz, toplantı ve konu ertesi gün sabaha ertelenirmiş. Bu arada bir gün önce alınan kararın ise ertesi gün konu özetlenip tekrar gözden geçirilirken bozulduğunu THY yaşanmışlarından biliyorum. Özetle her gün aynı konu görüşmeye sıfırdan başlanır.

Ben ülkemizde elli sene önce de durumun farklı olmadığını anımsıyorum. Orta büyüklükteki bir şirketin yöneticisi kuruluşunda bu tür toplantılar yapmanın bir işe yaramadığını ve sonuç alınamadığını söyler dururdu. Yine de genel istek üzerine çok ender de olsa tüm yöneticiler bir araya geliyorlardı. Nedense insanlar toplantı yapmaya aşırı düşkünlerdi. Aslında bu tür toplantılara o rahmetli “ Nafile toplantıları “ derdi.

Çok şeyi becerdik, şirketlerimiz büyüdü ve gelişti. Önce hepsini bir araya topladık şirketler grubu olarak isimlendirdik. Sonra topluluğu Holding diye isimlendirmek daha saygın geldi.  Bazıları uluslar arası oldu. Türkçe yetmedi. İngilizce isimler, sloganlar uydurduk kendimize. Global olduk anlayacağınız. İlerledik ilerlemeye de şu toplantı düzenini kurmayı bir türlü beceremedik. Ne on kişilik şirkette, ne de on bin çalışanı olanda. Nafile uğraşıyoruz halen.

Evet, Yapacağımız ilk geniş katılımlı toplantıdaki konumuz 2016 yılındaki maaş artımları. Tabii ki bu toplantıdan karar çıkmayacaktır. Katılımcı adedini azaltıp bir iki görüşme yine yapılacaktır hali ile. Toplantılar sürerken, bir de bakarsanız ki, İnsan Kaynakları bu hesabı yapmış ve bitirmiştir. Spor yapmanın sağlığa bir zararı yok tabii ki. Biz devam edelim. Toplanalım. Konuşalım. Hepimiz artım oranını İlan edilince halen süregelen bilmem kaçıncı toplantıda konuyu tartışırken öğreniriz.

Ocak ayı geldi, maaş zammı ufukta. Bir toplantı yapıp görüşelim bu konuyu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

meraklı ~ 8 yıl önce
2016 yılında vaad edilen zamlar gelirmi acaba cidden gelirsede havacılık işi ile uğraşan en çalışkan grup yani yer hizmetleri faydalanırmı.. faydalandı diyelim illaki faydalanacak ama merak ettiğm konunun biriside bu taşoren yer hizmetleri için ne kadar önemli yer hizmetleri veren şirket çalışanlarına böyle bir imkan sunulurmu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
Ambulans helikoptercilere yine maaş yok. Kimsenin alacağı yok diye yalan söyleyip bakanlıktan hakedisi aldılar başka yerlere harcadılar pilotlara doktorlara yine kuruş vermedi thk. Ortada devlet yok sen ne yapıyorsun diyen yok. 3.4aya kalmaz ambulans işi patlar bunların borçlarını ödemekte sağlık bakanlığına kalır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş ~ 8 yıl önce
Çetin Bey, Airkule'de yayınlandığı gibi Hava-İş yönetimi, THY Yönetimine sitemde bulunan bir basın bildirisi yayınladı. Güya çalışanlar lehine yaptıkları talepler yerine getirilmediğinden ve mevcut hakların kullanımıyla ilgili mağduriyet olduğunda araları bozulmuş vs..YK eski başkanı Topçu, sendika başkanı Ali Kemal'in nikah şahitliğini yapacak, Ali Kemal de Topçu'nun kızının nikahına yetişmek için Antalya Şube'deki sendikal toplantıyı yarım bırakıp gidecek, 1 ay içinde hem Temel Kotil hem de İlker Aycı ilk defa sendikayı ziyaret edecek ve biz saf, salak havacılık emekçileri yukarıdaki habere inanacağız, öyle mi?! Hadi oradan! Kucak kucağa oturup iş TİS'e gelince mi aranız bozuldu? Algı yönetimi yaratıp bakın bizim aramız sizin haklarınızı korumak adına bozuldu, o yüzden bu şartlarda ne koparsak veya muhafaza etsek kardır mantığını şimdiden bizlere kabul ettirmeye çalışıyorlar ama yemezler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP UÇUŞ ~ 8 yıl önce
YEMEZLER DİYORSUNUZ AMA BİLDİĞİM KADARI İLE BUNU YEDİĞİNİZDEN ÖTE HAYLİ ZAMAN GEÇTİ. O ZAMAN DÜŞÜNECEKTİNİZ.YANLIŞ MIYIM?
ucus ~ 8 yıl önce
Airport haber'in haberlerine baktim ancak goremedim , Hava is'in bahsedilen basin bildirisi airport haber'de yayinlanmadi, oyle degil mi ? Acaba niye ? Airkule gibi mevcut sendikaya durusu belli bir site bu bildiriyi yayinliyor ama airport haber yayinlamiyor, ilginc!
CVP UÇUŞ ~ 8 yıl önce
EMİN OLUN FARKINDA DEĞİLİM. DOĞRU OLABİLİR. ACABA ( SEHVEN DE OLABİLİR ) BİZE GÖNDERMEDİLER Mİ? SORUP SİZE DÖNECEĞİM.
HBM.... ~ 8 yıl önce
....( ? ) bU kadro ne ki. Hiç duymadık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HBM ~ 8 yıl önce
BU KADROYA ATANMAK İÇİN PATRONA ÇOK ÇOK YAKIN OLUP KENDİ MEVCUDİYETİNİN SAĞLAMLIĞININ BİLİNCİNDE OLMANIZ GEREKİR. PATRONUN SİZE DOĞRU YANLIŞ HER DEDİĞİNİ YAPACAĞINIZ ANLAMINDA GÜVENMESİ GEREKİR. O GÜNE KADAR UNVAN KONUNUZLA İLGİLİ OLARAK VERDİĞİNİZ TÜM HİZMETLERDEN MUTLU OLMASI ŞART OLUP DİĞER KONULARDA DA KENDİSİNE AYNI HİZMETİ VERECEĞİNİZDEN EMİN OLMASI GEREKİR. ALLAH BİR ÖNCE PATRONUN MENFAATİ DEMEYİ USUL ETMİŞ OLMANIZ GEREKİR.SIRALAMAYA KALKSAM 10.000 VURUŞ YETMEZ. VE DE ( H B M ) HER B. . . MAYDANOZ KADROSUDUR. ANLAYIN ANLAMAYIN TUM ŞİRKET SİZDEN SORULACAKTIR.
Zamla ilgisi yok ama ~ 8 yıl önce
Bende thyde çalışırken maaşım zamanında yattı her zaman körfez krizinde 11eylül zamanında %10kesildi sonra geri verildi.Toplantı konusuda enteresandır ne zaman bir yönetici arasak toplantıdaydı thyde bence toplantılar mesai saatleri dışında tutulsun toplantıya giriş çıkışta puantaj tutulsun o zaman çabuk yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZAMLA İLGİ.. ~ 8 yıl önce
BAHSETTİĞİNİZ % 10'LAR HEPİMİZİN KABULÜ İLE KESİLDİ. HEPİMİZ AYRI AYRI KAĞIT İMZALAMIŞTIK.TOPLANTI KONUSUNDA HALEN BÖYLE DEVAM EDEN ŞİRKETLER VAR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
toplumsal yara ~ 8 yıl önce
Aah ah desmeyin yaramizi.zammından geçtik thk gökçen aylardır maaş vermiyor surundurerek veriyor.açıklama yapma veya maaş şu gün verilecek demek zahmetine bile katlanmiyorlar.canları ne zaman ne kadar vermek isterse sukredip duacı oluyoruz.sizde yine iyiymiş sukredin.beterin beteri var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TOPLUMSAL YARA ~ 8 yıl önce
EVET ŞÜKRETMELİYİZ. BENİM ÇALIŞTIĞIM ŞİRKETLERDE ( ÇELEBİ, THY,HAVAŞ ) MAAŞIN BİR GÜN SEKTİĞİNİ GÖRMEDİM. SAĞ OLSUNLAR ÖDEMELER KONUSUNDA İNANILMAZ HASSASTILAR.
hele bir anlat. ~ 8 yıl önce
çetin bey, geçenlerde size aynı suali gönderdik. yayınlamadınız. bu gün ki çalışanlar eski yönetime dokununca şimdiklerle kıyaslanamayacaklarını yazıyorsunuz. Siz hele olan gücünüzle karşı çıktığınız qualiflayer'ı, yönetimin uğraştığınıza a Grubu ruhsat alımındaki tutumlarını ve hatta bölgesel havayolunu anlatında bir görelim ve kıyaslanıp kıyaslanamayacaklarına biz karar verelim.o zamanlardaki durumunuzu hatırlatmak için o zamanlarda yazdığınız yazıları mı size gönderelim..Bundan hep kaçtınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HELE BİR ANLAT ~ 8 yıl önce
BU ( YORUM DEMİYORUM ) MESAJIN KONUSUNUN YAZIMIZLA NE İLGİSİ VAR ANLAYAMADIM. YİNE DE YARIN SİZİ CEVAPLAYACAĞIM.
CVP2 HELE BİR.. ~ 8 yıl önce
1)Bundan önce gönderdiğiniz not sistemde kayıtlı değil. Dolayısı ile yayınlamadınız sözünüz doğru değil. 2) Benim THY yaşamımda kaçındığım,saklamak istediğim hiçbir şey yok. Kovulduğumu hiç gocunmadan hatta iftihar ederek her zaman söyledim.3 ) Yaşanmışlar ne olursa olsun geride kaldı. Hoşuma gitmeyen şeylere geri dönüp onları tekrar yaşamak istemem.4) Bu yönetim aldıkları talimatı uygulayıp, sizden bizden ayırımı ile birçok kişinin canını yaktı ve kişisel kanaatim insanlara ve ailelerine zarar verdi, evlerinin dengesini bozdu. Eski yönetim de bir talimat aldı ve uyguladı. Öyle veya böyle topluluğa değil yalnız bana zarar verdi. Bu bile aradaki farkı göstermiyor mu? Yoksa Çetin iyidir, yaptıkları da yanlış değil, o kalsın biz gidelim mi demeleri gerekirdi? Geçmişle yaşamak doğru değil.
Tgs çalışanı ~ 8 yıl önce
Biz senelerdir ne zam alacağımızı bilmeden çalışıyoruz. Şirketimiz o kadar büyük ki zammımızı şubat ayında maaş alırken öğreniyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ÇALIŞANI ~ 8 yıl önce
DEMEK Kİ, ŞİRKETLER BÜYÜDÜKÇE ÇALIŞANLARLA İLETİŞİM / ÇALIŞANLARI BİLGİLENDİRME VB.. HUSUSLAR AKSIYOR ÖYLE Mİ?
Tgs ci ~ 8 yıl önce
Misal tgs

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hatırlıyorum. ~ 8 yıl önce
ben ayrıldım.Allaha şükür.yazınızdaki konuyu hatırlıyorum.Bizim müdürlere bu konudaki fikirleri bile sorulmazdı.İnsancıklar biz memurlara karşı hep boynu eğik kalırdı. Bu nasıl yöneticilik dedikleri hep aklımda.Çok ince konulara değinmişsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HATIRLIYORUM. ~ 8 yıl önce
HER NE İSE. KİMSEDEN SES ÇIKMIYOR. HİÇ OLMAZ İSE SİZ HATIRLADINIZ. KISMEN DE OLSA BERAAT ETTİM SAYILIR. TEŞEKKÜRLER.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000