26 Ekim 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Tech nickli arkadasim hakli.kaptan malesef bilgi kisirligi cekmis.B,C,D kategori arizalar bir defaya mahsuz ve SHGM'ye 24 saat icerisinde bildirilmek kaydi ile kendi suresi kadar uzatilabilir.ONE TIME AUTHORIZATION yetkisi denir buna.Yani bu ariza bu islemden sonra 3 degil 6.gun sonunda ucagi ground eder.Kaptan ben bunu kabul etmiyorum diyemez.Derse kendi amirlerine hesabini vermek durumundadir.GPWS arizasi ucagi dusurmez,kaptanin bu ariza karsisindaki tepkisi ucagi dusurur.
  • ŞİMDİ BEN KOSKOCA BİR ŞİRKETİN TEK MÜD GİBİ DÜŞÜNÜP NEDEN MUHATTAP OLAYIM DİYE KENDİ KENDİNE YORUMLAR YAPANLARA YAZIYORUM..HAKİKATEN BEN YAPMADIM DİYEBİLECEK BİR TEK MÜD VEYA PERSONELİ VAR İSE .....BEN SANAYİDEN PARÇA YAPTIRMADIM DİYEN VAR İSE LÜTFEN YASSIN BENDE GEREKLİ CEVABI VEREYİM..İŞTE HAVACILIK BİZDE ÇOK SIKIŞIK BİR MESLEK GURUBU OLMUŞTUR.TEK DÜŞÜNCE UÇAK UÇAÇAK O KADAR
  • HANGİ ŞİRKETTESİN BİMEM ANCAK KİM VE HANGİ ŞİRKET BEN YAPMADIM DİYORSA BEN VARIM ..SADECE UÇUŞ DEFTERİ BENİM İŞİMİ YAPMAYA YETERLİDİR..BU MESLEKTE 35 YIL AKTİF OLARAK GÖREV YAPIYORUM..SHGM DE DAHİL BE ARKADAŞ YAPMAYIN ..ONLAR BU İŞLERİN İNCE TARAFLARINI BİLEMEZ BU İTHAM DEĞİL GERÇEKTİR..İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN ARKASINDA KALAN GİZLİ KALMIŞ BİR ÇOK OLAY AÇIKLANAMIYOR...BANA CEVAP YAZACAĞINA İŞİNİ İYİ ÖĞRENMEN LAZIM..
  • Çok ağır bir itham ve havacılıkta böyle bir şey olamaz. Evcrakta sahtecilik yapılması düşünülemez bile. Eğer yapılsaydı zaten SHGM anında yakalar ve de cezasını verirdi.
  • ANTALYA H .ALANINDA UÇAKLARIN KUYRUKLARI SÜRTER VE HANGİ ŞİRKETSE KENDİNİ BİLİR...UÇAĞI UÇUŞA VERİR ..İST VEYA BAKIM YAPACAĞI YERE KADAR..VE GEÇMİŞTE DEDİKKİ UÇUŞ DEFTERİNİZİ VERİN AIRPORT HABER YAYINLASIN ANCAK BUNU YAPAMADILAR..ÇÜNKÜ UYGUN OLMAYAN BİR ...MEL...UYGULAMASI YAPTILAR..HALEP ORADA İSE ARŞIN BURADA NEBİLİYORSANIZ ZAMAN İÇİNDE BENDEN ÖĞRENMİŞSİNİZDİR..
  • NORMAL PROSÜDÜR ....MEL ...ADAM GİBİ KULLANMAKTIR..EĞER MÜSADE ETSİN LER ..HANGİ ŞİRKET ÖNEMLİ DEĞİL THY DAHİL OLMAK ÜZERE UÇUŞ DEFTERLERİNİ İNCELEMEM YETERLİDİR..KİMSE İLE YÜZ YÜZE GELMEYE GEREK YOK ..HER ŞEY DEFTERDEN ÇIKAR..ARIZA ..UZATMA...PARÇA ....ZAMAN . HEPSİ YETERKİ İMKAN VERİLSİN...
  • Mel başlığı ile yazılan yoruma tamamen katılıyorum. Yapılan işlem tamamen kurallara uygundur. Hatta şirket prosedurlerinde yazıyor vebu prosedür de SHGM tarafından onaylandı ise bir şirket CAT B ve CAT C MEL ıtem' ları kendisi bir sefere mahsus uzatabilir. Konu ile ilgili SHGM' ye sadece bilgi verir. Şirketin elinde olmayan nedenlerle arıza giderilemez ise (parça bulunamaması gibi) ikinci bir uzatma bu kez SHGM den izin alınarak mümkündür. Ayrıca kimden geldiğini bilmediğiniz ve belge olmadığını kendinizinde belirttiği bir mail i yayınlamanızın amacı nedir anlayamadım. Bir diğer konuda uçakların teknik defterlerine arıza yazma yetkisi sadece kaptanlara ve uçakta yetkili uçak teknisyenine aittir. Yani size mail atan pilot ise kaptandır.
  • BU YAZDIKLARIMDAN ALGIDA BULUNSUN..BU...... M.E.L ....DENİLEN DÖKÜMANIN ÇIKIŞ NEDENİ TÜM ŞİRKETLERİN UÇAKLARININ DIŞ MEYDANLARDA MEYDANA GELEN SORUNLARINI ANA ÜSSE YANİ KENDİ BAKIM MERKEZLERİNE GERİ DÖNMESİ AMACI İLE HAZIRLANMIŞTIR.ANCAK DEDİĞİM GİBİ BU İŞLEMLERİ ZAMAN İÇİNDE SU KURNAZI HAVACILAR KENDİ LEHLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İLE BU GÜNLERDE İŞLERİ YOZLŞAŞTIRDILR..VE HER ŞEKİLDE UZATMA YAPIYORLAR...KİMSE TAKİP EDEMİYOR..ÇÜNKÜ OLAY SADECE EVRAK İLE ALAKALI SAHTEKARLIK YAPILIYOR..ŞİMDİ HAYIRLI UÇUŞLAR
  • Son Programınızı izledim , Daha öncekini programınızıda izledim Feyzi Kaptanla olan Worldfocus meselesi ile iligili program.Şu uçak parçaları ile ilgili konuda Kaptan tamamen haksızdı worlfocus kazasında,Fakat bu SHGM nin işten çıkartma konusunda bu kaptan haklı olabilir. kimse bana SHGM bu adamı işten çıkar, işe alma dedi demez burdada objektif olalım, Kendi ismini mailde belirtmemesinin sebebide bikez öne çıktı başına neler geldi korkmuş demekki adamcağız.
  • Anladıgım kadarıyla ilgili arıza MEL'e göre kategori B dir. Yani 3 gün bu sistem arızasıyla uculabilir. Bu süre sonunda ilgili arıza giderilemezse ilgili Sivil Havacılık Otoritesinden izin almak kaydıyla 'ONE TIME EXTENTION' yani bir defaya mahsus belirtilen süre kadar uzatım alınabilir. Bahsi geçen yazı bu olsa gerek. Bu tamamen Uluslararası Sivil Havacılık Kurallarına uygundur. Daha detaylı bilgiyi UTED veya SEFA Bey den alabilirsiniz.

NASIL PİLOTSUN UTAN HALİNDEN

Değerli Okurlar,

Her cuma akşamı benimle birlikte Sefa İnan, Murat Herdem ve Oktay Erdağı'nın hazırlayıp sunduğu Fikir Fırtınası Programı hararetli tartışmalara neden oluyor. Havacılık sektörüne önemli katkıda bulunduğunu düşündüğüm bu programın geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan bölümüne Best Havayolları'nda çalıştığı sırada işten atılan Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak'ın işten çıkartılma konusu damgasını vurdu.

Fevzi Kaptan'ın iddiasına göre işten çıkartılmasını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü istemişti. Programı izleyenler Fevzi Altunbulak Kaptanın nasıl bir ruh hali içinde olduğunu anlamıştır. Kendisine söz hakkı vermediğimizi iddia eden kaptan, telefonla bağlanarak bu haksız eleştirisinin altında kalmış oldu.

İşin enteresan yanı Fevzi Altunbulak'ın söylemlerinin aynısı bana gelen bir mailde yazıyordu. Mail Cihad Tan adında birinden geliyor. Cihad Tan isimli kişi ilk mailinin ardından bir mail daha patlatıyor. Maili uzantısına da "Yandaş değilsen Yayınlarsın bu metniiiii....Sana Attığım zaman ve saati kayıt ediyorum ve Çıktısını alıp saklıyacağımmm...Kim olduğum sorun değil ama Kaptan değilim ....Sayın Gıdık" ifadesini eklemeyi unutmuyor. Soyadımı ya bilerek yada cahilliğinden yanlış yazıyor.
Bana gelen mail bir dosyadan ibaret ve Fevzi Kaptan'ın adı yazıyor bu dosyanın altında. Şimdi o maili virgülüne noktasına dokunmadan yayınlıyorum ve ardından gelişen mail trafiğini yansıtmak istiyorum sizlere. Okuyun nasıl insanlarla uğraştığımız anlayın lütfen.

"SHGM BEST HAVAYOLLARINI NASIL DENETLENDİ?

Havayolu şirketleri 2920 sayılı kanun gereği çıkarılan SHY-6A Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’nin 40,41,42,43. maddeleri hükümlerine göre denetlenir.
Isparta kazasından sonra hazırlanan Kaza İnceleme Raporundan anlaşıldığına göre World Focus Hava Yolları’nın gerektiği gibi denetlenmediği, kaza geçiren uçağın uzun süre uçuşa engel arızalarla uçtuğu, arızaların uçağın defterine dahi yazılmadığı ortaya çıkmıştır.

Hâlihazırda aynı ihmaller zincirini maalesef Best Havayollarında yaşamaktayız. SHGM nin bu sorumsuzluğuna ve aynı görevi ihmal suçunu defalarca tekrarlamasına kim dur diyecek?.  SHGM yi denetleyecek bir sistemimiz mevcut değil. SHGM nin bu dokunulmazlığı denetim ihmallerine, bu ihmaller de uçak kazalarına sebep olmaktadır.SHGM’NİN  mercek altına alınması UÇUŞ EMNİYETİ bakımından büyük önem arz etmektedir.

SHGM nin havayolu şirketlerini nasıl denetlediğine, bu denetimin yeterli olup olmadığına örnek olması bakımından bizzat yaşamış ve yaşamakta olduğum olayı açıklamak istiyorum. UÇAK KAZASI için potansiyel ve ciddi bir tehdit oluşturuyor olması sebebiyle acilen sizlere arz etme ihtiyaç duymuş bulunmaktayım. Çünkü SHGM hakkındaki tüm şikâyetler nereye yapılırsa yapılsın yine kendilerine gidiyor. Hiçbir işlem yapılmıyor.

1-Bu Yıl Mayıs ayında İRAN da Best Havayolları ile uçuş yaptığım sırada; uçağın GPWS computeri (arazi uyarı cihazı) arıza yaptı.İran’da yedek computer olmadığı için arıza giderilemedi.Arızayı uçağın defterine bizzat ben yazdım.Uçağın kitabı MEL (Minimum Equipment List) uçağın bu arıza ile en fazla 3 gün uçurulmasına izin vermektedir. Üç günden sonra uçağın uçurulması yasaktır.Ancak ciddi bir şirket asla bu arıza ile uçağını uçurmaz.Hele de İran gibi dağlık bir bölgede hiç uçurmaz.

- Arıza benim tarafımdan 24.05.2009 günü yazıldı.

- Şirketin bakım ve uçuş işletme yetkilileri aynı gün benim tarafımdan ikaz edildi.

- 25.05.2009 günü gerekli computerin MNG Teknik’te olduğu tespit edildi.Bu computerin TC-MUN tescil işaretli MD Uçağından alındığı faaliyet testinin aynı gün yapıldığı coputer ile birlikte gelen evrakta yazmaktaydı.

- BEST Havayolları yetkilileri parasını vermediği  için computer aynı gün alınamadı.

- 27.05.2009 günü tarafımdan şirket yetkilileri tekrar uyarıldı. Üç günün sonunda uçağı Ground edeceğimizi asla uçurmayacağımızı söyledim.

- Biz arızalı computer yerine faal computer beklerken 27.05.2009 günü şirket yetkililerinin SHGM den uçağın arızalı olarak uçurulabilmesine dair izin yazısı geldi. Maalesef kızıp sinirlenerek 3 gün daha bu arızayla uçmak zorunda kaldık.

- 7. günde uçak tarafımızdan Ground edildi. Şirket mecburen MNG Teknik’den parasını ödeyip computeri alıp İran’a gönderdi.

Arızalı computer WORLD FOCUS Uçağının Isparta’da düşmesine sebep olan GPWS (Arazi Uyarı Cihazı ) idi.

SORU: SHGM bu durumu bile bile İran gibi dağlık bir bölgede  uçağın, bu tehlikeli arıza ile üç gün daha fazla uçabilmesi için neden izin verdi?. Neden şirkete“ uçağını arızalı olarak uçurmak için izin isteyeceğine ver parasını al computeri. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu“ demedi.

Allah korusun bir kaza olsaydı. SHGM yine her zamanki gibi suçu biz pilotlara yükleyecek, suçlu pilot, arızalı uçakla uçmasaydı diyecekti.

2- Halen BEST Havayollarının uçakları arızalı. Parasızlıktan uçakların bakımını yaptıramıyorlar. Şirketin üç uçağı da yerde, uçmuyor.

- Şirket 6 aydan beri personeline ücret ödeyemiyor. Benim maaşlarımı ve tazminatımı, hatta peşinen ödenmesi gereken yurtdışı harcırahlarımı dahi ödemediler.

- Tüm uçuş personeli maaşları ödenmediği için uçuşa gitmiyor. İçeride alacakları olduğu için parası olan birileri belki şirketi satın alırda alın terimizin karşılığını alırız diye bekliyorlar.

- Şirket  bakım, yakıt, DHMİ, EUROCONTROL SSK ve VERGİ de dahil hiçbir yere bir tek kuruş ödeyemiyor.Bu durumda SHGM bu şirketi denetliyor ve mali denetimden geçtiğini söylüyor.Böle bir şirketin SHY-6A Yönetmeliğinin 40,41,42,43, Maddeleri hükümlerinden hiçbirini yerine getirmediği halde, hiçbir işlem yapılmıyor.İnşallah olmaz, ama bir kaza olursa bunun sorumlusu kim olacak? Bu sorumsuzluğa ACİLEN müdahale edilmelidir. Helikopter kazasından önce de arama kurtarma konusundaki zafiyetimize dikkat çekerek, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve sayın Başbakanımıza birer mektup göndermiştim.Ancak hiç kimse dikkate almamıştı. 25.10.2009

Gereği ve bilgi için tüm Milletime Arz ederim.

Feyzi ALTUNBULAK "


Mailin sahibine sesleniyorum, işte yayınladım. Umarım mutlu olmuşundur.

Sevgili okurlar bu mail Fevzi Kaptanın ifadelerini yansıtıyor değil mi? Bana bu maili atan kişiye karşı mail atarak "Siz Fevzi Kaptansınız, korkaksınız ve kendi isminizle atamadınız ama gönderdiğiniz mailin altında Fevzi Altunbulak yazıyor. Neden kendinizi saklıyorsunuz, sizi deşifre edeceğim" şeklinde bir mail atıyorum. Cihad Tan rumuzlu bu kişi hemen karşı mail atarak Fevzi Kaptan olmadığını iddia ediyor, hatta kaptan olmadığını söylüyor. Ama başka bir mailinde Fevzi Kaptanı yakından tanıdığını ifade ediyor ve pilot olduğunu söylüyor.

Böyle dengesizlikler ortamında sizlere hizmet etmeye çalışıyoruz değerli okurlar. Cihad Tan isimli şahıs bu sefer www.ucuyorum.com sitesinden aldığını söylüyor bu yazıyı. Bu arada yazının bir belge olduğunu belirtiyor. Allah aşkına biri bir yere birşey yazdığında o bir belge midir?

Kanaatim o ki bana mail atan kişi Fevzi Altunbulak.  Çünkü mailine verdiğim cevaplardan sonra hemen panikledi. Fevzi Altunbulak değilse çıksın ortaya ve bendeki mail ip si ile kendi bilgisayarının ip'sini karşılaştırılarım. Bu mail Fevzi Altunbulak'a ait değilse tüm camia önünde kendisinden özür dilemeye hazırım. Ama adım kadar eminim ki bu kişi Fevzi Altunbulak. Maillerin sahibi erkek gibi ortaya çıkmadığı sürece benim fikrim değişmeyecek.

Kalın sağlıcakla...

NASIL PİLOTSUN UTAN HALİNDEN

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
Tech nickli arkadasim hakli.kaptan malesef bilgi kisirligi cekmis.B,C,D kategori arizalar bir defaya mahsuz ve SHGM'ye 24 saat icerisinde bildirilmek kaydi ile kendi suresi kadar uzatilabilir.ONE TIME AUTHORIZATION yetkisi denir buna.Yani bu ariza bu islemden sonra 3 degil 6.gun sonunda ucagi ground eder.Kaptan ben bunu kabul etmiyorum diyemez.Derse kendi amirlerine hesabini vermek durumundadir.GPWS arizasi ucagi dusurmez,kaptanin bu ariza karsisindaki tepkisi ucagi dusurur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ŞİMDİ BEN KOSKOCA BİR ŞİRKETİN TEK MÜD GİBİ DÜŞÜNÜP NEDEN MUHATTAP OLAYIM DİYE KENDİ KENDİNE YORUMLAR YAPANLARA YAZIYORUM..HAKİKATEN BEN YAPMADIM DİYEBİLECEK BİR TEK MÜD VEYA PERSONELİ VAR İSE .....BEN SANAYİDEN PARÇA YAPTIRMADIM DİYEN VAR İSE LÜTFEN YASSIN BENDE GEREKLİ CEVABI VEREYİM..İŞTE HAVACILIK BİZDE ÇOK SIKIŞIK BİR MESLEK GURUBU OLMUŞTUR.TEK DÜŞÜNCE UÇAK UÇAÇAK O KADAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HANGİ ŞİRKETTESİN BİMEM ANCAK KİM VE HANGİ ŞİRKET BEN YAPMADIM DİYORSA BEN VARIM ..SADECE UÇUŞ DEFTERİ BENİM İŞİMİ YAPMAYA YETERLİDİR..BU MESLEKTE 35 YIL AKTİF OLARAK GÖREV YAPIYORUM..SHGM DE DAHİL BE ARKADAŞ YAPMAYIN ..ONLAR BU İŞLERİN İNCE TARAFLARINI BİLEMEZ BU İTHAM DEĞİL GERÇEKTİR..İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN ARKASINDA KALAN GİZLİ KALMIŞ BİR ÇOK OLAY AÇIKLANAMIYOR...BANA CEVAP YAZACAĞINA İŞİNİ İYİ ÖĞRENMEN LAZIM..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çok ağır bir itham ve havacılıkta böyle bir şey olamaz. Evcrakta sahtecilik yapılması düşünülemez bile. Eğer yapılsaydı zaten SHGM anında yakalar ve de cezasını verirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ANTALYA H .ALANINDA UÇAKLARIN KUYRUKLARI SÜRTER VE HANGİ ŞİRKETSE KENDİNİ BİLİR...UÇAĞI UÇUŞA VERİR ..İST VEYA BAKIM YAPACAĞI YERE KADAR..VE GEÇMİŞTE DEDİKKİ UÇUŞ DEFTERİNİZİ VERİN AIRPORT HABER YAYINLASIN ANCAK BUNU YAPAMADILAR..ÇÜNKÜ UYGUN OLMAYAN BİR ...MEL...UYGULAMASI YAPTILAR..HALEP ORADA İSE ARŞIN BURADA NEBİLİYORSANIZ ZAMAN İÇİNDE BENDEN ÖĞRENMİŞSİNİZDİR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
NORMAL PROSÜDÜR ....MEL ...ADAM GİBİ KULLANMAKTIR..EĞER MÜSADE ETSİN LER ..HANGİ ŞİRKET ÖNEMLİ DEĞİL THY DAHİL OLMAK ÜZERE UÇUŞ DEFTERLERİNİ İNCELEMEM YETERLİDİR..KİMSE İLE YÜZ YÜZE GELMEYE GEREK YOK ..HER ŞEY DEFTERDEN ÇIKAR..ARIZA ..UZATMA...PARÇA ....ZAMAN . HEPSİ YETERKİ İMKAN VERİLSİN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mel başlığı ile yazılan yoruma tamamen katılıyorum. Yapılan işlem tamamen kurallara uygundur. Hatta şirket prosedurlerinde yazıyor vebu prosedür de SHGM tarafından onaylandı ise bir şirket CAT B ve CAT C MEL ıtem' ları kendisi bir sefere mahsus uzatabilir. Konu ile ilgili SHGM' ye sadece bilgi verir. Şirketin elinde olmayan nedenlerle arıza giderilemez ise (parça bulunamaması gibi) ikinci bir uzatma bu kez SHGM den izin alınarak mümkündür. Ayrıca kimden geldiğini bilmediğiniz ve belge olmadığını kendinizinde belirttiği bir mail i yayınlamanızın amacı nedir anlayamadım. Bir diğer konuda uçakların teknik defterlerine arıza yazma yetkisi sadece kaptanlara ve uçakta yetkili uçak teknisyenine aittir. Yani size mail atan pilot ise kaptandır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU YAZDIKLARIMDAN ALGIDA BULUNSUN..BU...... M.E.L ....DENİLEN DÖKÜMANIN ÇIKIŞ NEDENİ TÜM ŞİRKETLERİN UÇAKLARININ DIŞ MEYDANLARDA MEYDANA GELEN SORUNLARINI ANA ÜSSE YANİ KENDİ BAKIM MERKEZLERİNE GERİ DÖNMESİ AMACI İLE HAZIRLANMIŞTIR.ANCAK DEDİĞİM GİBİ BU İŞLEMLERİ ZAMAN İÇİNDE SU KURNAZI HAVACILAR KENDİ LEHLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İLE BU GÜNLERDE İŞLERİ YOZLŞAŞTIRDILR..VE HER ŞEKİLDE UZATMA YAPIYORLAR...KİMSE TAKİP EDEMİYOR..ÇÜNKÜ OLAY SADECE EVRAK İLE ALAKALI SAHTEKARLIK YAPILIYOR..ŞİMDİ HAYIRLI UÇUŞLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Son Programınızı izledim , Daha öncekini programınızıda izledim Feyzi Kaptanla olan Worldfocus meselesi ile iligili program.Şu uçak parçaları ile ilgili konuda Kaptan tamamen haksızdı worlfocus kazasında,Fakat bu SHGM nin işten çıkartma konusunda bu kaptan haklı olabilir. kimse bana SHGM bu adamı işten çıkar, işe alma dedi demez burdada objektif olalım, Kendi ismini mailde belirtmemesinin sebebide bikez öne çıktı başına neler geldi korkmuş demekki adamcağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anladıgım kadarıyla ilgili arıza MEL'e göre kategori B dir. Yani 3 gün bu sistem arızasıyla uculabilir. Bu süre sonunda ilgili arıza giderilemezse ilgili Sivil Havacılık Otoritesinden izin almak kaydıyla 'ONE TIME EXTENTION' yani bir defaya mahsus belirtilen süre kadar uzatım alınabilir. Bahsi geçen yazı bu olsa gerek. Bu tamamen Uluslararası Sivil Havacılık Kurallarına uygundur. Daha detaylı bilgiyi UTED veya SEFA Bey den alabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000