24 Nisan 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Yetkiyi kimden almış paşam?
  • kul hakkı ..... Bir İnsan Bir kediyi pıst deyip yanına çagırsa ve o çagırdıgı kediye birsey vermese boşa çagırmış olsa ALLAH katında o kedının cagıran kişiden alacagı vardırki mahserde hesabı sorulacaktır.Bu kadar basit bir seyden hesap sorulacagına göre varın gerısını siz düşünün....
  • EVET BİR SÖZ VAR " ALLAH YANINA BIRAKMAZ AMA YARINA BIRAKIR "
  • Bu tip şeyleri gördükçe havacılık yönetimi bölümüne hazırlanarak hata yaptığımı düşünüyorum ne olacak şimdi sevdiğiniz işi mi yapmayalım ?
  • Yaratmak istediğiniz farkındalık cidden çok önemli. Yazınızın her satırını minnetle okudum. Gerekli kişilerin artık bu bölümleri fark etmesi ümidiyle. Teşekkürler yazınız için.
  • İşi ehline verİniz kavramının hiç uygulanmadığı bir yer burası. Kula kulluk etmek zihniyetinin hakim olduğu bir yerde adalet kavramını sorgulamak çok zor. Hak hukuk kul hakkı falan yöneticilerin bilmediği kelimeler bunlar. Hakkı yenen kardeşlerim DARDA KALDIM DİYE UMUTSUZ OLMA YOK İKEN DÜNYAYI VAR EDEN VARDIR.
  • İşi ehline verİniz kavramının hiç uygulanmadığı bir yer burası. Kula kulluk etmek zihniyetinin hakim olduğu bir yerde adalet kavramını sorgulamak çok zor. Hak hukuk kul hakkı falan yöneticilerin bilmediği kelimeler bunlar. Hakkı yenen kardeşlerim DARDA KALDIM DİYE UMUTSUZ OLMA YOK İKEN DÜNYAYI VAR EDEN VARDIR.
  • Devlet kadrolarinda sağlik calisanlari hastane icerisinde çalistiklari ağir ünitelerden yer degistirerek işleri olmayan bölumlere gecerek sekreterlik egitim hemsireligi vb hafif pozisyonlara gecmekte hemsire kadrosunu isgal ettigi icin yeni atama yapilmamaktadr cunku kadroda gozukuyor ünitelerse eksik kisi ile hizmet yurutuluyor.Devlette sadefe senede 70 40 60 gibi rakkamlar kpss ile alinmakta binlercesi alinamadan acikta kaliniyor.Dusununku devlet fizik tedavi kliniklerinde hastane icerisinde hafif oldugu icin hemsireler i bolume gecip asil isi fizik tedavi okuyan bilenler atanamamakta ve hemsire ihtiyaci olan diger bolumler yetrsizlikten hizmet verememwkte.tam bir ucube sistem.
  • ALLAH'tan başka fetva makamı mı var? Din adına kuralları SADECE ALLAH belirler.
  • Gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasındaki fark, insanına değer vermesi, doğru ve gerçek eğitime önem vermesi,eşitliği,adaleti sağlaması ve hak yememesi. O yüzden zenginler,ileriler. Bunları yapmak için, yönetenlerine 1 milyar dolarlık uçak ve makam arabası alabilecek durumda olan bir ülke olarak çok zengin olmak gerekmiyor ama nedense ülkemizde bu kavramlar hala olması gerektiği gibi değil maalesef. Üstelik bu kavramlar müslüman olduğunu iddia eden bir ülke ve toplumda bu halde.15 yıldır da bizi sözüm ona dindar bir iktidar yönetiyor ama haksızlık,adaletsizlik,kanunsuzluk,denetimsizlik,sömürü,hırsızlık,yolsuzluk had safhada yetmiyor yoğurda margarin katıyoruz,peynire kireç,tartıda hile yapıyoruz,taksiye binsek kazıklanıyoruz vs her türlü dümen bizde. Ülkemizde kul hakkı yeme,adaletsizlik,eşitsizlik,sömürü,insanları çıkar için kutsal şeylerle kandırma bitmediği müddetçe yüce Allah bize ne huzur ne bereket ne mutluluk verir, nitekim vermiyor da ama hala akıllanmıyoruz ne acı ki!

Müftülüğe Gidip Fetva Verme Yetkisi Olan Bir Din Adamına Sordum

26 Eylül 2016 günü Airporthaber yazıma şöyle başlamıştım. “Ali Kıdık beyin geçtiğimiz hafta kaleme aldığı “ Hayalleri kararan Çocuklar “ başlıklı yazısı bana Türk Hava Yollarındayken niyetlendiğimiz bir konuyu anımsattı. Müsaadeleri ile aynı konuya başka bir açıdan değinmek istedim. Bu arada zaten senin yazılarını Ali Bey yazıyor diyenlere de aleyhimde bir yorum daha yazma imkânı sunuyorum.”

 

Ali bey 17 Nisan 2017 yine aynı konuyu yazmıştı geçen hafta. “THY ONLARA SIRT ÇEVİREMEZ “ başlığı ile yazdığı çok doğru ve yerinde bir tespitle aynı konuya değinmişler. Konu açısından Ali bey’in ( doğrularını ) takip eder duruma düşmek benim için sorun değil.  Doğruyu takip etmenin sağlığa bir zararı yok. Tabii müsaadeleri ile. 

 

Ben de Eylül 2016 tarihli yazımın sonunda demiştim ki “ Sivil Havacılığa gönül vermiş bir gencin başka bir konuda çalışması ve de verimli olmasının hayli zor olacağını düşünüyorum. Önerilerimin uygulamaya aksetmesi yönetimsel açıdan mümkün olmayabilir. Ancak şurası mutlak ki bu konuda bir şeyler yapılması şarttır. Hem de süratle. Kim yaparsa yapsın, kim uğraşırsa uğraşsın, haddimi aşar ama bu konuda gözüm Sivil Havacılık Genel Müdürünü tutuyor. Bu karmaşada bu iş için  vakit ayırabilirseler tabii.” Ben beyefendiyi sistemin en düzgün insanlarının başına sıralamıştım. Ekşi beye değil ama kendime bir şey söylemem gerek Amma da safmışım.

 

Evet; geçtiğimiz hafta İstanbul ilçelerinin birinin müftülüğüne gittim Ve de fetva verme yetkisi olan bir din adamıyla görüştüm. Kendilerine aşağıdaki notu havi bir yazı ile sualimi yönelttim.

“ ……….. Yani paraya ve maddeye bağlı alacak-verecek ilişkilerinde vaki olan kul hakkı maddî; gıybet, iftira, dedi-kodu, yalancı şahitlik GİBİ manevî “tahkir ve hakaret”i konu alan kul hakkı manevîdir.  


 

BU GİBİ’NİN İÇİNE AŞAĞIDAKİ ANLATIMDA YER ALAN DURUM GİRER Mİ? Sivil Havacılık faaliyeti olan bir şirket var. Ve de bu şirket personel arama ilanı yayınladı. Bilindiği üzere Devletin Sivil Havacılığa insan yetiştiren SİVİL HAVACILIK OKULLARI var.   ( Yüksek okul- Fakülte) Gençler bu okullara sektörde çalışma hayatına atılmak amacı ile gidiyorlar ve 2 ila 4 senelik eğitim yapıyorlar. Bu ilanda 16 değişik fakültenin mezunlarının ( Sosyal, Beşeri İlimler ve Uygulamalı Bilimler fakülteleri dâhil )  iş için müracaat edebilecekleri yazılı.  Tabii ki sonuç imtihan veya mülakatla belirlenecek.  Ancak listelenen bu şirketlerin içinde Sivil Havacılık Yüksek Okulları mezunlarının iş için bu şirkete müracaat edebilecekleri belirtilmiyor. Kanaatimce; Sivil Havacılık camiasına girebilmek amacı ailelerinin maddi fedakârlıkları ile senelerce eğitim gören bu gençlerin eğitimlerine bu şirket tarafından saygı gösterilmemesini bu kulların maddi ve manevi haklarına tecavüz olarak yorumluyorum. Düşüncem sizce doğru mu? 

 

Aldığım cevap düşüncemin bire bir doğru olduğunu gösterdi. Evet; verilen ilana Sivil Havacılık Yüksek Okullarının konulmaması orada eğitim gören / mezun olmuş olup iş arayan gençlerin / kulların maddi ve manevi haklarına tecavüz niteliğinde kabul edilmesi doğrudur. Ve de konuşmada verilen örnekler bu doğruluğu teyit eder mahiyetteydi.

 

Malum Eski Genel Müdür Temel Kotil, şirketten ayrılırken çalışanlara “ hakkınızı helal edin demişti. Kim etti, kim etmedi bilemem ama bu günkü yöneticiler kimden helallik isteyecekler, bunu düşündükçe aklım karışıyorMuhakkak öbür tarafa kul hakkı dolu birkaç çuval ile gidecekler. ki bu çuvalları taşımanın ne denli zor olduğunu yük omuzlarına binince anlayacaklardır. Türk Hava Yollarında çalışanlar bir tarafa, şirketin kapısından girmemiş gençlerinde kul hakkı var sırtınızdaki çuvallarda. Çuvallar dolu olduktan sonra, onların kimin haklarının günahı ile dolu olduğu farketmez diyebilirler. Ha şirketten olmuş ha şirket dışından Ve de haklı olurlar. Amma nöbet değişikliği esnasında “ hakkınızı Helal edin” diye kime sesleneceklerini de şaşırırlar. Helallik almadan göçerlerseişte o zaman kötü.

 

Konuyu fazla uzatmadan bir iki küçük değişiklikle aynı yazımı tekrarlıyorum. Yazının aşağıdaki bölümü Eylül 2016 tarihinde yazılmış olup bazı bilgileri aldığım internet adresleri ve de işten atılma nedenimi havi paragraflar salt yazının kısaltılması amacı ile kaldırılmıştır. Dolayısı ile yazıda güncel olmayan bir bilgi varsa affola .Vurgulanmak istenilen konu yalnız Sivil Havacılık okullarında okuyan gençlerin durumu ve Türk Hava Yollarının tavrı.

 

SİVİL HAVACILIK OKULLARI: HAYALLERİ KARARAN ÇOCUKLAR 

 

ERZİNCAN ALİ CAVİT ÇELEBİOĞLU SİVİL HAVACILIK YÜKSEK OKULUUzun hikâyedir. Bir takım gelişmelerden sonra Çelebi Holding Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksek Okulunu 2010- 2011 ders yılında Erzincan’da açtı. Neden Erzincan diye bana sormayın. Hatta Çelebiye’ de sormasanız iyi olur. Şimdiki Başbakanımız malum Erzincanlıydı. O tarihlerde de Ulaştırma Bakanıydı. Okul 1541 öğrenci ve 28 derslik kapasiteli. Lisan eğitimi ve bilgisayar laboratuarı da mevcut olan ve o tarihte 77 eğitimcinin görev yaptığı pırıl pırıl bir kuruluş. Açılış töreninde görevli olarak bulunmuş ve iftihar etmiştim. Hiç unutmam Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı açılış töreninde yaptığı konuşmada Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksek Okulunu  “ İş Garantili Yüksek Okul Olarak lanse Etmişti. “ Okul ilk mezunlarını 2014-2015 ders yılında verdi. Mezuniyetten önce okuldan ilk mezun olacak öğrencilere Çelebi Hava Servisi tarafından iş teklifi yapıldığını bir internet sayfasında okumuştum. Oysaki ne Bakan Bey böyle bir talepte bulunmuş ne de yapılan sözleşmede böyle bir madde vardı. Böylece kamuoyuna Yönetim Kurulu Başkanınca verilen söz fazlası ile yerine getirildi diye düşündüm. Fazlası ile diyorum zira hafızam beni yanıltmıyorsa Başkanın sözü okul birincisi, ikincisi ve üçüncüsü olarak bitirenleri kapsıyordu. Basınımız konuşmayı habere dönüştürme sırasında bu ifadeyi hafiften çarpıtmıştı. Demek ki Çelebi Yönetimi de başarılı öğrencilere verdiği karşılıksız bursa ilaveten bu çok önemli desteği de sunmakta fayda gördü (Erzincan Üniversitesi SHYO ilk mezunlarını verdi) Mezunların kaçı Çelebinin bu iş teklifini kabul etti,  kaçı işe başladı ve şu anda kaçı Çelebi’ de çalışmaya devam ediyor bilemiyorum. Okulun ikinci dönem mezunlarına böyle bir teklif yine götürüldü mü? Bu konuda bilgi sahibi değilim. Rahmetli Ali Cavit Çelebioğlu’ nun adını taşıyan bu okuldan mezun olanlara onun tarafından kurulmuş olan şirkette ne maaş ödeniyor onu da bilmiyorum. Zira 2012 yılında ben şirketten ayrıldım. Bu kardeşlerimize mecburi hizmet mantığı ile ücretlendirme yapıldığını düşünmüyorum. Zira bu uygulama havalimanının eskilerinin yakından tanıdığı Ali Cavit beyi kabrinde rahatsız eder. Bilmediklerimi dikkate almazsanız ve de bu konularda her hangi bir terslik yoksa atılan adım çok güzeldi ve uygulayıcıları gönülden tebrik etmek gerek. Sivil Havacılığımızın böyle şık gençleri destekleyici uygulamalara ihtiyacı var.

 

Türkiye’mizdeki işsizlik rakamlarının boyutu hepimizce malum.15-  25 yaş aracı gençlerimizin bu konudaki sorunu daha üst seviyede. Bu ve diğer Sivil Havacılık Yüksek okullarında eğitim gören öğrencilerimizin benzeri desteklere ihtiyaçlarının olduğu da açık. Bunun dışında hizmet kalitesi açısından sektörümüzün de yetişmiş, eğitim görmüş çalışanlara gereksinim duyduğu da ortada.

 

HAYAL KURMANIN İNSAN SAĞLIĞINA BİR ZARARI YOK. Bir zamanlar bu konuda bir hayalimiz vardı. THY Personel Müdürü Gülay Tarı, Yer İşletme Başkanı Halit Urkmezgil ile birlikte Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulunu ziyarete gittik. Amacımız bu okuldan mezun olan arkadaşları öncelikli olarak Havayolumuzda istihdam etmek için düşündüğümüz yöntemi yetkililerle tartışmaktı. Aklımızdan geçen; 3 veya 4 ncü sınıf öğrencilerini stajyer olarak İstanbul’ a götürmek, işbaşı eğitimi formatında THY Yer İşletme ekiplerindeki yapacakları çalışmaları gözlemlemekti.  Bu arada öğrencilerin haftada bir gün Eskişehir’den gelecek olan Yüksek Okul eğitimcileri ile Havalimanında ( dershane düzenin de ) birlikte olmalarını sağlayarak öğretim üyelerine öğrencileri ile ilgili görüşlerimizi raporlamak ve öğretim üyelerinden uygulamadaki eksiklerimizi öğrenmek ve eksiklikleri gidermekti. Mezuniyet sonrası bu arkadaşlarımızdan işte temayüz edenleri arzu etmeleri halinde şirketimizde istihdamını sağlamak vb. bir düşüncemiz vardı.  Bu arkadaşlara stajyer maaşı ödenmesini ve de yeme, içme ve barındırma giderlerine ilaveten iş yeri / konaklama mekânı / iş yeri ulaşım giderinin de THY tarafından karşılanacağını düşünmüştük. Aslında normal memur işe giriş ücreti ile stajyerlere yapılacak ödeme arasındaki fark, üst yönetimimizin sağlayacağı bir destek ( Devlet Yurtlarında ücretsiz veya indirimli konaklama )  ile bu giderlerin karşılanmasına yeteceğini hesaplamıştık. Bizi merak ve ilgi ile dinlemişlerdi. Uygulama için müfredat programı üzerinde kapsamlı bir değişiklik yapılmasının gerektiğini ve bunun olabilirliğini, gerekli iznin       ( YÖK, Bakanlık ) alınabileceğini ifade etmişler ve Yönetim Kurulumuzun ve

Genel Müdürümüzün bu konudaki görüşlerini sormuşlardı. İçimizden geldiği gibi cevapladık bu suali. “ Onlara konuyu daha net bir şekilde açmadık Projelendirdik o kadar. Prensipte mutabık olmamız halinde Genel Müdürümüzün bu tür konulara müspet yaklaşacağından kuşku duymadığımızı söyledik. Sonuç THY ve öğrenciler için de faydalı olacağı noktasından hareketle Yönetim Kurulumuzun da, Genel Müdürümüzün de konuyu sahipleneceğini ancak yaptığımız hesabı ve kitabı görmek isteyeceklerini söyledik. Şaşırdılar. Üstlerine bu kadar güvenen yöneticilerle konuşmak çok güzel vb onurlandırıcı sözlerle bizi tekrar buluşarak beş altı günlük bir çalışma ile detayların yeniden birlikte gözden geçirmek sureti ile projenin müşterek bir çalışma haline dönüştürülmesi hususundaki arzularını da ifade ederek bizi uğurladılar. Sivil Havacılık Yüksek Okullarının Yer Hizmetleri  ( Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bolümü ) için hayalimizin ilk adımını işte böyle atmıştık. Gönül isterdi ki okulun tüm bölüm öğrencileri için aynı şeyler düşünülsün. Ancak bizim boyumuz bu kadardı.  Ancak zaman imkân verseydi konunun bu veya başka bir formatta sonuca ulaşılacağına inanmıştık ama olmadı.

 

PROJE NEDEN İŞLERLİK KAZANMADI? Sonra ne mi oldu? Bir süre önce bana kızan bir okur tarafından gönderilen notta belirtilen yüz kızartıcı bir nedenden dolayı atılmadım şirketten. Kaç kez cevapladım bunu. Bilen biliyor. Ben şirketten bir şekildeuzaklaştırıldım. Tepedekilerin bana güveni zedelenmişti diyelim. Kısa bir süre sonra THY Yönetimi değişti. Yeni yönetimim bu işlerle uğraşacak vakti yoktu. İlk iş şirketteki eski çalışanları işten çıkartmaya soyundular. Bu iş daha önemli ve öncelikliydi onlar için.

 

KONU ÇÖZÜMLENEBİLİR Mİ?  EVET. YETER Kİ NİYETLİ OLUNSUNSenelerce sonra Sivil Havacılık Yüksek okullarının uçak teknisyenliği ( Havacılık Elektrik ve Elektroniği ve Uçak Gövde, Motor Bakım ) bölümünden mezun olan arkadaşlarımızın bir kısmının THY Teknik de ( Habom ayırımı yapmadan belirtiyorum)  işe başlamalarından tabii ki büyük mutluluk duymuştuk.
 

Sistemde kaç tane Havacılık Lisesi var, Kaç adet Sivil Havacılık yüksek okulu var? Küçümsenecek bir miktar değil. . Hepsi Devlet babadan gerekli izinler istihsal edilerek tedrisata başlamışlar. Okullar ile ilgili çokça tenkit de mevcut. YÖK konuya eğilmeli ve de sistemi yeniden yapılandırmalıdır. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne görev düşüyor. Neden mi?  Sivil Havacılığın başındaki insanın önemli konulara müspet yaklaşım göstermesinden öte bir nedeni yok. Başka bir ifadeyle durumdan vazife çıkartabilecek bir insan olarak tanıdık kendisini. Tabii bu benim görüşüm. Kurumun görevi kapsamına girer mi?  Baktım da;  istendiği takdirde SHGM’ nün görev ve sorumluluklarında yer alan maddelerde biri ile  ile ilişkilendirilebileceğini düşündüm..

Öncelikle lise ve yüksek okulların hassas bir şekilde gözlemlenerek ( Bu konuda sektör şirketlerinin de görüşü alınmalıdır) okul sayılarının bu denli artmasından sonra düştüğü çeşitli platformlarda dile getirilen eğitim kalitesinin yükseltilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ön ayak olmalıdır.

Bu arada öğrencileri daha fazla gayrete getirecek argümanlar da geliştirilmeli ve Sivil Havacılık Yüksek okullarında mutlak Terminal İşletmeciliği bölümleri açılırken aynı konu Havacılık Liselerinin müfredatına da mutlak ilave edilmelidir.
 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; sistemdeki Sivil Havacılık Kuruluşları ve Okulların yönetim temsilcilerinin de katılımı ile detaylı bir çalışma yapmalıdır.  Bunun sonucunda mutabakat ile belirlenmiş olan Lise ve Yüksek Okullardan o dönemde başarı ile mezun olan adaylarla bire bir yapılacak olan Türkçe – İngilizce mülakat ( Aday / Sivil Havacılık Kuruluşu )  sonucunda uygun görülen adayların  istihdamının sağlanabilmesi mümkün olacaktır.

 

Dün bu konuyu bir dostumla tartıştım. Çelebi sonuçta kendi okulunun öğrencilerini alıyor vb. bir şeyler söyledi. Çelebinin Ulaştırma Bakanlığına karşı olan mükellefiyeti okul binasını yapıp, dayayıp döşeyip ilgili Devlet kuruluşuna teslim etmekten ibaretti. Çelebiden eğitim desteği hariç daha ötesini talep eden olmadı.  Bu model uygulanabildiği takdirde hem okul yönetimleri kurumlarında tedrisatın eksiksiz yapılarak okullarının bu tercihli yapının içine girmesini sağlamak, hem de öğrenciler mezuniyet sıralamasında önlerde yer alabilmek için daha fazla çalışma gayreti içerisinde olacaklardır. Sonuçta uygulamanın gerek okullara ve gerekse öğrencilere sağlayacağı fayda ortada.

 

BUYURUN SİZE BİR ÖRNEK: 

 

Bilirsiniz mutlak, Hastanelerin hastabakıcı / Hemşire olarak Sağlık Meslek Lisesi /Sağlık Meslek Yüksek Okulu mezunlarını çalıştırma zorunluluğu var. Bu noktadan hareketle Havacılık İşletme Ruhsatı olan kuruluşlara da Sivil Havacılık Lisesi / Sivil Havacılık Yüksek Okulu mezunlarını istihdam etme zorunluluğu getirilmesini istemek/ beklemek sizce yanlış mı olur?

Şu an için Sivil Havacılık Kurumlarına bünyelerinde kaç adet Sivil Havacılık Lisesi / Yüksek okulu mezunu istihdam ettiklerini sorulsa ( THY Teknik dışında ) eminim ki alınacak cevaplar durumun önemini ortaya koyacaktır. Acaba tüm Sivil Havacılık Kuruluşlarına toplam istihdamın % (  ... ) kadar Sivil Havacılık Lisesi / Sivil Havacılık Yüksek Okulu mezunlarını istihdam etmeleri gibi bir mecburiyet konulabilir mi? Tabii ki değişik yüzdelerle.

 

SİVİL HAVACILIĞA GÖNÜL VERMİŞ BİR GENCİN BAŞKA BİR KONUDA ÇALIŞMASI VE DE VERİMLİ OLMASININ HAYLİ ZOR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. ÖNERİLERİMİN UYGULAMAYA AKSETMESİ YÖNETİMSEL AÇIDAN MÜMKÜN OLMAYABİLİR. ANCAK ŞURASI MUTLAK Kİ BU KONUDA BİR ŞEYLER YAPILMASI ŞARTTIR. HEM DE SÜRATLE. KİM YAPARSA YAPSIN, KİM UĞRAŞIRSA UĞRAŞSIN, HADDİMİ AŞAR AMA BU KONUDA GÖZÜM SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRÜNÜ TUTUYOR. BU KARMAŞADA BU İŞ İÇİN  VAKİT AYIRABİLİRSELER TABİİ. DEMİŞTİM 2016 EYLÜLDE YAZDIĞIM YAZIDA.  ANCAK ŞİMDİ BAZI İNSANLARI NE DENLİ YANLIŞ DEĞERLENDİRDİĞİMİ VE POLİTİKANIN NELERE KADİR OLDUĞUNU ANLADIM.

 
Yaşadım ve gördüm ve inandım ki iş yeri ile ilgili düşündüğünüz projelere hayatiyet kazandırmak için inatçı ve cesareti olmanız ve de sonuçta kişisel açıdan olabilecek en kötü sonucu göze almanız gerekir. doğru projeyi siz bitiremezseniz de, daha sonra birileri bir şekilde sahiplenir ve uygular. Tabii ki bunu yapabilmek için şirkete sevgi gözü ve kalbi ile bağlı olmak gerekir. Toprağa bu tohumu biz atmıştık diyebilmek de ayrı bir mutluluk. Ben bu mutluluğu zamanında yaşadım.. Aynı duyguyu bu konuda da hissetmek güzel olur.

Müftülüğe Gidip Fetva Verme Yetkisi Olan Bir Din Adamına Sordum

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Fetva ~ 7 yıl önce
Yetkiyi kimden almış paşam?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP FETVA ~ 7 yıl önce
O SİZİN PAŞANIZ DEĞİL. FETVA YETKİSİNİN NASIL VERİLDİĞİNİ ARAYIP BULABİLİRSİNİZ. VE YA EN YAKIN MÜFTÜLÜĞE GİDİP SORUN.
kull ~ 7 yıl önce
kul hakkı ..... Bir İnsan Bir kediyi pıst deyip yanına çagırsa ve o çagırdıgı kediye birsey vermese boşa çagırmış olsa ALLAH katında o kedının cagıran kişiden alacagı vardırki mahserde hesabı sorulacaktır.Bu kadar basit bir seyden hesap sorulacagına göre varın gerısını siz düşünün....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KEŞKE OLSA ~ 7 yıl önce
EVET BİR SÖZ VAR " ALLAH YANINA BIRAKMAZ AMA YARINA BIRAKIR "

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üni adayı ~ 7 yıl önce
Bu tip şeyleri gördükçe havacılık yönetimi bölümüne hazırlanarak hata yaptığımı düşünüyorum ne olacak şimdi sevdiğiniz işi mi yapmayalım ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP UNİ ADAY.. ~ 7 yıl önce
TEMENNİ EDERİM Kİ SİZ SEKTÖRE GİRENE KADAR DÜZELSİN HER ŞEY.
Öğrenci ~ 7 yıl önce
Yaratmak istediğiniz farkındalık cidden çok önemli. Yazınızın her satırını minnetle okudum. Gerekli kişilerin artık bu bölümleri fark etmesi ümidiyle. Teşekkürler yazınız için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÖĞRENCİ ~ 7 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. KEŞNE ÖYLE BİR FARKINDALIĞI YARATABİLSEM.
Keşke Olsa ~ 7 yıl önce
İşi ehline verİniz kavramının hiç uygulanmadığı bir yer burası. Kula kulluk etmek zihniyetinin hakim olduğu bir yerde adalet kavramını sorgulamak çok zor. Hak hukuk kul hakkı falan yöneticilerin bilmediği kelimeler bunlar. Hakkı yenen kardeşlerim DARDA KALDIM DİYE UMUTSUZ OLMA YOK İKEN DÜNYAYI VAR EDEN VARDIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KEŞKE OLSA ~ 7 yıl önce
MAALESEF Kİ HAKLISINIZ.
Keşke Olsa ~ 7 yıl önce
İşi ehline verİniz kavramının hiç uygulanmadığı bir yer burası. Kula kulluk etmek zihniyetinin hakim olduğu bir yerde adalet kavramını sorgulamak çok zor. Hak hukuk kul hakkı falan yöneticilerin bilmediği kelimeler bunlar. Hakkı yenen kardeşlerim DARDA KALDIM DİYE UMUTSUZ OLMA YOK İKEN DÜNYAYI VAR EDEN VARDIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sağlik meslek okullari ~ 7 yıl önce
Devlet kadrolarinda sağlik calisanlari hastane icerisinde çalistiklari ağir ünitelerden yer degistirerek işleri olmayan bölumlere gecerek sekreterlik egitim hemsireligi vb hafif pozisyonlara gecmekte hemsire kadrosunu isgal ettigi icin yeni atama yapilmamaktadr cunku kadroda gozukuyor ünitelerse eksik kisi ile hizmet yurutuluyor.Devlette sadefe senede 70 40 60 gibi rakkamlar kpss ile alinmakta binlercesi alinamadan acikta kaliniyor.Dusununku devlet fizik tedavi kliniklerinde hastane icerisinde hafif oldugu icin hemsireler i bolume gecip asil isi fizik tedavi okuyan bilenler atanamamakta ve hemsire ihtiyaci olan diger bolumler yetrsizlikten hizmet verememwkte.tam bir ucube sistem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknisyen ~ 7 yıl önce
ALLAH'tan başka fetva makamı mı var? Din adına kuralları SADECE ALLAH belirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEKNİSYEN ~ 7 yıl önce
İKİSİ BİRBİRİ İLE KARIŞTIRILMAMASI GEREKEN AYRI ŞEYLER. FETVA "İslam hukukuyla ilgili bir konunun, bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislamca ya da müftüce verilen hüküm, yanıt" ŞEKLİNDE TARİF EDİLİR.
Cahil ~ 7 yıl önce
Allah fetva makami degildir cahil. Bir konuda Allahìn neyi hos karsilayacagini neyi nahos karsilamayacagini anlamaya calismak, bunun icin Kuran'a, hadislere, sahabe görüylerine basvurmak fetvadir. Allah`la direk gorusuyorsan haber et.
sn üstat ~ 7 yıl önce
Gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasındaki fark, insanına değer vermesi, doğru ve gerçek eğitime önem vermesi,eşitliği,adaleti sağlaması ve hak yememesi. O yüzden zenginler,ileriler. Bunları yapmak için, yönetenlerine 1 milyar dolarlık uçak ve makam arabası alabilecek durumda olan bir ülke olarak çok zengin olmak gerekmiyor ama nedense ülkemizde bu kavramlar hala olması gerektiği gibi değil maalesef. Üstelik bu kavramlar müslüman olduğunu iddia eden bir ülke ve toplumda bu halde.15 yıldır da bizi sözüm ona dindar bir iktidar yönetiyor ama haksızlık,adaletsizlik,kanunsuzluk,denetimsizlik,sömürü,hırsızlık,yolsuzluk had safhada yetmiyor yoğurda margarin katıyoruz,peynire kireç,tartıda hile yapıyoruz,taksiye binsek kazıklanıyoruz vs her türlü dümen bizde. Ülkemizde kul hakkı yeme,adaletsizlik,eşitsizlik,sömürü,insanları çıkar için kutsal şeylerle kandırma bitmediği müddetçe yüce Allah bize ne huzur ne bereket ne mutluluk verir, nitekim vermiyor da ama hala akıllanmıyoruz ne acı ki!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN.ÜSTAT ~ 7 yıl önce
ÜSTAT UNVANI BENDEN ÇOK YUKARIDA.YİNE DE TEŞEKKÜR EDİYORUM. HAKLISINIZ SON ZAMANLARDA DİNİMİZ ÇOK ŞEYE ALET EDİLİYOR.SİZİNLE AYNI DÜŞÜNCELERİ PAYLAŞIYORUM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
Çetin bey ~ 7 yıl önce
Çetin bey, bunca yıllık bilgi,birikim ve tecrübenize rağmen mütevazı olmanız,üstat ünvanı benden çok yukarıda demeniz erdem göstergesidir,kendinizi üstat olarak görün lütfen zira öylesiniz. Bizlere engin tecrübelerinizi hiçbir karşılık beklemeden aktarıyorsunuz hem iş hem kişisel hayatımıza katkı sağlayacak şeyleri sizden öğreniyoruz. Saygılar,hürmetler.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000