29 Nisan 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

MNG - ONUR DEVİR - PEGASUS HALKA ARZ

 

Merhaba,

Son günlerde özellikle THY’nin MNG TEKNİK’i  satın alması  ve ONUR AIR işveren değişikliği konusu ile ilgili sorular geliyor. Soruların temelinde halen MNG ve ONUR AIR  personeli olanların bu devir sürecinde ne gibi hakları olduğu soruluyor. Daha özet ifade edeyim :  işyeri devri nedeniyle tazminatlarımızı alabilir miyiz?  deniyor.ONUR AIR konusunda henüz  devrin şekli ile ilgili  resmi bir netlik yok bu nedenle ONUR AIR’i daha sonra yazacağım.

İşveren değişikliği ile  ilgili mevzuata baktığımızda ; “ ……….. işyeri devri yapılması  iş akti  feshi için geçerli bir neden değildir …………” amir hükmü olduğunu görüyoruz.

İlk başta katı gibi gözüken  bu durumun istisnaları var mı ?

Evet var; 4857 sayılı iş kanunu madde 22 bu istisnayı belirtiyor.

"...İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir….."

Konuyla ilgili bir Yargıtay 9. Hukuk dairesinin bir kararını  aşağıda kısmen paylaşıyorum:   Esas Numarası: 2007/24548 / Karar Numarası: 2008/19209  /Karar Tarihi: 07.07.2008   “……… 4857 sayılı İş Kanununun 22. maddesinden de yola çıkılarak, Anayasa, yasalar, toplu ya da bireysel iş sözleşmesi, personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamasından doğan işçi ve işveren ilişkilerinin bütünü, çalışma koşulları olarak değerlendirilmelidir.

4857 sayılı iş kanununun 22. maddesinde çalışma koşullarında esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği öngörülmemiştir. Bununla birlikte çalışma koşullarının değiştirilmesi, aynı zamanda koşullarının uygulanmaması anlamına geldiğinden aynı yasanın 24/II- f bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır. Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı ödenmelidir. Bununla birlikte, çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, ihbar ve kıdem tazminatlarını talep hakkı doğar……….”

Görüldüğü üzere kritik olan konu , çalışma koşullarında esaslı değişiklik olmasıdır.

Neler esaslı değişiklik kapsamına girer ?

Bu sorunun çok net bir cevabı yok Yargıtay uygulamalarına baktığımızda esaslı değişiklik olup olmadığının, bilirkişi incelemesi ve sonuçta hakim’in takdirine bırakıldığını görüyoruz.

Genel itibariyle ; ücret , çalışma saatleri , çalışma yeri, görev, ünvan, sorumluluk alanı gibi konularda yapılan değişiklik esaslı değişiklik olarak kabul ediliyor.

Bu özetten sonra, işyeri özelliklerini incelediğimizde THY’nin kurumsal yapısı, kamu ortaklığı, sendikal çalışma ortamı gibi nedenlerle özlük hakları ve çalışma standartlarının objektif kriterlere tabi olduğu gözüküyor. Örneğin , aynı  kıdeme sahip olan, aynı okul mezunu aynı çalışma şartlarına sahip  personel aynı ücreti almaktadır. ( 10.3.A – 10.3.B – vb )

Oysa MNG tarafına baktığımızda  aynı şartları taşıyan çalışanların farklı özlük haklarına sahip olabildiğini biliyoruz.

Haliyle devir alan işveren (THY)  kendi standartlarına uygun bir çalışma düzeni kurmak isteyecektir. ( aynen devam durumu olabilir fakat uzak ihtimal olarak değerlendiriyorum)  Bu nedenle iş sözleşmelerinin tek tip olması için tamamen  yenilenmesi veya fiilen uygulamaya geçilerek  zımni kabul beklentisi olacaktır.

Bu süreçte iş sözleşmesine  aykırılık veya fiili işyeri uygulaması sonucu oluşan özlük haklarının esaslı değişikliğe uğradığını düşünen personel  haklı nedenle tazminatlı  iş akti feshi veya iş akti feshedilirse tazminat ve işe iade talep edebilir. İşe iade pratikte olmayan sadece alınacak tazminatı artıracak bir hak olarak düşünülebilir.                    ( uygulamada bazen yazılı iş sözleşmesi yapılmamaktadır bu durumda genel kaideler ve işyerinde ki fiili çalışma şekli ve özlük hakları, sözleşme müktesep hakkı olarak kabul edilir)

                                                                       **

Sektörümüzü ilgilendiren bir başka gelişme ise  PEGASUS’un halka arzı oldu.18-19 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. paylarının halka arzında birim fiyat 18,40 TL olarak belirlendi.İş Yatırım Menkul'den KAP'a yapılan açıklamaya göre, sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz edilen  payların tamamı satıldı.

Pegasus’tan gelen açıklamada bu kaynağın şirketin büyütülmesi için kullanılacağı açıklandı. Arzın 2 katı  talebe bakıldığında çok pozitif algılanıyor moral bozmadan belirtmek isterim ki daha önce yapılan bazı halka arzlarda 10 katı ve üzeri talepler oluşmuştu.

Halka arz sonrası şirketin piyasa değeri 1 milyar usd civarında oluştu. THY’nin  çok sayıda iştiraki ve gayrimenkulü ile yaklaşık 5 milyar dolarlık piyasa değeri düşünüldüğünde  PEGASUS’un  çok iyi bir noktaya konumlandığını düşünüyorum.

 AHL’de yeterli  slot olmadığı için –biraz da zorunlu- SAW tercihi, 12 milyon euro’ya satın alınan şirketi bugün milyar dolarlık hale getirdi.

Sektörün daha derinlikli yapılanması adına çok güzel bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

                                                                       **

Uçuşlarda silahlı görevli olması konusunda da birkaç satır müsaadenizle yazayım.Uluslar arası  uygulaması olmayan  ve  diğer ülke hukukları ile sorunlar yaşanabilecek (Ülkelerin karasuları ve hava sahaları prensip olarak  kendi hukuklarına tabiidir) bu çalışmanın faydadan çok zararı olacağına inanıyorum.

                                                                       **

Bu hafta sektörün STK’ları için de hareketli geçiyor.

SİMED ( Anadolu üni.sivil havacılık mezunları derneği ) dernek merkezini Eskişehir’den İstanbula’a  taşıdı. SİMED dernek başkanlığına Osman DENİZ seçildi.Uzun yıllardır dernek başkanlığı yapan ve çok hizmetleri olan Hasan LİK Bey’e hem hizmetleri hem de  İstanbul merkez olmasının faydasını görüp gereğini yaptığı için teşekkür ediyorum.

PİLVAK  yönetimi de hafta içi olağan genel kurulda  değişti. 

SİMED  ve PİLVAK’ta yeni seçilen  yönetimlere  başarılar diliyorum.

THY personel vakfı ( HAVAK ) genel kurul heyacanı yaşayan başka bir stk.

Vakfın  yönetim kurulunun ağırlıklı çoğunluğu kabin memuru.THY’de 6500 civarı personel ile en çok çalışan sayısı kabinde. Haliyle yönetimde diğer bölümlerden daha çok sayıda olmaları makul bununla beraber  sayısal olarak daha dengeli  tüm bölümlerin temsil edilebildiği bir yönetim olmasında fayda var. Aksi takdirde aynı meslek grubunun desteğini alacağını bilen yönetimlerin daha rahat hareket ettiği görülebiliyor aynı zamanda dengeli yönetim dağılımı üyelerin taleplerini dile getirmeleri açısından da daha uygun.

Doğru karar vermek için iki tarafı da önyargısız  ve yeterli vakit vererek dinlemek gerekiyor.Tek tarafı dinleyerek  ya da iki tarafı da dinliyormuş gibi yaparak verilen  kararlar objektif olmaktan uzaktır.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

MNG - ONUR DEVİR - PEGASUS HALKA ARZ

Yorumlar

RAMBO CEMİL ~ 10 yıl önce
erdal hocam yazdıklarınız mantık dışı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Krizin ayak sesleri ~ 11 yıl önce
Saga battı, yakın zaman öncede Turkuaz batmıştı. Onur ha satıldı satılacak, Pegasus güya renk vermiyor büyüyoruz ayaklarında ama riski paylaşmaya halka araza götürüyor işi. E malum Thy son günlerde anlaşamama kıskacına girdi. Sky iç hatlardan tası tarağı topladı gitti. Diğer hava yollarının da bundan iyi manzarası yok. Sırf inşaatını beleşe getirmek için İstanbul 3. Havaalanına bile çok anlamsız taahhütler veriliyor. Bu paralar kimin cebinden ipotek ediliyor, taahhüt ediliyor, soran yok. Yatırım yapmaya hevesli iş adamlarını çağıra çağıra ülkeye getirip bağırta bağırta soyuyorlar. Lafla peynir gemisinin yürümeiğinin kanıtıdır bu. THY adam gibi davranıp hem uçağı, hem bakım sistemi, hem personeli olan bu şirketleri bayrağı altına toplayıp, daha aklı başında ücret ve maaş politikası yapmaz ise Türk Havacılığının ruhuna el fatiha okuruz artık. İşsiz kalan binlerce insana ve ailelerine de baş sağlığı dileriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devir ~ 11 yıl önce
en kısa zamanda gerçekleştirilip yönetimdekilerin hoşuna gitmese de kimsenin koltukta kalmayacağı bir devir açılacaktır, tüm departman müdürleri dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000