11 Mayıs 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Kriz Mriz Yok…

Havacılık sektöründe kriz mi var ? Hayır hayır öyle bir durum söz konusu değil. Aksine işler tıkırında. “Kriz var” diyenin diline biber sürerim. “Aman Ali Bey siz ne diyorsunuz ne zırvalıyorsunuz” diyenlerin sesini duyar gibi oluyorum. O halde bende cevabını reel donelerle vereyim. “Kriz var” diyenlere de kapak olsun.

Son zamanlarda medyada görüyorsunuzdur şu şirket bunu yaptı, bu şirket bunu yaptı şeklinde haberler var.

Hangi şirket ne yaptı bir göz gezdirelim isterseniz.

Antalya’dan başlayalım isterseniz. Turizmin gözbebeği Antalya. SKY Havayolları 10. uçağını getirdi. Yılsonuna kadar da 13 uçağa çıkacağını açıkladı. Demek ki SKY Havayolları’nda kriz yok.

Antalya’nın bir başka şirketi Corendon Havayolları. Birçok dedikoduya rağmen yoluna devam ediyor. Şirket son getirdiği uçakla filo sayısını 5’e çıkardı. Yaza hazırız mesajı verildi. Demek ki Corendon Havayolları’nda da kriz yok.

Antalya merkezli SunEkspress Havayolları için söz söylemeye bile gerek yok. Şirket her geçen gün Türkiye’yi örümcek ağı gibi sarmaya başladı. Dış hatlardaki başarısını içhatlarda da pekiştirmek için her geçen gün yeni adımlar atıyor. Hem THY hem de Lufthansa gücünü arkasına alarak korkusuz adımlar atıyorlar.

Yolumuzun üzerinde isterseniz bir de İzmir’e uğrayalım. İzmir merkezli tek havayolu şirketi olan İzAir’de Ali Sabancı yönetiminde filosunu dörtledi. O halde İzAir’de de sorun yok.

Ve havacılığın merkezi İstanbul’dayız.

Pegasus Havayolları’ndan bahsedelim önce. Hatırladığım kadarıyla son olarak Ece adını verdiği bir uçağı  iki ay önce filosuna dahil etti. Böylelikle Pegasus Havayolları 18 uçaklık bir filoya sahip oldu. Pegasus yönetimi bununla da kalmadı Air Berlin’e de ortak oldu. Peki, kriz bunun neresinde? Şirket kargoda da atılım içinde. O halde Pegasus’da da kriz yok.

Sektörün en sessiz şirketi SAGA Havayolları’na ne demeli? Filosunu 7 uçağa çıkarttı. Üstelik SAGA Havayolları bu büyümeye orantılı olarak fiyakalı bir binaya taşınmanın telaşını yaşıyor şu günlerde. Şirket Florya’nın girişinde bulunan Florya İş Merkezi’ne taşınıyor. Demek ki SAGA Havayolları’nda da kriz yok.

Gelelim AtlasJet’e. AtlasJet de uçaklarına yeni uçaklar katıyor. Üstelik filosuna Airbus 330 tipi uçak katan ilk firma oldu. Yeni uçak alınacağı da gelen bilgiler arasında. O halde kriz AtlasJet’e de uğramış değil.

Sektörün en yeni oyuncusu Turkuaz Havayolları’na ne demeli. İki uçakla operasyona başlamasından kısa bir süre sonra iki uçak daha getirdiğini açıkladı. Kriz lafına rağmen uçak getiriliyorsa demek ki kriz yok.

Kısa bir süre sonra uçuş ruhsatı alması beklenen Tailwind Havayolları da tıpkı Turkuaz Havayolları gibi iki uçakla operasyonlara hazır halde. Sadece Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş ruhsatı almayı bekliyor.

Peki, en büyük oyuncuya ne demek lazım? THY doludizgin gidiyor. Kriz lafının “K” sı bile uğramış değil yanından. Her geçen gün kâr açıklanıyor. Her gün yeni bir hat açılıyor. Son atraksiyon Bosna’ya verilen uçak.

Bu arada MRO’ları da unutmamak gerek. Örneğin MNG Teknik yeni bir hangar yapacak. Sektörün ilk ve en önemli özel MRO’su. Gelecekte MNG Tekniği çok daha büyük bir iş yapma hacmi ile göreceğiz. My Technic’ten ayrılan Mehmet Çeçen’in de Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçak boyama hangarı yapmak için çalışmalar yürüttüğü gelen bilgiler arasında. My Technic’de kan değişimi yaşandı. Prima, ise yeni aldığı EASA ile yepyeni iş kapıları ile kendi alanında iş hacmini artırmış olacak. E daha ne bekliyorsunuz?

Sözü fazla uzatmaya gerek var mı? Bütün bu okuduklarınıza rağmen kriz var diyebilir misiniz?

Evet evet ben kriz var derim. Aslında kriz şirket yöneticilerinin cebinde. Piyasaya para ödememek için adı kriz olan bir akrep.

Haftaya görüşmek üzere…

Kriz Mriz Yok…

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Sn. Kıdık, Patronlara kriz yok. Yokki, filolarda uçak sayısı artıyor. Ücretsiz izin, yarım maaş tan kalanlarda cabası. Ekmek, soğan, peynir, zeytin, kaç para oldu diye ONLARA sorarmısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Anladıgımkadarı ile sirketlerdeki kuculme yada duraklamalar olsaydı kriz olurdu diye degerlendirmektesiniz. Fakat unutulmamalı ki yurdumuz havacılıgın dayanak noktası olan turizm sezonu daha yeni basladı ve takdir edersinzi ki ucak alımı gunluk bir olay degil aylar suren bir surectir. Tum bahsettiğiniz kurumlar ucak alımlarını gectiğimiz yılın cok bereketli sezonu sonucunda yapmıslardı... Insallah tum planlamalar beklendiler dogrultusunda cıkar... Ama yurdumuz havacılıgında kıs sezonu zaten olu gecen yapragın kıpırdamadıgı hatta maasların bile duzensiz odendiği bir donem olarak kabul edilir. yazları basladıgında ise oncelikle maaslar duzene girer (calısanlar icin) .... Krizin Turkiye de nasıl oldugunu onumuzdeki eylul ayında gorecegiz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Üstadım hay ağzına sağlık. Kriz yok diye ortaya çıkan ve bunu açık yürerklilikle söyleyen bir Don kişotsun. Bir kaç ay önce yaptığım bir haberde ifade ettiğiniz düşüncelere paralel konulardan bahsetmiştim. Tebrik ediyorum. Kriz bahanesiyle zaten bunalımda olan vatandaşı daha da bunaltıyorlar. Kriz var çığırtkanlarına bir sözüm olacak: 'Hadi ordan sizi...'

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sevgili Ali bey, başlığı okuyunca hakikaten yazdığınız gibi , Ya Ali bey ne diyor, dedik ama yazıda havacılık sektöründen bahsettiğini anladık ve haklıdır dedik..Yalnız hocam hatırlatmak isterim, sektör müşterisinin tuzu kurudur, ve büyümeleride normaldir..(Fasit daire) ama tüm ülke, ve evrensel boyutta bakıldığında Krizin kötü boyutta olduğu kabul gören realite, sevgiler,iyi çalışmalar..Realisme.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu kriz le ilgili değil.Bu yönetim anlayışı ve girişkenlikle ilgili birşey.THY gibi yüksek maliyetli bir firma Dakar a bile ucup yüksek kar açıklıyorsa helal olsun demek gerek.Birde özellere bakın senede 1 uçak katarlarsa filoya ne ala.Onur air senelerdir aynı filoyla ucuyor. Sizin dediğiniz gibi özel şirketlerde öyle büyüme falan yok.hepsi meydanı thy ye bırakmışlar.almanyada air berlinin 125 uçaklık filosu var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY kriz falan dinlermi hiç :) Fiyatları dayatmış millete keriz gibi, arkasında devlet, hesabı kitabı istediği gibi yaparken zarar açıklanabilirmi bu büyümeyle... Diğer tarafta ise özel şirketler, kendi yağı ile kavruluyor. MNG sallanıyor uçaklar yerde hep. Saga iyi tutundu büyüyor da. Atlas 1 ileri 2 geri, Onur 2 ileri 1 geri... En dikkat çeken ise Pegasus ve İzair'in büyümesi.. KRİZE RAĞMEN... Demek ki at binenin, kılıç kuşananın....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000