14 Mayıs 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • elinizdeki ekmeğinizden olmayın. herkes işini yapsın. maaşını işini şartları beğenmeyen varsa çeksin gitsin. avrupa iyi diyorsanız işte orada avrupa yol açık buyrun gidin.
  • Lutfen aklinizi basiniza toplayin ulkenin havasahasi kullanim ucretinin artmasi ve ulkeye girdinin artmasi icin personel giderlerini artirin ..en cok bizim hakkimiz BİZ ATC farkliyiz her konudada yeterliyiz ...ozluk haklarimiz cok kotu emeklilik kotu ,calisma sarlari cok agir hayatimiz duzensiz .uyku ya hasret yasayan ve dunyanin en sterssli meslegini severek yapan BİZ ATC ler hakkimizi savunup sonuna kadar alicaz.....
  • Sayın Ali Kıdık Lütfen artık Dhmi de çalışan teknisyenlerin mağduriyetini de yazın. Dhmi de çalışan teknik personel içinde en mağdur olanlar teknisyenlerdir. Neredeyse tamamı 2 yıllık üniversite mezunudur ama maaşa gelince lise düzeyinden maaş alırlar. 2 yıllık mezunu teknikerle aralarında 600 lira maaş farkı vardır. Mühendislerle aralarında 1000 lira maaş farkı vardır. Dağ taş yaz kış cihaz peşinde koşan bir teknisyen masa başı memurla aynı maaşı almaktadır. Lütfen bu adaletsizliği yazın. Elektronik teknisyenlerinini durumu ise daha vahimdir. Türkiye de hiçbir kurumda bu kadar mağdur olan başka bir meslek grubu yoktur.
  • ali bey elektroniğer yapılan haksızlıklar için 2 kelime etmiyorsunuz askeri atc yi bile yazdınız atsepleri yazmıyorsunuz gelin bakın araştrın elektronik ünitesinde nasıl bir insafsızca ayrım var adaletsizlik var öğrenin ve sorun sizden bir rica kaç personel rica ediyor ama kulak astığınız yok vniye elektrnok ünitesinin havacılık değeri yok mu
  • Hangi Doktor Avrupa'da çalışan doktor ile aynı maaşı almaktadır?
  • işinizin zorluğuna inanıyorum, ancak bizlerin bahsetmek istediği devlet memurluğu zihniyetinin altında biz DHMİ çalışanlarının havacılık meslekleri yerine getirerek yine devlet kuruluşu olan THY çalışanları ile aramızdaki uçurumdur. Devlet Hava Yolları adı ile 1956 yılına kadar hizmet veren kuruluş 1 mart 1956 tarihinde DHMİ ve THY olarak 2'ye ayrılmıştır. A.Ş olan THY Devletin hantal yapısından kurtularak hem personel memnun edilebilmiş hem de uluslar arası arenada söz sahibi bir kurum haline gelmiştir. DHMİ'nin de yapılanması günümüz şartlarına göre tamamlanarak daha etkin verimli ve uluslararası arenada söz sahibi olması sağlanmalıdır. ( Bir ATC personeli olarak tüm havacılık çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışması dileğiyle)
  • bilmeyenler için kısa ve net bilgi: DHMI'de çalışan kontrolörlerin bu devlete tek bir kuruş yükü yoktur. Maaş, eğitim gibi tüm masraflar eurocontrolden tahsil edilmektedir. Bu nedenle ATC'lere tazminat adı altında verilen her bir kuruş, devlete kuruma yük getirmediği gibi ülkeye döviz girişi sağlamaktadır.
  • buraya yorum gönderen az sayıda dhmi-elektronik personeli kendilerine uygulanan durumların yanlışlığını unutulmuşluğu ciddiyetsizliği düzensizliği anlatmak için çırpınıyor. ne desek boş duyarsız bir yönetim pasif bir dernek birlikte çalıştığı arkadaşına en ufak destek göstermeyen diğer eln. personeli ! istenen o kadar basittiki bu basitliği bile göremeyen anlayamayan zihniyet
  • doktor öğretmen mühendis işçi avrupadaki dünyanın gelişmiş yerlerindeki maaşları türkiye de alıyomuş !!! sen ne diyosun nerede yaşıyosun ne aynı maaşı türkiyedekiler yarısını alıyor desen bile yalan burası sallama yeri değil
  • Avrupa daki ve Türkiye'deki doktorlar eşit maaş alıyor,öğretmenler de öyle mühendis ve hakimler de...peki neden ben bir ATC olarak aynı maaşı alamıyorum ?

KONTROLÖRLERE ÇÖZÜM YERİNE GÖZDAĞI

Havacılık tazminatı üzerinden başlayan gerilim karşılıklı restleşme ile devam edecek gibi görünüyor.  Hava trafik kontrolörleri hak arayışı içinde. Bize gelen bilgiler ışığında bunları yazıyoruz, olası olumsuzlukları yaşamamak için ilgilileri uyarmaya çalışıyoruz.

Havacılık tazminatı üzerinden alevlenen tartışmanın asıl sebebinin seyrüsefercilerin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi. Bir başka deyişle seyrüsefercilerin işletmeden ayrılmak isteyişlerinin var olduğunu yazmıştım birkaç hafta önce.

Özellikle Atatürk Havalimanı’nda yaşanan rötarlar sebebiyle gözler DHMİ’ye çevrilmiş çok sayıda gazeteci de başta DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal olmak üzere tüm kurumu hedef tahtası haline getirmişti.

İşte bu haberlerin ardından DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal geçen hafta özellikle büyük meydanların seyrüseferden sorumlu başmüdür yardımcıları ile kontrolör şeflerini İstanbul’da toplayarak küçük bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayın amacı; sorunları dinlemek, çözüm önerilerini almak idi.

Çalıştaydan çıkan ilk sonucun hava trafiğinden sorumlu başmüdür yardımcılarının ek görevlerinin elinden alınması, sadece hava trafiği ile ilgili sorunlarla meşgul olmaları olarak açıklansa bile kontrolörlere tam bir ültimatom denecek öneriler geldi.

Resmi olarak açıklanmasa bile kulaktan kulağa yayılan bu öneriler şimdiden kontrolörlerin canını sıkmış durumda.

Şeflerden başlayarak, başmüdür yardımcıları ve son noktada başmüdürlere kadar bir nevi baskı yaratacak tavsiyeler kontrolörler tarafından ne kadar uygulanır veya bu baskılar ne tür hadiselere gebe olur onu da yine izleyip göreceğiz.

Tavsiyelerde şöyle deniyor; Avrupa’daki kontrolörler gibi iki saat çalışıp yarım saat istirahat süresi kullanılmalı. Burada hemen sormak gerekiyor. Avrupa’daki çalışma şartları ile Türkiye’deki çalışma şartları aynı mıdır? Türkiye’de kontrolörler 12 saat esasına göre çalışıyor Avrupa’da da böyle mi? Maksimum dikkat isteyen kontrolörlük 30 dakika dinlenme süresi ile daha verimli hale mi gelecek?

Bir başka tavsiye ise şöyle; Gece 24.00’den sonra istirahat edilmemeli.

Saat 20.00’de göreve başlayacak olan bir kontrolörün saat 22.00’ye kadar ekran başında kaldığını düşünürsek, birinci tavsiye uygulamaya konduğunda 22.30’da yine ekran başına geçecek. 00.30’a kadar devam edecek olan aralıksız çalışmanın ardından 24.00’den sonra dinlenme olmayacak tavsiyesi reel uygulamaya konmasıyla kontrolörün ekrana bakma, algılama ve yönetme seviyesi azalacak ve hata yapma oranı fazlalaşacaktır.

İşte bu tehlikeli oyun kontrolörler üzerinde denenecek ve sonuçlarına da DHMİ katlanacak.

Kontrolörler kuralları uygulamaya kararlı gibi duruyor. Bana gelen belgelere göre mutlaka kural uygulayacaklar ve maksimum ayırmalarla hava trafiğini yavaşlatacakları anlaşılıyor. Böyle olması halinde havayolu şirketleri yakıt sarfiyatını katlamış olacak.

DHMİ kaş yaparken göz çıkartmamalı. Başta havacılık tazminatı konusu bir an evvel çözülerek ilk adım atılmalı. Ardından da seyrüsefercilerin özlük haklarına yönelik elle tutulur adımların atılacağı gösterilmeli.

Gelecek hafta büyük tartışmaların yaşanacağına emin olduğum bir konuyu gündeme getireceğim. Askeri hava trafik kontrolörleri ilk ilgili. Bana kalırsa Türkiye’de sivil havacılığın yedinden tartışılacağı bir konu olacak. Tabii otoriteler ne kadar ciddiye alır onu da anlayacağız. Sivil Havacılık Otoritesi’nin bu şartlar altında nasıl havacılık yaptırdığına sizleri şahit edeceğim.

KONTROLÖRLERE ÇÖZÜM YERİNE GÖZDAĞI

Yorumlar Tüm Yorumlar (63)

aklınızı başınıza alınız ~ 12 yıl önce
elinizdeki ekmeğinizden olmayın. herkes işini yapsın. maaşını işini şartları beğenmeyen varsa çeksin gitsin. avrupa iyi diyorsanız işte orada avrupa yol açık buyrun gidin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 12 yıl önce
Lutfen aklinizi basiniza toplayin ulkenin havasahasi kullanim ucretinin artmasi ve ulkeye girdinin artmasi icin personel giderlerini artirin ..en cok bizim hakkimiz BİZ ATC farkliyiz her konudada yeterliyiz ...ozluk haklarimiz cok kotu emeklilik kotu ,calisma sarlari cok agir hayatimiz duzensiz .uyku ya hasret yasayan ve dunyanin en sterssli meslegini severek yapan BİZ ATC ler hakkimizi savunup sonuna kadar alicaz.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknisyenlerin sesi ~ 12 yıl önce
Sayın Ali Kıdık Lütfen artık Dhmi de çalışan teknisyenlerin mağduriyetini de yazın. Dhmi de çalışan teknik personel içinde en mağdur olanlar teknisyenlerdir. Neredeyse tamamı 2 yıllık üniversite mezunudur ama maaşa gelince lise düzeyinden maaş alırlar. 2 yıllık mezunu teknikerle aralarında 600 lira maaş farkı vardır. Mühendislerle aralarında 1000 lira maaş farkı vardır. Dağ taş yaz kış cihaz peşinde koşan bir teknisyen masa başı memurla aynı maaşı almaktadır. Lütfen bu adaletsizliği yazın. Elektronik teknisyenlerinini durumu ise daha vahimdir. Türkiye de hiçbir kurumda bu kadar mağdur olan başka bir meslek grubu yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elektronik ~ 12 yıl önce
ali bey elektroniğer yapılan haksızlıklar için 2 kelime etmiyorsunuz askeri atc yi bile yazdınız atsepleri yazmıyorsunuz gelin bakın araştrın elektronik ünitesinde nasıl bir insafsızca ayrım var adaletsizlik var öğrenin ve sorun sizden bir rica kaç personel rica ediyor ama kulak astığınız yok vniye elektrnok ünitesinin havacılık değeri yok mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En Baba Route'a ~ 12 yıl önce
Hangi Doktor Avrupa'da çalışan doktor ile aynı maaşı almaktadır?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"hostes" başlığına cevap; ~ 12 yıl önce
işinizin zorluğuna inanıyorum, ancak bizlerin bahsetmek istediği devlet memurluğu zihniyetinin altında biz DHMİ çalışanlarının havacılık meslekleri yerine getirerek yine devlet kuruluşu olan THY çalışanları ile aramızdaki uçurumdur. Devlet Hava Yolları adı ile 1956 yılına kadar hizmet veren kuruluş 1 mart 1956 tarihinde DHMİ ve THY olarak 2'ye ayrılmıştır. A.Ş olan THY Devletin hantal yapısından kurtularak hem personel memnun edilebilmiş hem de uluslar arası arenada söz sahibi bir kurum haline gelmiştir. DHMİ'nin de yapılanması günümüz şartlarına göre tamamlanarak daha etkin verimli ve uluslararası arenada söz sahibi olması sağlanmalıdır. ( Bir ATC personeli olarak tüm havacılık çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışması dileğiyle)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neyin mücadelesini veriyorsunuz? ~ 12 yıl önce
bilmeyenler için kısa ve net bilgi: DHMI'de çalışan kontrolörlerin bu devlete tek bir kuruş yükü yoktur. Maaş, eğitim gibi tüm masraflar eurocontrolden tahsil edilmektedir. Bu nedenle ATC'lere tazminat adı altında verilen her bir kuruş, devlete kuruma yük getirmediği gibi ülkeye döviz girişi sağlamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sahipsiz bir birim -ELEKTRONİK ~ 12 yıl önce
buraya yorum gönderen az sayıda dhmi-elektronik personeli kendilerine uygulanan durumların yanlışlığını unutulmuşluğu ciddiyetsizliği düzensizliği anlatmak için çırpınıyor. ne desek boş duyarsız bir yönetim pasif bir dernek birlikte çalıştığı arkadaşına en ufak destek göstermeyen diğer eln. personeli ! istenen o kadar basittiki bu basitliği bile göremeyen anlayamayan zihniyet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doktor ~ 12 yıl önce
doktor öğretmen mühendis işçi avrupadaki dünyanın gelişmiş yerlerindeki maaşları türkiye de alıyomuş !!! sen ne diyosun nerede yaşıyosun ne aynı maaşı türkiyedekiler yarısını alıyor desen bile yalan burası sallama yeri değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En baba route ~ 12 yıl önce
Avrupa daki ve Türkiye'deki doktorlar eşit maaş alıyor,öğretmenler de öyle mühendis ve hakimler de...peki neden ben bir ATC olarak aynı maaşı alamıyorum ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000