29 Nisan 2012, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • güzel yazı. kaleminize sağlık....
  • Arkadaşlar kim neyi ne kadar hak ediyor hepimiz çok iyi bliyoruz. Biliyoruz da bu çekememezlik neden. Dünyanın her yerinde insanlar yaşam şartlarını daha iyi hale getirmek için uğraşır. Bu bilinen bir gerçek ama sanırım br tek Türkiye de hatta bir tek DHMİ de bir diğerinin aldığı maaşı kafasına takanlar var. Size ne arkadaşlar. Kim kaç lira alıyor. Siz yaptığınız işe bakın. Aldığınız paraya bakın. İşinize geliyorsa çalışın ki aldığınız paranın hakkını verin. Bunun bir de ahireti var. Beğenmiyorsanız da dönün arkanızı gidin. Sizi zorla tutan mı var ?
  • ali bey neden sadece atc leri köşenize taşıyorsunuz yani onlar olmazsa olmaz kabul ama peki ya güvenlik ne olacak onlarda saatlerce ekrana bakıyor ve o kadar değişik insanla uğraşıyor lütfen objektif bakalım biraz
  • 1. Kontrolörler ayrılamazlar. Bu maaşı bırakıp gidemezle, gidecek olsalardı gelmezlerdi. 2.65 yaşına kadar çalışabilirler, evet riskli olur ama çalışabilirler artık 65 yaş fazla bir yaş değil. 3. doğru emekliliklerinde maaşları çok fazla düşecek doğru o zaman bi zahmet çalışırken emekliliği düşünerek yaşayacaklar. Sonra eski sanatçılar olmasınlar.... 4. Memlekette risksiz olupta bu paranın kazanıldığı kaç devlet kurumu ve işi var. Söyleyin bizde gidelim. 5. Tazminatlarda iyi yerdeler boşuna sulandırılmasın. 6.AHL ile diğer meydanlara farklı ücret olabilir ama olmasa da kimse İstanbul'dan gidip başka yerde çalışmaz. 7.Anadolu Ü.Mezunlarını yer hizmet kuruluşları denedi verim sıfır (0) çözüm olmaz.Havacılık havaalanında öğrenilmeli. 8.Farklı kurum teşkili mevcut idari yapıla olmuyor. Bu şekilde devam.....
  • arff personeli kule personeli nekadar gerkli ise arff personeli olmadıgı zaman uçaklar o hava alanına neden iniş yapmıyorlar bir sordunuz mu kule kule neyi var neyi yoksa dhmi sagılacak kuleyece içirilecek ulan utanın beş milyarı nerenize sıvıyorsunuz anlamadık gitti biraz gercekçi olun arff personelinin yıllardır hakını yiyerek geliyorsunuz buralara hakkımız helal olmasın size dhmi saganlara
  • Askeri meydanlarda astsubay olan kontrolörler hangi şartlarda ve nasıl çalışıyor bir araştırma yapın ne maaş alıyorlar aynı zamanda sivil uçuşlara bakıyorlar günde kac saat çalışıyorlar ...
  • yeni internet sitenizin dizaynı hayırlı olsun biraz daha sade olabirmiydi siteye bakarken gezinirken her yer her yerde gibi karışık adamın başı dönüyor yinede havacılık haberleri sitesinin öncüsü olarak -fazla yandaş olmadan- bağımsız ekonomik sıkıntı çekmeden devamınızı dilerim
  • dhmi de çalışan bir memur güvenlikçi ya da arff 2 yıllık bir aöf bitirdiği zaman maaşı artarken,teknisyen isterse 4 yıllık mühendislik bitirsin maaşı artmaz. dhmi nin en mağdur kesimi teknisyenlerdir ama garibanların sesi çıkmıyor. aldıklarına şükrediyorlar. birileri gibi çıkıpta kazan kaldırmıyorlar.
  • hala türkiyede işlerin insanların iki dudağı ile halledildiğini masa altı kulislerle isimlerin grupların belirlendiğini adaletin kendilerine ise adalet olduğunu işlerin modern çağdaş demokrasilerdeki gibi kural yasa bilimsel bakış açısıyla değil adam sendecilik ben yaptım oldu biz yaptık olur mantığı ile halledildiğini toplumun korku toplumu haline getirildiğini insanların haklarını aramaktan korkutulduğunu paranın herşey olduğunu insani özelliklerin önüne geçtiğini türk adalet yargı sisteminin nasıl çalıştığını-yada çalışmadığını ! ....birşey kaybederken çok şey öğrenmişiz
  • Sayın Ali KIDIK Thy de uçak teknisyenleri neyse Dhmi içinde aynı şey geçerlidir. Bir uçak nasıl ki teknisyenler olmadan tamir,bakım,kontrol gibi şeyler yapılmadan uçamaz ise,dhmi de teknisyenler olmadan hava trafiği olmaz. Teknisyenler masa başı memurlarla aynı maaşı almaktadır. Birçok teknisyenin 2 yıllık üniversitelerden teknikerlik diploması olmasına rağmen maaşları teknisyen olarak ödenmektedir. Dağ taş Radar,vor,ils her türlü istasyona tamir,bakım için gidiyoruz ama aldığımız para bir aim memuru kadar bile değildir. Lütfen Ali bey bu konuya değinmenizi rica ediyorum. Dhmi de Trafikçiden daha çok mağdur olanlar var. Dhmi de çalışan asıl en büyük mağdur kesim teknisyenlerdir. Teknikerler 500 lira fazla maaş almaktadır.

KONTROLÖRLER DEVRİM İSTİYOR...

Geçen hafta yazmış olduğum “Bu yaz çok çetin geçecek” yazı DHMİ bünyesinde çok yankı buldu. Amaç personeli birbirine düşürmek olmasa bile bazı yorumcuların yorumlarından da anlaşılacağı gibi birimler arası bir sürtüşme olduğu gerçeği ile karşılaştık. Bir başka gerçeği daha ortaya çıkardı bu yazı. Kontrolörler sadece havacılık tazminatı peşinde değiller. Onlar resmen DHMİ tarihi açısından devrim istiyorlar.

Aslına bakarsanız ben geçen haftaki yazımı Atatürk Havalimanı’ndaki rötarlardan yola çıkıp, hem havalimanın yetersizliğini hem de bir türlü çözüme kavuşamayan havacılık tazminatını harmanlayıp her iki sorunun birlikte düşünülmesi gerektiğini vurgulamaya çalışmıştım.

Oysa özellikle hava trafik kontrolörleri açısından daha derin yaraların olduğunu ortaya çıkarmış oldum bu yazıyla.

Şöyle ki;

Hava trafik kontrolörleri havacılığımızın olmazsa olmazı. Bir teknisyen uçağın bakımı için ne kadar önemli? Bir pilot uçağı kumanda eden yegane sorumlu olarak ne kadar önemli? Bir dispatch uçağın balansı için ne kadar önemli? İşte belki hepsi kadar hava trafik kontrolörleri de o kadar önemli ve vazgeçilmezler.

Tabi hava trafik kontrolörleri derken sadece kulede çalışanlardan bahsetmiyorum. Seyrüsefercilerden bahsediyorum.

Şimdi gelelim sadede.

Ne istiyor olabilir bu seyrüseferciler?

Doğrudan bodoslama söyleyelim;

Onlar DHMİ’den ayrılmak istiyorlar. Özerk bir yapıya kavuşmak istiyorlar. İnisiyatif almak istiyorlar. Bu istek işin en keskin ve en marjinal kısmı. Özerk yapı için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bir çalışma yaptırmıştı. Hatta çatısı bile kurulmuştu. Ama ne oldu ise nasıl bir bilgi sunuldu ise birden rafa kalkıverdi bu düşünceler, görüşler, çalışmalar.

Ayrılık meselesi kanunla belirlenecek bir durum. Dolayısıyla bu isteği koy cebe diyelim.

Ama asıl istekler insani istekler. Bu isteklerin önüne en kalın duvarları, setleri çekin karşı koymak mümkün olmayabilir. Mantıksız istekler de değil bunlar.

E hadi bakalım neymiş o istekler.

İstanbul’dan başlayalım. Personel sayısı son derece az. Hemen personel yetiştireyim dersen en az 18 aya ihtiyacınız var. Yeri gelmişken bir dipnot düşeyim.

Anadolu Üniversitesi’nde Hava Trafik Kontrolörlüğü okuyan ve mezun olan arkadaşlara neden bu kapılar açılmaz şaşarım. THY nasıl pilot yetiştirmek için Anadolu Üniversitesi ve THK ile anlaşıyorsa DHMİ’de Anadolu Üniversitesinin bu kaynağından faydalanabilir. Branş isteyen hassas bir konu olduğu için pozitif ayrımcılık yapılabilir.

Daha önce de yazmıştım. İstanbul’da yüzlerce uçağa hizmet veren kontrolör ile Gazipaşa’da bir uçağa hizmet veren kontrolör aynı maaşı alıyor. İstanbul’da yapılacak en küçük hatanın nelere mal olacağını hepimiz tahmin edebiliriz. O halde ücret skalasına bir düzenleme getirmek gerekir. Eğer meydanlar arası farklara rağmen ücretler aynı ise riski fazla bulunan havalimanında neden çalışsın kontrolör. Torpilini bulup kaçar sakin bir havalimanına. O yüzden cazipleştirmek lazım.

Bir başka sorun. Çalışma saatleri. Kontrolörler 12 saat esasına göre çalışıyorlar. Özellikle İstanbul’da yılın 12 ayı, Antalya’da belki 4-5 ayı, Ankara’da keza 12 ay boyunca risk taşımaz mı 12 saatlik mesai. Yetkililer hemen şöyle savunacaklar. “Efendim 2 saat çalışıp 2 saat dinleniyorlar” mantıklı bir açıklama olabilir mi bu? Aynı iş ortamındasınız. Uyusanız sersemleşirsiniz, uyumasanız yorulursunuz. Dolayısıyla yıpranırsınız. Bir kişinin sürekli ekrana bakması ne kadar sağlıklı olabilir ki? Yıpranma demişken bu arkadaşların yıpranma oranları çok yüksek diye düşünüyorum. Dolaysıyla tıpkı askerler gibi polisler gibi yıpranma almaları gerekmez mi? Böyle bir düzenleme istemek hakkaniyetsiz mi olur?

Hava trafik kontrolörleri 65 yaşına kadar çalışabilir mi? Kanuni olarak çalışabilir. Buna engel yok. Ama bu yaşa kadar çalışan bir kontrolörden ne kadar verim alabilirsiniz? Öyle bir düzenleme var ki kontrolör bugün 5000 TL maaş alıyorsa yarın emekli olduğunda bin liranın biraz üzerinde emekli maaşı alacak.

Öyle bir düzenleme yapılmalı ki kontrolör emeklilik hayatını da garantiye almalı.

Bana gelen bilgilere göre ek ödemeler tazminatı dağıtımında kontrolörler en alt sınıfa konulmuş. İşte bu düzenleme de kontrolörlerin canını sıkmış durumda.

Stresi en yüksek durumda olan bir mesleği icra eden kontrolörlere en alt sınıf muamelesi yapılması hazmedemedikleri durum gibi görünüyor.

Dahası da var ama ben uzun yazmayı sevmiyorum.

Kısacası kontrolörler işletmeden ayrılmak istiyorlar. Özlük haklarının düzenlenmesini istiyorlar. Bu yönde atılacak adımları bekliyorlar. Benden söylemesi.

Geçen hafta söylediğim gibi eğer bu düzenlemeleri hayata geçirecek iyi niyetli adımları görmedikleri taktirde geçen hafta söylediğim gibi bu yaz çok çetin geçecek.

Kalın sağlıcakla.

KONTROLÖRLER DEVRİM İSTİYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (61)

İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
güzel yazı. kaleminize sağlık....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim neyi hak ediyor ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar kim neyi ne kadar hak ediyor hepimiz çok iyi bliyoruz. Biliyoruz da bu çekememezlik neden. Dünyanın her yerinde insanlar yaşam şartlarını daha iyi hale getirmek için uğraşır. Bu bilinen bir gerçek ama sanırım br tek Türkiye de hatta bir tek DHMİ de bir diğerinin aldığı maaşı kafasına takanlar var. Size ne arkadaşlar. Kim kaç lira alıyor. Siz yaptığınız işe bakın. Aldığınız paraya bakın. İşinize geliyorsa çalışın ki aldığınız paranın hakkını verin. Bunun bir de ahireti var. Beğenmiyorsanız da dönün arkanızı gidin. Sizi zorla tutan mı var ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
ali bey neden sadece atc leri köşenize taşıyorsunuz yani onlar olmazsa olmaz kabul ama peki ya güvenlik ne olacak onlarda saatlerce ekrana bakıyor ve o kadar değişik insanla uğraşıyor lütfen objektif bakalım biraz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayrılamazlar!!!! ~ 12 yıl önce
1. Kontrolörler ayrılamazlar. Bu maaşı bırakıp gidemezle, gidecek olsalardı gelmezlerdi. 2.65 yaşına kadar çalışabilirler, evet riskli olur ama çalışabilirler artık 65 yaş fazla bir yaş değil. 3. doğru emekliliklerinde maaşları çok fazla düşecek doğru o zaman bi zahmet çalışırken emekliliği düşünerek yaşayacaklar. Sonra eski sanatçılar olmasınlar.... 4. Memlekette risksiz olupta bu paranın kazanıldığı kaç devlet kurumu ve işi var. Söyleyin bizde gidelim. 5. Tazminatlarda iyi yerdeler boşuna sulandırılmasın. 6.AHL ile diğer meydanlara farklı ücret olabilir ama olmasa da kimse İstanbul'dan gidip başka yerde çalışmaz. 7.Anadolu Ü.Mezunlarını yer hizmet kuruluşları denedi verim sıfır (0) çözüm olmaz.Havacılık havaalanında öğrenilmeli. 8.Farklı kurum teşkili mevcut idari yapıla olmuyor. Bu şekilde devam.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
arff personeli kule personeli nekadar gerkli ise arff personeli olmadıgı zaman uçaklar o hava alanına neden iniş yapmıyorlar bir sordunuz mu kule kule neyi var neyi yoksa dhmi sagılacak kuleyece içirilecek ulan utanın beş milyarı nerenize sıvıyorsunuz anlamadık gitti biraz gercekçi olun arff personelinin yıllardır hakını yiyerek geliyorsunuz buralara hakkımız helal olmasın size dhmi saganlara

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Askeri meydanlarda astsubay olan kontrolörler hangi şartlarda ve nasıl çalışıyor bir araştırma yapın ne maaş alıyorlar aynı zamanda sivil uçuşlara bakıyorlar günde kac saat çalışıyorlar ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayırlı olsun ~ 12 yıl önce
yeni internet sitenizin dizaynı hayırlı olsun biraz daha sade olabirmiydi siteye bakarken gezinirken her yer her yerde gibi karışık adamın başı dönüyor yinede havacılık haberleri sitesinin öncüsü olarak -fazla yandaş olmadan- bağımsız ekonomik sıkıntı çekmeden devamınızı dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
dhmi de çalışan bir memur güvenlikçi ya da arff 2 yıllık bir aöf bitirdiği zaman maaşı artarken,teknisyen isterse 4 yıllık mühendislik bitirsin maaşı artmaz. dhmi nin en mağdur kesimi teknisyenlerdir ama garibanların sesi çıkmıyor. aldıklarına şükrediyorlar. birileri gibi çıkıpta kazan kaldırmıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hala türkiyede işlerin insanların iki dudağı ile halledildiğini masa altı kulislerle isimlerin grupların belirlendiğini adaletin kendilerine ise adalet olduğunu işlerin modern çağdaş demokrasilerdeki gibi kural yasa bilimsel bakış açısıyla değil adam sendecilik ben yaptım oldu biz yaptık olur mantığı ile halledildiğini toplumun korku toplumu haline getirildiğini insanların haklarını aramaktan korkutulduğunu paranın herşey olduğunu insani özelliklerin önüne geçtiğini türk adalet yargı sisteminin nasıl çalıştığını-yada çalışmadığını ! ....birşey kaybederken çok şey öğrenmişiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Ali KIDIK Thy de uçak teknisyenleri neyse Dhmi içinde aynı şey geçerlidir. Bir uçak nasıl ki teknisyenler olmadan tamir,bakım,kontrol gibi şeyler yapılmadan uçamaz ise,dhmi de teknisyenler olmadan hava trafiği olmaz. Teknisyenler masa başı memurlarla aynı maaşı almaktadır. Birçok teknisyenin 2 yıllık üniversitelerden teknikerlik diploması olmasına rağmen maaşları teknisyen olarak ödenmektedir. Dağ taş Radar,vor,ils her türlü istasyona tamir,bakım için gidiyoruz ama aldığımız para bir aim memuru kadar bile değildir. Lütfen Ali bey bu konuya değinmenizi rica ediyorum. Dhmi de Trafikçiden daha çok mağdur olanlar var. Dhmi de çalışan asıl en büyük mağdur kesim teknisyenlerdir. Teknikerler 500 lira fazla maaş almaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000