18 Nisan 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • maşallah yalayıp yutmuşsunuz tutturmuşsunuz bir avrupa amerika.ama yanlış biliyorsunuz.neymiş efendim mühendis iktisatçı vs işletme masteri yaparmışta doktora yapamazmış.yok ya.buyrun açın üniversitelerin enstitü sayfalarını sonra konuşun.buyrun:http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php?id=0017..okuyun doktoraya başlamaya şartlarını bakalım işletmenin neymiş.adam hava hukuku doktora tezi yazar başka bir anabilim dalındadır ama hukukçuyla çalışır vs.burası türkiye doğru yada yanlış YÖK üniversitelere vermişse bu yetkiyi öğrencide faydalanır.sen bırak avrupayı amerikayı türkiyeye gel.bizde biliyoruz orada bu işlerin kolay olmadığını.kimse ben hukukçuyum demiyor zaten hava hukuku çalışıyorum diyor.buyrun siz çalışın çok gücünüze gittiyse
  • Kaymakam da hava hukuku yorumu yapar, siz de yaparsınız. Ama "hava hukukçusu" sıfatıyla değil. Kaymakam sıfatıyla, siz de havacı sıfatıyla yaparsınız. Hukuki bir hatanız varsa yorumunuzda, herkes hoş görür. Hukukçu sıfatıyla yaptığınız yorum, okuyanları yanlışlara götürür. Bakkal kendi küçük işletmesinin işleticisidir. Ama işletmeci değildir. Bakkal Prof.Arman Kırım'ın makalelerini okuyarak yön bulmaya çalışır. Milletin yaptığı yasa sadece hukukun kaynaklarından bir tanesidir. Yasa yapmak için hukukçu olmak gerekmez. Ama komisyonlarda hukukçular yasayı hazırlar, meclis genel kuruluna gelir. Egemenlik kavramıyla, hukuku karıştırmayın. Oxford veya Sorbonne'a işletme diplomasıyla mühendislik doktorası başvurusunda bulunun, yanıtı alın.
  • Sevgili hukukçular hukuk mezunları.Neden bu kadar kelimelere takılmışsınız anlamadım.Birde nedir bu ben bilirim had bildiririm şöyledir böyledir havaları.Ben bir atc'nin hava hukuku çalışmasından akademik çalışma yapmasından gurur duydum.Ne mezunu olursa olsun adam mesleği ile ilgili çalışmalar yapmış.Keza Servet bey de öyle.Tabiki hukukçu değiller ama hem işleri itibariyle hemde akademik çalışmalarıyla havacılığı biliyor ve hava hukuku çalışıyorlarsa bu sizleri niye kastı anlamadım.Bence havacılık sektöründe pilot kontrolör ve yöneticilere bu tür akademik programlar açılmalıdır.Burada insanlar ünvan peşinde değil sadece yaptıkları çalışmalara saygı istiyor.Buyrun hukukçu ünvanı sizlerin olsun aman aman
  • Uluslararası kanun yoktur. Uluslararası sözleşmeler, andlaşmalar, protokoller vardır. Yurt dışında da hiç bir yerde işletme mezunu, mühendislik doktorası yapamaz. Düşünmeden atmayın. İşletme mezununa nasıl, "hidrolik" veya "statik hesaplama" vs doktorası yaptırırsınız. PPL'i olmayan bir işletmeciye, PPL almadan CPL verebilir misiniz? Mühendislik, hukuk, iktisat mezunu "işletme master" programına katılır, işletme doktorası yapamaz. Bu tüm dünyada, tüm üniversitelerde böyledir. Önce graduate (lisans diploması) sonra da post graduate gelir. McGill, Columbia(NY), Oxford, Cambridge, Sorbonne ilh.. bu aynıdır. Hatta lisans diplomanıza bakarlar, kendi müfredatlarında bulunması gereken konuları okumamışsanız sizi yeniden lisanstan başl
  • hukukçu arkadaşlar gerçekten bu ülkede hukuk adalet neden bu durumda bu ülke neden bu kadar geri kalmış şimdi anlıyorum.çünkü hukukçuların durumu ortada.evet hava hukuku üzerine doktora yapıyorum daha doğrusu hava hukuku üzerine tez yazıyorum.bu ayrıntıya ilk mesajımda girmedim ama hemen ukala ukala atlamış birisi nerede bu program var diye.bu program tabiki yok uluslararası hukuk abd hocasıyla hava hukuku çalışıyorum.yok polismiş yok trafik kanunuymuş ne saçma örnek.o polis gider akademik çalışma yapar o da ünvan alır.ben atc olduğum ve kuralları pratikte uyguladığım için değil akademik çalışma yaptığım için hukuk hakkında konuşabiliyorum.ve iddia ediyorum bir ceza hukukçusundan daha fazla eu air law biliyorum.bana mcgill leiden anlatmayın
  • Yazınızı okurken etrafıma baktım bir yerlerde kamera var da bana kamera şakası mı yapıyorlar diye.. Hava "Hukukçusu" olduğunu iddia eden sayın Servet Bey, bir hukukçu olarak(ki hukuk fakültesi bitirmeden nasıl hukukçu olunduğunu anlamadım) Türk Bayrağı Kanunu'ndan haberiniz yok herhalde..Bayrağın rengi ve tüm ölçüleri bu kanunla düzenlenmiştir. Bilginize..
  • Servet bey, Yerel yerine ulusal, yabancı yerine uluslararası kanunlar deseydiniz hukukçu olacaktınız, ama yine olamadınız. Olmayın rica edeceğim, bu yorumları yazanlar Hukukçu ise siz olmayın. Yüksek lisans ve phd programları yurt dışında bizdeki gibi saçma olmadığı için işletme mezunu mühendislik doktorası yapabiliyor. (McGill deyip duran yorumcu bunu bilir.) Ülkemizde YÖK ve onun saçmalıkları var. Anladığım kadarıyla hukukçu yorumcular memnun. Yorumlardan anladığım kaymakam hava hukuku hakkında yorum yapar siz yapamazsınız. Mantığa bak! Bakkala da işletmeci denmez işletme fak. mezunu değilse bu durumda. Hukuk ne zamandan beri bir zümrenin bir fakültenin tekelinde 1921 den beri yasayı millet yapıyor sn. yorumcular Egemenlik mi değişti!
  • Sayın hava hukuku doktorası yaptığını söyleyen hava trafik kontrolörü yorumcu, maalesef Türkiye'de hava hukuku doktorası yapamazsınız. Çünkü hava hukuku doktorasını yapabilmeniz için, o üniversitede bir hava hukuku profesörü olması gerekir mevzuat gereği. Türkiyede hiç bir üniversitede hava hukuku profesörü yok. Kültür Hukuk Fakültesindeki bir hoca ise, 60'lı yıllarda İtalya'da hava hukuku doktorası yapmış, kapısında profesör yazar, ama hava hukuku profesörü değil. Türkiyedeki üniversitelerde, hava hukuku master eğitimi verdiğini söyleyenler var, ama hava hukukundan ziyade uluslararası hukuk adı altında bir şeyler yapıyorlar. Atla deve değil dediğiniz hava hukuku en zor hukuk branşıdır. Çünkü çok hızlı değişir, küresel karakterlidir.
  • Hukuk fakültesi bitirmemiş bir kişi "hava hukuku doktorası" yapamaz. Hangi fakültede yapıyorsanız bu doktorayı, hocanıza tekrar sorun, ileride sizi geri döndürmesinler. Yasalara göre, hukuk doktorası yapabilmek için"hukuk diploması" gerekiyor. İsmini veremeyeceğim bir üniversitenin hukuk fakültesinde geçenlerde böyle bir yanlışlığı yaptılar, öğrenciyi daha sonra geri çevirdiler. Bir sorun lütfen. Hava hukuku atla deve değil diyorsunuz. Lütfen "McGill Üniversitesi'nin Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsü"nün ve Leiden Üniversitesinin Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsünün ders programlarına ve okutulan kitaplarına bir ulaşın, atla deve olup olmadığını görün. Sadece European Air Law 9 cilt. EASA, ICAO vs hariç.
  • Bu yazısında kullandığı yerli kanunlar, önceki yazılarında kullandığı uluslararası kanunlar sözleri, olacak şey değil. Yerli kanun, uluslararası kanun diye bir şey yoktur. Ulusal hukuki düzenlemeler (anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, talimat), uluslararsı hukuki düzenlemeler (uluslararası andlaşmalar, sözleşmeler, protokoller) vardır. Bir hukukçu Servet beyin düştüğü bu basit hatayı yapmaz. Bu eleştirilere Servet beyin kızmaması gerekir. Eleştirenler gerçek dostlardır. Hava Trafik Kontrolörü olarak, hava hukukunun bir kısmını uyguluyorsunuz diye, hava hukukçusu olamazsınız. Tıpkı trafik polisinin, karayolları trafik kanununu uygulamasının onu hukukçu yapmadığı gibi. Noter katipleri de, hukuki belge hazırlarlar ama hukukçu değildirler.

KİTAPLIK

Geçen hafta Sayın Erdağı, belge konusuna değinmiş.

Biz Hava Hukukçuları dışında havacılık belgeleri ile ilgilenen çok az bir kesim var.

Yazılarımda hukuk dışı konuları belgeleri ile sunuyorum, kimse umursamıyor.

Savcılar bile Anayasa Madde 90 son ile “ulusal kanunlarımızda olsa bile, uluslararası anlaşmalar geçerlidir” sözünü hatırlayıp soruşturma açmıyor.

Hatırlıyorum, Airport Haber’deki üçüncü yazım “Talpa ve Hava Hukuku” çok basit bir soru ile bitiyordu.

-Sahi, Annex’lerin kapağı ne renktir?

İnanın kimse bana “böyle soru olur mu?” demedi, cevaplayan da çıkmadı.

Bu arada “tekerlekli sandalye” yağması devam ediyor. Yetki ve sorumluluğunu belgelerle ortaya koymamıza rağmen hala eski tas, eski hamam, para alınıyor bu hizmetten.

Buraya sığmayacak kadar çok yanlışlar ve hukuk dışı davranışlar var.

Yerli kanunlarımızı bile bilmiyoruz.

Türk Bayrağı ile ilgili hukuk dışı davranış, BoraJet dışında hala devam ediyor. Bu arada BoraJet’i kutlamak gerek.

Kanun, bayrağın rengini belirlememiş, herkes bana rengini soruyor. “Resmi bir rengi yok” diyemiyorum. Bizler alışıla gelen bir rengi kullanıyoruz, onu da söylemek yanlış olur.

Sivil Meydanlarda resim çekme yasağı olmadığı halde bu yasağı kaldırılma çalışmaları bir tek bizde sürmekte!

Yine de hakkını yemeyelim, Avrupa meydanlarında da bu böyle. Geçen gelişimde Paris Orly’de de aynı “fotoğraf çekmek yasak” ikazı ile karşılaştım, bende “ Bak sigara içme yasağı ilan edilmiş, fotoğraf çekme yasağı ilanını görmezsem çekerim ve sende beni suçlayamazsın.” Adam çekti gitti.

Kısaca şunu ifade edebilirim.

Havacılığın hiç bir kolu “meslek” olmadığı için HUKUK hep ikinci planda kalıyor.

Teknik Depo’yu emanet ettiğiniz teknisyen kendi işi dışında ne İş Kanunu, ne de ilgili 17 yönetmeliği bırakın bilmeyi, Annex ve SHY kapsamında bile zor anlıyor, kalite kapsamında ise göstermelik bir düzen ile hukuku yerine getirdiğini sanıyor.

Okulu olmayan, hukukun korumadığı ve “Kurs” adı altında para tuzağı ile personel yetiştirdiğimiz gerçeğini kabul etmeyen zihniyet ile hangi kütüphaneden bahsedeceksiniz?

Türkiye’de ilk kurulan Nav-Kit, benim Uçuş İşletme Kontrol Merkez Müdürlüğü’nü kurup yönettiğim SunExpress’le başladı. Sonra da Pegasus. Artık şirketlerin en az iki kütüphanesi olmak zorunda. Hepsinde var mı bilmiyorum ama İşletme ve Teknik kütüphaneleri artık oturmuş durumda. Eksik olan mevcut yayınları takip ve değerlendirme. Türk yasaları henüz bu kütüphanelere girmedi.

Konu dönüp dolaşıp “meslek” kavramına ve eğitimine geldi.

Ülkemizde yasa ile koruma olmayınca, sadece işin gerekleri öğretilip işçinin vasıflarından bahsetmez iseniz sonuç bu olur.

Bir tek DHMI İngilizce sınavı yapıyor oldum olası. Daha yasalarımızda İngilizce şartı yok. Annex-1 gereği sözce (phraseology) sınıflandırması, Türkçe çevirisinde yapılan küçük bir düzenleme ile gündeme yeni girdi. O da sadece Pilot ve Hava Trafik Kontrolörleri diye başlıyor ve bitiyor. Çünkü mikrofonda sadece onlar varmış gibi davranılıyor ama hala bu sahada çalışacak olanların aday olmaları için böyle bir İngilizce sınav şartı konmadı.

Böyle bir şart olmayınca tümü İngilizce olan uçak belge ve el kitapları, ziyaretçi sıkıntısı çekiyor. Anlamak için altyapının zorunlu olduğu birçok işkolu, kitabın kapağını görmeden “yetişmiş” kişiler ile yürütülmeye çalışılıyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kendine kütüphane kursa ne olur?

Her türlü belge ve elkitabı zaten şirketlerce onlara iletiliyor.

ICAO’dan tutun her tür uçak üreticisinin tüm kitapları SHGM’de mevcut, kimse yok sanmasın.

Sorun bu bilgilerin değerlendirilmesi.

Bu bilgilerin değerlendirilebilmesi için de bizzat sorumluluk alarak çalışmak gerek. Yeni bir düzenlemenin hangi ihtiyaçtan doğduğunu, nasıl bir önleyici tedbir gerektirdiğini ancak sorumluluk alarak çalışan anlayabilir.

İş kanunu uygulanacak birimler ile kapsam dışı olanların yetki ve sorumluluklarının kesiştiği yerler için nasıl bir hukuksal düzenleme yapılacağını kitapları okuyarak bulamazsınız.

Gümrük memurları ile şirketler hep bu uyumsuzluklar üzerine sınırlarını çizmekteler.

Uygulayıcı sorumluluğu olanlar hep dile getirmişlerdir. “Bilmediklerinden oluyor, yoksa çözümü çok basit. Doc.8335 gereğini yerine getirmek!”.

Görünen odur ki hukuksal altyapımız, uluslar arası havacılık seviyesine yükselmedikçe, her yerimiz kütüphane olsa ne olur?

İnsana önem vermeyen bir görünümden, insan odaklı mesleki yasalar çıkartmadıkça, kütüphane konusu bir yara olarak kalmaya mahkum gibi görünmekte.

İşin bir de duygusal yönü var.

O kadar kitap, bir o kadar da eğitim demek.

O kadar eğitim de o kadar zaman demek.

O kadar zaman ise para demek.

Amaç SHGM deneticisini aldatmak ise, bu eğitimlerin bir başkası için yapılıyor olması derinliğini sınırlayan bir etkendir.

Denetici meslekten biri ise, işin içine rekabet girecektir ve meslektaşlar arasında mesleğine katkıda bulununlar “uzman” diye anılacak olduğundan, onların sayesinde seviye kendiliğinden yükselecektir.

Kişiye yasalar önem vermese bile, meslektaşlık kavramı kişileri kendi aralarında sınıflandıracak ve herkes bir üst sınıfa geçebilmek için çaba sarf edecektir.

Kitap okumak için değil, anlamak ve anladığını uygulamak için mevcut ise, sorumluluk vermeden önce o kitap ile eğiteceksin.

Tarihçesini anlatacaksın, değişimin geldiği noktayı o bulacak ve hep okumak, hep çalışmak zorunda olduğunun bilincine o varacak.

Çalışırken yapılan yeni düzenlemenin çalışmasını nasıl etkileyeceğini hesaplayacak, uygun yöntemleri deneyimleri ile yaşama geçirecek ve ustalaşacak.

Daha MEL görmeden işe başlayan teknisyenler, “MEL yerde gereklidir” diyen mühendisler etrafımızda dolaştıkça, hangi kitaptan, hangi kütüphaneden bahsedeceğiz?

Yoksa 1914 yılında Tayyareci Üsteğmen Mithad Nuri’nin, “Vasıta-i Tayyare” isimli ilk Türkçe teknik havacılık kitabı yazdığından haberiniz yok mu?

www.servetbasol.com

KİTAPLIK

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 13 yıl önce
maşallah yalayıp yutmuşsunuz tutturmuşsunuz bir avrupa amerika.ama yanlış biliyorsunuz.neymiş efendim mühendis iktisatçı vs işletme masteri yaparmışta doktora yapamazmış.yok ya.buyrun açın üniversitelerin enstitü sayfalarını sonra konuşun.buyrun:http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php?id=0017..okuyun doktoraya başlamaya şartlarını bakalım işletmenin neymiş.adam hava hukuku doktora tezi yazar başka bir anabilim dalındadır ama hukukçuyla çalışır vs.burası türkiye doğru yada yanlış YÖK üniversitelere vermişse bu yetkiyi öğrencide faydalanır.sen bırak avrupayı amerikayı türkiyeye gel.bizde biliyoruz orada bu işlerin kolay olmadığını.kimse ben hukukçuyum demiyor zaten hava hukuku çalışıyorum diyor.buyrun siz çalışın çok gücünüze gittiyse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kaymakam da hava hukuku yorumu yapar, siz de yaparsınız. Ama "hava hukukçusu" sıfatıyla değil. Kaymakam sıfatıyla, siz de havacı sıfatıyla yaparsınız. Hukuki bir hatanız varsa yorumunuzda, herkes hoş görür. Hukukçu sıfatıyla yaptığınız yorum, okuyanları yanlışlara götürür. Bakkal kendi küçük işletmesinin işleticisidir. Ama işletmeci değildir. Bakkal Prof.Arman Kırım'ın makalelerini okuyarak yön bulmaya çalışır. Milletin yaptığı yasa sadece hukukun kaynaklarından bir tanesidir. Yasa yapmak için hukukçu olmak gerekmez. Ama komisyonlarda hukukçular yasayı hazırlar, meclis genel kuruluna gelir. Egemenlik kavramıyla, hukuku karıştırmayın. Oxford veya Sorbonne'a işletme diplomasıyla mühendislik doktorası başvurusunda bulunun, yanıtı alın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sevgili hukukçular hukuk mezunları.Neden bu kadar kelimelere takılmışsınız anlamadım.Birde nedir bu ben bilirim had bildiririm şöyledir böyledir havaları.Ben bir atc'nin hava hukuku çalışmasından akademik çalışma yapmasından gurur duydum.Ne mezunu olursa olsun adam mesleği ile ilgili çalışmalar yapmış.Keza Servet bey de öyle.Tabiki hukukçu değiller ama hem işleri itibariyle hemde akademik çalışmalarıyla havacılığı biliyor ve hava hukuku çalışıyorlarsa bu sizleri niye kastı anlamadım.Bence havacılık sektöründe pilot kontrolör ve yöneticilere bu tür akademik programlar açılmalıdır.Burada insanlar ünvan peşinde değil sadece yaptıkları çalışmalara saygı istiyor.Buyrun hukukçu ünvanı sizlerin olsun aman aman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uluslararası kanun yoktur. Uluslararası sözleşmeler, andlaşmalar, protokoller vardır. Yurt dışında da hiç bir yerde işletme mezunu, mühendislik doktorası yapamaz. Düşünmeden atmayın. İşletme mezununa nasıl, "hidrolik" veya "statik hesaplama" vs doktorası yaptırırsınız. PPL'i olmayan bir işletmeciye, PPL almadan CPL verebilir misiniz? Mühendislik, hukuk, iktisat mezunu "işletme master" programına katılır, işletme doktorası yapamaz. Bu tüm dünyada, tüm üniversitelerde böyledir. Önce graduate (lisans diploması) sonra da post graduate gelir. McGill, Columbia(NY), Oxford, Cambridge, Sorbonne ilh.. bu aynıdır. Hatta lisans diplomanıza bakarlar, kendi müfredatlarında bulunması gereken konuları okumamışsanız sizi yeniden lisanstan başl

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hukukçu arkadaşlar gerçekten bu ülkede hukuk adalet neden bu durumda bu ülke neden bu kadar geri kalmış şimdi anlıyorum.çünkü hukukçuların durumu ortada.evet hava hukuku üzerine doktora yapıyorum daha doğrusu hava hukuku üzerine tez yazıyorum.bu ayrıntıya ilk mesajımda girmedim ama hemen ukala ukala atlamış birisi nerede bu program var diye.bu program tabiki yok uluslararası hukuk abd hocasıyla hava hukuku çalışıyorum.yok polismiş yok trafik kanunuymuş ne saçma örnek.o polis gider akademik çalışma yapar o da ünvan alır.ben atc olduğum ve kuralları pratikte uyguladığım için değil akademik çalışma yaptığım için hukuk hakkında konuşabiliyorum.ve iddia ediyorum bir ceza hukukçusundan daha fazla eu air law biliyorum.bana mcgill leiden anlatmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yazınızı okurken etrafıma baktım bir yerlerde kamera var da bana kamera şakası mı yapıyorlar diye.. Hava "Hukukçusu" olduğunu iddia eden sayın Servet Bey, bir hukukçu olarak(ki hukuk fakültesi bitirmeden nasıl hukukçu olunduğunu anlamadım) Türk Bayrağı Kanunu'ndan haberiniz yok herhalde..Bayrağın rengi ve tüm ölçüleri bu kanunla düzenlenmiştir. Bilginize..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Servet bey, Yerel yerine ulusal, yabancı yerine uluslararası kanunlar deseydiniz hukukçu olacaktınız, ama yine olamadınız. Olmayın rica edeceğim, bu yorumları yazanlar Hukukçu ise siz olmayın. Yüksek lisans ve phd programları yurt dışında bizdeki gibi saçma olmadığı için işletme mezunu mühendislik doktorası yapabiliyor. (McGill deyip duran yorumcu bunu bilir.) Ülkemizde YÖK ve onun saçmalıkları var. Anladığım kadarıyla hukukçu yorumcular memnun. Yorumlardan anladığım kaymakam hava hukuku hakkında yorum yapar siz yapamazsınız. Mantığa bak! Bakkala da işletmeci denmez işletme fak. mezunu değilse bu durumda. Hukuk ne zamandan beri bir zümrenin bir fakültenin tekelinde 1921 den beri yasayı millet yapıyor sn. yorumcular Egemenlik mi değişti!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın hava hukuku doktorası yaptığını söyleyen hava trafik kontrolörü yorumcu, maalesef Türkiye'de hava hukuku doktorası yapamazsınız. Çünkü hava hukuku doktorasını yapabilmeniz için, o üniversitede bir hava hukuku profesörü olması gerekir mevzuat gereği. Türkiyede hiç bir üniversitede hava hukuku profesörü yok. Kültür Hukuk Fakültesindeki bir hoca ise, 60'lı yıllarda İtalya'da hava hukuku doktorası yapmış, kapısında profesör yazar, ama hava hukuku profesörü değil. Türkiyedeki üniversitelerde, hava hukuku master eğitimi verdiğini söyleyenler var, ama hava hukukundan ziyade uluslararası hukuk adı altında bir şeyler yapıyorlar. Atla deve değil dediğiniz hava hukuku en zor hukuk branşıdır. Çünkü çok hızlı değişir, küresel karakterlidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hukuk fakültesi bitirmemiş bir kişi "hava hukuku doktorası" yapamaz. Hangi fakültede yapıyorsanız bu doktorayı, hocanıza tekrar sorun, ileride sizi geri döndürmesinler. Yasalara göre, hukuk doktorası yapabilmek için"hukuk diploması" gerekiyor. İsmini veremeyeceğim bir üniversitenin hukuk fakültesinde geçenlerde böyle bir yanlışlığı yaptılar, öğrenciyi daha sonra geri çevirdiler. Bir sorun lütfen. Hava hukuku atla deve değil diyorsunuz. Lütfen "McGill Üniversitesi'nin Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsü"nün ve Leiden Üniversitesinin Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsünün ders programlarına ve okutulan kitaplarına bir ulaşın, atla deve olup olmadığını görün. Sadece European Air Law 9 cilt. EASA, ICAO vs hariç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu yazısında kullandığı yerli kanunlar, önceki yazılarında kullandığı uluslararası kanunlar sözleri, olacak şey değil. Yerli kanun, uluslararası kanun diye bir şey yoktur. Ulusal hukuki düzenlemeler (anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, talimat), uluslararsı hukuki düzenlemeler (uluslararası andlaşmalar, sözleşmeler, protokoller) vardır. Bir hukukçu Servet beyin düştüğü bu basit hatayı yapmaz. Bu eleştirilere Servet beyin kızmaması gerekir. Eleştirenler gerçek dostlardır. Hava Trafik Kontrolörü olarak, hava hukukunun bir kısmını uyguluyorsunuz diye, hava hukukçusu olamazsınız. Tıpkı trafik polisinin, karayolları trafik kanununu uygulamasının onu hukukçu yapmadığı gibi. Noter katipleri de, hukuki belge hazırlarlar ama hukukçu değildirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000