16 Kasım 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

KİRLİ İLİŞKİLER YUMAĞI…

Öyle bir sektörün içinde bulunuyoruz ki, zaman zaman insanı hayretler içerisinde bırakacak olayları duyuyorsunuz. Şimdi yazacağım konu bir senaryo yada bir hayal ürünü değil. Tamamen gerçekleri yansıtacak bu olaylar zincirini bende yeni öğrendim.

 

Bir yönetici düşünün. Bu yönetici bir havayolu şirketimizin başında bulunuyor. Sonra bir başka şirkette yönetici oluyor. İlk çalıştığı şirkette kurduğu ilişkiler sayesinde son çalıştığı şirkete katma değer sağlayacak diye düşünülerek göreve getiriliyor.

 

Uçak pazarlama sistemindeki çıkar ilişkileri sebebiyle ilk şirketinde kurduğu bağlantıları en yakını üzerine kurduğu aracı şirket kanalıyla kendisine gelir kapısı olarak kullanıyor.  Sadece kendisi için değil yine eksi şirketindeki mesai arkadaşı olan yabancı bir kişi ile gerçekleştiriyor.

 

Bu kişi havacılık sektörümüzün içinde sessiz duruşuyla tanınıyor.

 

Temsil gözetim şirketlerinde de hiç bilmediğiniz olaylar dönüyor. Bana gelen bilgilere göre temsil gözetim hizmeti veren bazı şirketlerde acaip ayak oyunları dönüyor. Bir havaalanına uçmak isteyen yabancı bir havayolu şirketi için verilecek olan hizmetler planlı bir şekilde düzenleniyor.

 

Şimdi yabancı bir havayolu şirketinin başından geçen olayı aktarmak istiyorum sizlere. Yabancı havayolu şirketi turistik bir havaalanımıza uçmak için girişimde bulunuyor. İlgili şirket havaalanı yönetimine bilgi mesajı gönderiyor. Mesajda “Havalimanınıza sefer düzenlemek istiyoruz” yazısı gönderiliyor.

 

Durumu haber alan havaalanı yöneticileri patronlarına haber vererek “Yeni bir şirket bulduk, gerekli görüşmeleri yapmak için X ülkeye gidiyoruz” diyerek patrona şirin görünmeye çalışıyor. Havayolu şirketine de “permi sorunu var slot sorunu var” diyerek zorluk çıkartılıyor. Tam bu sırada devreye temsil gözetim hizmeti veren şirket devreye giriyor. “Biz bu sorunu çözeriz” diyerek devreye giren temsil gözetim firması olmayan sorunu çözmek için havayolu şirketinin temsil gözetim işini de üzerine almış oluyor.

 

Temsil gözetim firması havayolu firmasının yetkilisi ile ortak olarak bu işi yürütüyor. Sonra hem temsil gözetim firması kazanıyor hem de havaalanı yetkilisi hatırı sayılır bir nema indiriyor cebine.

 

Kim bu kişiler? Eminim onlar bu yazıyı okuduklarında biziz diyecekler…

 

Bende biliyorum isimlerini, ama yazmak istemiyorum şimdilik. İlerleyen süreçte yazar mıyım onu da bilmiyorum.

 

Diyeceksiniz ki, ticari ilişkilerde bu tür durumlar yaşanabilir… Yaşanır ama ticari ilişkilerde çalışılan kurumun çıkarları ön planda tutulur. Yöneticiler bulundukları kurumları düşünmek zorundalar.

 

Bilmiyorum havayolu şirketi sahiplerinin bu durumdan haberleri var mı? Varsa neden böyle kişileri halen kadroda tutarlar. Şirket sahiplerinin “uçağımızı uçuruyor, o da para kazansın bizde para kazanalım” düşüncesi var ise ona da söylenecek söz yok.  Ama daha fazla kazanmak var iken neden böyle oyunlara göz yumulur ki?

 

Bir başka konu… Birçok havayolu şirketimizde yönetici pozisyonunda çalışan ismi bizde saklı bir kişi temsil gözetim hizmeti yapan firma ile ortak iş yapıyor. Birçok dalda cambazlık yapıyor ama farkında olan bile yok. Bana göre herkes farkında ama yolunu tutan tutmuş.

 

İnsanın içinden “açıkla şunları” düşüncesi geçmiyor değil. Sizce gerek var mı?

KİRLİ İLİŞKİLER YUMAĞI…

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali bey sizden orex air hakkında bilgi istiyorum sizler hala futbol dan...pkk basından soz edıyorsunuz asli isiniz mi bu biraz calısın lutfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sizin bahsettiğiniz kununun dışında bir şey ama havalimanında ki en önemli unsurların başında bulunan güvenlik görevlilerini bu SECURİTAS şirketinden kurtaracak.dolaysıyla havalimanın güvenliğini tekrar çalışan(çalışabilen)personel haline getirecek bir kurum , şahıs yokmu Bu şirket varken Antalya Havalinamında uçağa binmeyin.Kendi güvenliğiniz için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bizler ne severiz kendimize kahraman yaratmayı pek çoğu sahte...Yöneticiliği kendine yontma zamanı belleyen hatta hak gören insancıklar...üstüne iş ahlakına sahip olmayan iş adamları (!) da listeye eklenince tam bir fiyasko...Bu düzene değil karşı olmak tavır almak bile yanlız ve işsiz kahramanlar yaratmaktan başka bir işe yaramıyor...Bu şerefsizleri yazmayın bence mümkünde tek tek bulup çıkarın aç kahramanları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali bey herşeyi çözmüşsünüz ama bir tek neden böyle? o kalmış...Belki de patronlar az çalanı çok çalana tercih ediyorlar ya da başkasının hırsızlarına bakarken kendi hırsızlarını unutuyorlar.Ortalıkta çok fazla temsilci yok,onlarla sıkı fıkı olan şirket çalışanları da malum, çalıştığı havayolu dışında iş çeviren yöneticilerde birçok kişi tarafından biliniyor.Peki bu kadar kişinin bilip göz yumulan işe ne denir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali bey neden orex cargo ile ilgili haberler vermiyorsunuz.........kolay gelsin.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000