21 Aralık 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

KINA YAKTILAR

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin’in sürpriz istifası herkesi olduğu gibi beni de şaşırttı. İstifaya götüren süreçte neler yaşandı, istifa mı etti yoksa istifa mı ettirildi? Bütün bunlar istifa eden açıklama yapmadığı sürece merak konusu olacak. Bir çoğumuz o ya da bu şekilde ayrıldı diye yorumlar yapacağız. Tıpkı istifa ettiğini yazdığımız dakikadan itibaren AirportHaber'e gelen yorumlar gibi.

Sevgili okurlar,

Nasıl bir toplum içinde yaşadığımızın en güzel örneği Candan Karlıtekin'in istifasına gelen yorumlardan gördük. Bu yorumlarla ilgili görüşlerimi birazdan sizinle paylaşacağım ama önce Candan Karlıtekin dönemini kendi gözlemimle yazmak istiyorum.

2003 yılında Yusuf Bolayırlı kendi isteğiyle emekliye ayrılınca THY'nin başına Abdurrahman Gündoğdu gelmişti. Candan Karlıtekin'de yönetim kurulu üyesi olmuştu. Tıpkı Candan Karlıtekin gibi Abdurrahman Gündoğdu'da aniden gidiverdi Türk Havayolları'ndan. Ben o gidişi de bu gidişe benzetiyorum. Abdurrahman Gündoğdu'da gidişatıyla ilgili bugüne kadar tek kelam etmedi. Bakalım Candan Karlıtekin sessiz kalacak mı yoksa konuşacak mı?

Candan Karlıtekin'in istifa etmesinin ilk dakikalarında kendisine ulaşma imkanı buldum ve istifa nedenini sordum. Verilen cevap "Kendi prensiplerim doğrultusunda çalışma imkanım kalmadı. Artık THY'de durmanın anlamı yoktu" şeklinde idi.

Türk Havayolları son yıllarda dur durak bilmeyen bir atılım içinde idi. Dünyayı saran ekonomik krize rağmen Türk Havayolları başdöndüren bir hızla büyüdü. Tabii bu duruma gelişin perde arkasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da olduğunu düşünüyorum. Şimdi ne alaka diyeniniz olabilir. Ama şu gözardı edilmemeli. Ulaştırma Bakanı içhatları özel sektöre açtıktan sonra THY rekabet etmeyi öğrendi. İşte bu rekabet bana göre THY'nin gelişiminde de etkili oldu.

Hepinizin bildiği gibi THY'nin manşetinde üç isim vardı. Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu ve Temel Kotil. Tabi bize yansıyan şekliyle THY'nin beyni Hamdi Topçu idi.

THY'de kime sorsanız Hamdi Bey'in istemediği hiçbir şey olmuyordu.

Gidenin arkasından konuşmak çok kolay. İsteseydim bende çok şeyler yazabilirdim. Ama gerek yok. Benim yazacağım tek şey var. Bana göre Candan Karlıtekin koltuğunu hak eden birisiydi. Hem vizyonu hem de THY'yi dünya markası yapacak adımları atmasından dolayı.

Bütün başarı tek kişinin eseri değildir. Eğer başarı varsa bu bir ekip işidir. Başarı ya da başarısızlık tek başına Candan Karlıtekin'e endekslenemez. Karlıtekin istifa mektubunda "Özgeçmişimde silinmez bir şeref sayfası kazanmama imkan verenlere şükranlarımı sunuyorum" demişti. Kendi ifadesinde de belirttiği gibi THY'de Candan Karlıtekin'e çok şey kattı.

THY'de artık Karlıtekin dönemi bitti. Yeni bir dönem başladı. Artık tepe noktada resmen Hamdi Topçu var. Hamdi Topçu'nun Candan Karlıtekin gibi medyatik bir yol izleyeceğini düşünmüyorum. İpler kendi elinde olacak ama vizyonda Temel Kotil olacak. Hamdi Topçu'nun yapacağı çok iş var ama. En azından THY'nin şu anda bulunduğu konumu muhafaza etmek zorunda. Candan Karlıtekin döneminde imzalanmış olan tüm anlaşmaları yürüterek çıtayı yükseltme zorunluluğu var.

Yapabilir mi? Hamdi Topçu'yu tanıdığım kadarıyla çok uyanık bir o kadar da zeki. Hazır cevap ve sakin bir kişiliğe sahip. Dinlemeyi seven, dinlediklerinden kendi işine geleni almayı bilen bir kişi. Yani sabit fikirli değil. Hamdi Topçu arka planda kalarak yönetmeyi tercih ederse çok başarılı olabilir. Ama vitrine oynamak isterse o zaman yanlış yönlendirmelerden bocalayabilir. Dolayısıyla bundan sonra Hamdi Topçu yapacağı tüm işlerde iki kere düşünmek zorunda.

Şimdi gelelim Candan Karlıtekin istifa ettikten sonra atılan yorumlara. İstifa haberi AirportHaber'e düştükten sonra inanılmaz bir yorum sağanağı başladı. Bilgisayar arkasına gizlenmiş olan yorumcuların yazdıkları ne ahlaka sığar ne de kendini bilen bir kişinin terbiyesine. Yüzlerce yorumu silmek zorunda kaldık. Biz okurken midemiz bulandı. Hangi hafıza ile hangi ahlakla, hangi terbiye ile o tür yorumlar atıldı anlamak mümkün değil. Kişiliksizce atılan bu yorumları atanların Türk Havayolları mensuplarına yakıştıramadığımı belirtmek isterim.

Bu yorumlar Hamdi Bey istifa etse onun içinde yapılabilirdi, Temel Bey istifa etse onun içinde yapılabilirdi.

Candan Karlıtekin başarı dolu bir sayfa bıraktı THY'de. Kendisine bundan sonraki hayatında da başarı diliyorum.

Artık bayrak Hamdi Topçu'da. Umarız bayrağı aldığı noktadan daha da ileriye taşır. Biz izlemeye devam edeceğiz, yanlış yapıldıkça eleştirerek doğru yapıldıkça da alıkşlayarak.

Haftaya görüşmek dileğiyle...

KINA YAKTILAR

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorum yapmayacagim. yaziniz adaleti gozetmis, bu onemli. Ancak ayri ya da bitisik apostroflu veya sade yazilmasi geren de ve da lara dikkat etmenizi oneririm. (belki de teybe okuyorsunuz yardimciniz desifre ediyor) . dostane bir uyari. tesekkurler - Can

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Başbakan Rizeli, Genel Müdür Rizeli, Başkan da Rizeli. Şirket milletin şirketi...bu nasıl oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sayın yazar uygunsuz yorum yapanların thy personeli olduğunu nerden biliyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU isimsiz yorumların zavallı sahipleri, ancak böyle kinlerini kusabiliyorlar...Ne yazık ki kişisel düşmanlıklarıyla kendi ruhlarını daha da hasta ediyorlar...THY'YE layık değiller....YAZIK...Teşekkürler Ali Bey CANDAN BEY bizim için üstün vasıflı,farklı,özel bir insan ve yöneticiydi.Allaha emanet ediyoruz onu..Yolu açık olsun......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yazar kendisi cevap verebilir, avukat mısınız size ne oluyor. Ayrıca tanımadığınız kişilerle senli benli konuşacak kadar nezaketten uzaksınız. Okumanız ve anlamanız varsa, önce benim ilk cümlemi de anlayın! Yazının başlığı "Kına Yaktılar". Anladıysanız tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kardeşim adam ne yazmış sen ne diyorsun. Adam ahlaksızca yorumlardan bahsetmiş sen onu bunu eleştirdin diyorsun demişsin. Yazarın işi zaten eleştirmek. Okuyucunun küfür etmesi eleştirilmiş yazıda. Ama sizin gibi okuduğunu anlamayanlar böyle yorum atar ancak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hakareti tasvip etmek mümkün değil. Ancak kimse de Karlıtekini alkışlamak zorunda değil. Eski yazılarınızı karıştırın, siz de sevmediğiniz kişiler hakkında -özellikle sendika başkanı Ayçin ve Kpt. Bahadır Altan hakkında- neler yazdınız. Biraz da iğneyi kendinize batırın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000