25 Nisan 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • CANI YANAN SABRETSİN,CANI YAKAN CANININ YANACAGI GÜNÜ BEKLESİN.... HZ.MUHAMMET (S.A.V)
  • Bu yazıya katılmamak mümkün değil. Mesela 6 sene önce kurulan bir yer hizmetini THY personelinin hazmetmesi 3 yıl sürdü. Oysaki ne iş verenlerdi nede başka bişey onlarda thynin emekçi işçileriydi. Serviste beraber bindiği yerhizmeti personellerini hep ezmeye kalktılar. İşlerine takoz koydular. Ne oldu yapılan adice davranışlar haneye yazıldı, hayat devam ediyor. Yazıyı da hemen CB ve Ak partiye direk bağlayanlar olmuş işte bu ayrımcılığı yapmamalı. Yazı tamamen insanı ama bazı kişiler direk bir kesmi yine ötekileştirmis. Sonra neden otekilesiyoruz. Bence yaşamaya hakkınız yok
  • Sadece zulmü ve adeletsizlikler bir kenara iftira atıp çirkef. .....
  • Ben ötekileştirme diyorum. Siz yabancılaştırma demişsiniz. Bunlar hep uzun adamın marifeti. İmam cemaat misali
  • Gelin kaynana savaslarina gelsin...
  • corendon havayollarının muhasebe departmanındaki yöneticileri gibi. önce onlar biner servise asansöre . yazık acıyorum
  • Yazi aynen denildigi gibi, yanliş bir cumle gormedim. Herseyi ile doğru. Bizim ulkede iş verenler çok tuhaf, başvuurulara bile karşilik veremiyorlar, sahiplenme ile hiç beraberlik yok, ilk gunden dedikodularla birlikte çalişanlari yıldırma politikalarinin sonu gelmiyor. Japonlar oylemi? Çok iki yuzlu milletiz aramizda hiç guven yok, iş ahlakı yok......
  • Yazınız ilk bakışta kaderci bir anlayış da içermekle birlikte, zamanın ruhuna uygun hareket etme noktasında, taraflara makul ve insani duruş sergilemelerini öğütlemekte. Aynı fikirdeyim.
  • SÖYLEDİKLERİNİZ AYNEN DOĞRU MAALESEF.SİZDEN AYRI DÜŞÜNMEM ETRAFA BAKMAYI BİLEN BİR İNSAN OLARAK MÜMKÜN DEĞİL. ANCAK GEÇEN GÜN GEÇERLİ ÇEMBERİN DIŞINDA OLAN BİR KARDEŞİMİZLE GÖRÜŞTÜM ANLATTIKLARINDAN VE KONUŞMASINDAN.MAALESEF YAZIDA DEĞİNDİĞİM TABLOYU YAŞADIĞINI VE DE YAKINLARINA YAŞATTIĞINI ÇIKARTMAK ZOR DEĞİLDİ.ÜZÜNTÜM BUDUR.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
  • Kimsenin yaptığı yanlışlar için kimseye hesap vermediği bir ülkede yaşıyoruz. Bu rahatlıkla isteyen istediğini yapıyor, kadrolaşıyor,istediği adamı işe alıp istemediğini attırıyor, istediğine makam veriyor istemediğine vermiyor, ne bir bilimsellik ne hakkaniyet ne adalet ne liyakat hiçbir şey yok. Siz de iktidar olun kendi adamınızı getirin deyip örnek olarak da Tübitak'ın başına hayvanat bahçesi müdürünü getiren zihniyetle mi ileri gideceğiz? İnsanlarımızı birbirine uzaklaştıran,iç,dış çemberler yaratan yine kendi insanımız! Bize Alman,Fransız falan mı böyle yapın, insanlarınızı birbirinizden soğutun,düşman edin,hakkını yiyin vs diyor.Hayır, biz yapıyoruz! Kendi kendimizi aşağı çekiyoruz o meşhur fıkradaki gibi. Maalesef bu zihniyet yüzünden herkes birbirine düşman oldu yarın iktidar değiştiğinde neler olacak göreceğiz. Artık şimdikiler hemen bukalemun gibi renk değiştirirler mi yoksa yüklerini tutmuş olmanın rahatlığıyla umursamazlar mı orası ayrı ama olan bize ve ülkemize oluyor!

Keser Döner Sap Döner, Gün Gelir Hesap Döner

Evet; biz insanların yaşamı, seçenekler ve seçimlerimizle şekilleniyor. Mümin Sekman’ ın hayat bilgesi kitabında ifade ettiği üzere “ seçeneklerimizi hayat hazırlıyor ve önümüze koyuyor. Seçimleri ise bizler, İnsanlar yapıyoruz”.  Normal şartlarda bu yaklaşım her ne kadar doğru ise de günümüz iş yaşamında bunun tersi her zaman görülüyor. Ve de bazı çalışanların seçim yapma hakkı olmuyor.

İNSANLARI YABANCILAŞTIRMA HASTALIĞI

Hayatta toplulukta yalnız bırakıldığı ve topluluğun diğer üyeleri tarafından hiç bir zaman benimsenmediğini düşünen çok kimse vardır.  İçinde bulunduğunuz bir grubun dışına kalmış, dışına itilmiş olma duygusu insanı hayli rahatsız eder. İnsanoğlu siyasi görüşü nedeni ile yabancılaştırıldığı bir toplulukta bu duyguyu mutlak ki en ağır bir şekilde hissedecektir.  G.S Lewis’in ifade ettiği üzere bazıları için iç çembere kabul edilmiş olmanın getirdiği avantajlar pek çok insani duyguyu ve hatta ahlak ölçülerini hiçe saydıracak kadar önemli. Bunun örnekleri daha ziyade devletin ağırlığının hissedildiği kurum ve kuruluşlarda bariz olarak görülüyor. Belki inanmayacaksınız ama özel sektör şirketlerinde de çemberler var. İçte olan insanlar var. Tabii ki dıştakiler de mevcut.   Evet çemberin içinde yaşayanlar ve de o çemberin maddi ve manevi koruyucu şemsiyesi altında çalışanlar dışarıdan kendilerine gelen tepkileri ellerindeki “ kuvvet kozunu “ oynayarak püskürtürken kurumun kişiliksiz yöneticileri nezdinde ayrıcalıklı olmanın avantajını yaşarlar.  Bu nahoş durumda,  dışarıda kalanların kendilerini mağdur hissederek rahatsız edici, sağlıksız tepkiler vermeleri de olasıdır. Öyle veya böyle bu durum kişilerin morallerini etkilemekle kalmaz ve kuruma karşı bağlılık ve sahiplenme duygularını da törpüler. Zira baştakilerin gözleri ve kulakları bu konulara kapalıdır. Yitirilen tüm duygularla birlikte dıştakilerin kuruma ve yöneticilere güven duygusu da kaybolmuştur. Yaşanan bu gerginliğin sonucunda bu itilmişlik onları hali ile öfkeli yapar. Bir de ayrıştırılmış olması nedeni ile kişinin öfkesini dışarı vuramadığını ve bu öfkenin onun içinde yavaş büyük bir kine dönüştüğünü düşünürseniz, kişinin toplumsal ilişkileri ile birlikte sağlığının da bir noktada zarar göreceği kuşkusuz.  Ancak çemberin dışındakileri bu duruma düşürenlerin narsist kişiliğe ( Narsist kişilikli insanlar her şeyi yapma konusunda kendilerinde hak görüp ve de özellikle kayırılacak bir kişi olduklarına inanırlar.) sahip olma ihtimali düşünüldüğü takdirde konunun kolaylıkla geçiştirilmemesinin gerekliliği ortaya çıkıyor.

ÖNCE AÇIK YEŞİLLER OTOBÜSE BİNECEK.

“Amerika’da otobüs durağında zenciler ve beyazlar kuyrukta bekliyorlar. Otobüs gelir, ilk adımı atan enciyi beyaz adamlar iter. Ortalık savaş alanına döner. Otobüsün şoförü ortalığı sakinleştirirken bir konuşma yapar ve 1 Aynı ülkede yaşıyoruz, hepimiz kardeşiz ve de farz edin ki hepimiz yeşiliz. Bu sözler üzerine herkes sarılır ve öpüşür, tüm yolcular barışmıştır. Sıra otobüse binmeye gelir ve araca ilk adımını atan yine bir zenci olur. O sırada şoförün sesi duyulur.” Bir dakika kardeşim önden açık yeşiller binecek” .Evet hepimizin bildiği üzere Amerika kızıl ve siyah derilileri ayrıştırma konusunda çok kötü bir geçmişe sahip. Yapılanlar halen filmlere konu oluyor.

Bizde ise en üst seviyede ayırımcılığı yaşadığımız bir dönemdeyiz. Üzücü ama bu böyle.

İÇSEL YAPIYI ONARMAK GEREK

Bu durumun yaşandığı kurumlarda çemberin ister içinde, ister dışında olalım çevremizde olup bitenlerin “ akla uyan “ anlamlarını kavramakta güçlük çekeceğimiz mutlak. Bazı düşünce ve davranışlarımızın gerçekle ilgisinin olmadığını bilememize ve buna ilişkin olarak gözümüzün önünde duran bulgulara rağmen halen aynı tavır ve harekete devam etmemiz içimizdeki fırtınanın yaptığı tahribatın büyüklüğünün bir göstergesi olarak değerlendirmek gerek. Gelin vakit daha da geçmeden hastalık kansere dönüşüp bizi yiyip bitirmeden içsel yapımızı onaralım.

KESER DÖNER SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER

Hani bir söz var. “ Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner “ Bu atasözü Aşık Mahsuni tarafından bestelendi. Nadir görülür bir Atasözünün müzikle bileştirildiği ve bir türkü formatına büründüğü. (https://www.youtube.com/watch?v=1NQwkUDMwB8 )

Çemberin, neresinde duruyorsanız durun, bu günün şartlarının tersine dönebileceğini de düşünmeniz şart. Bu gün çemberin dışında duranlar, yarın kin ve hırs ile öç almayı düşünmemeli. Çemberin içeridekiler ise bir anlamda frene basmalıdırlar. Ve unutmamalıdırlar ki değişimin sürekliliği var. Bundan sonraki muhtemel değişim de son olmayacaktır. Bir gün gelir size de bu söz hatırlatılır. “ Keser Döner Sap Döner, Bir Gün Gelir Hesap Döner “ Siz siz olun artık çocuklarımızı ve bu gün dünyadan haberi bile olmayan torunlarımızı birbirlerine düşman etmeyelim.. Çok yazık oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam senelerce önce işyerlerindeki kadrolaşma konusunu bir gazeteci Ankara’da ikamet eden büyüğümüze sormuştu? Cevap ise “ Onlar da başa geçince bizimkileri çıkartsınlar / çıkartırlar “  mealindeydi.” Yapılan ayrışımcılık mutlak ki tepedekilerin bu tür görüşleri üzerine bina edildi. Politikacıların bu tür yaklaşımları bu işe yatkın bir zümreyi nasıl etkiler dersiniz? Eğer politikaya atılmayı düşünmüyorsanız siyasilerin hiç kimseye kalıcı ve ilerisi için ümit veren bir fayda sağladıkları görülmedi. Hani dua ederken, Allah alıştığımızdan geri koymasın deriz ya. İşte  o dönemde tüm alıştıklarınız, gördüğünüz ve yaşadığınız ayrıcalıklar uçup gidecektir. Hiç aşırı varlıklıyken fakir düşen yakınınız oldu mu?

KAYSERİLİLER UYANIK OLURMUŞ YA.

Bizim Kayserili amca ve hanımı, şeytan taşlamak için Mina'ya varmışlar. Ama yerden topladığı küçük taşları şeytana doğru fırlatırken, hanımı aşka gelip önce küçük taşları, sonra daha büyük taşları, en sonunda da koca koca kaya parçalarını şeytana fırlatmaya başlamış. Bunu gören Kayserili amca, hanımının elini tutmuş.“ Ne yapıyorsun öyle " demiş. Hanımı, şeytana taş atıyorum" demiş.  Kayserili  amca tecrübeli. "Bak hanım" demiş, “ Senin bu taşladığın şeytan var ya, cennetten kovulmadan önce Allah'ın en sevdiği meleğiydi. Sonra Allah'a isyan edince kötü oldu, biz de onu şeytan bildik. Ama daha kıyamete çok vakit var. Bakarsın o zamana kadar Allah onu affeder. Sen yine de şu küçük taşlardan at. Sonra kıyamet günü pişman olma“.

Evet; bizlerde o gün pişmanlık duymayalım.

Bu yazıyı kaleme alırken bir Facebook paylaşımı aldım. Sıkıntımı bütünü ile anlatan bir paylaşım.

 KIZDIĞINIZ KİŞİ VE OLAYLA ZİHNİNİZİ MEŞGUL EDERSENİZ NE OLUR?

Çemberin içinde veya dışında olmak fark etmez. “ Kendi kendinize senaryolar üretirsiniz. O kişiye / olaya takılıp kalmakla ailenizi incitirsiniz. Kızdığınız kişi mutluyken, siz kendi kendinizi mutsuz etmeye devam edersiniz. Çevrenizdeki dostlarınızı da incitmeye başlarsınız. Sinir hastası olmaya başlar, aşırı öfke ve üzüntüye kapılıp sonuçta ülser, kalp hastalığı ve kanser’i tetiklersiniz. Sizin bu durumunuz takıldığınız kişiye en küçük bir zarar vermeyecektir. Siz sadece kendinize ve yakın çevrenize zarar verirsiniz. Tercih sizin. İsterseniz kendinize zarar vererek takıntınızı sürdürmeye devam edin, ya da her şeyi zamana bırakın.

Keser Döner Sap Döner, Gün Gelir Hesap Döner

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

XXX ~ 8 yıl önce
CANI YANAN SABRETSİN,CANI YAKAN CANININ YANACAGI GÜNÜ BEKLESİN.... HZ.MUHAMMET (S.A.V)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kesinlikle ~ 8 yıl önce
Bu yazıya katılmamak mümkün değil. Mesela 6 sene önce kurulan bir yer hizmetini THY personelinin hazmetmesi 3 yıl sürdü. Oysaki ne iş verenlerdi nede başka bişey onlarda thynin emekçi işçileriydi. Serviste beraber bindiği yerhizmeti personellerini hep ezmeye kalktılar. İşlerine takoz koydular. Ne oldu yapılan adice davranışlar haneye yazıldı, hayat devam ediyor. Yazıyı da hemen CB ve Ak partiye direk bağlayanlar olmuş işte bu ayrımcılığı yapmamalı. Yazı tamamen insanı ama bazı kişiler direk bir kesmi yine ötekileştirmis. Sonra neden otekilesiyoruz. Bence yaşamaya hakkınız yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KESİNLİKLE ~ 8 yıl önce
MAALESEF İNSANİ KONULARLA FAZLA İLGİLENİLMİYOR. KAÇ SENEDİR BAĞIRA ÇAĞIRA NE KAZANILDI Kİ? KALDI Kİ İÇİMİZDEN YÜZLERİNE KARŞI BAĞIRIYORUZ.İYİ Kİ APH VAR. MİLLET İÇİNİ DÖKÜYOR. YAZIYI CB VE AK PARTİYE BAĞLAYANLAR HER KİMSE HASTALIKLILAR. BEN YALNIZ İNSANLARA EVİ BARKI, ÇOLUK ÇOCUĞU ÜZMEYİN DİYORUM. TABİİ Kİ KENDİNİZİ DE.ANLAYANA. SİZE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Çetin Bey ~ 8 yıl önce
Sadece zulmü ve adeletsizlikler bir kenara iftira atıp çirkef. .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ötekileştirme ~ 8 yıl önce
Ben ötekileştirme diyorum. Siz yabancılaştırma demişsiniz. Bunlar hep uzun adamın marifeti. İmam cemaat misali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Son part ~ 8 yıl önce
Gelin kaynana savaslarina gelsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SON PART ~ 8 yıl önce
ÖZÜR DİLİYORUM. BU TÜR İNCE NÜKTELERİ ANLAYABİLECEK KADAR ZEKİ DEĞİLİM.
mutlumesut ~ 8 yıl önce
corendon havayollarının muhasebe departmanındaki yöneticileri gibi. önce onlar biner servise asansöre . yazık acıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MUTLUMESUT ~ 8 yıl önce
İYİ Kİ YALNIZ MUHASEBE DEPARTMANINDAKİ YÖNETİCİLER BÖYLEYMİŞ. EĞER ÇALIŞANLARA ZARARLARI YALNIZ BUNDAN İBARETSE ÇOK ŞANSLISINIZ DEMEKTİR.
Dosdogru ~ 8 yıl önce
Yazi aynen denildigi gibi, yanliş bir cumle gormedim. Herseyi ile doğru. Bizim ulkede iş verenler çok tuhaf, başvuurulara bile karşilik veremiyorlar, sahiplenme ile hiç beraberlik yok, ilk gunden dedikodularla birlikte çalişanlari yıldırma politikalarinin sonu gelmiyor. Japonlar oylemi? Çok iki yuzlu milletiz aramizda hiç guven yok, iş ahlakı yok......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DOSDOĞRU ~ 8 yıl önce
TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
zeitgeist ~ 8 yıl önce
Yazınız ilk bakışta kaderci bir anlayış da içermekle birlikte, zamanın ruhuna uygun hareket etme noktasında, taraflara makul ve insani duruş sergilemelerini öğütlemekte. Aynı fikirdeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZEITGEIST ~ 8 yıl önce
KADERCİ OLABİLMEYİ İSTERDİM. ANCAK YAZIDA DEĞİNDİĞİM HUSUS SALT GEÇERLİ ÇEMBERDE BULUNMAYANLARIN İÇ YAPILARI VE AİLELERİ İLE İLGİLİ.CVP ÇETİN BEY İSİMLİ YRUM CEVABIMDAKİ ÖRNEK İÇİN BAŞKA SÖYLENEBİLECEK BİR ŞEY YOK.ZİRA BÖYLE DEVAM EDERSE KESER DÖNSE BİLE SAPI DÖNDÜRECEK GÜÇ KALMAYACAK İNSANLARDA. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
CVP CETİN BEY. ~ 8 yıl önce
SÖYLEDİKLERİNİZ AYNEN DOĞRU MAALESEF.SİZDEN AYRI DÜŞÜNMEM ETRAFA BAKMAYI BİLEN BİR İNSAN OLARAK MÜMKÜN DEĞİL. ANCAK GEÇEN GÜN GEÇERLİ ÇEMBERİN DIŞINDA OLAN BİR KARDEŞİMİZLE GÖRÜŞTÜM ANLATTIKLARINDAN VE KONUŞMASINDAN.MAALESEF YAZIDA DEĞİNDİĞİM TABLOYU YAŞADIĞINI VE DE YAKINLARINA YAŞATTIĞINI ÇIKARTMAK ZOR DEĞİLDİ.ÜZÜNTÜM BUDUR.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin bey ~ 8 yıl önce
Kimsenin yaptığı yanlışlar için kimseye hesap vermediği bir ülkede yaşıyoruz. Bu rahatlıkla isteyen istediğini yapıyor, kadrolaşıyor,istediği adamı işe alıp istemediğini attırıyor, istediğine makam veriyor istemediğine vermiyor, ne bir bilimsellik ne hakkaniyet ne adalet ne liyakat hiçbir şey yok. Siz de iktidar olun kendi adamınızı getirin deyip örnek olarak da Tübitak'ın başına hayvanat bahçesi müdürünü getiren zihniyetle mi ileri gideceğiz? İnsanlarımızı birbirine uzaklaştıran,iç,dış çemberler yaratan yine kendi insanımız! Bize Alman,Fransız falan mı böyle yapın, insanlarınızı birbirinizden soğutun,düşman edin,hakkını yiyin vs diyor.Hayır, biz yapıyoruz! Kendi kendimizi aşağı çekiyoruz o meşhur fıkradaki gibi. Maalesef bu zihniyet yüzünden herkes birbirine düşman oldu yarın iktidar değiştiğinde neler olacak göreceğiz. Artık şimdikiler hemen bukalemun gibi renk değiştirirler mi yoksa yüklerini tutmuş olmanın rahatlığıyla umursamazlar mı orası ayrı ama olan bize ve ülkemize oluyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000