01 Haziran 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Birde 90senedir sizin gibiler yüzünden bu ülke geri kaldı diyene sözüm 90yıl içinde sağ partiler yönetti arkadaşım insan aynayı biraz kendine tutar hiçmi yanlışım yok diye.13senelik iktidarın şimdimi uçak yapası tuttu neredeydi akılları 90senedir yok erbakan md yi alıcakmışta piyasada tutulmayan ekonomik olmayan yolcu konforu olmayan md mi alınır 2000yılında hiçmi uçağa binmedin airbus neler yapıyor bildinmi flyby wire Arinch429 duydunmu bunlarıda benim fikrimi beğenmiyorsun.Ayrıca dinide her şeye alet etti senin o adamın elinde kuranmı sallamadı meydanlarda söylenmedik yalanmı kalmadı.Allah aşkına bunu söyleyen Temel Kotil olursa tabi inanmam nasıl thy yi yönettiğini gördük 6000kişi işten atıldı daha ne diyim.Allah inancı tabikide yaşama sebebimiz ama bu kadar yalan dolan ve sahtekarlar bana Allah inancını öğretmedi sizden önce ineğe tapmıyorduk.
  • Sen binme o zaman dorniere Madem hırsızsa bunlar. Yok efendim dini argümanmış. Hayattaki varlık sebebini anlamamışsın sen daha biraz oku bunları çözersin. Biz inanmıyoruz devletin bir kuruşunu çaldıklarına , milli uçağı yapacakları içinde minnettarız
  • Zaten bir tek muhalif yazarlar bilir bu işi hükümet kara cahil
  • Seçim öncesi Muhalefet yapacam diye saçmalıyorsun. Bu ülke sizin gibi zavallılar yüzünden 100 yıl geri kaldı. Almanlar sizinle gurur duyuyor
  • hükümet yanlılarının "dünyada kimse %100 uçak üretmiyor, dışarıda yaptırıyorlar" sakızından bıktık. bunu herkes biliyor. sen kendi markanı yarat yine herşeyi dışarıda yaptır. aslan payı karı cebine koy. markadan bahsediyoruz marka. markan yoksa onun bunun oyuncağı olursun, sen üretirsin başkası yer. anlatamadık gitti.
  • Yorumlarımı yayınladığınız için teşekkürler yapılan diğer yorumlarıda okuyorum ülkemiz havacılığa artık birşeyler yapıyor ve bu bizim için tecrübedir milli uçak için yeterli kapasitede deneyim kazanmamıza sebep olur.Ancak ayakkabı kutusu dünya terörüne destek ve eş dost hısım akrabayı ve piramit şeklinde en alta kadar yayılan çıkar zinciri kuruldu bir inattır bırakmak istemiyorlar,en son evlere kahve geldi.Seçime az bir zaman kaldı benim için fikir güzel,dornier yanlış,yapacak olan ise güvenilmezdir.Kim yaparsa yapsın havacılık büyük para getirir ülke ekonomisinin lokomotifi olur ancak sektörde büyüme yaşanıyor thy nin borcu milyar dolarlar diğer şirketlerde aynı borca girdi ve her alanda tecrübeli personel yok teknisyen yok pilot yok işsizlik artarken yabancı personel ihanettir ülkeye bütün bunlar böyleyken hem çalarım hem yaparım düşüncesinde olan iktidar seçmenindende dini argümanları kullandığı için destek alıyor.Böylesine sahtekarların yönettiği bir ülkeden milli uçak çıkarsa çok garip olur.İşadamlarını bilirsiniz dornieri satın alan devletten ne kadar borç aldı aldıysa kimin sayesinde ve güvenilirmi?günümüz Türkiyesinde her türlü üçkağıt iliklerimize kadar hissediliyor ben bunlara güvenmiyorum arkadaş.
  • Yazınız taraflı ve ön yargıya dayalı. 1. Ülkemizde her türlü yazılım yapılıyor.Buna uçaklarda kullanılan görev bilgisayarlarının yazılımıda dahil bakınız Hürkuş, bakınız TAI'de bakımı yapılan askeri uçaklar. 2.Hiç bir OEM yani uçak üreticisi bütün parçaları kendi yapmıyor dünyanın dört bir tarafındaki tedarikçileriyle çalışıyor.Yani İllada Yerli İllada Milli demiyor,ucuz ve kaliteli, sertifikada problem çıkarmayacak şirketlerle çalışıyor.3 HABOM MRO yapıyor yani bakım ve yenileme.Siz hiç araç bakımı yapan firmanın araba ürettiğini gördünüz mü? Eski parçayı söküp yenisi takma başka bir şey, tasarlayıp ürüne çevirmek başka bir şey.HABOM dünya uçak bakım pazarındaki payını artırsa daha güzel olmaz mı ? 4.Beğen,beğenme TAI-TUSAŞ Airbus, Boeing, Bombardier, Embraer gibi uçak üreticisi(OEM) firmaların tedarik zincirinde yıllardır çalışıyor.Yani Uçak parçaları üretiyor, çoğunda tek tedarikçi.Havacılık alanındakiler de uçak üretildiğinde Gururlanırlar.Yoksa Hürkuş sizi gururlandırmıyor mu?
  • Halkı böyle şeylerle kandırıyor hükümet
  • katılıyorum
  • Devamında havacılık savaş uçaklarıla gelişti almanlar jet avcı uçaklarıyla her yere savaşın sonlarına doğru saldırdı rusya düşürdüğü jetleri inceledi ve bir jet motoru yaptı biraz problemli oldu,o sırada ingilizler bir motor geliştirdi ruslar bir heyetle ziyaret talep etti ve incelediler sonra aynısını yaptılar o zamanın koşullarında fotoğraf bile çekmeden bu işi başardılar ingilizler dava açtı ama beyhudeydi ruslar jet motorunu yapmayı başarmıştı.Değerli arkadaşlar dünyaya teknoloji baskın olarak bir ülkeden yayıldı alman imparatorluğundan kalan parayla hitler bir çok savaş uçağı yaptı ancak sadece parayla olmaz bilim adamı mühendis teknik eleman da lazımdır ve eğitime önem vermişlerki bir sürü bilim adamı çıkarmışlar ve nazi almanyası devrildiğinde bilim adamlarını rusya ve amerika paylaşıp dünya uzay projelerini başarıya ulaştırdı.Bize imparatorluğumuzda bir şey kalmadı ve cumhuriyet kurulduğunda büyük atılımlar yapıldı ne hikmetse hepsi baltalandı 90yıldır yöneten siyasetçiler tarafından.Şahsi görüşüm montaj dahi olsa cabability yavaş yavaş arttırılarak uçak üretimine girmek çok güzel bir girişim olur bugün bu model yapılır tecrübe ve deneyim kazanılır sonra yan sanayisi oluşturulur istihdamda artar ve milli bir uçak sanayi hayata geçirilir.kimin hangi partinin yaptığı önemli değildir dikkat edilmesi gereken malezya gibi üretip faa ve jaa den uçuş izni almadan yatırımın boşa gitmesi kötü olur,o sebeptende bu güne kadar adını sanını duymadığımız dornier firmasının onların yetkisiyle bu işi yapmaya kalkışmamızı anlayışla karşılamak icab eder.Fakat mali krizde olan şirketin neden bu duruma düştüğü incelenmelidir ve alternatiflerde değerlendirilmelidir mesela brasil embraer de tercih edilen bir uçaktır.Benim yorumum bu işin içinde dürüst insanlar olduğunu varsayarak yapılmıştır.yazar tam aksi bu işin içinde bir bit yeniği olduğunu düşünüyor,günümüz Türkiyesindede malesef güvenilmez insanlar mevcut.

Kemikleri sızlayan adamlar...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tanıtarak ve yerli uçak olarak lanse ettiği Dornier 328 uçağı, okuduğum havacılık tarihi karşısında yüzümü kızarttı. Havacılık konusunda geçmişi altın sayfalarla dolu Türkiye'nin; Dornier adından montajlayacağı uçağa ne yerli diyebilirim ne de milli.

Bana göre ha Ford montajlamışsın, ha Hyundai, ha Renault. Bir anlamı yok. "Üretmiyorum" dediği anda bitmişdir.

Zamanında "F16  üretiyoruz" sözlerini de çok duyduk. Ama montajdan öteye gidemedik. Ne bir yazılım yapabiliyoruz ne de bir parça. Yaptığımız tek şey başkasının çöplüğünde gezinmekten başka bir şey değil.

Oysa ben, Lagari Hasan Çelebi isterim. Türk düşüncesiyle ta 1600'lü yıllarda roketimsi icat ile uçmayı başarmıştı. Ben başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan bir "Lagari Hasan Çelebi çıkarttık" demesini beklerdim.

Oysa ben, Vecihi Hürkuş isterim. Vecihi adını verip, yaptığı uçaklarla Türk Havacılık tarihine altın harflerle yazılan Vecihi Hürkuş, bugün batık Dornier firmasının satın alınmış haklarının yeniden canlandırıldığını görmedi ama eminim ki kemikleri sızladı.

Oysa ben Nuri Demirağ isterdim. NUD kodu vererek yaptığı uçakların kıymetini bilemedik. Şimdi Almanların çöpe attığını biz metan gazı olarak dışarı çıkartıyoruz.

Yusuf Kahvecioğlu bile Samsun'da evinin balkonunda uçak yaparken, kendi dinamiklerimizi hayata geçirememenin ezikliğini yaşıyorum ben.

Demek istediğim nedir biliyor musunuz?

Bizim onlarca uçak mühendisimiz var. Kim bilir yurt dışında kaç uçak mühendisimiz var? Ve kim bilir bu mühendislerimizin ne kadar uçak projesi var. Eminim ki bu mühendislerimizin bir çoğu bu projeleri devletimizin büyüklerine sunmuştur. Lakin "Türk" olduğu için itibar görmemiştir.

Bir örnek vermek istiyorum. İsmini asla zikretmeyeceğim. Bir girişimcimiz havacılık sektöründe çok ihtiyaç duyulan bir cihaz üretiyor. Demosunu yapıyor. Sonra bir bakanlığa gidip arge desteği istiyor. Sonuç ne biliyor musunuz? %10 komisyon isteniyor girişimcimizden. Bu arkadaş reddediyor ve kapıyı vurup dışarı çıkıyor.  Ve bu girişimcimiz maalesef halen o işi yapmak için direniyor. "Ben ülkemin parasının yurtdışına gitmesine izin vermeyeceğim" diyerek direniyor.

İşte bu yüzden biz kendimiz yapamayız. "Türk" olunca yapamaz.

Milli duygularımın ifadesidir buraya kadar yazdığım.

Gelelim mantığımın dediklerine.

Evet, adı her ne kadar Dornier olsa bile Türkiye'de üretilecek olması heyecan verici. Yukarıda bahsettiğim ve fakat bir türlü şans verilmeyen mühendislerimiz aynı çatı altında buluşup çalışabilecekler.

TRJ628 İnşallah sadece siyasi reklamda kalmaz. İnşallah lanse edenlerin mahçup olmayacağı bir girişim olur.

Üretim tesisi falan kurmaya da gerek yok. Eski HABOM yeni THY Teknik bu uçağın üretim tesisi olarak biçilmiş kaftan gibi. O yüzden bir de üretim tesisi kurmak için para harcamanın zaman harcamakla eş değer olduğunu bilmek gerek.

Fransa Toulouse'deki ATR tesislerini gördük. Dökük bir üretim hattı var. Bizde en modern şekilde yapılmış tesisler var. Buraları kullanırsak zamanı kazanır, yapmak istediğimizi de yaparız.

Karşı değilim. Lakin "ah keşke bizim, her şeyi ile bizim olaydı" dememe de kimse bir laf edemez.

İşte bu yüzden yukarıda isimlerini saydığım ölümsüz havacılarımızın "kemikleri sızlıyor" diyorum.

Kemikleri sızlayan adamlar...

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Birde 90senedir sizin gibiler yüzünden bu ülke geri kaldı diyene sözüm 90yıl içinde sağ partiler yönetti arkadaşım insan aynayı biraz kendine tutar hiçmi yanlışım yok diye.13senelik iktidarın şimdimi uçak yapası tuttu neredeydi akılları 90senedir yok erbakan md yi alıcakmışta piyasada tutulmayan ekonomik olmayan yolcu konforu olmayan md mi alınır 2000yılında hiçmi uçağa binmedin airbus neler yapıyor bildinmi flyby wire Arinch429 duydunmu bunlarıda benim fikrimi beğenmiyorsun.Ayrıca dinide her şeye alet etti senin o adamın elinde kuranmı sallamadı meydanlarda söylenmedik yalanmı kalmadı.Allah aşkına bunu söyleyen Temel Kotil olursa tabi inanmam nasıl thy yi yönettiğini gördük 6000kişi işten atıldı daha ne diyim.Allah inancı tabikide yaşama sebebimiz ama bu kadar yalan dolan ve sahtekarlar bana Allah inancını öğretmedi sizden önce ineğe tapmıyorduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sen binme o zaman dorniere Madem hırsızsa bunlar. Yok efendim dini argümanmış. Hayattaki varlık sebebini anlamamışsın sen daha biraz oku bunları çözersin. Biz inanmıyoruz devletin bir kuruşunu çaldıklarına , milli uçağı yapacakları içinde minnettarız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sefer ~ 9 yıl önce
Zaten bir tek muhalif yazarlar bilir bu işi hükümet kara cahil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Seçim öncesi Muhalefet yapacam diye saçmalıyorsun. Bu ülke sizin gibi zavallılar yüzünden 100 yıl geri kaldı. Almanlar sizinle gurur duyuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
hükümet yanlılarının "dünyada kimse %100 uçak üretmiyor, dışarıda yaptırıyorlar" sakızından bıktık. bunu herkes biliyor. sen kendi markanı yarat yine herşeyi dışarıda yaptır. aslan payı karı cebine koy. markadan bahsediyoruz marka. markan yoksa onun bunun oyuncağı olursun, sen üretirsin başkası yer. anlatamadık gitti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yorumlarımı yayınladığınız için teşekkürler yapılan diğer yorumlarıda okuyorum ülkemiz havacılığa artık birşeyler yapıyor ve bu bizim için tecrübedir milli uçak için yeterli kapasitede deneyim kazanmamıza sebep olur.Ancak ayakkabı kutusu dünya terörüne destek ve eş dost hısım akrabayı ve piramit şeklinde en alta kadar yayılan çıkar zinciri kuruldu bir inattır bırakmak istemiyorlar,en son evlere kahve geldi.Seçime az bir zaman kaldı benim için fikir güzel,dornier yanlış,yapacak olan ise güvenilmezdir.Kim yaparsa yapsın havacılık büyük para getirir ülke ekonomisinin lokomotifi olur ancak sektörde büyüme yaşanıyor thy nin borcu milyar dolarlar diğer şirketlerde aynı borca girdi ve her alanda tecrübeli personel yok teknisyen yok pilot yok işsizlik artarken yabancı personel ihanettir ülkeye bütün bunlar böyleyken hem çalarım hem yaparım düşüncesinde olan iktidar seçmenindende dini argümanları kullandığı için destek alıyor.Böylesine sahtekarların yönettiği bir ülkeden milli uçak çıkarsa çok garip olur.İşadamlarını bilirsiniz dornieri satın alan devletten ne kadar borç aldı aldıysa kimin sayesinde ve güvenilirmi?günümüz Türkiyesinde her türlü üçkağıt iliklerimize kadar hissediliyor ben bunlara güvenmiyorum arkadaş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kara Cahil ~ 9 yıl önce
Yazınız taraflı ve ön yargıya dayalı. 1. Ülkemizde her türlü yazılım yapılıyor.Buna uçaklarda kullanılan görev bilgisayarlarının yazılımıda dahil bakınız Hürkuş, bakınız TAI'de bakımı yapılan askeri uçaklar. 2.Hiç bir OEM yani uçak üreticisi bütün parçaları kendi yapmıyor dünyanın dört bir tarafındaki tedarikçileriyle çalışıyor.Yani İllada Yerli İllada Milli demiyor,ucuz ve kaliteli, sertifikada problem çıkarmayacak şirketlerle çalışıyor.3 HABOM MRO yapıyor yani bakım ve yenileme.Siz hiç araç bakımı yapan firmanın araba ürettiğini gördünüz mü? Eski parçayı söküp yenisi takma başka bir şey, tasarlayıp ürüne çevirmek başka bir şey.HABOM dünya uçak bakım pazarındaki payını artırsa daha güzel olmaz mı ? 4.Beğen,beğenme TAI-TUSAŞ Airbus, Boeing, Bombardier, Embraer gibi uçak üreticisi(OEM) firmaların tedarik zincirinde yıllardır çalışıyor.Yani Uçak parçaları üretiyor, çoğunda tek tedarikçi.Havacılık alanındakiler de uçak üretildiğinde Gururlanırlar.Yoksa Hürkuş sizi gururlandırmıyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Halkı böyle şeylerle kandırıyor hükümet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gardorop fuat ~ 9 yıl önce
katılıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Devamında havacılık savaş uçaklarıla gelişti almanlar jet avcı uçaklarıyla her yere savaşın sonlarına doğru saldırdı rusya düşürdüğü jetleri inceledi ve bir jet motoru yaptı biraz problemli oldu,o sırada ingilizler bir motor geliştirdi ruslar bir heyetle ziyaret talep etti ve incelediler sonra aynısını yaptılar o zamanın koşullarında fotoğraf bile çekmeden bu işi başardılar ingilizler dava açtı ama beyhudeydi ruslar jet motorunu yapmayı başarmıştı.Değerli arkadaşlar dünyaya teknoloji baskın olarak bir ülkeden yayıldı alman imparatorluğundan kalan parayla hitler bir çok savaş uçağı yaptı ancak sadece parayla olmaz bilim adamı mühendis teknik eleman da lazımdır ve eğitime önem vermişlerki bir sürü bilim adamı çıkarmışlar ve nazi almanyası devrildiğinde bilim adamlarını rusya ve amerika paylaşıp dünya uzay projelerini başarıya ulaştırdı.Bize imparatorluğumuzda bir şey kalmadı ve cumhuriyet kurulduğunda büyük atılımlar yapıldı ne hikmetse hepsi baltalandı 90yıldır yöneten siyasetçiler tarafından.Şahsi görüşüm montaj dahi olsa cabability yavaş yavaş arttırılarak uçak üretimine girmek çok güzel bir girişim olur bugün bu model yapılır tecrübe ve deneyim kazanılır sonra yan sanayisi oluşturulur istihdamda artar ve milli bir uçak sanayi hayata geçirilir.kimin hangi partinin yaptığı önemli değildir dikkat edilmesi gereken malezya gibi üretip faa ve jaa den uçuş izni almadan yatırımın boşa gitmesi kötü olur,o sebeptende bu güne kadar adını sanını duymadığımız dornier firmasının onların yetkisiyle bu işi yapmaya kalkışmamızı anlayışla karşılamak icab eder.Fakat mali krizde olan şirketin neden bu duruma düştüğü incelenmelidir ve alternatiflerde değerlendirilmelidir mesela brasil embraer de tercih edilen bir uçaktır.Benim yorumum bu işin içinde dürüst insanlar olduğunu varsayarak yapılmıştır.yazar tam aksi bu işin içinde bir bit yeniği olduğunu düşünüyor,günümüz Türkiyesindede malesef güvenilmez insanlar mevcut.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000