03 Aralık 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

KARA GÜNLER ÇOK YAKIN

Birçoğuna göre pembe hayallerle başlayan havacılık son on yılda cirosal ve fiziki anlamda çok büyüdü.  Başta THY olmak üzere bugün ayakta duran bütün şirketlerimiz filo anlamında da gelişti. Havalimanları da hayal edilemez bir şekilde büyüdü. Iğdır'dan Yüksekova'ya, Giresun'dan Kütahya'ya, Cengiztopel'den Şırnak'a tam bir örümcek ağı kuruldu.

Bütün bunlar inkar edilemeyecek gelişmeler.

Çürük elmalar ayıklanır  hesabı kurulan şirketler birer birer bayrak indirdi. Bunlar, Golden Air, Best Air, İnter, FLY, Turkuaz, Tarhan Tower, Bosphorus gibi şirketler bunlar. Çok kişinin canı yandı, çok kişinin ocağı söndü belki de. Kim bilir bu şirketlerin yüzünden kaç kişinin evine icra geldi.

Bugüne döndüğümüzde ise yeni dalgalar geliyor gibi. Şirket ismi vermek istemiyorum ama bazı havayolu firmalarımızda büyük sıkıntılar var. Hatta bazı şirketlerin personeli "Bu kışı odunsuz, kömürsüz nasıl geçireceğiz" derdine düştü.

Sektör, hükümet nezdinde ne kadar derdini anlatıyor bilmiyorum ama ciddi anlamda bir çöküş yaşanıyor.

Şu sıralar büyük şirketlerimizden biri dahil bir kaç havayolu firmasından personel çıkarıldığına dair ciddi bilgiler geliyor. Bu işten çıkarmalar dışarıya değişik sebep gösterilerek  yansısa bile, gerçek sebep ekonomik darboğaz ve bu darboğazı aşmak için çıkış yolu bulamayan şirketlerin küçülme politikası.

Daralmanın getireceği sonuçlar dikkate alınarak acil önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin son on yıldır gerçekleştirmiş olduğu büyüme Avrupa'da dikkatle izleniyor. Şirketlerimizin çok sayıda ayak oyunu ile mücadele ettiğini düşünüyorum.

İşte bu ayak oyunlarına karşı sektör ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürütmeli. Nerede, ne tür zorluk gösteriliyorsa bu SHGM ile paylaşılmalı. SHGM bir öcü gibi görülmemeli. Sorunlar iletildiğinde çözüm için de öneri götürülmeli.

Son bir buçuk yıldır Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sadece çalıştay yapmak ve yönetmelik çıkarmakla meşgul.  Evet, yönetmelik çıkartılsın ama sektörün yaşadığı baskıları en aza indirmek ve mümkünse yok etmek için önderlik etmesi gerekir. Örneğin son hadisede olduğu gibi German SKY'ın yaşadıklarını biliyoruz. Almanya'da German SKY'a Alman şirketlerinin ne tür oyunlar oynadığını ve bu oyunlara Alman Sivil Havacılığı'nın göz yumduğunu birinci ağızdan dinledim.

Türkiye'de Sunexpress'e böyle bir baskı yapıldığını düşünsenize.  Ama yapılamaz Sunexpress'in arkası THY'den destekli.  German SKY kim ki Almanya'da barınsın. Ha bu arada Türk Sivil Havacılığı kim ki German SKY'ın arkasında durabilsin. Tabii Alman Sivil Havacılığı'nın kurallarına göre kurulan bir şirkete Türk Sivil Havacılığı herhangi bir destekte bulunamaz.

Ben SKY'ın durup dururken oraya gittiğini düşünenlerden değilim. Türkiye'deki geleceği görememe olup bir nevi kaçış diye düşünüyorum. Ama o kaçış duvara tosladı gibi. Korkuyorum, Avrupa birliği ülkeleri bu hasmane tutumlarını Corendon için harekete geçirmezler.

Görüşüm şu ki; Türkiye artık havacılık anlamında parsellenmiş durumda. THY, sektörün yüzde seksenini kendi uhdesine hapsetmiş durumda.  Geri kalan yüzde ise, diğer şirketlerin verecek olduğu hizmetlerle şekillenecek.

Türk  şirketlerinin acilen yurt dışına açılması gerekiyor. Özellikle Afrika bölgesine. Çin daha şimdiden her yeri parsellemiş durumda. Son on yılın vermiş olduğu deneyimle bunu gerçekleştirmemiz gerekir. İşte SHGM'nin görevi burada. Ali Arıduru bu konuda önemli işler yapmıştı. Türkiye'den Afrika'ya uçmak marifet değil. Ama Afrika'da saf tutmak bence marifet olmalı. Yoksa Türkiye'de THY olduğu sürece özel sektörün işi hiç tahmin edilmediği kadar zor.

KARA GÜNLER ÇOK YAKIN

Yorumlar

misafir ~ 11 yıl önce
Felaket tellalığı yapılıyor. Sanki bu isten zevk alacak gibi bir haliniz var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çürük elmaları sepete kim koyar, kim çıkartır ~ 11 yıl önce
'Çürük elmalar ayıklanır hesabı kurulan şirketler' derken sadece bu zihniyetli kurucular mı/patronlar mı suçlu sadece! elamların çürüğünü, sağlamını ayırıp sepete alan veya almayan SHGM'ye ne demeli??!! Bizzat ben geçen aylarda istifa ettim böyle baştan çürük bir firmadan, SHGM nasıl oldu da bunca eksiği görmedi AOC'yi verirken de uçmaya başladıktan kısa bir süre sonra 3+31 tane 1.ci seviye bulgu tespit etti de uçuşlarını durdurdu bu şirketi?!!! Mağduru oynayan temiz çocuk yanına Angara'lı bir daysını aldımı, bir de bir kaç güçük anagara'lı kardeşini ve kardeşlerini gördümü usüllüce bir bakıyorsun sarhoş kaptan da uçuyor, duty time'lar hikaye oluyor, kokpitte bir tane Türk kaptan olmadan uçuluyor, daha neler neler. Ne zaman adam oluruz: SHGM'ye sektörden tecrübeli ve hür abiler denetçi olduğunda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güney afrika'da dalgalanan Türk Bayrağı!!! ~ 11 yıl önce
Bilenler bilir, Turkish Engine Center Güney Afrika kıtasına Türk Bayrağı'nı aylar evvel SAA (Güney Afrika bayrak taşıyıcı ve en büyük havayolu) ile IAE V2500 motorlarının bakımı için anlaşma imzalayarak çoktan dikmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bütün kaynakların, bütün olanakların, bütün slotların THY'ye ve THY ile ilişkili kurumlara sağlanması bu ülkede havacılığı geliştirmez, geriletir. Bu ülkede ki bütün havayolu şirketleri önemlidir, imkanlar noktasında biraz daha adil davranılırsa toplam kalite artacaktır. THY tabi ki bayrak taşıyıcı firmamızdır ancak bunun diğer firmaların imkanlarını kısarak havacılığa ambargo koyması şeklinde olmaması gerekiyor. Aksine diğer firmalarında önünü açması ülke havacılığı ülke bazında bütün firmalarla bir yerlere gelmesine ön ayak olmalıdır diye düşünüyorum. Bu şekilde herkes kazanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hammer ~ 11 yıl önce
Yahu bu Hammer bir batişin sembolü oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM - 3 ~ 11 yıl önce
Özel yatırımcıların, girişimcilerin önüne çıkartılan engeller kaldırılmalı, teşvik edilmeli, yeni kurulacak bir havayolu, bakım kuruluşu yada Lojistik kuruluş önce detaylıca incelenmeli ve ardından desteklenmeli, otorite tarafından onay bekleyen başvuru, yetki belgesi, lisans edinme, dilek, şikayet gibi işlemler sürüncemede bırakılmamalı, hızlandırılmalı ve şeffaf olunmalı. Keyfi idare sistemi bir an önce terk edilmeli. Unutulmamalıdır ki, türk şirketlerini ayakta tutan şey Türk işçileri ve emekçileridir, çalışan tüm birim mensuplarının hakları korunmalı. SHGM için bir dilek ve temenni olarak algılanabilecek bu yazılarımızın birilerinin kulağına gideceğini düşünerek, esenlikler diliyoruz. Facebook ''Antalya Airport'' Grup Yönetimi adına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM - 2 ~ 11 yıl önce
ikinci olarak pilot ve teknisyenlerin kalifikasyonuna önem verilmeli, uçuş okulları çok sıkı denetlenmeli, internet kafe gibi uçuş okulları açılmamalı, 6 ayda teknisyen yetiştirilmemeli, dünya'nın hiç bir yerinde böyle saçma bir uygulama yok, TYP Denilen ( türk hava yollarının adam açığını kapatmak için başvurduğu komik ve içler acısı yöntem ) Teknisyen yetiştirme programı tamamen kaldırılmalı, 5 yıllık tecrubesini tamamlayan gereklilikleri tamamlayabilirse Teknisyen olabilmeli, SHYO mezunu teknisyen adaylarının önünde ki engeller kaldırılmalı, Kabin memurlarının fındık işçisi gibi çalıştırılmasının önüne geçilmeli, canı isteyince işe alıp canı isteyince şirketler tarafından çıkartılamamalı, kalite açısından bu çok önemli. İşçi hakları otorite tarafından korunmalı, hiç bir kabin memuru, hiç bir teknisyen yada pilot işte sebepsiz çıkartılamamalı, şirketlerin kafalarına göre düzenlediği sözleşmeler incelenmeli ve onaya tabi olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yardımcı teknisyen ~ 11 yıl önce
tüm yazdıklarınıza katılıyorum belliki deneyimli bir havacısınız birde yardımcı teknisyen konusunda thy'na izin verildiği gibi diğer şirketlere de izin verilmesi lazım geçen yıl shgm'nin şirketleri yardımcı teknisyen konusunda çok sıkması yüzünden işe alınamadık !
SHGM - 1 ~ 11 yıl önce
Otorite özel havayolu şirketlerini ce çalışanlarını desteklemeli, EASA'ya uyum kapsamında yaptırımları kısıtlanan SHGM bir an önce EASA ile takrar masaya oturmalı. Yoksa Avrupa ve bir çok dünya ülkesiyle sorunlar yakında daha çok baş göstercek. Uluslar arası bi varlık ve saygınlık isteniyorsa Mecburen Uluslar arası otoriteler tanınmalı ve tüm gereklilikleri yerine getirilmeli. SHGM nün çalışma sistemi hızlanmalı, başvurular, onaylama işlemleri hala 30 yıl önceki gibi masalarda bekliyor ve çokça zaman alıyor. Bir EASA ülkesinde ise bu işlemler 5 dakikalık bir mail trafiği ile resmi bir şekilde halloluyor. SHGM Siyasi otoriteden uzaklaşarak profosyonelleşmeli, kuralları uygulamalı ve uygulatmalı, personelini mağdur eden, maaşlarını ödemeyen şirketlerin gırtlağına yapışmalı, gerekirse yetkilerini askıya almalı, istihdam konusunda gerekirse şirketlerle iş birliği yapmalı. İdeolojik yapıdan kurtulmalı, özgür, güçlü, hızlı mantıklı çalışan vir kurum haline gelmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000