15 Mart 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

KARA BULUTLAR MI DOLAŞIYOR?

ACT Havayolları, MNG Havayolları, İzAir son bir ay içinde talihsizlik yaşayan şirketlerimiz oldu. Bu talihsizliklere geçmeden önce geçtiğimiz ay Bilen Havacılık Şirketi'nin Onur Havayolları adını kullanarak brokerlik yapmaya çalıştığını yazmıştık. Bu olay aklımızda ve halen takibimizdedir. Yaptığım görüşmelerde Onur Air Uçuş İşletme Müdürü'nden başpilotuna kadar hiç kimsenin bir dahli bulunmuyor.

Gerek Şahabettin Bolukçu ile ve gerekse uçuş işletme ile yapılan görüşmelerde böyle bir anlaşmanın olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu aydınlatmayı yaptıktan sonra gelelim havacılık sektörümüzde yaşanan talihsizliklere.

ACT Havayolları muamması halen devam ediyor. Birçok spekülasyon olmasına rağmen ben bu spekülasyonların hiçbirine inanmıyorum. Zira spekülasyon yapılan konu ile ilgili hiçbir kanıt yok. Dolayısıyla ben yazdım oldu bitti mantalitesine katılmıyorum.

İzAir uçağı Almanya'da talihsiz bir durum yaşadı. Uçağın ön takımı 90 derece döndüğü lastikler yanarak parçalandı. İzAir açısından ve havacılığımız açısından baktığınızda bu talihsiz kaza ucuz atlatılmış oldu. Ancak burada dikkat çekmek istediğim konu şu. Frankfurt Havalimanı'nında yaşanan olay üzerine bizim AirportHaber'deki arkadaşlarımıza bilgi gelmiş. Hatta arkadaşlarımız titiz bir çalışma sonucu resimlere de ulaşmışlar.

Bu haber benimle paylaşıldığı anda hemen İzAir ve bağlantılı olarak Pegasus yetkililierini aradım. Ancak başta Gürol Yüksel olmak üzere hiçbir yetkili telefonlarımıza cevap vermedi. Her zaman "Bize neden sormadınız" sorularına muhatap olduğumuz için durumu Ali Sabancı'ya bir mesajla ilettim. Mesaj Ali Sabancı'ya ulaşır ulaşmaz hem Pegasus Havayolları'ndan hem de Gürol Yüksel tarafından aranarak bilgilendirildik.

ACT Havayolları kazasında, şirketin Genel Müdürü Fatih Bardakçı ile sürekli temas halindeydik. Amaç doğru bilgi almak ve kamuyu doğru bilgilerle bilgilendirmek ise şirketlerin de bizim hassasiyetimize göre davranmaları gerektiğini düşünüyoruz.

MNG Havayolları da talihsiz bir hafta yaşadı. Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan MNG Havayolları'nın A300-B4 tipi uçağının motoru yandı haberi yüreklerimizi ağzımıza getirdi. Allah'tan böyle bir şey yaşanmadı ve MNG Havayolları rahat bir nefes aldı. MNG Havayolları'nın bir uçağından parça düştüğünü de geçtiğimiz hafta arkadaşlarımız haberleştirmişti.

Dünyanın herhangi bir yerinde deprem olacağı zaman "uçak düşer" gibi bir hurafe dolaşır. Hurafe bir yana üç havayolu şirketimizde yaşanan talihsiz durumlar daha kötü bir durumun habercisi mi diye düşünmeden de edemiyorum.

Havayolu şirketlerinin yaklaşan turizm sezonu öncesinde yoğun uçuşları dikkate alarak tüm filolarını gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim. "Bunu sonra hallederiz" diye düşünen şirketlerin başına çok daha kötü hadiseler gelebilir. Kara bulutlar havacılığımızın üstüne gelmeden dağıtmayı bilmeliyiz. Hızla büyüyen havacılık sektörümüzün en küçük bir kıvılcımda büyük yaralar alacağını hepimizin düşünmesi gerektiğine inanıyorum.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün turizm sezonunu göz önüne alarak şirketleri sıkı ve etkin bir denetime tabi tutmaları gerektiğini söylemek isterim.

Haftaya görüşmek dileğiyle...

KARA BULUTLAR MI DOLAŞIYOR?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sn Kıdık bu olağanüstü büyüme,ne getirir veya ne götürür bilinmez ama size katılmamak mümkün değil,umarım bu büyümeyi anlımızın akıyla sürdürür ne şirketlere,ne de ülkemize zarar getirmeyiz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000