02 Mart 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • orhan neyi iyi yaptıda ona hakkımızı helal edelim söylesenize. atamaları berbattı.paraları trafiğe verdi. kendisi kaba saba adamın tekiydi. paragöz ve çapsız biriydi.kurumuda erzincanlılara peşkeş çekti. başbakana bile yalan anlatıyordu. 26 havaalanı değil 36 havaalanı vardı ama başbakana 26 havaalanı var diye rapor veriyordu. zavallı başbakanda havaalanı yapmayı fabrika kurmak gibi algılıyordu..ah orhan ah... yatacak yerin varmı senin...bütün hakkımız haram olsun..
  • Van = One , Peki Batman icin ne olur ? :-b
  • ATATURK HAVALİMANİ ARFF BİRİMİ NEPAL KATMANDU DA PİSTTEN CİKAN THY UCAGİ İCİN O ULKEYE UCTULAR.BUNU TURKİYEDE KAC KİSİ BİLİYOR, SORUYORUM SİZE...HELAL SİZE ARFF TESKİLATİ VE KURSAT OZER BEYİN KAPLANLARİ... ARRF GUNUNUZ DE KUTLU OLSUN...
  • ORHAN BIRDAL 8 YILDIR GENEL MÜDÜRDÜ NORMAL ŞARTLAR DA GÖREV DEĞİŞİMİ BEKLENIYORDU. FAKAT BİR KURUMU TÜRKİYENİN EN GÖZDE KURUMU YAPAN BİR KİŞİNİN BU ŞEKİLDE GÖREVDEN ALINMASININ YAKIŞIK OLMADIĞINI DUSUNUYORUM...
  • her yazınızdan bir ders çıkarabilmek mümkün.Hatırladıklarınızı izimle paylaşmanız çok güzel.hem işten bahsediyor hemde nasıl insan olunur, bunu anlatıyorsunuz.Keşke ayşegül hanımın çalıştığı dönemde thy' de olsaydım.O zamanki istasyonu anlatıyorlarda inanamıyoruz. iyi insanları, iyi yöneticileri tanıma fırsatını kaçırmışız.
  • Hata yapan yönetici nedeniyle Bakanın zarar görmesini engelleyecek düzeni almak ve görevden el çektirilmek. Böylece yapılan işin iyiliğinin bedelini ödemek. Zarara yol açabilecekleri ise yerinde bırakmak (bu düşünce yapısıyla benzer zararları açma ihtimalleri de az olmasa gerek?) Ya da bakanın yuhalanması ihtimalini ihtimal olarak değerlendirip, risk gerçekleşse bile o ikram vs. düzenlemesi kararını alanları bu kararlarının sonuçlarıyla baş başa bırakmak, böylece benzer bir hatanın tekrarlanmasının önüne geçmek. Gerçi şimdi anakronizm yapmak kolay. Yine de sanırım ben de doğru bildiğimi yapardım diyebiliyorum. Elinize sağlık...
  • Geçen Haftaki DİŞİSİNE KÖTÜ DAVRANAN HAYVANLAR başlıklı yazıma yorum gönderen Sn. Erkek Sorunu ve Çok güzel bir yazı ve Yorumsuz rumuzlu Sn. Okurlar. Airporthaber’ e yazmaya başladığımın ilk gününden beri uyguladığım “ Yorumları cevaplama “ konusunun gereğini geçtiğimiz hafta yapamamam dan ötürü lütfen kusuruma bakmayınız. Özel bir sorunum nedeni ile vakit ayıramadım. Teşekkürlerimle. Çetin Özbey
  • Ellerinize sağlık..Çok beğendim,zevkle okudum.Anı paylaşımlarınız için teşekkürler...CD.

Kar büyüğe, küçüğe bakmıyor. Apronun buzu Orhan Birdal beyi de kaydırdı.

Evet;  Devlet işi bu. Akıl sır ermez. Ve de hikmetinden sual olmaz.

Orhan Birdal’ın başını yağan kar ve yoğun karlı günde kapanan havalimanı mı yedi tam bilmiyorum.  Bir kısmı bunu anlatıyor. Diğer birileri Başbakanın o günlerde yaptığı seyahatten bahsediyor. Bin kişiye sorsan 1245 tane neden sıralar.

Ama her zaman bu tür görevden almaların kimse tarafından düşünülmeyen ve bilinmeyen nedenleri vardır. Devlet işidir. Her zaman akıl sır ermez. Gençliğimde böyle bir olay geçmişti başımdan. Kendi iş çevremiz dışında kimsenin haberi olmadı desem yeridir. Üstelik hani zurnanın son deliği derler ya işte o konumdaydım. Yolcu Hizmetleri Müdürlüğüne vekâlet ediyordum.

Başrolde yine kar vardı. Rahmetli Veysel Atasoy Ulaştırma Bakanıydı. O aklımda. Demek ki 1983 yılıydı. Aşırı kar havalimanını adeta felce uğratmıştı. O günkü imkânlar hava şartlarına üç koca gün esir düşmüştü. Olayın vuku bulduğu gün yeni yeni kıpırdanmaya başlama emaresi gösteriyordu uçuşlar. Ancak havalimanı yolcu doluydu. Üç gün, iki gün önce gidecek yolcuların hepsi beklemedeydiler ve de havalimanı dışına çıkıp başka bir yere sığınmaya çalışmakta şehir ulaşımı dikkate alındığı takdirde pek akıl karı değildi.

O gün ulaştırma Bakanımız yurt dışına yanılmıyorsam Uzak doğuda bir yere gideceklerdi. Uçakları Ankara çıkışlıydı. Gel gelelim Bakanın Ankara – İstanbul uçup buradan yurt dışına gitmesi kararı verdi bizimkiler. Yapmayın, etmeyin dedikse de tabii ki söz geçiremedik kimseye. Bu da yetmezmiş gibi eski Dış hatlar terminalinin asma katında bulunan CIP salonumuzun önünde Sn Bakana zengin bir ikram sunularak güle güle denmesi de karar altına alındı. Saati uygun olmasa da sunulacak olan ikramın adı kokteyldi. Sabah havalimanına geldiğim zaman Sn. Bakanın uçağının günlerdir uygun olmadığı söylenen hava şartlarına rağmen kaldırılacağını yolcular dâhil herkes duymuş olduğunu fark ettim.. Tabii ki ikram hazırlığı da görülmüş ve yayılmıştı.. Bu işten vazgeçilmesine ilişkin son gayretlerimiz de sonuç vermedi. Yolcu bayağı galeyana gelmişti. Kendileri günlerdir havalimanı kapalı diye bekletilirken, Bakanın uçağı kaldırılacaktı. Bir ara İç Hatların altında bulunan şeref salonuna gitmem gerekmişti. Bu arada yolcuların Bakana yuh çekmek üzere teşkilatlandığını bu konuyu yüksek sesle aralarında tartışırlarken duydum.

Ben cindim ya. Ben den başka da cin yoktu ya. Süratle VIP salonuna giderek bakan beyi ve yanındakileri dış hatlara davet ettim. Eminimki uçağa gittiklerini düşünmüşlerdi.  Kendilerini JAT Yugoslav Havayollarının yolcularının bulunduğu arınmış bölgeye körükten çıkarttım. Ve Bakan Bey THY yolcularından nispeten uzak bir noktada JAT yolcularının arasında kaldı. O sırada dispeçerliğe Bakan beyin hemen uçağa gitmek istediğini ve kendilerini falan numaralı körükten uçağa almaya mecbur olduğumu söyledim. Tabii ki çok sinirlenmiş olduklarını da ilave ederek. Bu sırada bizim yöneticiler ikram düzenlemesinin hazırlandığı CIP salonunda sn. Bakanı bekliyorlardı. Uçağın kaptanı aynı zamanda şirketimizin en üst seviyedeki yöneticilerinden biriydi. Önce uçağa giderek gereli kontrolleri yapmış ve VIP salonundan Bakanımızın Dış Hatlara götürüldüğü bilgisini alıp kokteylin düzenlendiği yere gelmişlerdi.

Rahmetli Vesel Atasoy’u Bakanımızı o körükten uçağa götürmek üzere ayrılırken, yukarıya da bir arkadaşımızla Veysel Atasoy beyin talimatları üzerine uçağa götürüldüğü bilgisini ulaştırdım.

Bakan bey uçağın merdivenlerine adım atınca derin bir nefes aldım. Bizim yolculara ve onların protestolarına muhatap olmamışlardı. Arkadaşlarımı bu işe karıştırmamamın tek nedeni ise sonucunu baştan kestirebilmemdi.

Ya bakan bey yuhalanacak, ya da ben sıkıntıya girecektim. Aslında bu noktada ( ya )’yı kullanmak yanlış oldu. Her türlü netice değişmezdi. Uçak havalandı ve gitti. Derin nefes aldık hep birlikte. Odama gittiğim zaman mükellef bir ikram tabağının beni beklediğini gördüm.  Yalnız THY değil Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde görev yapan herkes bu ikramdan nasiplenmişti.

Her ne ise Bakan beyin geri döneceği gün uçak o havalimanından kalkmadan bir kaptanımız Çetin gitti. Kendisine haber verin uçağı karşılasın ve ne halt ettiyse durumu kendilerine anlatsın diye dispeç ofise bilgi vermiş. Sonucun değişmeyeceğini bildiğim için gitmedim. Uçağın inişini uzaktan seyrettim. Rahmetli Bakanımızı Ankara’da bırakmışlardı. Ertesi gün huzura çağırıldım. Tabii ki uçak İstanbul’a gelmesin, Bakana kokteyl falan hazırlanmasın diye kendini yırtan bir yönetici ne anlatsa boştu. Zaten sormak veya beni dinlemek için çağırmamışlardı. Tabii ki görevden alınmıştım. Görünürdeki nedeni kardı. Rahmetli Bakanımızı protesto edecek yolcular o kar nedeni ile tam üç gün havalimanında mahsur kalmışlardı. Gerisi ise bizimkilerin işgüzarlığıydı.

Ama ben çok iyi biliyordum ki, görevden alınmamın nedeni ne kardı, ne de rahmetli Bakanımızı ilgisiz insanların arasında bekletmemdi.  Aslında bu görevden alınmamın nedeni başkaydı. Onu konuyu dizayn edenler ve Sayın Bakanımızın bir veya iki yakını bilirdi. Bir de ben tabii ki.  

O tarihlerde Türk Hava Yollarında Dış hatlar Ünitesinde çalışan arkadaşlarımdan havalimanının bu bembeyaz günlerini hatırlayanlar mutlak olacaktır. Kar çok yağdı, apron buz tuttu,  Çetinin ayağı kaydı, düştü ve ayağa kalkamadı şeklinde.

Aslında Orhan Birdal bey içinde aynı şeyi düşünmek gerek. Kar yağdı, Esenboğa Havalimanının apronu buz tuttu. Tesadüf ya Sn. Başbakanda o gün uçakla seyahate çıkıyordu ve onu salimen uğurlamak için koşuştururken Sn. Orhan Birdal beyin buzlu apron’ da ayağı kaydı ve düştü, kalkamadı ayağa.

Evet; Devlet işidir bu, nedeni belli olmaz. Hikmetinden sual olmaz. Olsa da cevap alınmaz.

Yine de Uğurlar ola. Sağlıklı ve sonu mutlu gidişler olsun.

Ayşegül Öztopuz’u uğurladık.

07 Şubat 2015 günü kardeşimiz Ayşegül Öztopuz’ u kaybettik. Üzüntümüz büyük. Bir parçamız koptu, gitti sanki. Gün geçmiyor ki kendisini bir şekilde anmayalım.

O hafta Airporthaber’e normal yazımı göndermiştim. Bir iki gün içinde bir yorum aldım. Bir hatırlatmaydı bu. Özetle “ keşke köşenizde Ayşegül hanıma da yer ayırsaydınız” diyordu CS rumuzlu okurumuz. Haklılardı. Bu eksikliğimizi o günlerdeki ruh halimize verebilecek kadar da anlayışlılardı.

Ayşegül’ümüz herkes tarafından sevilen iyi bir insan, güzel bir dost ve arkadaş, nükteleri ile herkesi güldüren, hazır cevap bir yaradılıştı.  İçindekini dışarı vurma konusunda örneğine pek az rastlanabilecek kadar açıktı. Bu konuda üst, ast ayırımı da yapmazdı. Birlikte çalıştığımız bir işyerinde, ikimizin de üstü olan bir tepe yönetici, Ayşegül’ün kendisine yakışmayan bir tarzda muhatap olduğunu söyleyerek bunu yadırgadığını pek hoş olmayan bir sıfat yakıştırması kullanarak ifade etmişti. Bir an duraladım. Ayşegül’ümüz yol yordam bilirdi. Kiminle ne şekilde konuşmasının gerektiği konusunda bu kadar uzun senede hiçbir falsosunu görmemiştim. Şaşırdım kaldım. Sonra bu üstümüzü kendimce cevapladım bir şekilde. Ancak dayanamayıp Ayşegül’ e de bunu sordum. Ayşegül’ce verdiği cevabına da şaşırmamıştım doğrusu. “ Evet; haklılar.  Konuşma şeklim hoş değildi. Kendilerini, aynı tarzda cevaplamak benim için de zor olmuştu. Ancak yine de konuşurken aynı çizgide durmayı becerebildiğimi zannediyordum. Daha aşağıya indiğimi düşünmüyorum. ” İşte Ayşegül buydu. O her şeyi bir nükteye bağlama konusunda uzmandı. Bazı sözlerini çözümlemek için hayli uğraşmak gerekebilirdi. Allahtan uzun süre birlikte çalışmıştık. Başka bir deyişle ben bu konuda uzmanlaşmıştım.

( Vefatından sonra kendisini anmak amacı ile küçük bir sunum hazırladık. Linkini, görmek isteyenler için sunuyorum - Tıklayın )

2014 yılının son aylarında hazırladığımız bir doküman için Ayşegül bir iki anı yazmıştı. Onları sizinle paylaşmak istedim. “ Eski iç hatlar terminalindeyiz. Türk Hava Yolları 1 ve 2 numaralı biniş kapılarını  kullanıyordu.. Anonslar Türkçe ve İngilizce olarak peş peşe yapılıyor. Havalimanında her İngilizce anons yapılırken “ Gate Number One" dendikçe bir Van yolcusu bana gelip " Bacı Van’dır? diye soruyordu. Ben de her seferinde Gate number One’nın, gideceği şehir olan Van’ı ifade etmediğini, Yapılan anonsun yolcuların İngilizce  “ bir numaralı kapıya” davet edildiğine ilişkin duyuru olduğunu anlatmaya çalıştım ise de başarılı olamadım.  Çözümü yolcumuzu küçük boarding odasına götürerek bir personelimizin yanına oturtmakta ve bu şekilde Van uçağının kalkış saatine kadar kendisini bu odada bekletilip Van uçağının anonsu ile refakatli olarak uçağa götürülmesini istemekle buldum.  sürekli aynı sualin sorulmasından ve bu suali cevaplamaktan kurtulmuştum. Evet, ben kurtulmuştum ama refakatçi arkadaşımız,  yolcumuzun bir numaralı kapıya yapılan her davet anonsunda  “ Gate number one “ kelimelerini duyunca     “ aman uçağı kaçırmayayım “ dercesine onun yüzüne bakışını ve aynı suali sormamak için büyük eziyet çektiğini hissettiğini anlatıp duruyordu.

Evet; bizde Ayşegül’ü, terminalimizin sevgi kapısından havalimanının gönül pistine çıkartıp çok uzaklara gönderdik.  Rahmetler Olsun. Nur içinde yatsın.

Kar büyüğe, küçüğe bakmıyor. Apronun buzu Orhan Birdal beyi de kaydırdı.

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

dhmi memur ~ 9 yıl önce
orhan neyi iyi yaptıda ona hakkımızı helal edelim söylesenize. atamaları berbattı.paraları trafiğe verdi. kendisi kaba saba adamın tekiydi. paragöz ve çapsız biriydi.kurumuda erzincanlılara peşkeş çekti. başbakana bile yalan anlatıyordu. 26 havaalanı değil 36 havaalanı vardı ama başbakana 26 havaalanı var diye rapor veriyordu. zavallı başbakanda havaalanı yapmayı fabrika kurmak gibi algılıyordu..ah orhan ah... yatacak yerin varmı senin...bütün hakkımız haram olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEVAP DHMI ~ 9 yıl önce
TABİİ Kİ SİZİN KADAR BİLEMEM AMA, ACABA MEVCUT 36 HAVALİMANINI SN BAŞBAKANA 26 OLARAK İFADE ETMEK NASIL OLABİLİR Kİ? BUNA SİZ İNANABİLİYOR MUSUNUZ?
:-) ~ 9 yıl önce
Van = One , Peki Batman icin ne olur ? :-b

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP :-) ~ 9 yıl önce
RAHMETLİ ONU SÖYLEMEDİ.
salih-apron trf. ~ 9 yıl önce
ATATURK HAVALİMANİ ARFF BİRİMİ NEPAL KATMANDU DA PİSTTEN CİKAN THY UCAGİ İCİN O ULKEYE UCTULAR.BUNU TURKİYEDE KAC KİSİ BİLİYOR, SORUYORUM SİZE...HELAL SİZE ARFF TESKİLATİ VE KURSAT OZER BEYİN KAPLANLARİ... ARRF GUNUNUZ DE KUTLU OLSUN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARFF ~ 9 yıl önce
ORHAN BIRDAL 8 YILDIR GENEL MÜDÜRDÜ NORMAL ŞARTLAR DA GÖREV DEĞİŞİMİ BEKLENIYORDU. FAKAT BİR KURUMU TÜRKİYENİN EN GÖZDE KURUMU YAPAN BİR KİŞİNİN BU ŞEKİLDE GÖREVDEN ALINMASININ YAKIŞIK OLMADIĞINI DUSUNUYORUM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmi ~ 9 yıl önce
en gözdemi yuh biraz az yalakalık yapsan arff ne yaptı sana seflikmi verdi yazıklar olsun diyorum ve hakkımı helal etmiyorum kendilerine
CVP DHMI ~ 9 yıl önce
ÖNCE ANLAMAK GEREKİYOR.BEN DE İSE O ZEKA YOK KARDEŞİM.
CVP ARFF ~ 9 yıl önce
TABİİ Kİ ORHAN BEYİN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜ SİZLER DAHA İYİ BİLİRSİNİZ. ANCAK O MAKAMLARDA Kİ İNSANLARIN HERKESİ MUTLU ETMESİ,DOLAYISI İLE HERKES TARAFINDAN SEVİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL.TABİİ Kİ ÇALIŞANI GÖREVDEN ALMAK, HATTA İŞTEN ÇIKARTMAKTA PROFESYONELLİK İSTER. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
DHMİ ~ 9 yıl önce
ŞEFLİK GÖREVDE YÜKSELME İLE OLUYOR. KİMSE KİMSEYE ŞEFLİK VEREMEZ.BE CAHİL...
insan ~ 9 yıl önce
her yazınızdan bir ders çıkarabilmek mümkün.Hatırladıklarınızı izimle paylaşmanız çok güzel.hem işten bahsediyor hemde nasıl insan olunur, bunu anlatıyorsunuz.Keşke ayşegül hanımın çalıştığı dönemde thy' de olsaydım.O zamanki istasyonu anlatıyorlarda inanamıyoruz. iyi insanları, iyi yöneticileri tanıma fırsatını kaçırmışız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İNSAN ~ 9 yıl önce
TEŞEKKÜRLER EDİYORUM. AYŞEGÜL HAKİKATEN BİR BAŞKAYDI. İYİ BİR İNSANDI.VE DE TABİİ Kİ İYİ BİR YÖNETİCİYDİ. ASLINDA İYİ YÖNETİCİ OLABİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE İYİ İNSAN OLMAK GEREK DEĞİL Mİ?
Paradoks... ~ 9 yıl önce
Hata yapan yönetici nedeniyle Bakanın zarar görmesini engelleyecek düzeni almak ve görevden el çektirilmek. Böylece yapılan işin iyiliğinin bedelini ödemek. Zarara yol açabilecekleri ise yerinde bırakmak (bu düşünce yapısıyla benzer zararları açma ihtimalleri de az olmasa gerek?) Ya da bakanın yuhalanması ihtimalini ihtimal olarak değerlendirip, risk gerçekleşse bile o ikram vs. düzenlemesi kararını alanları bu kararlarının sonuçlarıyla baş başa bırakmak, böylece benzer bir hatanın tekrarlanmasının önüne geçmek. Gerçi şimdi anakronizm yapmak kolay. Yine de sanırım ben de doğru bildiğimi yapardım diyebiliyorum. Elinize sağlık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PARADOKS ~ 9 yıl önce
EVET GÖREVİN GEREĞİNİ,DOĞRUYU YAPMAK HER ZAMAN DAHA İYİ ANCAK, ANCAK HERKESİN DOĞRUSU DEĞİŞİK. RAHMETLİ BAKANIMIZIN BİR YAKININA BERABER ÇALIŞTIĞIM BİRİ TARAFINDAN ŞİKAYET EDİLMİŞTİM O SIRALARDA. BU ŞİKAYETİ YAPAN ZATEN GÖRÜŞECEĞİZ DİYORDU.GÖREVDEN ALINACAĞIM BELLİYDİ. BU DURUMDA YOLCU PROTESTO ETSİN, YUHALASIN BAKAN BEY DE NE YAPARSA YAPSIN DİYE DÜŞÜNÜP KENARDA DURMAK MÜMKÜNDÜ TABİİ Kİ. ANCAK İNSAN KENDİNE YAKIŞTIRDIĞI GİBİ HAREKET EDER SÖZÜNÜ UNUTMAMAK GEREK. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM. SAĞOLUNUZ.
SN. YORUMCULARA ~ 9 yıl önce
Geçen Haftaki DİŞİSİNE KÖTÜ DAVRANAN HAYVANLAR başlıklı yazıma yorum gönderen Sn. Erkek Sorunu ve Çok güzel bir yazı ve Yorumsuz rumuzlu Sn. Okurlar. Airporthaber’ e yazmaya başladığımın ilk gününden beri uyguladığım “ Yorumları cevaplama “ konusunun gereğini geçtiğimiz hafta yapamamam dan ötürü lütfen kusuruma bakmayınız. Özel bir sorunum nedeni ile vakit ayıramadım. Teşekkürlerimle. Çetin Özbey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ellerinize sağlık..Çok beğendim,zevkle okudum.Anı paylaşımlarınız için teşekkürler...CD.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP I PHONE ~ 9 yıl önce
BEĞENİNİZDEN ÖTÜRÜ MUTLU OLDUM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000