30 Eylül 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • OLAY YABANCI PILOT OLAYI DEĞIL NEDIR BILIYORMUSUNUZ ? OLAY 60 YAŞINDA YUNANLIYI ALIP 5YIL YANI 65 YAŞ SONUNA KADAR SÖZLEŞME İMZALAYIP ÖBÜR YANDAN 63 YAŞINDAKI TÜRK KAPTANLARA HADI SENIN İŞN BITTI DIYEN TÜRK DÜŞMANI ZİHNİYETTEDİR.HOŞ GELDIN KAPİTİLASYONLAR....
  • Yazıda anlatılmak istenen masumane olsa da Merhum Lefter'i sadece bir Rum kelimesi ile değerlendirmek hem kendisine hem de sevenlerine büyük saygısızlık. Lefter Türk vatandaşı idi, elin Rum pilotu ile bir tutulamaz. Bir şey anlatmaya çalışırken daha dikkatli olmak lazım
  • Daha cok detay verirrim size. Ogrenmek isterseniz
  • Lerfter turk vatandasidir.. Bunuda unutmayalim. Kizim sana soyluyorum gelinim sen anla oldu biraz. Airport haberin havacilik camisina yapacagi en buyuk iyilik bu konuyu gundemde tutmasidir..
  • Hadi biraz kişiselleştirelim Siz gazetecisiniz iside iyi yapiyorsunuz senelerdir de yaziyorsunuz. A gazatesi is ilani veriyor ve diyor ki yazar alacagim ve en az 1 sene tecrube istiyor bu A gazateside alman firmasi olsun buraya kadar guzel devam edelim A gazetesine hans ile gidiyorsunuz hans yeni mezun tecrube yok. Mutlusunuz cunku her istediklerini karsiliyorsunuz.. Aaa hans ise girmis size bye bye uzgunuz avrupa birligi uyesi degilsnuz yani turksunuz... Biraz sasirdiniz dimi? Avrupada gazetemi yok dediniz B C D E butun gaztelere basvurdunuz hooop ayni cevap biraz daha sasirdiniz?! Dimi Bosver avrupayi F gazetesi var canim ulkemde dediniz.. Geldik mi turkiyeye editore ciktik senerin tecrubesi ulke kendi ulkeniz rahatsiniz aaaa bu sefer yorgo orada ya sizi alamiyoruz neden ya universite .,? E bu yorgoda ayni dediniz ???? yaaa evet ama o yabanci onlardan istemiyoruz !!! Biraz kizdiniz dimi İstediginiz kadar Harranli olun onlar sendikali!!! 500 500 500 bize 100
  • Bunlar iskembeden atilan olaylar hic degil hemen bir pilot jobs sitesine girip herhangi bir ilana basvurup minimum ucus saati 500 isteyen bir firmayi secip email atin 2 gun icersinde doneceklerdir geri size.. Airline'da 3500 saatiniz oldugunu level 6 oldugunuzuda yazmayi unutmayin... O kriterlere uymaysiniz? Deneyin gorun. Evet kokpit cok kulturludur ama simdi bu normal mi?? Tek sebep Turk olmaniz cok kibarda mesaj atarlar size size basarilar diliyoruz vs vs eksik olmasinlar...!! Sartlar esit olmali hocam tabikide yabanci pilot gelsin ama ayni sartlar bizim icinde gecerli olmali... İstemezuk degil olay Olay yunan degil Kenyali da olur olaya yanlis yerden bakiyoruz. Olay basit adamlar diyor ki avrupa vatandasi olmadigin icin seni almam diyor ?! Bi takim tiplerde mesaj atip yabanci iyidir , multiculture diyor yahu olay yabanci olayi degil?! Sartlar esit degil olay bu. Ben karayip adalarindan gelen nijeryadan gelen kaptan ile ucmus adamim dusunun Devam edelim mi?
  • İlk paragrafinza istinaden yazilmistir. Siz yaziniza algiyi yonlendirerek yabanci dusmanligi ile basladiginiz icin yazdim... Peki ben size yollayacagim yayimlayacakmisiniz? Veyahut birebir yasadigim olaylari yazsam onlari yayimlayacakmisiniz? Mevzu korukorune ""istemezuk"" degil Ufak bir ornek size lufthansa'da yabanci calisabilir ama ufak birsartlari var %80 almanca bilmek. Bir ornek daha size Wizz air macaristan base icin f/o arar minimum 500 saat tecrube ister 3000 saat ve tum donanimlarinizi yazan bir email atin size 2 gunde cevap atarlar. Uzgunuz kriterlerimize uymuyorsunuz.. Krititer pasaportunuzdur.. Devam edelim yunanistanda havayollarinda ucan turk pilotsayisi sifirdir (0) Turkiyede ise 150 Thy ilan verir yabncilardan lise ister turklerden universite komik olan o sunexte ucan hollandali lise mezunu olan arkadaslarin mezun oldugu okul turkiyede ORTA okula tekabul eder havom havu veya halo hatirlyamadim bakar yazarim tam ismini... Okulun Devam edelim mi.?
  • Yabanci gelsin demiyoruz. Sadece turk pasaportum var diye beni almiyorlarsa kusura bakmayin onlarda gelmesin? Eger siz gazeticiyseniz? Yunanistanda kac turk var hollan dada kac turk pilot var arastirin Kuru milliyetcilik degil bu sartlar esit degil bende var datalaraize vereyim Thy ilanda yabancidan lise isterken turkten universite istemesi??? Kuru milliyetcilik degil bu sartlar esit olsun hepsi o Anladiniz mi? Sanmiyorum

KAPTAN LEFTER

Merhaba, Futbol  ile ilgilenenlerin  hemen hatırlayacağı bir isim ;Lefter Küçükandonyadis, hatta futbol ile hiç ilgisi olmayanların çoğu da Lefter ismini anımsayacaktır.

“Ordinaryüs” lakabı ile yıllarca Fenerbahçe’de futbol oynamış hatta futbol  milli takımımızın kaptanlığını yapmıştır. Milli takım forması ile aralarında Yunanistan’nın da bulunduğu çok sayıda ülkeye goller atmıştır. Bu kadar başarılı bir futbolcu olan Lefter’in bir başka özelliği ise Rum asıllı olmasıdır.

Havacılık haber sitesinde futbol yazısı yazacak değilim, zaten  futbol yazısı yazacak kadar futbol bilgim de yok. Geçen hafta gündeme gelen THY ‘nin  Rum pilot çalıştırması konusu ile ilgili yazmak istedim ve  yabancı pilot istihdamı tartışmaları  içinde yer alan pek çok doğrunun yanında işi sadece milliyet boyutuna indirgeyen  yanlışa  dikkat çekmek için Lefter’i hatırlatmak istedim.

                                                                       **

Rum  pilotların bile  iş için başvurduğu  bir ülke haline nasıl geldik ?

Önce konu hakkında kısa bilgi yazalım; Rum pilotun THY’de göreve başlaması söz konusu değil. İş başvurusu yapan pilot bu süreçte belli bir noktaya kadar gelmiş daha sonra bir iddiaya göre  doğrudan THY tarafından bir iddiaya göre de basın tarafından  yazıldıktan sonra süreç bitirilmiş. Burada yanlış olan bir Rum’un  ülkemizde çalışması değil ülkemiz tarafından tanınmayan  Kıbrıs Rum kesimi vatandaşının istihdam sürecinin başlangıcında elenmemesi. Yabancı personel çalıştırma ile ilgili kurallar ve ülkemizin dış işleri ile ilgili mevzuat nedeniyle daha başvuru safhasında görülmesi gerekenlerin daha sonra fark edildiği anlaşıyor. Bu tartışmanın mecrasından saptırılarak sadece Rum düşmanlığı haline getirilmesi yanlış olur. Bu durumda Yunan milli takımına gol atan Türk milli takım kaptanı Lefter’e ayıp olmaz mı ?     

                                                                       **

Bizler gibi yerli malı yurdun malı herkes yerli malı kullanmalı  diyerek büyüyen bir neslin  yabancı pilotlara sıcak bakmasını kimse beklemiyor hele birde işsiz pilotlardan biriyseniz.

Ülkemizin sivil havacılık alanında hızlı mesafe almasının temel nedeni ülke ekonomisinin  büyümesi. Bu ekonomik  büyümenin getirmiş olduğu  kişi başı milli gelir artışı, kişisel konfora yansırken uçak ile ulaşımın bundan etkilenmemesi mümkün değildi. Yine bu ivmenin sağladığı ihracat ve ithalat artışı da hem yolcu hem kargo trafiğine doğrudan ve dolaylı olarak yansıdı. Havacılıkta yaşanan pozitif  gelişmelerin bir veya birkaç kişinin başarısı olmadığını  her ne kadar kişisel gayret ve başarıların etkisi olsa da asıl etkenin ülkenin genel durumu ile daha çok ilgili  olduğunu düşünüyorum. Sonuç için gerekli çok sayıda etkeni göz ardı edip başarıyı sadece kendi yaptıklarına bağlayanların, Rigas Doganis ve Olympic Airways örneğine bakmalarında fayda var. Ülkeniz batıyorsa siz istediğiniz kadar başarılı yönetim sergileyin sonuç  “Olympic” olabilir. Kaptanın yelkeni doğru yönlendirmesi  tabii ki çok önemlidir fakat rüzgarı da  ben estirdim yaklaşımları yanlıştır. Ali Sabancı, bir röpörtajında Pegasus’tan önce birkaç iş batırdığını yazmıştı. Başarı sadece kişi ile ilgili olsa PGS’nin de batması ya da daha önceki işlerin de iyi olması gerekirdi. Sadece havayolu değil genel manada salt sonuç odaklı olmanın yanlış olduğunu düşünürüm.

                                                                       **

Havacılıkta  hızlı büyümenin para ile uçak alma kısmını hallettik fakat kalifiye personel temini kısmı için aynı şeyi söylemek zor. Özellikle pilot  yetiştirme konusunda geçmiş yılların  yanlışlarının faturası bugünlerde ödeniyor.

Ülkede daha önce kullanılmayan yeni tip uçak alımlarında  first officer olmasa da kaptan temini konusunda sorun yaşanabiliyor. Örneğin 777 uçurmak istediğinizde daha önce ülkemizde bu tip uçak olmadığı için uçuş saati vb sorunlar nedeniyle belli bir dönem yabancı kaptan istihdamı olabilir. Bunun dışında yabancı pilot istihdamı  bir yerlerde hata yaptığımızı gösteriyor. Topu sadece SHGM’ye atmak doğru değil.Yıllar içinde pilot  temini için asker  emeklisi  pilotlar dışında ciddi bir kaynak oluşmaması / oluşturulmaması  ile ilgili uzun süreli eksiklerin günümüze yansıması söz konusu. Hem bu kadar işsiz pilot var hem de pilot arayan havayollarımız yabancı pilot çalıştırıyor bu nasıl iş diyenlere  daha önce  Airporthaber’de yazdığım ; “YERLİ PİLOTA İŞ YABANCI PİLOTA LEVEL 4“ yazısını tavsiye  edebilirim.

                                                                    **

Geçtiğimiz hafta sessiz sedasız iki toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı.

Hava İş sendikası ve Turkish Engine Center  ve THY Teknik A.Ş arasında  devam eden görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Darısı, THY Anonim Ortaklığı ile Hava İş  arasındaki TİS’e diyelim.

Bir başka gelişme de  27-28 eylül tarihlerinde ülkemizde ilk defa düzenlenen IFTE 2013 ( İstanbul Uçuş Eğitim Fuarı ) idi. Yerli –Yabancı çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yapan fuar genel itibariyle başarılı idi emeği geçenlere teşekkürler.

Beyrut’ta kaçırılan iki pilotumuz halen özgürlüğüne kavuşamadı, ilgililerin gayretinden şüphem yok fakat daha fazlası lütfen demekten de kendinizi alamıyorsunuz.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

KAPTAN LEFTER

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
OLAY YABANCI PILOT OLAYI DEĞIL NEDIR BILIYORMUSUNUZ ? OLAY 60 YAŞINDA YUNANLIYI ALIP 5YIL YANI 65 YAŞ SONUNA KADAR SÖZLEŞME İMZALAYIP ÖBÜR YANDAN 63 YAŞINDAKI TÜRK KAPTANLARA HADI SENIN İŞN BITTI DIYEN TÜRK DÜŞMANI ZİHNİYETTEDİR.HOŞ GELDIN KAPİTİLASYONLAR....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Yazıda anlatılmak istenen masumane olsa da Merhum Lefter'i sadece bir Rum kelimesi ile değerlendirmek hem kendisine hem de sevenlerine büyük saygısızlık. Lefter Türk vatandaşı idi, elin Rum pilotu ile bir tutulamaz. Bir şey anlatmaya çalışırken daha dikkatli olmak lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lefter devam ~ 11 yıl önce
Daha cok detay verirrim size. Ogrenmek isterseniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mail lütfen ~ 11 yıl önce
Lefter degil olay 5 ~ 11 yıl önce
Lerfter turk vatandasidir.. Bunuda unutmayalim. Kizim sana soyluyorum gelinim sen anla oldu biraz. Airport haberin havacilik camisina yapacagi en buyuk iyilik bu konuyu gundemde tutmasidir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lefter degil olay 4 ~ 11 yıl önce
Hadi biraz kişiselleştirelim Siz gazetecisiniz iside iyi yapiyorsunuz senelerdir de yaziyorsunuz. A gazatesi is ilani veriyor ve diyor ki yazar alacagim ve en az 1 sene tecrube istiyor bu A gazateside alman firmasi olsun buraya kadar guzel devam edelim A gazetesine hans ile gidiyorsunuz hans yeni mezun tecrube yok. Mutlusunuz cunku her istediklerini karsiliyorsunuz.. Aaa hans ise girmis size bye bye uzgunuz avrupa birligi uyesi degilsnuz yani turksunuz... Biraz sasirdiniz dimi? Avrupada gazetemi yok dediniz B C D E butun gaztelere basvurdunuz hooop ayni cevap biraz daha sasirdiniz?! Dimi Bosver avrupayi F gazetesi var canim ulkemde dediniz.. Geldik mi turkiyeye editore ciktik senerin tecrubesi ulke kendi ulkeniz rahatsiniz aaaa bu sefer yorgo orada ya sizi alamiyoruz neden ya universite .,? E bu yorgoda ayni dediniz ???? yaaa evet ama o yabanci onlardan istemiyoruz !!! Biraz kizdiniz dimi İstediginiz kadar Harranli olun onlar sendikali!!! 500 500 500 bize 100

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lefter degil olay 3 ~ 11 yıl önce
Bunlar iskembeden atilan olaylar hic degil hemen bir pilot jobs sitesine girip herhangi bir ilana basvurup minimum ucus saati 500 isteyen bir firmayi secip email atin 2 gun icersinde doneceklerdir geri size.. Airline'da 3500 saatiniz oldugunu level 6 oldugunuzuda yazmayi unutmayin... O kriterlere uymaysiniz? Deneyin gorun. Evet kokpit cok kulturludur ama simdi bu normal mi?? Tek sebep Turk olmaniz cok kibarda mesaj atarlar size size basarilar diliyoruz vs vs eksik olmasinlar...!! Sartlar esit olmali hocam tabikide yabanci pilot gelsin ama ayni sartlar bizim icinde gecerli olmali... İstemezuk degil olay Olay yunan degil Kenyali da olur olaya yanlis yerden bakiyoruz. Olay basit adamlar diyor ki avrupa vatandasi olmadigin icin seni almam diyor ?! Bi takim tiplerde mesaj atip yabanci iyidir , multiculture diyor yahu olay yabanci olayi degil?! Sartlar esit degil olay bu. Ben karayip adalarindan gelen nijeryadan gelen kaptan ile ucmus adamim dusunun Devam edelim mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Leftrer degil olay 2 ~ 11 yıl önce
İlk paragrafinza istinaden yazilmistir. Siz yaziniza algiyi yonlendirerek yabanci dusmanligi ile basladiginiz icin yazdim... Peki ben size yollayacagim yayimlayacakmisiniz? Veyahut birebir yasadigim olaylari yazsam onlari yayimlayacakmisiniz? Mevzu korukorune ""istemezuk"" degil Ufak bir ornek size lufthansa'da yabanci calisabilir ama ufak birsartlari var %80 almanca bilmek. Bir ornek daha size Wizz air macaristan base icin f/o arar minimum 500 saat tecrube ister 3000 saat ve tum donanimlarinizi yazan bir email atin size 2 gunde cevap atarlar. Uzgunuz kriterlerimize uymuyorsunuz.. Krititer pasaportunuzdur.. Devam edelim yunanistanda havayollarinda ucan turk pilotsayisi sifirdir (0) Turkiyede ise 150 Thy ilan verir yabncilardan lise ister turklerden universite komik olan o sunexte ucan hollandali lise mezunu olan arkadaslarin mezun oldugu okul turkiyede ORTA okula tekabul eder havom havu veya halo hatirlyamadim bakar yazarim tam ismini... Okulun Devam edelim mi.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lefter degil olay ~ 11 yıl önce
Yabanci gelsin demiyoruz. Sadece turk pasaportum var diye beni almiyorlarsa kusura bakmayin onlarda gelmesin? Eger siz gazeticiyseniz? Yunanistanda kac turk var hollan dada kac turk pilot var arastirin Kuru milliyetcilik degil bu sartlar esit degil bende var datalaraize vereyim Thy ilanda yabancidan lise isterken turkten universite istemesi??? Kuru milliyetcilik degil bu sartlar esit olsun hepsi o Anladiniz mi? Sanmiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yabancı pilot ~ 11 yıl önce
Sayın yorumcu, yazımda yabancı pilotları destekleyen herhangi bir ibare yok,lütfen dikkatli okuyunuz, ayrıca bilgi olarak diğer ülkeler ile ilgili sayıları paylaşırsanız sevinirim,e.g

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000