16 Kasım 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Günümüz teknolojisinde , kara kutuya gerek olmasan uçakların tüm dataları yerde bir server a aktarılabilir ve saklanabilir , böylece kaza anında kara kutu kayıp, hasar görmüş sorunları olmaz. Bu data transferini uydular kanalıyla yapmak zor olmasa gerek ancak bu kadar datanın nerede nasıl saklanacağı konusu biraz karışık. Milyonlarca uçuş var..
  • Ali bey butun kose yazarlara selam ve sevgiler olsun beraber cok calistik Basarinizin devamini diliyorum ben hawaii den yaziyorum size . Hawaii den Sevgili THY yi. Devamli takip ediyorum Allah kazada belada korusun . Memleketimizin goz bebegi. Tum milletime. Turkiyeye birlik beraberlik kardeslik diliyorum.
  • Bu konuda en yetkili ve en açıklayıcı yorumu Yavuz Güver yapar sanırım, ee nede olsa koca Talta başkanı, engin tecrübelerinden kim faydalanmak istemezki, her ne kadar frezeci tornacı olsada :)
  • Sn avio rumuzlu kullanıcı, bu konuyu uçak üreticileri sizce hic düşünmediler mi? yapılan araştırmalar sonucunda uçağın en güvenilir bölgesi(sadece insanlar için değil aynı zamanda computerlar icinde) tail section olduğu anlasilmisken ve bu bilinen bir gerçek iken, "kokpitin altına bir yere :) bu cihazlardan koymak gerekir" gibi bir ifade çok amatörce, kahvehane ağzıyla söylenmiş bir söz değil mi sizce? Yıllardır havacılık haber sitesinde yazı yazan bir insandan bu kadar basit bir söylem beklemezdim. Havacılık tecrübesi geniş bir kavramdır. İçerisinde bir çok alanı barındırır ki bu alanlardan en sofistike olanı uçak teknolojisi hakkında yazılan bu yazının bilirkişilere danisilarak yazılmasıni beklerdim.
  • Sn yok artık rumuzlu kullanıcı, Ali bey cihazların avionik bay alanına taşınmasını değil redundant bir sistemin kokpitte de olmasını önermiş. Ayrıca, kuyruk bölgesinin ayrılması ile uçağın düşüşü arasındaki sürede bir kayıt alınamamış olması olayın aydınlatılmasını zorlaştırıyor, değinilen konu budur.
  • Havada kuyruk koparsa, ki olmuştur...Kuyruk ta bulunan cihazlar, ondan sonrasını kayıt yapamaz...Aynı cihazdan , iki ayrı yerde olması daha mantıklı olabilir..
  • Hiç bu açıdan düşünen olmamıştı. Güzel analiz özellikle kuyruk kısmının kopmuş olması ve bağlantının kesilerek kayıt dışı bırakılması ilk kez bu şekilde yorumlandı tebrikler
  • Bu katliamlarin ana aktorlerinin hep muslumanlar olmasi kimin hatasidir,yanlisidir,ayibidir,gunahidir ? Muslumanlari, aktor yapanlarin mi yoksa aktorluk yapmayi kabul eden muslumanlarin mi ? Kimin ?
  • Şaka mı bu? Şok oldum yazıyı okurken. Çok amatörce bir yazı olmuş. Ali bey lütfen bilgili olmadığınız teknik konular hakkında yazı yazmayın. Yazacaksanız da bilen birilerine danışın. Uçakta iki adet kayıt cihazı vardır. Birisi CVR denilen kokpitteki sesleri kaydeden cihaz, diğeri DFDR uçağın ana parametrelerinin dijital olarak kaydedildiği cihaz. Kuyruğun kopmasıyla bu cihazlara giden bilginin yok olduğu çıkarımını nasıl yaptınız şaşırıyorum. Bilgiler bu cihazlara anlık gönderilir ve kaydedilir. Kaza kırımlarının tamamına yakınında DFDR veya CVR cihazlarında ki bilgilere ulaşılmıştır. Anlaşılan bu konunun çok uzağındasınız.
  • Ali bey bu haftaki köşenizde çok önemli ve önemli olduğu kadar da ilginç bir konuya parmak basmışsınız. Aynen dediğiniz gibi İslam coğrafyası ile ve dolayısıyle Müslümanlar üzerinden müthiş bir oyun kurgulanmış ve bu oyunlar birer birer sahne konmuş durumda ve biletler yok satıyor. Ne kadar ilginçtir ki bu oyunu yada filmi heyacanla ve ateşli bir şekilde maalesef biz Müslümanlar seyrediyor ve pirim veriyoruz. Ne kadar ilginç değil mi...!

Kaos var. Senaristler meçhul!

Havadan, karaya yaratılan kaosu yorumlamaya çalışacağım. Zaman geçtikçe, çağ değiştikçe senaristler yeni argümanları ile toplumun algılamayacağı bir şekilde uçakları birer birer düşürürken; değişik aktörlerle çalışıyor.

Soğuk savaş mı dersiniz, üçüncü dünya savaşının ayak sesleri mi dersiniz ne şekilde ifade ederseniz edin ama şöyle bir beyin jimnastiği yapmaya ihtiyaç var.

Rusya'nın, Ukrayna'da yaptığı operasyonlar sonrası Avrupa Birliği Rusya'ya yaptırım kararı alıyor. Kararı alanların bir çoğu ne tesadüf ki Malezya uçağına biniyor ve Amstedam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere havalanıyor. Uçak Ukrayna üzerinde vuruluyor.

Açıklamalara bakarsanız kimi Rusya'yı suçluyor kimi Ukrayna'yı. Ama meçhule gidiyor, kim vurduya gidiyor onlarca insanın hayatı.

Ve bir yılı aşkın süre sonra bu kez Rusya uçağı Mısır'dan Rusya'ya giderken havada patlıyor, patlatılıyor veya bir şekilde düşüyor. Meçhule gidecek bir düşüş daha.

Kim vurdu belli değil. Kimine göre IŞİD, kimine göre uçağın kuyruğu koptu. Ama olan masum insanlara oldu.

Aslında Rusya uçağının düşürülmesi veya düşmesi, ortada bir kayıt olmadığı için meçhullerin en gizemlisi. Planı da öyle yapılmış ki kayıt-kuyut olmadan hallediliverdi planlayıcılar tarafından. IŞİD uçağı düşürdü ise öyle güzel bir plan yapmış ki, tam da kara kutunun bulunduğu kuyruk kısmından patlatıverdi uçağı. Böylelikle uçağın tüm bağlantısının kayıt edildiği sistem devre dışı bırakıldı.

Bu düşüş, bu masumların hayatlarını sona erdirme havacılık manasında yeni kararlar alınmasını zorunlu hale getirdi.

Uçaklarda sistem planlayıcılar şunu düşünmek zorundalar. Kanla yazılan havacılık kuralları 224 masum insanın canı ile yeniden yazılmalı.

Kuyruk kısmında bulunan kara kutunun alternatifi kokpit kısmında da olmalı. Uçaklarda her türlü yedekleme sistemi var iken sadece uçağın tüm hareketlerini kontrol eden kara kutuda yok.

Oysa can alıcı veriler onun içinde olur. Şahsi fikrim kara kutu için alternatif bir kayıt sistemi olmalı. Uçağın kokpitinden de doğrudan yayın yapan bir sistem ivedilikle hayata geçirilmeli ek olarak da bir kayıt cihazı da kokpitin alt kısımlarında olmalı.

Şimdi benim senaryoma göre Rusya'dan  öc alma işlemi tamamlanmıştır. Rusya'nın tam da IŞİD taarruzları üzerine Rus uçağı düşürülecek ve Malezya uçağında hayatını kaybeden Avrupalıların kanı yerde kalmayacak. Başarıldı mı, başarıldı.

Bu katliamların ana aktörleri Müslümanlar arasından seçiliyor ya da Müslümanların üzerine yıkılıyor. Amaç, İslam coğrafyasında yeni haritalar yaratmak ve İslam fobisini her daim diri tutmaktır.

Fransa'da gerçekleştirilen saldırı da bunun bir göstergesi değil mi?

Sen, ben, biz sadece sahnelenen oyunu izliyoruz. Kaos yaratılıyor, senaristler belli değil. Belli de, değil diyelim.

Kazasız havacılık dileğiyle...

Kaos var. Senaristler meçhul!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Yunus ~ 8 yıl önce
Günümüz teknolojisinde , kara kutuya gerek olmasan uçakların tüm dataları yerde bir server a aktarılabilir ve saklanabilir , böylece kaza anında kara kutu kayıp, hasar görmüş sorunları olmaz. Bu data transferini uydular kanalıyla yapmak zor olmasa gerek ancak bu kadar datanın nerede nasıl saklanacağı konusu biraz karışık. Milyonlarca uçuş var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hawaii ~ 8 yıl önce
Ali bey butun kose yazarlara selam ve sevgiler olsun beraber cok calistik Basarinizin devamini diliyorum ben hawaii den yaziyorum size . Hawaii den Sevgili THY yi. Devamli takip ediyorum Allah kazada belada korusun . Memleketimizin goz bebegi. Tum milletime. Turkiyeye birlik beraberlik kardeslik diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavuz Güver ~ 8 yıl önce
Bu konuda en yetkili ve en açıklayıcı yorumu Yavuz Güver yapar sanırım, ee nede olsa koca Talta başkanı, engin tecrübelerinden kim faydalanmak istemezki, her ne kadar frezeci tornacı olsada :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok artik ~ 8 yıl önce
Sn avio rumuzlu kullanıcı, bu konuyu uçak üreticileri sizce hic düşünmediler mi? yapılan araştırmalar sonucunda uçağın en güvenilir bölgesi(sadece insanlar için değil aynı zamanda computerlar icinde) tail section olduğu anlasilmisken ve bu bilinen bir gerçek iken, "kokpitin altına bir yere :) bu cihazlardan koymak gerekir" gibi bir ifade çok amatörce, kahvehane ağzıyla söylenmiş bir söz değil mi sizce? Yıllardır havacılık haber sitesinde yazı yazan bir insandan bu kadar basit bir söylem beklemezdim. Havacılık tecrübesi geniş bir kavramdır. İçerisinde bir çok alanı barındırır ki bu alanlardan en sofistike olanı uçak teknolojisi hakkında yazılan bu yazının bilirkişilere danisilarak yazılmasıni beklerdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maalesef ~ 8 yıl önce
Anladım ki havacılığın sadece magazin kısmındasınız. Yazarın yazdığı konu şu anda uçak üreticileri tarafından tartışılan bir konu. Sonuç olarak uçak bir kaza kırım geçirince kokpit kısmı da kuyruk kısmı kırım geçirmiş oluyor. Zaten yazıda da bahsedilen kara kutu oraya taşınsın gibi bir ibare yok. Yedek kaydedici sistemden bahsediyor. Ama anlamak için at gözlüğü takmamak lazım. nokta
Avio ~ 8 yıl önce
Sn yok artık rumuzlu kullanıcı, Ali bey cihazların avionik bay alanına taşınmasını değil redundant bir sistemin kokpitte de olmasını önermiş. Ayrıca, kuyruk bölgesinin ayrılması ile uçağın düşüşü arasındaki sürede bir kayıt alınamamış olması olayın aydınlatılmasını zorlaştırıyor, değinilen konu budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kuyruk ~ 8 yıl önce
Havada kuyruk koparsa, ki olmuştur...Kuyruk ta bulunan cihazlar, ondan sonrasını kayıt yapamaz...Aynı cihazdan , iki ayrı yerde olması daha mantıklı olabilir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru ~ 8 yıl önce
Ali beyin demek istediği de tamda söylediğiniz gibi.
Mantıklı ~ 8 yıl önce
Hiç bu açıdan düşünen olmamıştı. Güzel analiz özellikle kuyruk kısmının kopmuş olması ve bağlantının kesilerek kayıt dışı bırakılması ilk kez bu şekilde yorumlandı tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
suclu kim ? ~ 8 yıl önce
Bu katliamlarin ana aktorlerinin hep muslumanlar olmasi kimin hatasidir,yanlisidir,ayibidir,gunahidir ? Muslumanlari, aktor yapanlarin mi yoksa aktorluk yapmayi kabul eden muslumanlarin mi ? Kimin ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Glide slope ~ 8 yıl önce
Şaka mı bu? Şok oldum yazıyı okurken. Çok amatörce bir yazı olmuş. Ali bey lütfen bilgili olmadığınız teknik konular hakkında yazı yazmayın. Yazacaksanız da bilen birilerine danışın. Uçakta iki adet kayıt cihazı vardır. Birisi CVR denilen kokpitteki sesleri kaydeden cihaz, diğeri DFDR uçağın ana parametrelerinin dijital olarak kaydedildiği cihaz. Kuyruğun kopmasıyla bu cihazlara giden bilginin yok olduğu çıkarımını nasıl yaptınız şaşırıyorum. Bilgiler bu cihazlara anlık gönderilir ve kaydedilir. Kaza kırımlarının tamamına yakınında DFDR veya CVR cihazlarında ki bilgilere ulaşılmıştır. Anlaşılan bu konunun çok uzağındasınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okuduğunu anla ~ 8 yıl önce
Yazıdaki ana fikir kaydedici cihazların kuyruk kısmında olması. İkisinin ortak adı da karakutudur. CVR kutusu DFDR kutusu diye ayrı ayrı mı telaffuz edilir. Hadi bak işine sen ne anlarsın yazı yorumlamayı
Yok artık ~ 8 yıl önce
Bu cihazlar kuyruk kısmına boşu boşuna yerleştirilmiyor. Üreticiler bu bölgeyi en az riskli bölge olarak tespit ettikleri için bu cihazlar burada bulunuyor. Ali Bey hangi bilgiye dayanarak bu cihazların kokpitin alt kısımlarında (Avionic Bay) da olması gerektiğini söylüyor.
BAYRAK İNMEZ , VATAN BÖLÜNMEZ ~ 8 yıl önce
Ali bey bu haftaki köşenizde çok önemli ve önemli olduğu kadar da ilginç bir konuya parmak basmışsınız. Aynen dediğiniz gibi İslam coğrafyası ile ve dolayısıyle Müslümanlar üzerinden müthiş bir oyun kurgulanmış ve bu oyunlar birer birer sahne konmuş durumda ve biletler yok satıyor. Ne kadar ilginçtir ki bu oyunu yada filmi heyacanla ve ateşli bir şekilde maalesef biz Müslümanlar seyrediyor ve pirim veriyoruz. Ne kadar ilginç değil mi...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000