18 Şubat 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

İYİ-KÖTÜ - AIRBUS

 

Bunun güzel bir örneği  bazı hatlar için getirilen SHGM  teşvik uygulaması. Havayollarını teşvik ederek hizmeti yaygınlaştırmak  tüm taraflar için –tabii ki başta yolcu –  avantajlar içeriyor. Hatların açılması için ticari olmasını beklemek yerine bu hatları hemen açıp bir müddet kar olmadan uçmak ve zaman içinde ilgili şehrin / bölgenin ekonomik durumunun iyileşmesi ile uçuşların doluluk oranı artacak ve ticari hale gelecektir.

Bu tarz bir yatırım da başlangıç maliyetlerinin çok yüksek olması geri dönüşün uzun dönemde gerçekleşmesi bir itici güç gerektiriyor bu da ancak kamu eliyle mümkün.

Bu manada kamunun avantajı nedir ? bölge kalkınır, istihdam artar , ihracat artar , vergi gelirleri yükselir.

SHGM tarafından yapılan açıklamaya göre 20 hatta teşvik uygulaması başlayacak bu uygulamanın bu kadar kısa zamanda sonuç  vermesi çok güzel.… İYİ

                                                                                       **

Aylardır konuşulan MNG’nin satışı konusu nihayet resmen ilan edildi, bu satıştan kim karlı çıktı derseniz bence THY tarafı , kar içinde kar etti.

THY niçin kar etti ? öncelikle çok uygun bir fiyata satın alındığını değerlendiriyorum burada sihirli sözcük şirket veya şahıs ismi değil , tılsım : Nakit.  “ cash is king “ sözü çok doğru, nakit kraldır. Uygun fiyat dışında ki avantajları ise  THY  bazı  yetki ve IK sorunlarını  bu şekilde rahatlıkla çözecektir.

Rekabet hukuku açısından sorun olur diyenlere bakmayın bu konuda sorun olmaz çünkü : THY kendi bakımları için kapasite ihtiyacını ispatlayarak satın almanın rekabet için değil kendi ihtiyacı için olduğunu  gösterip  rahatlıkla onay alabilir.

Ülkemizde bulunan yatırımların –sahibi kim olursa olsun- yüksek kapasitede kullanımı ülkemizin yararınadır ayrıca MNG çalışanları için belirsiz dönem bitmiştir. … İYİ

                                                                                              **

THK eğitim uçağı düştü ( yine )

12 şubat 2013 , Mersin'in Tarsus İlçesi'nde THK'ya ait TC-CDA  Cessna 172 tipi eğitim uçağı  eğitim uçuşu sırasında yüksek gerilim elektrik tellerine çarparak düştü. Kaza sonunda öğretmen pilot öldü öğrenci yaralı.

Konuya ilişkin THK başkanı Osman Yıldırım’ın  açıklaması : “'İniş eğitimi sırasında arkadaşlarımız fark etmemiş, uçak enerji nakil hattının teline çarpmış. Sonuçta da uçak düşüyor. Bu esnada da öğretmen pilotumuz şehit oldu, öğrenci pilotumuz hafif yaralı olarak kurtuldu. Burada ne eğitim eksikliği ne uçaklarımızda bakım eksikliği var. Bu kader-i ilahi. Kader-i ilahiden başka her şeyi yenermiş insanlar. Bu her zaman olabilecek bir şey. Bunların olmaması için bütün pilotlarımızın dikkatli olması lazım. Aslında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu konuda aldığı tedbirler var. Enerji nakil hatlarında turuncu toplar vardır. Bu toplar pilotların dikkatini çeker ama bunu bizim arkadaşlarımız herhalde fark edemediler diye düşünüyoruz. Bu yüksek gerilim hattında uçağımız çarptığı için düştü. Çok kıymetli bir pilotumuzu kaybettik. Allah'tan rahmet diliyoruz. “  

Bu demeç ülke standartlarında ,THK kazaları ise çok altında …KÖTÜ

                                                                                              **

Airbus, yeni A350 tipi uçaklarda lityum iyon bataryası kullanımına son vereceğini açıkladı. Airbus, A350 tip uçaklar için nikel-kadmiyum pillerine geri dönmeyi karar verdiğini bildirdi.

Bu haberin içeriği havacılık camiası için önemli. İmalatçı olarak  radikal değişiklikler yapabilirsin fakat aynı anda tüm sistemlerde radikal değişikliklerin birbirine olan etkisi hesapta olmayan sorunlara yol açabilir. Bu şekilde dimyat-pirinç-bulgur olabilir.

Airbus’ın bataryalar ile ilgili geri adım kararı normal şartlarda daha çok teknik açıdan konuşulabilirdi fakat açıklamanın yapıldığı zaman itibariyle ( Boeing’in 787 batarya sorunları nedeniyle ground olması )  Airbus’ın rakibi Boeing’i zor durumda bırakmayı  ve kafalarda sürekli 787’nin bataryaları patlayabilir / yanabilir  soru işareti devam ettirmeyi  amaçladığı (kasten olmasa da sonuç bu şekilde ) düşünülebilir.

Umarım, gülme komşuna darb-ı meseli gerçekleşmesin çünkü her iki firmanın kullandığı teknolojilerin çoğu ortak ve büyük bölümü de NASA tarafından bulunmuş durumda.

Airbus’ın yaptığı  düşene vurmak ya da en azından  bu çapta bir kuruluş için özensizlik olduğu için … ÇİRKİN

                                                                       **

Yazıyı çirkin kelimesi ile değil güzel bitirelim, teşvik uygulamasını en iyi şekilde değerlendiren ve hacim / fayda oranında birinci olan Borajet oldu, tebrikler.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

İYİ-KÖTÜ - AIRBUS

Yorumlar

Nasıl çirkin? ~ 11 yıl önce
Yani ortada bir problem, milyar dolarların konuşulduğu bir sektör. Rakibiniz bir problem yaşadı, aynı problemi siz de yaşamak istemiyorsunuz ve bu çirkin bir davranış oluyor. İlginç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sinerji ~ 11 yıl önce
Sistem kurup allayıp pulladıktan sonra satmak...karlı ticaret...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
d ~ 11 yıl önce
sayin yazarin airbus ile ilgili yorumlarina katilmiyorum.neden batarya ile ilgili boyle bir karar verildigini nerden biliyor? batarya ureticisi a350nin uretim programini destekyelemeyecegini belirtti belki? sonucta yeni bir ucak parcasi yeni bir onay sureci ve test ve analiz sureci gerektiriyor. Airbus 380de yasanan yeni urun yeni setrtfikasyon surecinden 18 ay zaman kaybetti bunu biliyor. simdi 350yi piyasaya cikartayim, zamanla degistirip modifiye ederim dusuncesi en mantiklisi. saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cağlar ~ 11 yıl önce
Sayın yorumcu,MNG ile ilgili yorumlarınıza katılıyorum.Bu alış yada işbirliği THY değil Türk sivil havacılığına da yarar sağlayacak .THY saspend edilen yetkilerinden sonra kurallara kendisinin de uyması gerektiğini anladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000