27 Temmuz 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • ALINTI : ESKİ THK'lı 22 Temmuz 2015, Çarşamba 21:30:08 THK SADECE DERİ TOPLAYAN BİR KURUM DEĞİLDİR.AYNI ZAMANDA PERSONELİN DERİSİNİ YÜZEN BİR İŞLETMEDİR.ÇALIŞANININ MAAŞINI ÖDEMEZ İŞTEN ÇIKARIR HATTA TAZMİNATINI BİLE ÖDEMEZ.
  • pekibir yer düşünün hem personeli hem öğrenciyi mobinglesin parasını alsın uçurmasın dalga geçer gibi telefonlara çıkmasın. http://www.airporthaber.com/thk-haberleri/thk-universitesi-ogrencileri-isyan-etti.html
  • Çalışmaya niyetiniz yok, öğrenmişsiniz mobbing diye bir şey, ohhh yaz allah yaz. Siz uyuşuk uyuşuk çalışırken canla başla işini yapan adamın hakkını kim koruyacak.
  • Mobbing in kralı isg de. Allah'tan en son Mobbing magduru bir yönetici mobbinglerin efendisi bugdayı malezyalı patronlara şikayet etmiş te ortalık biraz duruldu. Bu arada Malezyalılar buğdayın oğlunu işten atmışlar. Olacağı buydu. Eden bulurmuş
  • mobingin kralı HEAŞ'ta. Sabiha Gökçen Havalimanına yıllarını vermiş personele eziyet ederek, kaçırmaya çalışarak yerlerine kendi adamlarını doldurma gayretinde olan hasan naiboğlu ve ramazan örkan ile onlara emredersiniz, nasıl isterseniz, aman efendim, canım efendim diye aldığı maaşı ve unvanı korumaya çalışan özlem tonguçoğlu, Bülent topdemir ve hasan tay " şer ittifakı" her geçen gün şirketi daha da batırmaktadır. hak yerini bulacak ve hepsi birgün kanun önünde hesap verecektir. ALLAH'ın adaletinden kaçış yok. ramazan günü neden oruç tuttuğunu bilmeyen bu kişiler zaten kul hakkını aksırıncaya tıksırıncaya kadar yedikleri için sadece ramazan günü mideyi aç bırakıyor.
  • Bir tane charter Firması var ismini versem başımız belaya girer . O kadar cok haysiyeti bozuk karektersiz biyerde iş bulamamış oraya sığınmış kaptanlar varki ama bizlere kim inanır.
  • AKPNNN ADAMLARININ BU YOLDA OLMASI BENI SASIRTMADI BUNLARIN ALLAHTAN KORKUSU VARMI SANKI ?? ISINE GLINCE OZEL ISINE GELINCE DEVLET AKP ZIHNIYETI ISTE
  • Suan biyerde olabilirsiniz ama unutmayin etme bulma dunyasi diye bisi var.kimsenin ahi kimsenin yanina kalmaz.ilerde sizin onunuze gecicek diye isinden ettiginiz insanlarin ahi yaninniza kalmicak.gun olur aynisini yasarsiniz.gun ola devran done.kimsenin hakki kimsenin yanina kalmiyo.insanlari islerinden etmeden once ilk olarak bi dusunun.
  • Do co kadar mobbingi uygulamayan yer varmidir acaba.egitimlerde basliyolar daha insanim ozguvenini zedelemeye egitimde herkesin icinde kucuk dusurmeye.heleki bir egitim egitim sefi vardi sekiz ayda nasil egitim sefligine geldigini anlatip dururdu sozde kendi emegiyle.yalaklanip usttekilere onu bunu ispitlemekle bir yere geldiginden bahsetmezdi tabi hic.habire harcadiklari paralardan tatillerden bahsedip siniftakileri ezmeye calisan soyle yaparsaniz atilirsiniz bunu yapmazsaniz atariz gibi baskilar.iki ay egitim verdiler sirket bu kisilere o kadar yatirip yapmisti egitim sefleri final sinavindan bir gun once pat diye 6 kisiyi eledi.nedenini bile aciklama luzmu gormeden.bi ton arkadasimi isineden gucunden etmisti.borcuyla harciyla.kimse sesini bile cikartamadi.bazi insanlar boyle kraldan cok kralci ne oldum delisi .bi yerlere bi anda gelip birden yetki verince hic dusunmeden insanlarin ekmekleriyle oynayabiliuolar daha en bastan.unutmayin suan biyerde olabilirsiniz fakat etme bulma
  • daha önce pek çok işte çalıştım ve mobbing'e maruz kaldığım zamanlar olmuştu, ama şunu rahatlıkla söylebilirim ki hiç biri kokpitte yaşanılana benzemiyor, sizi insan yerine koymayan ve mobbing uygulayan bir kaptan ile o küçücük yerde yan yana oturup uçmak o kadar zor ki. program açıklandığında yaptığım ilk şey adına bakmak oldu var mı yok mu diye. flight time şu kadar, uzun uçuş, kısa uçuş, 4 bacak hepsini geçtim. yeni f/o olacak arkadaşlar, allah bol sabır versin hepimize.

İşten Atma. Mobbing Uygula. İstifa etsin

Mobbing konusunu Airporthaber’ deki köşemde işlemiştim. Bu konuda Yargıtay 22 Dairesinin aldığı emsal olacak karar ve o günden bu yana sektör çalışanlarından edindiğim bilgiler konunun tekrar ele alınmasında fayda olduğuna inandırdı beni. Aslında şirketlerde bu fiil içinde bulunan yöneticiler ve bu yöneticilerin alt kademelerinde görev yapıp kendilerinin bağlı oldukları insan gibi davranma zorunda olduğunu düşünen zayıf karakterler tüm personel tarafından tanınıyor ve biliniyorlar. Evet, sizlere uzun uzun mobbing nedir’i anlatmama gerek yok herhalde. Mağduru olanlar anlamını ve kimler tarafından nasıl uygulandığını çok iyi biliyorlar. Mobbing’le halen tanışmamış olanların ise mutlak bir fikri vardır.

Kanun Var Ama Kanuna Aldıran Yok.

Aşağıda belirtilen Kanunların ilgili maddeleri Mobbing’ e karşı çalışanı koruma altına alırken nasıl oluyor da işverenler veya vekilleri halen bu çirkin yaptırımı sürdürüyorlar? Anayasada ve diğer yasalarda mobbing ile ilgili düzenlemeler mevcut. Türk Ceza Kanunu'nda İşyerinde Psikolojik Taciz suç olarak belirlenmiş. Bu bile tek başına yeterli.. Anayasa madde 12-17; Türk Ceza Kanunu madde 94-96, 117, 122, 125; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 77'nci maddesi 1 ve 2. Fıkralar; 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nun 417. maddesi; 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31’inci Maddesi ve Türk Medeni Kanunu 24. maddesi bu düzenlemeleri içeren maddelerden bazıları.

Demek ki herhangi bir konuda kanun çıkartmak yeterli olmuyormuş..  Bu nasıl bir iş ise, yukarıdaki kanunları dikkate almadan bu çirkin uygulamayı sürdürenler, davalıya birkaç kuruş ödeyerek sorumluluklarını noktalıyor. Çalışanların bu konuda açacakları davaları kazanmaları İşveren veya vekilinin kanunu ısrarla dikkate almadıklarının bir göstergesi hatta belgelenmesi değil midir? Bir iş yerinin mobbing konusu ile ilgili olarak bir kaç kez mahkemeye verilmesi ve haksız bulunması, işyerinin, işveren ve vekillerinin kanuna karşı kötü niyetlerinin ve hile yaptıklarının bir göstergesi sayılmaz mı?  Yöneticilerin kanuna muhalefet ederek personele hak ettiği tazminat bedelini ödememek için bu çirkin yola başvurarak yasaklanmış olan bu uygulamayı ısrarla sürdürmüş olmalarının ayrıca cezalandırılması gerekmez mi? Yoksa devlet baba çalışanlara karşı işlenen suçları fazla ciddiye almıyor mu? Belli ki kanun koyucu yöneticilerden önce kendi eliyle yaptığı kanunları ciddiye almıyor. Buna güvenen ve kanunun hazırlanışı esnasında peşinen kayırılmış olan patron ve yönetici kitlesi ise çalışanlara bu konudaki saldırılarını sürdürüyor ve mahkeme falan derken çalışanına şirketten ayrılırken ödemesi gereken tazminatı beş, altı ay sonra ödüyor. Peki; kanuna muhalefet’in cezası nerede diye soracak olursanız mevzuatta bu husus yer almıyor? Yani personeline mobbing uygulayan şirketin yöneticilerine kanunları hiçe sayma fiilinden ötürü verilecek bir ceza kanun ile belirlenmemiş. Yapacak bir şey yok.

Yargıtay Mobbing İle İlgili Emsal Olacak bir Karar Verdi.

Ayrıca bu konuyu tekrar ele almamdaki en önemli etken Yargıtay 22 nci Hukuk Dairesinin “ İstifa eden işçi, şirketin yıldırma politikası uygulayarak işten ayrılmaya zorlandığını öne sürerek dava açan işçiye “psikolojik baskı yapıldığına dikkat çekerek tazminat ödenmesine hükmetmiş olmasıdır. Dairenin gerekçesinde şu tespitlere yer verilmiştir. İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. İşverence tazminatların derhal ödenmesi ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin de buna uyması durumunda gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir. İstifa belgesindeki ifadenin genel bir içerik taşıması durumunda, işçinin dava dilekçesinde somut verileri belirtmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Davalı şirket yetkililerinin çalışma şartlarını zorlaştırması ve psikolojik baskı yapması üzerine işçinin istifa etmek zorunda kalması nedeni ile davacının iş sözleşmesini feshetmesinin haklı olduğunun kabulünün gerektiği ifade edilmektedir. Vb. Yargıtay 22 Hukuk Dairesinin bu kararının benzeri davalar içinde emsal teşkil edeceği kabulü zorunlu olan bir gerçek

Çalışanlara Mobbing Uygulayan Çirkin Zihniyetin Genel Karakteristiği; 

Her ne kadar konu ile  ilgili detaya girmek istemesem de yine de bu çirkin insanların genel karakteristiğini ifade etmekte fayda var.  Korkak ve aciz olmalarına rağmen daima güçlü olma isteği ve iktidar açlığı içinde olan, başkalarına yaptırdığı işi sürekli sahiplenen, kötü niyetli, hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen, itici özellikler ( Yağcılık ve yalakalık vb. ) taşıyan kişiler olarak ifade edilebilir. Bu tarif mutlak sizin şirketinizdeki örneklere de uyuyordur.

Western Washington Üniversitesi Araştırma Raporu Sonucu

İnsan mobbing’e muhatap olunca yalnız iş konusundaki problemler i yaşamıyor. Ruhsal çöküntü de bu uygulamanın bir tezahürü  Sosyal psikolog Gary Namie'ye göre, zorbalık kurbanlarının % 41’i bunalıma giriyor, kadınların % 31’i, erkeklerin % 21’i Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) teşhisiyle bir kez daha işyerine dönemeyerek çalışamaz oluyor. Tam anlamıyla çalışanın kuruma ve topluma olan katkısı sıfırlanıyor. Bazı naif karakterli insanların kendilerine duydukları öz güveni yitirmeleri de ayrı bir konu.

Mobbing Yaygınlaşıyor mu?

Yöneticilerin çoğunluğunun varlığını inkâr ettiği bu uygulama ülkemizde de o kadar yayılmaya başlanmış ki, Başbakanlık bu konu ile ilgili bir genelge yayınlamış. 19 Mart 2011 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan ( Sayı: 27879 ) İşyerlerinde Psikolojik Tacizin ( Mobbing) önlenmesi konusunu kapsıyor. Başbakanlığın bu konu dikkate alması ve de bununla ilgili olarak tüm kamu kuruluşlarına genelge yayınlaması da zikredilen konunun ülkemizdeki tırmanışının bir göstergesi olarak kabul edilebilir tabii ki. Buna ilaveten ülkemizde de Mobbing ile Mücadele Derneğinin kurulmuş olması konunun öneminin bir nebze de olsa anlaşıldığını göstermiyor mu?

Türkiye’mizde Mobbing’le ilgili binlerce dava açıldığı söyleniyor. Doğrumu bilemiyorum. Zira ciddi istatistikî veri olmadan bu tür tahmine dayalı ifadeleri kullanmak hayli sakıncalı geliyor bana. 

Mobbing’e Maruz Kalanların Bilmesi ve Yapması Gerekenler.

Mobbing’e maruz kalanların sistemli olarak yaşadıklarını not etmeleri ve kayda almalıdırlar. (tarih, gün, saat, olay ve şahitler )

İş kanunu dışında, Borçlar kanunu ve Türk Medeni kanununa göre tazminat isteme hakkınız olabileceği gibi Avukatınız şartların uygun olması halinde “ayrımcılık “ tazminatı” talep edebilme hakkınızın da saklı olduğu ve yine şartların uygun olması halinde kötü niyet tazminatı talebinde bulunabileceğiniz bilgisini de verecektir. Ayrıca kişilik haklarınızın ihlali nedeni ile Medeni Kanunun ilgili maddeleri uyarınca bu konuyu da dava dilekçenize yazmanız mümkün.

Güvendiğiniz ve size şahitlik yapacağından kuşku duymadığınız bir arkadaşınızın yanında size Mobbing uygulayan kişi veya yöneticiye itirazınızı açık ve net bir şekilde bildirin. Taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını isteyin.

Eğer bu uygulamalar sizin psikolojik durumunuzu etkiliyorsa / etkiledi ise uzman hekim    (psikolojik / psikiyatrik ) destek almaktan çekinmeyin. Bu sayede süreci daha az yıpranarak atlatmanız olasıdır. Aldığınız bu yardım size hukuki süreçte büyük yardımcı olacaktır. Bu yardımı Üniversite hastanelerinden almanızı ayrıca önerilmektedir.

Uygun olan ilk zamanda mobbing uygulayıcısını üstünüze, üstünüz ise Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı bir şekilde raporlayın. Tabii ki kanıtları ile birlikte. Bunu yapmış olmanız hukuki platformda elinizi kuvvetlendirecektir.

Muhatabı olduğunuz Mobbing uygulamasını ünite çalışanlarından saklamayınız. Bundan utanması

gereken uygulamayı yapan ve bunun yapılmasına göz yuman üstlerinizdir. Muhtemeldir ki, siz kendi sıkıntınızla uğraşırken başkalarına / başkasına yapılan benzeri uygulamayı göz ardı etmiş olabilirsiniz. Böyle bir durumu bilmek elinizi tabii ki kuvvetlendirecektir.

Çalışan Tarafından Sorulacak İki Soru.

Bu anlatımın tümü güzel ve de çalışanın hakkını korumak amacına matuf.

Ancak şimdi çalışanın bir, iki şey sorma hakkı var.

Birincisi çalışanın bu konu ile ilgili bir uğraş içine girdiğinin çalıştığı kurum tarafından öğrenilmesini takiben,  işveren onu kaşının üzerindeki gözü nedeniyle  diğer bir deyişle “ başka bir nedenden ötürü “işten çıkartırsa ne olacak?  İkincisi ise; Türkiye’de hukuki işlemler hayli uzun sürüyor. Ya işten çıkartılan “Mobbing mağduru” bu sürecin sonlanmasını bekleyecek ekonomik güce sahip değilse ne olacak?

Bana göre kilit iki sual bunlar. Bu konuda devlet tarafından atılan ve çalışan lehine olduğu düşünülen tüm adımlara rağmen bu suallerin net cevabının bulunmaması hedefe ulaşabilmenin hayli zor olduğunu gösteriyor. Türk İş yaşamı açısından utanılacak olan u durumun yaşanmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu suallerin cevabını vermelidir. Evet sonuçta dava kazanılmasına kazanılıyor ama, ya bu süreci omuzlayabilecek maddi ve manevi gücümüz yoksa?

İşten Atma. Mobbing Uygula. İstifa etsin

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

ORNEKTHK ~ 9 yıl önce
ALINTI : ESKİ THK'lı 22 Temmuz 2015, Çarşamba 21:30:08 THK SADECE DERİ TOPLAYAN BİR KURUM DEĞİLDİR.AYNI ZAMANDA PERSONELİN DERİSİNİ YÜZEN BİR İŞLETMEDİR.ÇALIŞANININ MAAŞINI ÖDEMEZ İŞTEN ÇIKARIR HATTA TAZMİNATINI BİLE ÖDEMEZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mobbidinkkk ~ 9 yıl önce
pekibir yer düşünün hem personeli hem öğrenciyi mobinglesin parasını alsın uçurmasın dalga geçer gibi telefonlara çıkmasın. http://www.airporthaber.com/thk-haberleri/thk-universitesi-ogrencileri-isyan-etti.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
niyetiniz yok ~ 9 yıl önce
Çalışmaya niyetiniz yok, öğrenmişsiniz mobbing diye bir şey, ohhh yaz allah yaz. Siz uyuşuk uyuşuk çalışırken canla başla işini yapan adamın hakkını kim koruyacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalaka'ya ! ~ 9 yıl önce
sen bu konuda yorum yapacagina agababalarina yalakaliga,yagciliga devam et !!!
niyet ~ 9 yıl önce
yazılan konu, bilimsel araştırmalar sonucu gündeme gelmiş ve öncelikle tıp olmak üzere, hukuk ve sosyal bilim dallarında yerini almıştır. şimdi buna ait söyleyebileceğiniz veya birikiminiz varsa, burada kimse engellenmiyor, ancak yazdıklarınızdan buna sahip olmadığınız da anlaşılıyor. ifadeleriniz de bunu gösterir nitelikte, ilk olarak mobbing öğrenilmez yaşarsınız size öğretirler, yolu ve yöntemleri bellidir... bilmiyorsanız öğrenmek ayıp değildir, bilgiyi para ile de satmıyorlar; ama cehaletinizi ortaya koymaktaki hüneriniz gerçekten takdire değer... öğrenmeden konuşmayın, hepimiz aynı havayı soluyoruz, ne yazık ki.
İsg ~ 9 yıl önce
Mobbing in kralı isg de. Allah'tan en son Mobbing magduru bir yönetici mobbinglerin efendisi bugdayı malezyalı patronlara şikayet etmiş te ortalık biraz duruldu. Bu arada Malezyalılar buğdayın oğlunu işten atmışlar. Olacağı buydu. Eden bulurmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ISG Buğday mobbing ~ 9 yıl önce
ISG deki işin aslı şudur.G.Buğday bir yöneticiye mobbing uygulamaya başlayınca bu yönetici önce g.b ye ihtar çekmiş sonra Malezyalılara şikayet etmiş ve Buğday hakkında soruşturma açılmıştı.Soruşturma ile birlikte ilk olarak oğlu hemen işten atıldı.oğluna sahip çıkamadı.Ama asıl önemli olan mobbing şikayetçisi olan yönetici işten ayrılmak istemiş.Patronlar ise kalmasında ısrar etmişler.Ayrılmakta kararlı olduğunu görünce tüm haklarınının yanı sıra ekstradan bonus vererek helalleşmişler.Bu ne demektir. Patronlar soruşturmada genel müdürün mobbing uyguladığını, ayrılan yöneticiye haksızlık yaptığını ve kayırmacı olduğunu görmüşlerdir.Bu durumda konu mahkemeye giderse kaybedeceklerini fark etmişler ve el sıkışmışlardır.Bu Gökhan Buğday için bir yenilgidir.Utanılacak bir durumdur.Onurlu insan istifa eder.Gerçi kendisi Nihat Özdemir terminalin ortasında milletin içinde suratına küfür ettiği zaman bile istifa etmemişti. Ama artık İSG de kurduğu ballı hayat eskisi kadar rahat olmayacaktır
Haktan Yana ~ 9 yıl önce
mobingin kralı HEAŞ'ta. Sabiha Gökçen Havalimanına yıllarını vermiş personele eziyet ederek, kaçırmaya çalışarak yerlerine kendi adamlarını doldurma gayretinde olan hasan naiboğlu ve ramazan örkan ile onlara emredersiniz, nasıl isterseniz, aman efendim, canım efendim diye aldığı maaşı ve unvanı korumaya çalışan özlem tonguçoğlu, Bülent topdemir ve hasan tay " şer ittifakı" her geçen gün şirketi daha da batırmaktadır. hak yerini bulacak ve hepsi birgün kanun önünde hesap verecektir. ALLAH'ın adaletinden kaçış yok. ramazan günü neden oruç tuttuğunu bilmeyen bu kişiler zaten kul hakkını aksırıncaya tıksırıncaya kadar yedikleri için sadece ramazan günü mideyi aç bırakıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Charter ~ 9 yıl önce
Bir tane charter Firması var ismini versem başımız belaya girer . O kadar cok haysiyeti bozuk karektersiz biyerde iş bulamamış oraya sığınmış kaptanlar varki ama bizlere kim inanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZIHIN ~ 9 yıl önce
AKPNNN ADAMLARININ BU YOLDA OLMASI BENI SASIRTMADI BUNLARIN ALLAHTAN KORKUSU VARMI SANKI ?? ISINE GLINCE OZEL ISINE GELINCE DEVLET AKP ZIHNIYETI ISTE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
do co ~ 9 yıl önce
Suan biyerde olabilirsiniz ama unutmayin etme bulma dunyasi diye bisi var.kimsenin ahi kimsenin yanina kalmaz.ilerde sizin onunuze gecicek diye isinden ettiginiz insanlarin ahi yaninniza kalmicak.gun olur aynisini yasarsiniz.gun ola devran done.kimsenin hakki kimsenin yanina kalmiyo.insanlari islerinden etmeden once ilk olarak bi dusunun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
do do ~ 9 yıl önce
Do co kadar mobbingi uygulamayan yer varmidir acaba.egitimlerde basliyolar daha insanim ozguvenini zedelemeye egitimde herkesin icinde kucuk dusurmeye.heleki bir egitim egitim sefi vardi sekiz ayda nasil egitim sefligine geldigini anlatip dururdu sozde kendi emegiyle.yalaklanip usttekilere onu bunu ispitlemekle bir yere geldiginden bahsetmezdi tabi hic.habire harcadiklari paralardan tatillerden bahsedip siniftakileri ezmeye calisan soyle yaparsaniz atilirsiniz bunu yapmazsaniz atariz gibi baskilar.iki ay egitim verdiler sirket bu kisilere o kadar yatirip yapmisti egitim sefleri final sinavindan bir gun once pat diye 6 kisiyi eledi.nedenini bile aciklama luzmu gormeden.bi ton arkadasimi isineden gucunden etmisti.borcuyla harciyla.kimse sesini bile cikartamadi.bazi insanlar boyle kraldan cok kralci ne oldum delisi .bi yerlere bi anda gelip birden yetki verince hic dusunmeden insanlarin ekmekleriyle oynayabiliuolar daha en bastan.unutmayin suan biyerde olabilirsiniz fakat etme bulma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni f/o ~ 9 yıl önce
daha önce pek çok işte çalıştım ve mobbing'e maruz kaldığım zamanlar olmuştu, ama şunu rahatlıkla söylebilirim ki hiç biri kokpitte yaşanılana benzemiyor, sizi insan yerine koymayan ve mobbing uygulayan bir kaptan ile o küçücük yerde yan yana oturup uçmak o kadar zor ki. program açıklandığında yaptığım ilk şey adına bakmak oldu var mı yok mu diye. flight time şu kadar, uzun uçuş, kısa uçuş, 4 bacak hepsini geçtim. yeni f/o olacak arkadaşlar, allah bol sabır versin hepimize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
WTAF ~ 9 yıl önce
AGZINA ETSEYDIN SENDE NE SANIYORMUS KENDINI
1 dislike ~ 9 yıl önce
beğenmeyen kişi mobbing'i uygulayan kaptan

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000