27 Mart 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • 3 yazıp birilerini susturduk Bitince görürsün adını hacı dayı
  • http://www.airlinehaber.com/46-havayolu-sirketi-sirada/ Çalışmalar hızlanmış haydi hayırlısı SULTANALPARSLAN geliyor:))
  • Temelsiz ve boş insanların yönetimi, kaynakları teknolojik ve ekonomik gelişme için seferber etmek yerine, sığ bilgisi ile sokaktan geçen adamın bile düşünebileceği yol yapımı, köprü, tünel vb inşaat işleri için kullanmaktadır. Ülkeyi ileri götürecek, ekonomiyi kalkındıracak reel gelişmeleri uygulayacak bilgi ve kültürden yoksundur. Ayrıca inşaat işlerindeki çıkar ve komisyon durumları çok daha caziptir. Ülke bugün hala Atatürk Türkiyesinin modern normları ile yetişmiş insan gücü ile ayakta durmaktadır. Ama bu eğitim sistemi, kendisine taraf boş insanlar yetiştirmek adına yok edilmek istenmektedir. Eğer buna engel olunamazsa, önümüzdeki yıllarda bunun getireceği yıkım çok daha ağır olacak ve tarih sahnesinden silinmeye kadar gidebilecektir.
  • 3. hava limanı diğer ülkelerle kıyaslanırken coğrafi konum pek dikkate alınmıyor. açın haritadan bakın, İstanbul neredeyse avrupa, ortadoğu ve afrika bölgelerinin tam ortasında duruyor. Tüm güzergahların geçiş noktasında mükemmel bir konumda yer alıyor. O yüzden bu havalimanı asla gereksiz bir yatırım değildir. Ancak bu havalimanı ilgili en büyük eleştirim bulgaristan hava sahasına kullanacak olmasıdır. Planlama aşamasında bu konu nasıl dikkate alınmaz aklım almıyor. İleride sıkıntılar yaşatacak bir durumdur.
  • madem ince dokuyoruz acaba bunun da cevabı varmı ? Havaalanına yer tespiti yapanların içinde o belirleme tarihinden önce o bölgede kendi adına yada ailesinden birisinin üzerine bir yer alımı söz konusu oldumu ? Bu çok önemli bir konudur. " Görevi kötüye kullanmak "
  • Bu havalimanı yapılmasın diye ülkeyi yakıp yıkıyordunuz.. Hayal bu, asla gerçekleşmeyecek diye utanmadan yalanlar dizdiniz. Şimdi gerçekleşince üzerine yatıyorsunuz. Kusura bakmayın ama İSMİ SİZE NE? SİZE KİMSE DANIŞMAYACAK merak etmeyin. Gidin Gezi Parkında PKK lılarla kolkola halay çekip birlik çağrısı yapın.
  • Çetin bey insanları doğru şekilde bilgilendirmenizi rica ederim. Ayrıca yazmış olduğunuz içeriği genel anlamda yanlış bilgler içermektedir Daha detaylı araştırma yapıp ondan sonra kaleminizi konuşturmak size ve insanlara yarlı olacağını düşünüyorum Araştırmaya vaktiniz yoksa da kendi haber sitenizde yer alan haberleri okumuz bazı konular için kafi gelebilir. Örnek olarak CEO 400 hava yolu şirketi ile görüştük veya onları Türkiye’ye getireceğiz gibi bir açıklaması yok. Hava Limanı için 400 marka ile görüştük 46 hava yolu şirketi ile görüştük ifadesi yer almaktadır. http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/huseyin-keskin-400-markayla-gorusuyoruz.html Ayrıca 26.500.000 euro maliyetini detaylandırılmanızı rica ederim. Paylaştığınız kaynak bir haber sitesi ve çok doğru bir rakam değil. Ayrıca Kira bedeli 22.500.000 euro ihale edilmişti.
  • çetin bey balkonunda otur çkahveni iç bizler sen ve ben artık çağ dışıyız bu işleri gençlere bırak gülünç olma kendinide çok bilmiş havalarına sokma biz birbirimizi iyi biliriz kapasiten olsa hala işinin başında olurdun bizler ancak 50 adet uçağı bulunup 10000çalışanı olan şirkette arda kaynayıp giden yönetimlerde çalıştık çocuklarımıza ekmek götürdük ekmek yediğin şirkete ve devletesaldırma yukarıda allah var yakında valizlerimizi alıp ahirete gideceğiz insanların kafasını bulandırma sana ne
  • Kabak tadı verdi artık eleştirileriniz, size mi kaldı havalimanının adını koymak!! O eseri kim inşa etmişse onların hakkıdır ismini koymak elbette! Hala utanmadan gelip hamaset yapabiliyorsun.. Yok yeri öyleymiş yok yeri böyleymiş. Adamlar ceplerinden para vermeden havalimanı yapmış, elbette başarıdır. Hatta bu projeleri başlayıp bitirebilmeleri bile cok buyuk bir başarı. 20 SENE öncesini hatırlıyoruz malesef, 15 sene bir spor salonunu bitiremeyen zihniyetin kalıntılarını hala taşıyoruz. Bırakın bunların, yaşınız kemale coktan ermiş, bundan sonra pozitif bakın pozitif olsun, bu millet havalimanının adını da bi guzel koyar siz tasalanmayın ;)
  • Eskiden padişahlar halkın katıldığı törenlere çıktıklarında, "mağdur olma padişahım senden büyük Allah var." diye bağıran amigolar yerleştirirlermiş halkın arasına. Şimdikiler ise doğru konuşanı ya uzaklaştırıyorlar ya cezalandırıyorlar. Yalakalar ise dürüst insanlardan nefret ediyorlar. Suyu bulandırdıkları, rahat rahat yalakalık yapmalarını engelledikleri için. Nerede o eski soytarılar. Soytarılığın bile bir raconu, bir onuru, bir namusu vardı. Yalakalar öyle mi?

İstanbul 3 ATATÜRK Hava Limanı

İsme takılmayın lütfen. Bildiğiniz üzere bu büyük esere isim koymak için anket yapılıyordu. Nedense iptal edildi. Trafik Tabelalarında yeni havalimanının “3 Havalimanı” olarak anılması benim de hoşuma gitmedi. Sanki cami avlusuna bırakılıp çocuk koruma evine teslim edilen bir bebeğe isim koyamayıp ona “ çocuk “ diye hitap etmek gibi bir şey. Başbakanımız Ulaştırma Bakanı iken bütçe görüşmeleri esnasında “Biz havalimanını yapar bitiririz. İsmini kim, ne koyarsa koysun” demişlerdi. Başlıktaki bu isim de benim yakıştırmamdan öte değil.  Daha yakışan bir isim bulunabildiği takdirde trafik tabelalarına da bu yazılır ve de çocuğun ismi konmuş olur. Bizde tabii ki yeni havalimanımızı o ismi ile anarız.

HEPİMİZ ZAMAN ZAMAN AYNI  ŞEKİLDE DAVRANDIK.

Zaman zaman şirketleri veya mensubu olduğu siyasi teşekkülün projeleri ile ilgili olarak yaptıkları açıklamaları okuyoruz. Tabii ki herkes çalıştığı şirketi veya siyasi teşekkülü olduğundan da kuvvetli ve başarılı gösterme eğiliminde ve de bir noktaya kadar bu tutumu normal karşılamak gerek. Bu güdü herkes de, hepimizde var. Yazıya konu seçerken İstanbul 3 Havalimanı CEO’ sunun söyleşisinden hareket ettim.

Türk Sivil Havacılık sektörünün eski bir mensubu olarak Ülkemize, Türk Turizmine ve Sivil Havacılığımıza böylesine bir sistem kazandırılmasından tabii ki büyük memnuniyet duyacağım.

YENİ HAVALİMANINA THY BAKIŞI

Türk Hava Yolları yeni havalimanımızın en büyük müşterisi olacak kuşkusuz. THY eski Genel Müdürü Temel Kotil 04.06.2015’ Star TV’ de, İstanbul 3 havalimanını anlatırken onu Türkiye’nin gurur projesi olarak lanse etmiş ve 3. Havalimanı için “Dünyanın tarihini değiştirecek nitelikte” şeklinde çok iddialı bir söz kullanmışlardı. Gurur projesi konusunda kendilerine yaklaşmak için düşüncelerimizi zorlayabiliriz. İstanbul 3 Havalimanının dünya tarihini nasıl değiştireceğini ise hep birlikte izleyeceğiz.

İSTANBUL 3 HAVALİMANI: LOKASYON BELİRLENMESİ

Ancak bahis konusu havalimanının yer seçimi aşamasından başlayarak birçok konuda söylentilere yol açtığı malum. Senelerce önce Yeni Havalimanı için yer belirleme çalışmaları yapılmıştı. Aklımda kaldığına göre ulaştırma yetkililerinin de bulunduğu ekip İstanbul un ulaşım fonksiyonlarına kolaylıkla, bütünleşmiş olacak bir lokasyon belirlemişlerdi havalimanı yapımı için. Silivri yöresindeki bu lokasyon e-E- 5, Tem Otoyolu, Deniz ve Demiryolunun yanı başında denilebilecek kadar yakındı. Ama olmadı, kabul görmedi. Kaldı ki; 15 milyonluk İstanbul’a yeni bir havalimanı yapmak, sadece ülkenin Sivil Havacılık sektörünün, resmi ve özel kurumlarını ilgilendiren bir konu değil. Tüm ulaşım modlarının entegrasyonunu içermesi ve bunların havalimanı inşaatı dışındaki maliyeti nedeni ile konu daha fazla ilgi odağı haline geldi.

İNGİLİZLER NEDEN LONDRAYA YENİ BİR HAVALİMANI YAPMADI?

Avrupa’nın uçak ve yolcu sayısı olarak en büyük havalimanı Heathrow ‘a alternatif bir havalimanını Thames Deltası’na yapma fikrini 5-6 yıl tartışan İngilizler sonuçta bu öneriyi reddederek Heathrow’u büyütüp paralel pist yapma kararını parlamentodan geçirdiler. Parlamentodan yapılan açıklama şu şekildeydi. “Sir Howard Davies, "Havaalanının maliyeti 70 ila 90 milyar sterlin arasında olacaktı. Bu diğer seçeneklerden çok daha pahalı bir çözüm. Kapasitenin artırılması konusundaki ihtiyacımız açık. Ancak dengeli, bütçeye uygun çözümlere odaklanmalıyız" demişti. ( BKNZ Kaynak 3 )

SAW HAVALİMANININ YAPILAMAYAN PİSTLERİ

Bu arada şu an için Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanından toplamda 90 Milyon yolcu geçiyor. ( ATA 60 – SAW 30 ). Şayet 2012 yılında konuşulmaya başlanmasına rağmen 2017 yılında inşasına halen başlanmamış olan SAW Havalimanı pistlerinin inşaatına başlanmış ve bitirilmiş olsaydı bu tabloda büyük değişikliklerin olması kaçınılmazdı. Devlet Hava Meydanları İşletmesinin bu konudaki ağır davranışını izah edebilmek mümkün değil.

Bu arada Havalimanı yöneticileri kapasiteyi doldurduk algısını yaratmaya çalışılırken tabii ki ülkemizde uçak ve yolcu sayılarının doğru okunması ve bir anlamda hormonlanmamasının gerektiği de açık. Şöyle ki; Tüm ulaşım modlarında olduğu gibi havacılıkta da gelen yolcu gider, giden yolcu geri gelir. Bu noktada havacılık sektörüne ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayan bir lokal yolcu ve o havalimanını kullanan transfer yolcu da hali ile iki kez sayılmış oluyor. . Bu noktadan hareketle son dönemde Sivil Havacılığımızın en verimli yılı olarak kabul edilen 2015 yılı için ATA ve SAW havalimanlarının yolcu miktarlarını üst üste koyup hesaplayabilirsiniz. Tabii ki getirisini de. Evet, DHMI, yüklenici firmaya 12 yıl için 6, 3 Milyar Dolar garanti vermişti. Dış hatlar için yolcu başına 20 Euro / Dış hat transferler için yolcu başına 5 Euro, yanılmıyorsam iç hat içinde yolcu başına 3 Euro. Hesaplamak isterseniz bu rakamlar yardımcı olacaktır.

Bana göre söyleşide görüşme yürütüldüğü ifade edilen 46 ( Yazıdaki 400 Havayolu olarak belirtilen miktar okur ikazı üzerine 46 olarak değiştirilmiştir. Özür diliyorum)  havayolu ile görüşme yapılması tabii ki normal. Ancak Türkiye’ye hiç uçmayan ülkelerin havayollarının yeni havalimanına getirileceğini şimdiden ifade etmek bana göre doğru değil.

Hiçbir yabancı havayolu İstanbul’un 3. havalimanı çok güzel, geniş ve fevkalade hizmet imkânlarına sahip diye Türkiye’ye gelmez. Eğer ülkesi ile Türkiye arasındaki operasyonu besleyecek, sistemi ayakta tutacak yolcu bulma ihtimali varsa tabii ki sorun olmaz. Eğer bu yoksa 3 Havalimanımızı transit noktası olarak kullanma imkânı araştırır. ( Bunun da İstanbul 3 havalimanına sağlayacağı gelir normal yolcu gelirinin yaklaşık ¼’ dür. ) Dolayısı ile öncelikle Türk Turizminin eski konumuna gelmesini dilemek ve bunun için uğraşmak, çalışmak gerekir. Keşke açıklama bu yönde yapılmış olsaydı Bunun daha doğru olacağı kabulü zorunlu olan bir gerçek gibi geliyor bana.

ATA VE SAW’ A 2015 YILINDA KAÇ HAVAYOLU İNDİ?

Atatürk havalimanında dış hat tarifeli ve charter konvansiyonel yolcu taşımacılığı yapan firma sayısı 2015 yılında 70, 2016 yılında 62 olup iç hatlarda ise sadece 4 firmaydı. Sabiha Gökçen Havalimanında ise bu sayı dış hatlar için 2015 yılında 49,  2016 yılı için 35 civarında kaldı.  Bu rakamları bahis konusu işletmelerin kayıtlarında bulmanız mümkün. ( Bu sayıların tespitinde yıl boyunca 1,2 kez operasyon yapan havayolları dâhil edilmemiştir.

ŞU AN İÇİN ÖYLE BİR KULÜP Kİ YALNIZ BİR ÜYESİ VAR.

Malum, kulüp bir tür dernek olup ortak ilgi ve amaçları olan veya çalışmalarında önceden belirlenen bir hedefe ulaşmış insanları, kuruluşları grupları bir araya getiren teşkilatlanmadır. Ve de bildiğimiz kadarı ile şu anda sivil havacılıkta 100 milyon kulübü adını taşıyan bir teşkilatlanma bulunmuyor. Temennimiz İstanbul 3. Havalimanının da belirtilen yolcu miktarını aşarak Atlanta ile İstanbul 3 Havalimanının birlikte bir kulüp oluşturmasıdır. 

EN BÜYÜK KENDİNİ BAŞKALARI İLE MUKAYESE ETMEZ.

İstanbul 3 ncü havalimanı pistinin uzunluğu ve genişliği bilinmektedir. Bu boyutlar tabii ki bu günkü teknolojinin ürünü olan uçakların bu havalimanımızı kullanmasını fazlası ile mümkün kılıyor..  Söyleşide şu an için Ata havalimanına inemeyen uçak ifadesi tahminimce A 380        ( KOD F ) uçağı için kullanılmıştır. Havalimanı ile fiziki ilgimi kesmiş olmama rağmen ben bile geçmişte Emirates’in operasyonunda bu uçağı kullanmak istediğini ve de operasyonun Airbus firmasınca onaylamasına rağmen Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüzün uygulamaya müsaade etmediğini hatırlıyorum. Söylemek istediğim o dur ki, üstünlüğü ifade etmek için bile olsa mevcut ile mukayeseye girmek doğru bir yaklaşım değil. Bana göre dünyanın en büyüğü kendini böyle bir karşılaştırmaya sokmamalı. Ve de unutmamak gerekir ki, tesis yapmak ayrı bir konu, işletme ise apayrı bir konudur.

EZBER BOZACAK YENİLİKLER HAKİKATEN ÇOK ÖNEMLİ.

Teknoloji bu denli ilerlemişken Otoparkta terminaldeki check-in mahalline yakın mevcut boş yerlerin mesajla yolcuya bildirilmesi ve uyku odaları ezber bozan yenilikler sayılır mı bilemiyorum. Uyku odaları projesi biz Atatürk havalimanındayken projelendirilmiş ve daha sonra ticari mülahaza ile ( Air Port Otel gelirine menfi etkisi olacağı nedeni ile )  uygulamadan vazgeçilmişti. Türkiye’de Hava Kargoculuğunun önünün açılmasından tabii ki memnuniyet duyarız. Ve de şarttır. 5,5 Milyon tonluk kapasitenin verimli çalışmasını sağlayacak kargo bulunabildiği takdirde tabii ki sorun yoktur. Ayakta alkışlarız.

3 HAVALİMANI İŞLETMECİSİ YER HİZMETLERİ ŞİRKETİ KURAR MI?

2018’ de düğmeye basılacağına göre  ( DHMI’ nin İşletmeye hazırlık Aksiyon Planı ile ilgili bilgim maalesef yok. Basında okuduğumuz bilgidir ) Yer Hizmeti Şirketi kurulması düşünülseydi, şu anda teçhizat siparişlerinin de verilmiş olması gerekirdi. Belki ileride.  Bu konudaki hizmet kalitesi standardizasyonunun oluşturularak Yer Hizmeti Şirketlerine operasyonun başlamasından çok önce, gerekli şirket içi eğitimlerin düzenlenmesine imkân verecek şekilde sunulması tabii ki şart ve gerekli.

YAPIM MALİYETİNDE DÜNYADA 1 NCİSIRADA OLAN DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI BİZDE.

İngilizler Londra’ya 3 ncü Havaalanı yapımı projesini maliyet nedeniyle reddederken biz İstanbul’umuza 3. Havalimanı yapımına cesaretle karar verdik. Ve de İnşaatı devam eden İstanbul 3. havalimanı, yapım maliyeti açısından 22,500 milyar Euro ile maliyeti dünyanın en pahalı havalimanı olarak ilk sırada yer alıyor.( BKNZ Kaynak 4- Linkte yazılı olan 26,5  milyar Dolarlık maliyet okur ikazı üzerine 22.5 olarak düzeltilmiştir. ) . En büyük ve en pahalı havalimanı unvanını aldı. Şimdi ana konu bu giderin kendisini ne kadar bir süre içinde amorti edeceği.

UÇAN, UÇMAYAN HERKES İÇİN, TÜM TÜRKİYE İÇİN  BU EN ÖNEMLİ KONU BU..

Devlet Havalimanının 12 yıllık yolcu garantisi gelirlerinin toplam tutarını 6.3 Milyar EURO olarak belirlemiş. Yıllık gelir bu garantinin altında kalırsa fark işletmeciye ödenecek. Bu ödemeyi kim yapacak. Vatandaşlar, yani bizler yapacağız. Bu nedenle sisteme para getirecek konulara ağırlık verilmesi gerekir.

Aklımda yanlış kalmadıysa Antalya 2 Dış Hat Terminali için yapılan fizibilite çalışmasındaki değerler ve işletim sürecinin sonlanmasını takiben elde edilen sonuçlar da dikkate alınırsa bir Havalimanının gelirlerinin ve bu gelir kalemlerinin toplam içindeki yüzde oranının aşağıdaki gibi şekillenmesi mümkün. O dönemde bu sonuçları check etmiş ve de kabul edilebilir sapmalar görmüştüm.  Aviatıon ( % 41 ) – Duty Free ( % 40-41 ) Food and Beverage ( % 6 ) - Area Allocatıon (% 6 ) - Advertising ( % 2-3 ) - Carpark ( % 4)   Tabii ki havacılık gelirlerini de detaylandırılabilir.  Her sistemin ve işletimin özelliğine göre bu yüzdelerin değişeceği de tabii.

Son diyeceğim şu ki; Devletimiz Atatürk Hava Limanının yapım ve işletiminin başarılı olması için elinden gelen her şeyi yaptı. Projeye kredi bulunması aşamasında bu konuya nasıl destek verildiği düşünüldüğü takdirde DHMI’ nin yaptığı fedakârlığın her türlü takdirin üzerinde olduğu ortada. Şimdi İşletmecilere düşen, nereden daha fazla gelir sağlanacağını çok doğru hesaplayarak buna uygun işletme projelerini hayata geçirecek konulara eğilmek.  Özetle İşletmecilerden beklenen İstanbul 3 Havalimanının Türk Halkının omuzlarında zor taşınır bir yük teşkil etmemesini sağlamaktır.

Kaynak 1 : (2017 Dünyada kaç tane Ülke vardır? Dünyadaki devlet sayısı kaçtır? Dünya Ülkelerinin İsimleri)

Kaynak 2 : (Kaynak İstanbul Üniversitesi Ulaştırma Ve Lojistik Yüksek Okulu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütleri Sunum Çalışması) 

Kaynak 3: Londra’ya yeni havaalanına ret

Kaynak 4 : 3. Havalimanı Dünyada Birinci Oldu

YALAKALIK POPÜLARİTESİNİ YİTİRİYOR MU?

İki büyük üniversitenin yaptığı araştırma sonuçları işyerinde yükselmek ve fazla maaş almak isteyenlerin bütün mesleki   ( ? ) ve özel ( ? ) bilgilerini unutmasını söylüyor. Yükselmenizin ve maaşınıza zam almanın  patrona ve de uzantısı olan yöneticilere hoş görünmek yerine, işiniz nedeni ile iştirak ettiğiniz görüşmelerde iddialı ve gerektiğinde “ Hayır demeyi bilen agresif bir çalışan ” olmaktan geçtiği vurgulanıyor. Çok sayıda çalışan üzerinde yapılan araştırma işi ve maaşı hakkında konuşmaktan hep  kaçınan ve sürekli memnunmuş gibi görünen çalışanların neredeyse hiç ama hiç terfi alamadıklarını söylüyor. Evet, çark tersine dönmeye mi başlayacak dersiniz? Her ne ise dolaşmaya eskilerden başlayalım.

Evet, dünyanın en eski mesleklerinden birinin sonu gelecek gibi görünüyor. Osmanlı döneminde Soytarılık adı verilen bu meslek daha sonraları dalkavukluk olarak anılmaya başlanmış ve günümüzde  “ Yakalalık” olarak  isimlendiriliyor. Tabii ki Osmanlı Padişahlık dönemindeki uygulama ile bu günkünün arasında çok fark var. Bu günkü yalakaların uygulamaları yüzlerce sene önce yaşayan mesleğin eski erbabına rahmet okutacak düzeyde. Devri Osmani’ de bu kadar Padişaha suikast yapılırken payitahta Sadrazamlardan bile yakın olan bu soytarılara neden mi kimse dokunmamış? Bunların hiç biri, izzet, ikbal gördükleri bu soytarılık sürecinde kendilerini “hükümdar yarısı” oldukları düşüncesine kaptırmamış, öyle hareket etmemiş ve hiçbir zaman kraldan daha çok kralcı da olmamışlar. İşte soytarıların uzun ömürlerinin, ahrete ecelleri ile taşınmalarının nedeni bu denli basit diyor yazarlar. Daha kısa bir ifade ile  “Soytarılar her zaman hadlerini bilmişler ve sonuçta bir soytarı olduklarını hiçbir zaman unutmamışlardır” Soytarıların görevleri ülkeyi yönetmenin stresi ile sürekli gergin olan padişahımız efendimize günün gerginliğini ve sıkıntısını unutturmak için onun hoşuna gidecek, onu rahatlatacak şeyler söylemek ve bu yolla zat-ı şahanelerini eğlendirmekti. Padişahlarımızın soytarılarını istedikleri gibi dövdükleri ve de gönüllerince sevdikleri de bir gerçek bu nedenle de bu soytarıların başka devlet erkânına karşı dokunulmazlıklarının da bulunduğunu ifade etmek mümkün. Soytarıların padişahın yer aldığı geçit alaylarının başında yürümesi devri Osmanlı da onlara ne denli büyük bir önem verildiğinin göstergesi. Kaldı ki soytarıların haşmetli Padişaha kimsenin söylemeye cesaret edemeyeceği şeyleri ifade edebildikleri ve de zekasını kullanarak haşmetlinin bazı uygulamalarını uygulamaları zemmedebildikleri kayıtlarda geçiyor.  Osmanlı kültürünün eğlendiren ve de eleştiren soytarısı,  bizde kendisine çıkar sağlayacak olan kimselere yapmacık bir sevgi, sahte bir saygı ve buram buram yağ kokan bir hayranlık göstererek yaranmak isteyen yalaka kişiliklere dönüştüAnlayacağınız mesleği devraldıktan sonra bize yakışanı yaptık ve soytarılığı hayli deforme ederek olabildiğince çirkinleştirdik.

Eskiden soytarılar hâkim-i mutlak cihan padişahı hazretlerinin 7x24 etrafında olan soylu kişilerin ( ? ) zaaf ve uyumsuzluklarını hicivle karışık bir nükte ile ortaya koyarak onu güldürmek için çaba sarf ederlermiş. Şimdiki yalakalar ise; yanık yağ kokan yaklaşımları ile kralın yakınlarını “bir insan tüm bu abartılara inanabilir mi?”  diye düşündürüyor ve krala gülünmesine sebep oluyorlar.

Evet; Yalakalık Siyasetin de bir aracı olarak kullanılmaya başlamasıyla iyice kirlendi. Onursuzluk başladı demek abartı olur mu bilemiyorum.  Gelelim İş yerlerimize;  Yalakalık Kurumlarımızda maaş artımı ve terfi aracı olarak kullanılır oldu. İşletmede, somut, şeffaf, adil, ölçülebilir ve herkesin izleyebildiği bir terfi ücret yönetimi, performans ölçüm yönetimi yok ise bunun yerine yalakalık ikame olacak mekanizma olarak ortaya çıkmaktadır.

Bir de insanların doğal olarak egosu var. İnsanlar “doğrudan hoşlanmıyorlar” ama iltifattan da hoşlanıyorlar. Bunu becerebilenler, kendilerini pazarlayabilenler ve neredeyse kurumsal ortamlarda bile yalakalıkla avantaj elde edebiliyorlar. İşte bu tip insanlar yalakalığı terfi aracı ve hak etmediği halde başkasının da hakkını gasp ederek aldığı ücretini artırabilmektedir.

Her ne ise. Yine de yalakalara müjdeli bir haber vereyim. Bahis konusu araştırma Amerika da Temple University’s Fox School Of Business Philadelphia Ve George Mason üniversiteleri tarafından yapılmış. Ülkemizde sizi rahatsız edecek bir gelişme yok. Yine bu güne kadar olduğu üzere baş tacımızsınız.

SONUÇ OLARAK ŞUNU DİYEBİLİRİZ Kİ:

NASIL Kİ; BATAKLIKLAR KURUTULMADIKÇA SİVRİSİNEKLER BİTMEZ.  İNSANLAR ARASINDAKİ‚ MENFAAT İLİŞKİLERİ VE DAHA ÇOK KAZANMAK‚ DAHA İYİ YAŞAMAK‚ HAK ETMEDEN‚ EMEK SARF ETMEDEN BİR YERLERE ULAŞMA SEVDASI‚ İNSANOĞLUNDA BİTMEDİĞİ SÜRECE‚ BU MESLEKTE BİTMEYECEKTİR.

( 2015 YILINDA KALEME ALDIĞIM YAZI BU GÜNKÜ GELİŞMELERLE REDAKTE EDİLMİŞTİR.)

İstanbul 3 ATATÜRK Hava Limanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (61)

RTE OLCAK ~ 7 yıl önce
3 yazıp birilerini susturduk Bitince görürsün adını hacı dayı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RTE OLACAK ~ 7 yıl önce
BİRİLERİNİ SUSTURDUK NE DEMEK? SUSMAK BAŞKA NE GİBİ ANLAMLAR TAŞIR BİR DÜŞÜNSENİZE.
46:) ~ 7 yıl önce
http://www.airlinehaber.com/46-havayolu-sirketi-sirada/ Çalışmalar hızlanmış haydi hayırlısı SULTANALPARSLAN geliyor:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP 46:) ~ 7 yıl önce
BUNU FARK ETMİŞ VE DÜZELTMİŞTİK. YİNE DE BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜRLER. SİZCE YENİ HAVALİMANININ ADI SULTAN ALPARSLAN MI OLACAK?
CVP 46 :) 2 ~ 7 yıl önce
PARDON YANLIŞ İFADE ETTİM. " BU KONUDA İKAZ EDİLMİŞ VE HATAYI DÜZELTMİŞTİK.
46:)) ~ 7 yıl önce
Sultan Alparslan,Seyitonbaşı,KocaSeyit,Sütçüİmam vb bir tarihi kahramanımız olabilir.Saygılar
Acizlik ~ 7 yıl önce
Temelsiz ve boş insanların yönetimi, kaynakları teknolojik ve ekonomik gelişme için seferber etmek yerine, sığ bilgisi ile sokaktan geçen adamın bile düşünebileceği yol yapımı, köprü, tünel vb inşaat işleri için kullanmaktadır. Ülkeyi ileri götürecek, ekonomiyi kalkındıracak reel gelişmeleri uygulayacak bilgi ve kültürden yoksundur. Ayrıca inşaat işlerindeki çıkar ve komisyon durumları çok daha caziptir. Ülke bugün hala Atatürk Türkiyesinin modern normları ile yetişmiş insan gücü ile ayakta durmaktadır. Ama bu eğitim sistemi, kendisine taraf boş insanlar yetiştirmek adına yok edilmek istenmektedir. Eğer buna engel olunamazsa, önümüzdeki yıllarda bunun getireceği yıkım çok daha ağır olacak ve tarih sahnesinden silinmeye kadar gidebilecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynaya bak ~ 7 yıl önce
Tabi tabi, kesin öyledir. Klasik solcu zırvaları... 15 yılda yapılan büyük atılımları görmezden gelip kıyasıya eleştirmek çok inandırıcı.. Arada bir iki atatürkten bahsettiniz mi artık sizden iyisi yok. Boş laflara karnımız tok. Artık böyle mügalatalarla Türkiye'nin büyüyüp güçlenmesinin önünde bir engel olamayacaksınız.
aynaya sen bak ~ 7 yıl önce
Biz yıllardır insanları kutsal değerlerle kandıran,dini,imanı para,çıkar olan,evlerinde paraları sıfırlayan,çocukları gemicik sahibi,bakanları hediye kol saati,dolarlar alan,askerliği para ile satan, oy almak için teröristlerle el ele meydanlarda şarkılar söyleyen,ayakların ahakim gönderen,5 milyon olan sendikalı çalışan sayısını 500 bine düşüren,kul hakkı yiyen,insanları sömüren, doğru düzgün kanun koymayan ve daha birçok halt yiyen sözüm ona sağcı,muhafazakaları da gördük. 15 yılda vatandaşı daha da borçlandırarak,yandaşları daha da zengin ederek, göçü önlemeyip,20 milyondan fazla insanı ve tüm yatırımı bir şehir ve bir bölgeye yığmak,buralara havalimanı, geçişi dövize endeskli ücrete tabi, yapan firmaya günde şu kadar araba geçecek diye güvence vererek köprü,yol yapmak marifetse bravo aynen devam! Ayrıca büyük atılım ayağına daha önceden açılmış fabrika vs tekrar tekrar açmak da muhteşem zeka ürünü! Dünyada gelire göre en pahalı araba,benzin,doğalgaz,elektrik,pasaport,vergiler burada! Ülkemizin ne kadar güçlü olduğu da ortada, akıllarınca posta koydukları ülke vatandaşları kimlikle ülkemize gelip,vergisiz ev,arsa sahibi oluyor,turistine,parasına muhtacız tatile gelsinler diye takla atıyoruz! Sen ve senin gibiler sorgulamamaya,sömürülmeye,biat etmeye,çıkar ve para için yalakalık yapmaya devam etsinler !
3. hava limanı ~ 7 yıl önce
3. hava limanı diğer ülkelerle kıyaslanırken coğrafi konum pek dikkate alınmıyor. açın haritadan bakın, İstanbul neredeyse avrupa, ortadoğu ve afrika bölgelerinin tam ortasında duruyor. Tüm güzergahların geçiş noktasında mükemmel bir konumda yer alıyor. O yüzden bu havalimanı asla gereksiz bir yatırım değildir. Ancak bu havalimanı ilgili en büyük eleştirim bulgaristan hava sahasına kullanacak olmasıdır. Planlama aşamasında bu konu nasıl dikkate alınmaz aklım almıyor. İleride sıkıntılar yaşatacak bir durumdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP 3 HV.LİMANI ~ 7 yıl önce
HAVALİMANINA GEREKSİZ YATIRIM DİYEN BİRİMİ VAR. GEREKSİZ YATIRIMLA, GEREKTİĞİNDEN BÜYÜK YATIRIMI AYIRT ETMEK GEREK.BULGARİSTAN HAVA SAHASININ KULLANILMASININ GEREKTİĞİ KONUSUNDA HATIRLATMA YAPMAK İSTERSENİZ ADRES: ANKARA.
peki ? ~ 7 yıl önce
madem ince dokuyoruz acaba bunun da cevabı varmı ? Havaalanına yer tespiti yapanların içinde o belirleme tarihinden önce o bölgede kendi adına yada ailesinden birisinin üzerine bir yer alımı söz konusu oldumu ? Bu çok önemli bir konudur. " Görevi kötüye kullanmak "

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SİZE NE? ~ 7 yıl önce
Bu havalimanı yapılmasın diye ülkeyi yakıp yıkıyordunuz.. Hayal bu, asla gerçekleşmeyecek diye utanmadan yalanlar dizdiniz. Şimdi gerçekleşince üzerine yatıyorsunuz. Kusura bakmayın ama İSMİ SİZE NE? SİZE KİMSE DANIŞMAYACAK merak etmeyin. Gidin Gezi Parkında PKK lılarla kolkola halay çekip birlik çağrısı yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SİZE NE? ~ 7 yıl önce
SİZE SAĞLIKLAR DİLİYORUM.ALLAH ŞİFA VERSİN.
SİZE NE ye ~ 7 yıl önce
gerçekten iyimisiniz kesin bir doktora gitmenize gerek var . TÜM ülkenin size ait olduğunu sanmaktasınız HALA ? Allah şifanızı versin.
size ne'ye cevap ~ 7 yıl önce
Sen bu sözlerini, türklük faşistliktir,türk diye bir millet yoktur diyen, t.c'yi kurumlardan kaldıran, askerine kumpas yapılırken sevinç içinde ellerini kovuşturarak izleyen, açılım ayağına teröristleri şımartan, meydanlarda bölücü şarkıcılarla beraber şarkılar söyleyen, terörist başının mesajı okunurken alkışlayan, teröristlerin ayaklarına hakim gönderen, şehirler silah depoları haline getirilirken valilere karışmayın yazısı gönderen, kobani'dekilerin alınlarından öpüyorum diye mesaj veren, ne idiğü belirsiz suriyelileri ülkemize, terörist ve fetocuları devletin her kurumuna,kadmesine dolduran,istihbarat zaafımız yok deyip şehirlerimizde iki yılda defalarca bomba patlatılmasına seyirci kalan ve daha birçok haltı yiyen sahiplerine söyle cahil,çıkarcı,yalaka !
Araştımacı Yazar ~ 7 yıl önce
Çetin bey insanları doğru şekilde bilgilendirmenizi rica ederim. Ayrıca yazmış olduğunuz içeriği genel anlamda yanlış bilgler içermektedir Daha detaylı araştırma yapıp ondan sonra kaleminizi konuşturmak size ve insanlara yarlı olacağını düşünüyorum Araştırmaya vaktiniz yoksa da kendi haber sitenizde yer alan haberleri okumuz bazı konular için kafi gelebilir. Örnek olarak CEO 400 hava yolu şirketi ile görüştük veya onları Türkiye’ye getireceğiz gibi bir açıklaması yok. Hava Limanı için 400 marka ile görüştük 46 hava yolu şirketi ile görüştük ifadesi yer almaktadır. http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/huseyin-keskin-400-markayla-gorusuyoruz.html Ayrıca 26.500.000 euro maliyetini detaylandırılmanızı rica ederim. Paylaştığınız kaynak bir haber sitesi ve çok doğru bir rakam değil. Ayrıca Kira bedeli 22.500.000 euro ihale edilmişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ARAŞTIRMACI ~ 7 yıl önce
BEN ARAŞTIRMACI BİR YAZAR DEĞİLİM. HATTA YAZAR OLDUĞUM BİLE TARTIŞILIR. ANCAK İKİ KELİMEYİ BİR ARAYA GETİRMEYE ÇALIŞAN BİRİ OLDUĞUM SÖYLENEBİLİR. kESKİN BEYİN BEYANATINDAKİ O YENİDEN AKTARIYORUM. "400 markayla görüştüklerini belirten Keskin, Türkiye'ye hiç uçmayan ülkelerin havayolu şirketlerini de yeni havalimanına getireceklerini söyledi. SİZİN DEDİĞİNİZ GİBİ OLSA BİLE 400 MARKA YOK DİYORUM YAZIDA. BEN HAVALİMANINI YAPAN ŞİRKETİN ELEMANI DEĞİLİM. DOLAYISI İLE MALİYETİ TABİİ Kİ DETAYLANDIRAMAM. İNCELEDİĞİM HABER SİTESİNİN RAKAMLARI DOĞRU DEĞİLSE LÜTFEN HANGİ SİTELERİ KULLANMAM GEREKİR, ONU ONLARDAN BİLGİ ALAYIM.YİNE DE HİTAP ŞEKLİNİZDEKİ NEZAKETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Araştırmacı Yazar ~ 7 yıl önce
Çetin Bey ARAŞTIRMACI YAZAR DEĞİLİM demişsiniz ama kaynaklarını belirterek tanınan ve tanınmayan ülke sayısından, IATA ve ICAO bağlı hava yolu şirketlerine kadar HERŞEYİ ARAŞTIRMIŞ hatta pazardaki yüzdelik dilimlerine kadar paylaşmışsınız. Ancak kendi gurubunuzun haber sitenizde yayınlanan linkini paylaştığım yazıyı okuyup dooğru bir şekilde okuyucularınıza yansıtmaktan her nedense kaçınmışsınız. CEO’nun “Hava Limanı için 400 marka ile görüştük 46 hava yolu şirketi ile görüştük.” Gibi ifadelerini 400 hava yolu ile görüştük gibi yansıtabilmişsiniz. Marka kelimesi sadece hava yolu firmalarını kapsamaz. Bunun içerisinde yeme-içme, giyim-kuşam, hediyelik eşya, gümrüksüz alışveriş vb. sektörlerde hava limanında temsil edilecek markalar mevcuttur.
CVP 3 ARAŞT... ~ 7 yıl önce
ŞİMDİ BEYANATI YENİDEN OKUDUM. HAKLISINIZ ASAĞIDA "Türkiye'ye uçan 46 havayolu şirketiyle konuştuk. "İBARESİ YER ALIYOR. YAZIYI NASIL DÜZELTECEĞİMİ BİLEMİYORUM AMA SN. KESKİNDEN BİR ŞEKİLDE ÖZÜR DİLEYECEĞİM.
CVP 3 ARAŞTIR.. ~ 7 yıl önce
BANA YAPTIĞIM BİR HATAYI DÜZELTME FIRSATI VERMENİZDEN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.
emekli ~ 7 yıl önce
çetin bey balkonunda otur çkahveni iç bizler sen ve ben artık çağ dışıyız bu işleri gençlere bırak gülünç olma kendinide çok bilmiş havalarına sokma biz birbirimizi iyi biliriz kapasiten olsa hala işinin başında olurdun bizler ancak 50 adet uçağı bulunup 10000çalışanı olan şirkette arda kaynayıp giden yönetimlerde çalıştık çocuklarımıza ekmek götürdük ekmek yediğin şirkete ve devletesaldırma yukarıda allah var yakında valizlerimizi alıp ahirete gideceğiz insanların kafasını bulandırma sana ne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ ~ 7 yıl önce
SAYIN EMEKLİ ARKADAŞIM. HADİ ÇALIŞANLAR VPN KULLANIP IP'LERİNİ DEĞİŞTİRİYOR VE TABİİ Kİ İSİMLERİNİ KULLANMIYOR.YA SİZ. NEDEN KİMLİĞİNİZİ SAKLAMA İHTİYACI HİSSEDİYORSUNUZ. BU TAVRINIZLA GÜLÜNÇ OLAN SİZSİNİZ.
Araştımacı Yazar ~ 7 yıl önce
Çetin Bey ARAŞTIRMACI YAZAR DEĞİLİM demişsiniz ama kaynaklarını belirterek tanınan ve tanınmayan ülke sayısından, IATA ve ICAO bağlı hava yolu şirketlerine kadar HERŞEYİ ARAŞTIRMIŞ hatta pazardaki yüzdelik dilimlerine kadar paylaşmışsınız. Ancak kendi gurubunuzun haber sitenizde yayınlanan linkini paylaştığım yazıyı okuyup dooğru bir şekilde okuyucularınıza yansıtmaktan her nedense kaçınmışsınız. CEO’nun “Hava Limanı için 400 marka ile görüştük 46 hava yolu şirketi ile görüştük.” Gibi ifadelerini 400 hava yolu ile görüştük gibi yansıtabilmişsiniz. Marka kelimesi sadece hava yolu firmalarını kapsamaz. Bunun içerisinde yeme-içme, giyim-kuşam, hediyelik eşya, gümrüksüz alışveriş vb. sektörlerde hava limanında temsil edilecek markalar mevcuttur.
CVP ARAŞTIR ( 2 ) ~ 7 yıl önce
SİZE İLK GÖNDERDİĞİM CEVAPTAKİ KÜÇÜK HARFLİ BÖLÜM DİREK KESKİN BEYİN BEYANATINDAN ALINARAK CPYXXX PASTE YAPILMIŞTIR. ORADA YANLIŞLIK VARSA BİLEMİYORUM. 46 RAKAMINI GÖREMEDİM. YAZI UZUN YOKSA DİĞER BİLGİLERDE Mİ YANLIŞ YOKSA? ONLARA HİÇ DEĞİNMİYORSUNUZ.AYRICA PAYLAŞTIĞINIZ LİNKİ DE GÖREMEDİM. ZAHMET EDİP GÖNDERMEYİN LÜTFEN. BU KONUDAKİ SON YAZIŞMAM SİZİNLE. DİĞER KONULARA BAKALIM.TEKRAR TEŞEKKÜRLER.
CETIN BEY ~ 7 yıl önce
Kabak tadı verdi artık eleştirileriniz, size mi kaldı havalimanının adını koymak!! O eseri kim inşa etmişse onların hakkıdır ismini koymak elbette! Hala utanmadan gelip hamaset yapabiliyorsun.. Yok yeri öyleymiş yok yeri böyleymiş. Adamlar ceplerinden para vermeden havalimanı yapmış, elbette başarıdır. Hatta bu projeleri başlayıp bitirebilmeleri bile cok buyuk bir başarı. 20 SENE öncesini hatırlıyoruz malesef, 15 sene bir spor salonunu bitiremeyen zihniyetin kalıntılarını hala taşıyoruz. Bırakın bunların, yaşınız kemale coktan ermiş, bundan sonra pozitif bakın pozitif olsun, bu millet havalimanının adını da bi guzel koyar siz tasalanmayın ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY ~ 7 yıl önce
SİZE ÖNERİM KABAK TADINDA OLAN ŞEYLERİ OKUMAYIN. BEN T.C VATANDAŞIYIM. BENİM VERGİLERİM DE KULLANILIYOR. DOLAYISI İLE SÖZ SÖYLEME HAKKIM VAR. YETKİLİLER SÖYLEDİ. ANKET YAPILIYOR, ÇIKAN İSMİ VERECEĞİZ HAVALİMANINA DEDİLER. MİLLET İSMİ KOYACAKTI YA. BİR SÜRE SONRA ANKET İPTAL EDİLDİ. MİLLET NE OLDU? O GÜN BU GÜN İSİM YOK. BEN HAVALİMANIN İSTANBUL 3 ATATÜRK HAVALİMANI İSMİ İLE ANDIM. İSİM KONULUNCA ONU KULLANACAĞIZ HALİ İLE.KİMSENİN HAVALİMANI YAPIMINI CEPLERİNDEN FİNANSE ETTİĞİNİ SÖYLEMEDİK. HEPİMİZİN CEBİNDEN ÇIKIYOR. TASALANMAM HAVALİMANININ İSMİ İLE İLGİLİ DEĞİL.
sahibinin sesi'ne ! ~ 7 yıl önce
Sen ve senin gibilerin abuk sabuk,sahibinin sesi tarzı yorumları kabak verdi asıl. 20 sene evvel salon yapılamıyordu,şimdi yapılıyor ancak o zaman doğan çocuk ne kadar borçla doğuyordu şimdi ne kadar haberin var mı? 15 yılda insanların alım gücü düşmüş,işsizlik,suç,terör,yolsuzluk,rüşvet patlama yapmış,10 milyondan fazla insan yeşil karta muhtaç,dünyanın gelire göre en pahalı arabası,benzini,doğalgaz,cep telefonu,internet,elektrik,pasaport,vergi ve harçları vatandaşa adeta müşteri gibi satılıyor! Dünyada hangi ülke inşaat yaparak ileri gitmiş ve bu inşaatların çoğunu da teröristleri besleyen alman,italyan,hollanda,fransız yapıyor üstelik! Benim vergilerimle yapılıyor, ben daha da borçlanıyorum yetmiyor kendi vatandaşına kendi ülkesinde dövize endeksli fiyat uygulaması afrika'nın balta girmemiş kabilelerinde bile yoktur! Göçü önleyemediği için nüfusun çeyreğinden fazlasını bir şehire tıkan dolayısıyla da tüm yatırımları oraya yapan para sıfırlayan zihniyeti savunmaya devam edin!
cevap ~ 7 yıl önce
ne güzel isim önermişM ne var niye rahatsız oldunuz , bu ülkede her kaliteli esere yakışan tek isimdir. ATATÜRK.
SOYTARI-YALAKA ~ 7 yıl önce
Eskiden padişahlar halkın katıldığı törenlere çıktıklarında, "mağdur olma padişahım senden büyük Allah var." diye bağıran amigolar yerleştirirlermiş halkın arasına. Şimdikiler ise doğru konuşanı ya uzaklaştırıyorlar ya cezalandırıyorlar. Yalakalar ise dürüst insanlardan nefret ediyorlar. Suyu bulandırdıkları, rahat rahat yalakalık yapmalarını engelledikleri için. Nerede o eski soytarılar. Soytarılığın bile bir raconu, bir onuru, bir namusu vardı. Yalakalar öyle mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurur ~ 7 yıl önce
Mağdur değil o, "Mağrur" olacak.Padişaha,gururlanma,kibirlenme senden büyük Allah var diyen bir saray görevlisi gurubu....Cuma selamlığında söylenirdi.
Gurura ~ 7 yıl önce
Klavye hatası olmuş. Düzeltme için teşekkür.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000