15 Mayıs 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Takma kafanı çetocum sen goygoyuna bak
  • üzülme cetin bey. unutmaki biz evlilik pro.seviyoruz.Bilmem anlatabildim mi?
  • İşsizlik çok, iş yok. İşinize sahip olun. Size haksızlık yapılsa bile gıkınızı çıkartmayın. Boynunuzu büküp çalışmaya devam edin. Para bizde, ister veririz, ister aç bırakırız sizi. Sizin yerinize adam mı yok? Dışarısı aç açıkta sefil adam dolu..
  • Video harika..Teşekkürler
  • İnsanlar işlerini kaybetmemek için ne kılıklara giriyorlar görseniz üzülürsünüz.Size atılan maili, insanların çaresizlikten yaşadıkları sıkıntıları kime anlatacaklarını şaşırmış durumda olmalarına bağlıyorum. Hemen heryerde işveren zaten hiçbirşeyi umursamıyor,dışarıda işsiz çok siz bilirsiniz diyor işçinin canı burnunda stres,sıkıntı,haksızlık,ayrımcılık,tehdit had safhada, verimli bir şekilde iş yapılamıyor,çalışma ortamı kötü,insanlar birbirine düşman. İşi kaybetmemek,sahip çıkmak çok önemli tabii de ya iş ve işveren bizi kaybetmek istiyorsa o zaman ne yapacağız ? Yorumlarda özellikle de thy'de yapılan haksızlıkları okuyorum inanın az bile yazılıyor. Ülkemizde hemen heryerde torpil,çıkarcılık,yağcılık,yalakalık,jurnalcilik,biat,sorgulamama,tepki vermeme maalesef geçer akçe olmuş,insanlık,vicdan,hak,hukuk,adalet bitmiş. Bence devletin verdiği işsizlik rakamları söylenenden çok daha fazla. Hani ülkemiz büyümüştü,zenginleşmişti herkes gıpta ediyordu,korkuyordu falan nerede? Maddi altyapısı sağlam olan,eğitime,bilime,sanayiye,istihdama,adalete,eşitliğe,insanına önem ve değer veren bir ülke olsak en ufak krizde sallanır mıydık? Rize'de yaşanan durum çok acı ama thy'ye gelsinler işleri hazır ne de olsa tüm Rizeliler orada ya yönetici ya çalışan diyeceğim komik olacak ama gerçek bu. Ülkemizde torpil,hemşehricilik en geçerli şeyler. O yüzden hemşehrilerine sıfatlarına,yeteneklerine vs bakmadan iş verirler. Gülüyoruz ağlanacak halimize, halimiz gerçekten çok kötü Allah hayır etsin,akıl,fikir,insanlık versin. Saygılarımla...

İşimizin, Aşımızın ve Evimizin Gelecek Günleri

Geçtiğimiz günlerde bir mail aldım. Her ne kadar şimdi vazgeçmiş olsam da APH’ e yazmam nedeni ile özel cevap beklediğim bazı yorumların altına mail adresimi not ediyordum. Malum bizde isteyen herkes çakma bir isimle mail adresi edinebiliyor. Bu arkadaşımızda böyle bir uygulama ile bana bir mail göndererek iş yerini anlatmış ve de anlatımının bir yazıya konu olabileceğini düşünmüş. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, istediği kadar mail adresinde kullanılan isim çakma olsun, gönderim genel kullanıma açık bir yerden VPN kullanılarak yapılmış olsun, anlatımdan bunun şirketin hangi ünitesinde görev yapan birisi tarafından yapıldığını kesinlikle anlayabilmek mümkün. Gerisini ise sayın yöneticileriniz halleder ve sizi net bir şekilde bulamazlar ise bile iki üç kişinin  ( ki mutlak fikirlerinizden ötürü tanınmanız nedeni ile sizde bu grubun içinde olursunuz ) şirketin al-i menfaatlerini göz önüne alarak canını sıkarlar. Tabii ki bu can sıkma eyleminin yerine saygıdeğer yöneticilerinize en uygun olan uygulamayı koyabilirsiniz.

Şirketlerde herkes kurumun her konusunu bilmez. Aslında bilmesi de gerekmez. Aprondaki teçhizatın son durumunu mali işler ünitesinde çalışanlarının bilmesine gerek olmadığı gibi, İnsan Kaynakları bölümünde görev yapan birinin de teknik sorunlar ile ilgili detay bilgisinin olabileceğini düşünmemek gerekir. Bilmem sıkıntı mı anlatabildim mi? Evet bu düşüncelerim beni güzel bir yazı konusundan etti.

Çalıştığım şirketlerin birinde maaş zamları konusunda yönetimin ne denli dürüst davrandığını anlata anlata bitiremeyen bir ekip vardı. Dürüstlüğü kendilerine çok yakıştırıyorlardı belli ki. Senesini ifade edersem hangi şirket ve de bu şirketin hangi dürüst yöneticilerinden bahsettiğim anlaşılır bu nedenle o tarafını kapalı geçiyorum.  Bir gün gecenin bir saatinde uykum kaçtı ve bilgisayarımı açtım. (x) isimli şahıstan gelen bir mail vardı. Benim adresim iki kişi ile birlikte cc bölümündeydi. Tepelere gönderilmişti. Bir tablo mevcuttu ekinde. O sene bu dürüst yönetimin hangi çalışana ne zam yapmış olduğunu ve bu işlemin yapılması esnasında ne denli dürüst ve eşitlik ilkesine uygun davrandığını (?)öğrenmiş oldum böylelikle. İçimden bunu söylemek, sahtekâr diye haykırmak çok geçti. Ama sonuçta o mesajı sehven de olsa bana gönderenin ekmeği ile oynamış olacaktım. Yutkundum. İşte bana gönderilen bilgiyi de bu nedenle yazıya dönüştürmüyorum.

Gördünüz mü bilemiyorum? Dün hemen hemen bütün televizyonların haber bültenlerinde Rize’deki iş ve işçi bulma kurumu kapısının durumunu gösteren bir haber vardı. İnsanlar, gecenin yarısında 01.30 ve 03.00’ de gelip kuyruğa girdiklerini söylüyor ve de İçeri girebilmek için birbirlerini yiyorlardı adeta. Çay toplama konusundaki geçici işçi istihdamıyla ilgili bir haberdi. Konu ile ilgili görüşüne başvurulan bir uzman, işsizlik öyle bir boyuta ki, geliri hayli az olan bu geçici işçilik için bile insanlar işsiz olmaktan iyidir diye düşünüyorlar, bu kalabalığında nedeni işte bu diyordu.  Evet, şu anda herhangi bir işe sahip olup, çalışmakta olanların işlerinden ve aldıkları ücretten memnun olup olmamaları bir tarafa en fazla dikkate almaları gereken husus işte bu tablo. Gerisi boş.

Evet, Ocak 2017 ayı için yapılan Türkiye İstatistik Kurumu Açıklamasından son on bir ayın en yüksek seviyeli İşsizlik oranının yakalandığını ve işsizliğin   %13 seviyesinde gerçekleştiğini öğrendik.  Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi olduğu ve. işsizlik oranının ise 1,9 puanlık artış ile  %13 seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi. Sektörümüz için çok önemli olduğu düşündüğümüz genç nüfusta ise  (15-24 yaş arası ) işsizlik oranı 5,3 puanlık bir artış ile % 24,5 puana yükseldi. Her ne ise Bakan konu ile ilgili bir açıklama yaparken, konuşan bakana bağlı devlet kuruluşu ayrı telden çalıyor. Vaziyetin durumu işte bu merkezde.  Evet; işsizlik yalnız bizim değil dünya ülkelerinin çok büyük bir kısmının sorunu.

FIKRA: Dünya Türklere Kalacak Dünyanın meşhur “Think-tank"ları bir araya gelirler. Araştırma konuları önümüzdeki asırda dünyanın hakimi kim olacaktır. Dünya kime kalacaktır. Bilgisayara bütün ülkelerin nüfus yapısından, ekonomiye, eğitimden sağlığa ve siyasetten askeriyeye kadar bütün bilgiler yüklenir. Uzmanlar "Dünya kime kalacak" diye sorularını yazarlar ve “Enter’ e basarlar. 1 dakika sonra ekranda büyük harflerle cevap görünür: "Dünya Türklere kalacak." Uzmanlar şoktadır. En nihayet birisi şaşkınlıktan kurtulup, "neden" diye yazar ve “Enter’ e basar. Bilgisayardan hemen cevap gelir: "Bütün milletler uzaya gidecek, böylece dünya Türklere kalacak ve Ülkede işsizlik bitecek."

Fıkra bir tarafa, 2019’ da ülkemizde seçim var. Hükümet mi desem, yoksa Cumhurbaşkanı mı desem birileri o zamana kadar genel durumu düzeltmek mecburiyetinde. Başta kalmak, kalabilmek için bunu yapmaları gerek. Bu noktadan sonra hamasi söylemlerle başta kalmak mümkün değil. Tabii bu arada Muhalefet partileri de % 49’ u kaybetmemek ve 51’ e yükseltmek için enerji sarf edecek. İktidar % 51’ den iki puan aşağı düşmemek için bir şeyleri düzeltmeye mecbur. Nereden başlayacaklarını bilemem? Ama yapılacak bir şey var ki, o da % 49’un hassasiyetlerini iyi değerlendirmek. Seçimin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Her iki tarafta da bu konuda bir ilerleme yok. Evet;  aksi olursa ve % 51, % 49’ a düşerse vatandaşın bunu başta işsizlik olmak üzere ülkede bir şeylerin iyi gitmediği şeklinde yorumlaması yanlış olmayacaktır. Duamız ya Türkiye’mizin sorunları düzelme yoluna girsin, ya da bünyede mevcut sorunlardan kaynaklanan tahribat başkalarının düzeltebileceği noktayı aşmasın.Evet; oturup bunu zamanı gelince kendi açınızdan değerlendirmeliyiz.. Ama şimdilik yapabileceğiniz tek şey, yapılması gereken tek şey işinize sahip çıkmak ve onun kıymetini bilmek. Aramızda bu konuda şimdiye kadar yanlış hareket etmiş olanlar mutlak var. Evet; İnsanlar yanlış yapabilir.  Yalnız akıllı insanlar yaptıkları yanlışlığı sonradan da olsa fark edebilme becerisine sahiptir.  Umarım işimize sahip olma, onu ve kendimizi kollama konusunda aynı noktada buluşabiliriz. Kendimiz, evimiz ve aşımız için.

İlk baştaki bağlantılı konumuza, iş yaşamına dönersek, şu anda çalışanların mevcut işlerini kaybetmemek için dikkatli olmaları, en azından ilk anlatımda belirttiğim şekilde memnun olmadıkları şirketi zor duruma düşürmek için sağa sola yazı yazarak şirketin yerine kendilerini zora sokmamaları gerekir. Biri bunu yayınlamayabilir, ama bir diğerinin sektörle bir bağı yoktur, kimseyi tanımaz ve kimin zor duruma düşeceği onu ilgilendirmez. İşte böyle birine mail atmanın sakıncalarını ev ahalisinin de bunun doğuracağı sıkıntıyı sizinle paylaşacağını ve bunu hep birlikte yaşayacağınızı düşünmeniz gere. Bu süreçte bu ve benzeri davranışlardan vazgeçmek en akıllıca davranış olur.

SAHTE BİR İŞ İLANI. LÜTFEN SEYREDİNİZ. ÇOK GÜZEL

İşimizin, Aşımızın ve Evimizin Gelecek Günleri

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Çetoya ~ 7 yıl önce
Takma kafanı çetocum sen goygoyuna bak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETOYA ~ 7 yıl önce
NASIL CEVAPLAYABİLİRİM Kİ?
üzülme ~ 7 yıl önce
üzülme cetin bey. unutmaki biz evlilik pro.seviyoruz.Bilmem anlatabildim mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÜZÜLME ~ 7 yıl önce
ANLAMAK İSTEMİYORUM.
Bu mudur? ~ 7 yıl önce
İşsizlik çok, iş yok. İşinize sahip olun. Size haksızlık yapılsa bile gıkınızı çıkartmayın. Boynunuzu büküp çalışmaya devam edin. Para bizde, ister veririz, ister aç bırakırız sizi. Sizin yerinize adam mı yok? Dışarısı aç açıkta sefil adam dolu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BU MUDUR? ~ 7 yıl önce
BU YAZIDAN ÇIKARTTIĞINIZ BUYSA SİZE SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM OLMAZ. SİZ ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEYİN, BAĞIRIN ÇAĞIRIN. ŞİMDİYE KADAR BU YÖNTEMLE DURUMU DÜZELTTİNİZ Mİ BİLEMEM.
Bu mudur? ~ 7 yıl önce
Adam başlıkta "bu mudur?" demiş, siz ise ironiyi anlamamışsınız..
CVP İRONİ ~ 7 yıl önce
EVET HAKLISINIZ. HALEN DE ANLAMADIM. GALİBA BENİM ZEKA DÜZEYİME İRONİ VB.. YAPMADAN MERAMI DÜMDÜZ ANLATMAK GEREKİR.
Harika ~ 7 yıl önce
Video harika..Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HARİKA ~ 7 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM.
Sayın Çetin bey ~ 7 yıl önce
İnsanlar işlerini kaybetmemek için ne kılıklara giriyorlar görseniz üzülürsünüz.Size atılan maili, insanların çaresizlikten yaşadıkları sıkıntıları kime anlatacaklarını şaşırmış durumda olmalarına bağlıyorum. Hemen heryerde işveren zaten hiçbirşeyi umursamıyor,dışarıda işsiz çok siz bilirsiniz diyor işçinin canı burnunda stres,sıkıntı,haksızlık,ayrımcılık,tehdit had safhada, verimli bir şekilde iş yapılamıyor,çalışma ortamı kötü,insanlar birbirine düşman. İşi kaybetmemek,sahip çıkmak çok önemli tabii de ya iş ve işveren bizi kaybetmek istiyorsa o zaman ne yapacağız ? Yorumlarda özellikle de thy'de yapılan haksızlıkları okuyorum inanın az bile yazılıyor. Ülkemizde hemen heryerde torpil,çıkarcılık,yağcılık,yalakalık,jurnalcilik,biat,sorgulamama,tepki vermeme maalesef geçer akçe olmuş,insanlık,vicdan,hak,hukuk,adalet bitmiş. Bence devletin verdiği işsizlik rakamları söylenenden çok daha fazla. Hani ülkemiz büyümüştü,zenginleşmişti herkes gıpta ediyordu,korkuyordu falan nerede? Maddi altyapısı sağlam olan,eğitime,bilime,sanayiye,istihdama,adalete,eşitliğe,insanına önem ve değer veren bir ülke olsak en ufak krizde sallanır mıydık? Rize'de yaşanan durum çok acı ama thy'ye gelsinler işleri hazır ne de olsa tüm Rizeliler orada ya yönetici ya çalışan diyeceğim komik olacak ama gerçek bu. Ülkemizde torpil,hemşehricilik en geçerli şeyler. O yüzden hemşehrilerine sıfatlarına,yeteneklerine vs bakmadan iş verirler. Gülüyoruz ağlanacak halimize, halimiz gerçekten çok kötü Allah hayır etsin,akıl,fikir,insanlık versin. Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SAYIN Ç.. ~ 7 yıl önce
MAALESEF Kİ HAKLISINIZ. MAİL KONUSUNDA DA YAPTIĞINIZ BAĞLANTIDA HAKLISINIZ ANCAK EĞER BİR ÜNİTEDE O KONU İLE İLGİLİ DÖRT KİŞİ VARSA VE DE BUNLARDAN BİRİ MUHALEFET KONUSUNDA ÖNDEYSE, O KONUYU AFİŞE ETMEK AKILLI İŞİ DEĞİL.NE VPN NE BAŞKA BİR ŞEYE BAKMAYA BİLE GEREK YOK. ZİRA O KONU TÜM SEKTÖRDE YAŞANAN BİR OLUŞUM DEĞİLDİR VE DOLAYISI DA ŞİRKETTE BELLİDİR. YAZANDA. EN AZINDAN İŞVEREN BÖYLE DÜŞÜNÜR. BANA TERS GELEN BUDUR. SAYGI BİZDEN. TEŞEKKÜRLERİMLE.
cvp ~ 7 yıl önce
Sizin, size mail atan arkadaşı koruma isteğiniz takdire şayan, çok da doğru yapmışsınız tabii arkadaş işyerinde yaşadığı sıkıntılarını kime anlatacağını bilememekten,sorunların çözümsüzlüğünden,psikolojisinin bozukluğundan, işyerindeki en yakın arkadaşına dahi güvenemediğinden bunu anlayamayabilir dolayısıyla size mailini yayınlamadığınız için gönül koyarsa ya da koyan olursa siz de bir büyüğümüz olarak onları anlayışla karşılarsınız umarım. İlla o arkadaş olacaklara razıyım ne olursa olsun maili yayınlayın,herkes bilsin derse orası da başka ki dese bile siz yine de koruma içgüdüsüyle yayınlamazsınız tahminen. Tekrar saygılar,hürmetler.
CVP CVP ~ 7 yıl önce
HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN. NE OLURSA OLSUN DOĞRUYU YAPMAK GİBİ BİR HUYUM VAR. TANIMAM AMA HER KİMSE O BENİMDE ARKADAŞIM SAYILIR.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000